http://www.everystockphoto.com/photo.php?imageId=5891949

Az év végének közeledtével talán belefér egy ilyen aprónak tűnő, de valószínűleg nem mellékes hír is. Bár a különböző hírportálok egymástól eltérő szemszögből közelítik meg a kérdést, ki üdvözlendő lépésnek, ki a világra váró totalitárius rezsim fontos elemének tartva azt, a lényeg, hogy Izrael hamarosan saját digitális valutát vezet be.
A Reuters a Bank of Israel-en belüli forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a központi bank készen áll felhatalmazni a kormányt egy, a blockchain technológia által vezérelt, a Bitcoinhoz vagy Ethereum-hoz hasonló, állami digitális valuta bevezetésére.
A lépés segítségével akár egyik napról a másikra megvalósulhatna az izraeli vezetés által évek óta tervezett készpénz nélküli gazdaság. A hírek szerint a Knesset a bevezetés jogi alapjait is előkészítette már, hogy a lépés akár a 2019-es költségvetési évben megtörténhessen.
Izraelben évek óta próbálják visszaszorítani a készpénz használatát, illetve korlátozni a kibocsátott készpénz mennyiségét, mert a hivatalos adatok szerint az ország feketepiaca jelentősen megerősödött az elmúlt években, olyannyira, hogy a becslések szerint jelenleg a gazdaság 22 százalékát teszi ki, ami persze a befizetett adók mértékében is megmutatkozik.
Egy központi digitális valuta, ami lehetővé tenné, hogy minden egyes tranzakció útját ellenőrizzék, sokak szerint megoldaná a helyzetet. Mások ezzel szemben úgy gondolják, hogy a lépés eredményeként egyre többen fordítanának hátat az államilag kibocsátott valutáknak és kezdenének inkább kriptovalutákban kereskedni, fizetni.
Akármi legyen is az izraeli vagy bármely egyéb kormány kimondott vagy kimondatlan célja, tény, hogy a központosítás és a lakosság központosított eszközökkel történő megfigyelése, még soha nem szolgálta az emberiség javát, ahogyan az is egyértelmű, hogy az ilyen kísérletek minden alkalommal újabb mélységeket nyitottak meg azok előtt, akik lelkiekben lefelé, hatalomban pedig felfelé törekednek.
A Trunews cikkének felhasználásával
http://idokjelei.hu/2017/12/allami-digitalis-valuta-izraelben/



A
gyémánt árához kötnék az új izraeli kriptovalutát

Izrael májusban indít egy digitális fizetőeszközt, melynek értékét a gyémánt piaci ára fogja meghatározni. Az új fizetőeszköz állítólag világszerte népszerű lesz a befektetők körében.
Az Israeli Diamond Exchange közleménye szerint az új kriptovaluta fedezetét az izraeli piacon zajló gyémántkereskedelem biztosítja, ami a világ három legforgalmasabb gyémánt-piaca közt van. A Carat nevű kriptovaluta értékének 25%-át így az egyik legmegbízhatóbbnak tartott befektetési eszköze garantálja, ami nagyságrendekkel vonzóbbá teheti a világ más, gyakran szürreálisan nagy értékváltozáson áteső kriptovalutáihoz képest.
A világ három legnagyobb gyémánttőzsdéi közül egyik Tel Avivban működik, a másik kettő Indiában és Hollandiában található. A 2017-es évben az izraeli gyémántexport értéke a 7 milliárd dollárt is meghaladta.

http://www.hidfo.ru/2018/02/a-gyemant-arahoz-kotnek-az-uj-izraeli-kriptovalutat/