2017. november 13., hétfő

Európa szembemenne az amerikai külpolitikával az iráni atomprogram kapcsán

Átmenetileg megkérdőjeleződött az iráni atomenergia-egyezmény sorsa, miután az amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a megállapodást. Európa vezető hatalmai és Oroszország azonban közös álláspontra jutottak, és egyértelművé tették: bármi történjen is, az egyezmény feltételeit be fogják tartatni.
Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Irán által az atomprogram kapcsán kötött egyezmény átmenetileg veszélybe sodródott, amikor Donald Trump amerikai elnök októberben új politikát hirdetett Iránnal szemben. Az amerikaiakat kivéve azonban minden szerződő fél egyértelműen közölte, hogy nem lehetséges opció a megállapodás felmondása.
Sigmar Gabriel német külügyminiszter hétfői közleményében az áll, hogy megállapodásra jutottak Franciaország és az Egyesült Királyság külügyminisztereivel, illetve Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, miszerint az iráni atomprogrammal kapcsolatos, 2015-ben megkötött egyezményt mindenféleképpen fenn kell tartani.
“Egységes álláspontot képviselünk abban, hogy az iráni atomprogram kapcsán kötött egyezményt fenn kell tartani, más esetben azt kockáztatnánk, hogy Irán atomfegyverhez jut” – mondta a német külügyminiszter. Sigmar Gabriel beszédét az Európai Bizottság weboldalán is élőben közvetítették.
A múlt hét folyamán egy Washingtonban tartott konzultációt követően Federica Mogherini azt mondta, az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy az iráni atomenergia-egyezményt minden szerződő fél betartsa, beleértve az Egyesült Államokat is.
Október közepén Donald Trump amerikai elnök kijelentette; a Fehér Ház a kongresszusal együttműködve módosításokat kezdeményez az atomenergia-egyezménnyel kapcsolatban, és amennyiben ezeket nem sikerül más országokkal elfogadtatni, az Egyesült Államok felmondja az egyezményt.
2015 július 14-én Irán és a hat nemzetközi közvetítő (Oroszország, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kína, Franciaország és Németország) elfogadtak egy közös cselekvési tervet, mely szerint nemzetközi ellenőrzés alá vonják az iráni atomprogramot, és cserébe feloldják az Irán ellen korábban hozott gazdasági szankciókat.

http://www.hidfo.ru/2017/11/europa-szembemenne-az-amerikai-kulpolitikaval-az-irani-atomprogram-kapcsan/

Egy órán át terrorista propagandát adtak a gyanútlan svéd rádióhallgatóknak

A Malmöben élő svédek péntek reggel 8:30-kor az “Allah nevében” című terrorista propagandaműsort hallgatták egy helyi rádión, miután egy terrorszervezet meghekkelte a rádióadást.
Átmenetileg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet toborzó adását lehetett hallani egy svéd rádióadó frekvenciáján, miután a terrorszervezet kalózrádiót kezdett működtetni Stockholm közelében.
Az “Allah nevében” című indulót péntek reggel 8:30-tól hallhatták a megdöbbent svédek, ráadásul a háromperces dalt közel egy órán keresztül sugározták. Az SVT hírügynökség beszámolójában az áll, hogy a dal
örök boldogságot és sorban álló szűzlányokat ígért azoknak, akik csatlakoznak a terrorszervezethez.
Jakob Gravestam, a Bauer Media marketingigazgatója elismerte, hogy az eset megtörtént, és a rádiót péntek reggel hallgató svédek tényleg terrorista propagandát hallhattak egy órán át.
A nemzeti hírközlési hatóság szerint az ismeretlen személy bűncselekményt követett el, de utólag már “lehetetlen” megállapítani a személyi kilétét, tehát Svédországban büntetlenül mehet a terrorista propaganda, az elkövetőt soha nem fogják megtalálni.
2012 óta Svédországból több mint 300 sokadik generációs migráns utazott Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzon valamelyik ott harcoló terrorszervezethez. A svéd hatóságok visszavárják őket, és “hazatérésük” után lakást, segélyt adnak a terroristáknak.

http://www.hidfo.ru/2017/11/egy-oran-at-terrorista-propagandat-adtak-a-gyanutlan-sved-radiohallgatoknak/