2016. május 1., vasárnap

Brit újságíró: a CIA alapította az Európai Uniót

CIA hivatal hidfo.ru
Ha a közelgő referendum alkalmából a briteknek nem lenne elegendő indoka arra, hogy megszavazzák a kilépést, talán most kaptak egy kellően erős érvet: egy brit újságíró azt állítja, hogy az Európai Unió már a kezdetektől fogva a CIA projektje volt.
Ambrose Evans-Pritchard a The Telegraph brit napilap hasábjain elemezte Barack Obama látogatásának körülményeit, és azt írta, a britek a kilépési referendum előtt minden eddiginél agresszívabb amerikai beavatkozásra kell számítsanak, mert “az Európai Unió mindig is egy amerikai projekt volt”.
“Valójában, ha visszatekintünk a történelmi előzményekre, kézenfekvő, hogy az 1940-es évek végén Washington volt az európai integráció mozgatórugója, és rejtett módon Washington pénzelte azt a Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, és Nixon adminisztráció ideje alatt.”
Az újságíró említi, hogy az európaiak körében egy általánosan elterjedt tévképzet, miszerint az Egyesült Államok fenyegetést és vetélytársat lát az Európai Unióban. Evans-Pritchard szerint ezzel szemben az Európai Unió mindig is az amerikai érdekérvényesítés horgonypontja volt, már egészen megalakulásától fogva.
Evans-Pritchard írásában hangsúlyozza, hogy 1950. májusában, a Schuman-nyilatkozat néven ismertté vált, Robert Schuman francia külügyminiszter által javasolt tervezet Dean Acheson amerikai külügyminisztertől ered: ennek jegyében hozták létre az Európai Szén- és Acélközösséget, ami a későbbi integráció alapjává vált. Az újságíró emellett említi, hogy a hidegháború kezdetén az amerikai fél nyomásgyakorlására került közelebb egymáshoz a német és francia politika, valamint az amerikaiak a háború utáni években azzal is fenyegetőztek, hogy leállítják a Marshall-terv segélyprogramját. Az Egyesült Államok fenyegetésekkel és nyomásgyakorlással hozta létre azt az egységfrontot, ami a mai Európai Unió alapja volt, mert ettől a projekttől remélte a szovjet befolyás visszaszorítását Európában, amit az Egyesült Államok saját érdekszférájának tartott.
Jean Monnet közgazdász és diplomata kapcsán – akit az Európai Unió egyik alapító atyjának tartanak – azt írja, hogy életének tekintélyes részét Amerikában töltötte, a háborús időkben pedig Franklin Roosevelt szeme és füle volt az európai politikában – emiatt Charles de Gaulle eleve amerikai ügynöknek tartotta, amit egy francia történész, Eric Roussel mintegy ezer oldalas, Monnet-életrajza alátámaszt, illetve részletesen kifejti, hogy működött együtt kéz a kézben az amerikai elnöki hivatallal.
Evans-Pritchard azt mondja, az Egyesült Államok külügyminisztériumának archívumában ma már nyilvánosan hozzáférhetőek korábban még titkosított dokumentumok, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy az európai integráció ideáját erőltető mozgalmat az amerikai titkosszolgálat alapította, de “sajnálatos módon” ezek a dokumentumok se az amerikai, se az európai sajtóban nem kaphatnak nyilvánosságot – pedig minden bizonnyal meggyőznék a briteket arról, hogy a kilépés mellett döntsenek.
Az újságíró ennek kapcsán egy 1950. július 26-ra datált memorandumot említ, ami egy közös európai parlament létrehozásának terveit tartalmazza (az Európai Parlamentet 1952-ben alapították). Ezen a dokumentumon William J. Donovan tábornok aláírása szerepel, aki az amerikai Stratégiai Szolgálatok Hivatalának vezetője volt – ami a mai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elődje.
Evans-Pritchard szerint egy másik dokumentum pedig azt mutatja, hogy 1958-ban ez az ügynökség biztosította az európai integrációs mozgalom anyagi forrásainak 53,5%-át. “Ebben a tekintetben a CIA frontvonala az Amerikai Bizottság egy Egyesült Európáért nevű szervezet volt, aminek elnöki tisztségét Donovan viselte. Vezetésében emellett részt vett Walter Bedell Smith és Allen Dulles, akik az ’50-es években a CIA igazgatói voltak, valamint más amerikai nemzetbiztonsági tisztek.”
Evans-Pritchard most azt mondja, ezek a széles körben egyelőre nem ismert dokumentumok azt mutatják, hogy a CIA elődjének stratégiai tervezőasztalain született az Európai Unió elgondolása, és ennek megvalósítása érdekében meghatározó pozícióba juttattak európai politikusokat, akik a későbbiekben az európai integráció vezéralakjaivá váltak. Az újságíró hangsúlyozta, hogy ezek a tények már a történelem részét képezik, de mai vonatkozásuk is eget rengető lehet, mert amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy a CIA alapította az Európai Uniót és maga építette fel annak döntéshozó szervét, az egyet jelenthet azzal, hogy az Európai Unió máig az Amerikai Egyesült Államok szigorú ellenőrzése alatt áll.


http://www.hidfo.ru/2016/05/brit-ujsagiro-a-cia-alapitotta-az-europai-uniot/

Nem akarnak alternatívát Németországnak

A német rendőrség több mint 400 tüntetőt tartóztatott le, miután összecsapások kezdődtek az Alternatíva Németországnak párt Stuttgartban tartott konferenciája előtt. 1500 baloldali tüntető vonult fel, akik meg akarták akadályozni, hogy a párt ismertesse választási programját.
Az SWR hírei szerint “agresszív, maszkot viselő baloldali extrémisták próbáltak meg behatolni a rendezvény helyszínére”, hogy megakadályozzák a konferencia megkezdését. A TV-csatornának nyilatkozó rendőrségi szóvivő azt mondta, hajnal óta ezer rendőr állomásozott a konferencia helyszínének környékén, valamint vízágyúkat tartottak készenlétben. A baloldali exrémisták már reggel 7-kor akcióba léptek, és összecsapásokat kezdtek a helyszínt biztosító rendőrökkel, akik paprikaspray-t használva semlegesítették az agresszívebb személyeket.
A tüntetők megpróbálták hozzáférhetetlenné tenni a rendezvény helyszínének közelében található parkolót is, valamint vasrudakkal és botokkal felfegyverkezve várták, hogy a résztvevők gyalog menjenek a konferenciára. A megmozduláson különböző pirotechnikai eszközöket is bevetettek, mielőtt a rendőrök elkezdték a tömeges letartóztatást.
Az összecsapást követően a tiltakozók kisebb csoportokban visszavonultak a közeli autópályákra, több esetben égő gumiabroncsokkal blokkolták az utakat, és megpróbálták ellehetetleníteni a közlekedést a konferencia helyszínének környékén.
Az Alternatíva Németországnak párt konferenciáját amiatt próbálták megakadályozni, hogy mert a párt korábban bejelentette, hogy ezen a rendezvényen ismerteti részletes választási programját. A rendezvényt azonban egy órával késleltette a tüntetők zavarkeltése, akik a liberalizmus nevében megpróbálták korlátozni a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot.

http://www.hidfo.ru/2016/05/nem-akarnak-alternativat-nemetorszagnak/