2016. augusztus 18., csütörtök

Merkel: több rendőr és ügynök kell a terrorveszély miatt

Németországnak több humánerőforrásra van szüksége a belbiztonsági erőkben, hogy megvédjék az országot a fokozódó terrorveszély közepette – ezt Angela Merkel mondta, miután ellenőrzés nélkül beengedett több millió ismeretlen személyt Németországba.
A kancellár csütörtökön egy mecklenburgi kampányrendezvényen már nem toleranciáról és befogadásról beszélt, hanem arról, hogy több rendőrre, és több titkosügynökre van szüksége Németországnak. Szerinte több ügynökre van szükség az Alkotmányvédelmi Hivatalban, és a Szövetségi Rendőrhivatalban, mert ez szükséges ahhoz, hogy a hatóságok kezelni tudják a fokozódó terrorfenyegetést.
Napokkal ezelőtt a belügyminisztérium egy sor új biztonsági intézkedést javasolt, hogy elejét vegyék a Bajorországban történt terrortámadások megismétlődésének. Többek között megkönnyítenék azoknak a migránsoknak kiutasítását, akik veszélyt jelentenek a közbiztonságra – valamint megfosztanának a német állampolgárságtól olyan kettős állampolgárokat, akik külföldön terrorszervezetben harcoltak. Emellett betiltanák a burka viselését, és lazítanának az orvosi titoktartási kötelezettségen.
Merkel szerint nincs összefüggés az iszlám extrémizmus és a terrorizmus, valamint a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező migránstömegek közt.
A tavaly év végén Kölnben történt tömeges szexuális zaklatások és nemi erőszak eltussolása után számos olyan értesülés jutott nyilvánosságra, miszerint a bűnelkövetések színhelyén erős volt a rendőri jelenlét, de a helyszínen tartózkodó rendőrök nem avatkoztak be, csak ha arra telefonos bejelentést követően utasítást kaptak.
Később névtelenül nyilatkozó rendőrök a Bild német lapnak nyilatkozva elmondták, hogy a rendőrök keze kötve van; ha intézkedni akarnak egy bűnelkövetővel szemben, és ez a bűnelkövető történetesen egy bevándorló, az esetben nem tehetnek semmit, mert automatikusan rájuk sütik a rasszizmus vádját, ami állásuk elveszítésével, akár több évi börtönbüntetéssel járhat. Ezek alapján akármennyi rendőr is lehet Németországban, a létszámnövelés nem fog javítani a közállapotokon, hiszen a rendőröknek nincsenek megfelelő jogosultságaik arra, hogy fenntartsák a közrendet.


http://www.hidfo.ru/2016/08/merkel-tobb-rendor-es-ugynok-kell-a-terrorveszely-miatt/

Törökország szövetségre léphet Oroszországgal és Iránnal

Erdogan Rohani hidfo.ru
Törökország vezetői annak lehetőségével foglalkoznak, hogy szövetségre lépnek Iránnal és Oroszországgal, és közösen folytatják a szíriai terrorellenes műveleteket. A török államfő nemsokára Teheránba látogat, ahol megállapodás születhet a három ország szövetségre lépéséről.
Az iráni Fars hírügynökség szerint Recep Tayyip Erdogan a következő hét folyamán Teheránba érkezik; a látogatásra nem sokkal azután kerül sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfővel is találkozott Moszkvában.
Az Al-Hayat napilap szerint Erdogan nemrég tett egy rövid látogatást Iránban is – ez azt követően történt, hogy Törökországban elbukott a NATO által támogatott puccskísérlet, és a török elnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, majd Hasszán Rohani iráni elnökkel. Később az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy stratégiai bombázókat helyeztek el egy iráni légibázison, melyek onnan kiindulva vesznek részt a szíriai terrorellenes harcokban.
Az Erdogan és Putyin közt zajlott megbeszélésen szintén központi téma volt a szíriai válság. Később Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, Törökország alapjaiban megváltoztatja a szíriai válsághoz való hozzáállását, emellett normalizálja kapcsolatait Iránnal – majd nyilvánosságra jutott, hogy az amerikaiak elkezdték kivonni atomfegyvereiket az Incirlik légibázisról.
Orosz politikai szakértők szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Erdogan elfordulna a NATO-tól, ugyanakkor a jelenlegi tendencia alapján egy Ankara-Moszkva-Teherán tengely jöhet létre, amely közös erővel fogja rendezni a térségben kibontakozó válságokat. Sztaniszlav Tarasov szerint a Nyugat számos problémával magára hagyta Törökországot, emiatt Ankra mindinkább a térségi hatalmakkal való egyensúly megtalálására fog összpontosítani a következő években.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-szovetsegre-lephet-oroszorszaggal-es-irannal/

Laposkúszásban távoznak az amerikaiak Törökországból

Törökország kilakoltatja az amerikai atomfegyvereket. Haza nem akarják vinni, mert akkor nem lenne elég közel Oroszországhoz – a nukleáris leszerelés pedig végképp nem opció a demokrácia fellegvárának. Emiatt inkább Romániába hozzák, mert Kelet-Európában még vannak az amerikai érdekszférában könnyen bent tartható, gyenge országok.
Az EurActiv.com két független forrásra hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok elkezdte kivonni atomfegyvereit Törökországból, melyeket Romániába helyeznek át. A forrás szerint az áthelyezés technikai és politikai értelemben is rendkívül problematikus, mert több mint húsz atombombát hoznak Romániába. Ez a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverek felét jelenti; az Incirlik légibázison mintegy 50 taktikai robbanótöltetet tartottak készenlétben az amerikaiak, száz kilométerre a szíriai határtól. Most ezek az atomfegyverek száz kilométerrel az ukrán határ mellé kerülnek. Románia vezetői egyelőre mindent tagadnak.
A lap szerint az amerikai atomfegyverek kivonására azért kerül sor, mert a puccskísérletet követően olyannyira megromlott a viszont Ankara és Washington közt, hogy az amerikaiak “többé nem bíznak annyira Törökországban”, hogy ott taktikai atomtöltetet tároljanak. A puccskísérletet követően a török hatóságok elvágták az Incirlik légibázis áramellátását, lezárták a létesítményt, és nem engedték a felszállást NATO-gépek számára sem. Az Incirlik létesítmény parancsnokát szintén letartóztatták, mert logisztikai támogatást biztosított a puccsisták számára.
Ezzel szemben az igazság az, hogy nem az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezte az atomfegyverek kivonását; a nyugati sajtó mindössze próbálja fenntartani azt a látszatot, hogy az atlanti hatalomnál van a döntés és kezdeményezés.
A gyakorlatban a törökök döntöttek arról, hogy az amerikaiak ki kell vonják az atomfegyvereket az Incirlik bázisról, majd az ott állomásozó amerikai katonáknak is távoznia kell – Washington nem tehet mást, minthogy megkezdte az atomfegyverek kivonását, ami a török kormány akarata ellenére nem maradhat az Incirlik létesítményben. Augusztus 8-án a török Republikánus Néppárt elnökhelyettese, Namik Havutca kijelentette, hogy a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverek veszélyt jelentenek Törökország belső stabilitására. A politikus akkor felszólította a kormányt, hogy azonnal utasítson ki az országból minden külföldi légi járművet, és zárja be az Incirlik légibázist. Ezt követően került sor az amerikai atomfegyverek áthelyezésének megkezdésére. Washington ebben a helyzetben alárendelt pozícióba került: azért nem állomásoztathat atomfegyvert egy másik országban, mert az adott ország kormánya ezt már nem engedélyezi.
Tehát nyugodtan kijelenthető, hogy “meztelen a király”. Páros lábbal rúgták ki az amerikaiakat Törökországból – amit Washington kénytelen volt elfogadni. Se a kormány, se a lakosság nem támogatja az amerikai katonai jelenlétet, az Incirlik légibázisnál több ezres tüntetések zajlottak, “halál az Egyesült Államokra” felkiáltásokkal. Az ott tárolt atomfegyvereket azért Romániába hozzák, mert ebben a térségben még vannak olyan kicsi és gyenge országok, amelyek könnyen az amerikai érdekszférában tarthatóak néhány milliárdos megvásárlásával. Ezekben az országokban a fővonalú sajtó egy része is amerikai tulajdonban van, így a szabad sajtótól nem kell tartaniuk. A Magyar Idők emellett tegnap számolt be róla, hogy Budapestre látogatott az amerikai kongresszus állandó választott hírszerzési bizottságának küldöttsége. Ha az amerikaiak atomfegyvereket hoznak Romániába, arról Magyarország kormányát is értesítették.


http://www.hidfo.ru/2016/08/laposkuszasban-tavoznak-az-amerikaiak-torokorszagbol/

Multikulturalizmus: etnikai zavargásokat importált Németország

Németország törökök hidfo.ru
Kölnben a hatóságok arra kényszerültek, hogy lemondják a kurd kulturális fesztivált, miután a rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy összecsapásokra lehet számítani a török és kurd kisebbség közt.
A 24. kurd kulturális fesztivál szeptember 3-án kezdődött volna. Köln rendőrfőnökének közleménye szerint azonban figyelmeztette a rendezvény színhelyéül szolgáló stadion tulajdonosát, hogy ne írja alá a program megtartását garantáló megállapodást, mert számítani kell arra, hogy a rendezvény alkalmából a két etnikai kisebbség közti összecsapások kezdődhetnek.
Jürgen Mathies közleménye szerint az elmúlt egy hónapban nyomon követték a török és kurd kisebbség közti feszültség fokozódását, ami indokolttá tette az ehhez hasonló rendezvények lemondását.
Köln rendőrfőnöke azt mondta, okkal tarthatnak attól, hogy a Törökországban fellángoló etnikai feszültségek átgyűrűzhetnek Németországba – a török és kurd kisebbség közt akár utcai összecsapásokig fokozódhat a feszültség. Németországban több mint 3 millió török bevándorló él, köztük török állampolgárságú kurdok is.



http://www.hidfo.ru/2016/08/multikulturalizmus-etnikai-zavargasokat-importalt-nemetorszag/




Idén félezer fegyveres kell őrizze az Oktoberfestet

Az utóbbi hónapokban történt terrortámadások, és a fundamentalista muszlim közösségek részéről fokozódó nyomás miatt München hatóságai arra kényszerültek, hogy szigorú biztonsági intézkedéseket vezessenek be az Oktoberfest idejére.
Szeptember 17-én veszi kezdetét és október első hétvégéjéig tart a müncheni sörfesztivál; minden évben több mint hatmillió ember vesz részt az eseményen. Idén azonban nem lesz problémamentes a rendezvény megtartása, mert a hatóságok szerint az Oktoberfest terrortámadás célpontjává válhat. Emellett Németországban letelepedett fundamentalista iszlám szervezetek már hónapokkal ezelőtt hangoztatták; szerintük be kellene tiltani a rendezvényt, mert ez akadályozza őket a szabad vallásgyakorlásban.
Josef Schmid, München helyettes polgármestere az USA Today beszámolója szerint azt mondta, több mint 450 fős biztonsági személyzet lesz jelen a rendezvényen, és 340 méter kerítéssel kell körbevenni az esemény színhelyét, hogy kívül tudják tartani a zavarkeltésre törekvő személyeket. Az idei Oktoberfestre ellátogatók emellett azzal kell majd szembesüljenek, hogy a biztonsági személyzet alaposan átkutatja majd minden csomagjukat, mielőtt beléphetnek az elkerített és szigorúan őrzött területre. A 3,5 liternél nagyobb űrtartalmú táskákat, zsákokat pedig tilos lesz bevinni a kerítésen belülre.
Schmid azt mondta, nincs tudomásuk konkrét bűncselekmény előkészületeiről. Németországban a tömegrendezvények – akárcsak Franciaországban – mára a terroristák és vallási fanatikusok potenciális célpontjává váltak, emiatt általánosságban véve szükség van a fokozott biztonsági intézkedésekre. Franciaország augusztus elején a hatóságok gyakorlatilag beismerték, hogy az országban ma már csak szigorú katonai biztosítás mellett lehet tömegrendezvényt tartani. Ugyanez kezd igaz lenni Németországra, ahol szintén számos terrortámadás történt az utóbbi hetekben.
Fundamentalista muszlim szervezetek korábban számos alkalommal követelték már, hogy tiltsák be az Oktoberfest rendezvényt, mert az “sérti a muszlim emberek vallási érzületeit”. Ennek érdekében tavaly petíció is indult, ami azzal indokolta a betiltás kérelmét, hogy a fesztivál “intoleráns” és “muszlim-ellenes” rendezvény, továbbá, az Oktoberfest betiltása “segítene a menekülteknek, hogy ne felejtsék el történelmüket”.

http://www.hidfo.ru/2016/08/iden-felezer-fegyveres-kell-orizze-az-oktoberfestet/