A Freedom House emberi jogi szervezet szerint Ukrajnában támadás alatt áll a sajtószabadság; a kormánytisztviselők arra kényszerítik az újságírókat, hogy olyan publicisztikákat közöljenek, ami pozitív megvilágításba helyezi az országot. Eközben nyomás alatt tartják azokat az újságírókat, akik a kormánynarratívától eltérő nézőpontot képviselnek.
A szervezet hétfőn kiadott jelentése szerint „miközben a folyamatban lévő reformok megerősítik a médiára és újságírókra vonatkozó szabadságjogokat, a kormány médiafüggetlenséggel szembeni elkötelezettsége megkérdőjelezhető, és veszélyezteti a további haladást.”
A jelentés visszahivatkozik Petro Porosenko kijelentésére, miszerint az újságírók csak pozitív jelentéseket kellene írjanak az országban zajló eseményekről. Emellett hivatkozik Arszen Avakov belügyminiszter elismerő nyilatkozatára, amivel pozitív elbírálásban részesített egy olyan weboldalt, ami az orosz többségi lakosságú régiókból tudósító médiaalkalmazottak bizalmas személyes adatait nyilvánosságra hozta.

http://www.hidfo.ru/2017/05/korlatozza-a-sajtoszabadsagot-az-atlantista-kormany/