2017. május 2., kedd

Nem marad következmény nélkül: Fillon pert indít az őt lejárató újság ellen

Francois Fillon korábbi elnökjelölt pert indított a Le Canard Enchainé szatirikus hetilap ellen, ami a kampány idején információkat hozott nyilvánosságra Fillon feleségének és gyermekeinek állítólagos fiktív állásairól.
A lap beszámolója szerint a bíróság május 11-én fogja meghallgatni a főszerkesztőt és az egyik újságírót, akinek a nevéhez az információk publikálása köthető.
Januárban az újság arról számolt be, hogy Fillon állítólag feleségét és két gyermekét is beíratta parlamenti asszisztensnek, akik ezért kifizetésben részesültek, ám valós munkát nem vagy alig végeztek. A média szerint több év alatt közel egymillió eurót fizettek ki nekik az adófizetők pénzéből.
Fillon és felesége ellen márciusban indult nyomozás. Az elnökjelölt minden ezzel kapcsolatos vádat tagadott, de a választási eredményekre mérhető hatást gyakorolt a kampányidőszakban kirobbantott botrány, és Fillon – bár korábban az egyik legesélyesebb jelölt volt – április 23-án elveszítette az elnökválasztás első fordulóját.

http://www.hidfo.ru/2017/05/nem-marad-kovetkezmeny-nelkul-fillon-pert-indit-az-ot-lejarato-ujsagiro-ellen/

Korlátozza a sajtószabadságot az atlantista kormány Ukrajnában

A Freedom House emberi jogi szervezet szerint Ukrajnában támadás alatt áll a sajtószabadság; a kormánytisztviselők arra kényszerítik az újságírókat, hogy olyan publicisztikákat közöljenek, ami pozitív megvilágításba helyezi az országot. Eközben nyomás alatt tartják azokat az újságírókat, akik a kormánynarratívától eltérő nézőpontot képviselnek.
A szervezet hétfőn kiadott jelentése szerint „miközben a folyamatban lévő reformok megerősítik a médiára és újságírókra vonatkozó szabadságjogokat, a kormány médiafüggetlenséggel szembeni elkötelezettsége megkérdőjelezhető, és veszélyezteti a további haladást.”
A jelentés visszahivatkozik Petro Porosenko kijelentésére, miszerint az újságírók csak pozitív jelentéseket kellene írjanak az országban zajló eseményekről. Emellett hivatkozik Arszen Avakov belügyminiszter elismerő nyilatkozatára, amivel pozitív elbírálásban részesített egy olyan weboldalt, ami az orosz többségi lakosságú régiókból tudósító médiaalkalmazottak bizalmas személyes adatait nyilvánosságra hozta.

http://www.hidfo.ru/2017/05/korlatozza-a-sajtoszabadsagot-az-atlantista-kormany/

Felgyújtottak egy mecsetet Svédországban

Svédország legnagyobb síita mecsete, az Imām ‘Alī mecset gyújtogatás áldozatává vált. Mire a tüzeket eloltották, az épület 30-50%-a megsemmisült.
Felgyújtották az Imām ‘Alī mecsetet Stockholmban, Svédország fővárosában. Lars Bystrom, a stockholmi rendőrség szóvivője hétfőn azt mondta, az elkövetők kívülről gyújtották fel az épületet, és mire sikerült a tüzeket eloltani, az épület szerkezetének 30-50%-a leégett. Az SVT televízió beszámolója szerint halálos áldozatról eddig nem tudni.
Nem ez az első eset, hogy muszlim vallási központot ér ehhez hasonló támadás Svédországban. Február 21-én éjjel ismeretlen személyek felgyújtották a mecsetként is használt iszlám kulturális központot Göteborgban, miután Stockholm külvárosában közel-keleti migránsok csoportos gyújtogatást és fosztogatást folytattak.
Januárban a norvég rendőrség vezetője, Marie Benedicte Bjørnland egy Svédországban tartott biztonságpolitikai konferencián arról beszélt, hogy a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények és a szélsőjobboldali csoportok kriminalizálódása egymásra kölcsönösen erősítő tényezőként hat, és egyelőre nem mutatkoznak annak jelei, hogy ez egy visszafordítható folyamat lenne.

http://www.hidfo.ru/2017/05/felgyujtottak-egy-mecsetet-svedorszagban/