Xi Jinping kínai államelnök november 5-én Sanghajban részt vett az első Kínai Nemzetközi Importexpó megnyitóján, amelyen „Az innovációs, befogadó és nyitott nemzetközi gazdaság közös építése” címmel beszédet is mondott.
A kínai államelnök szerint a Kínai Nemzetközi Import Expó megrendezése egy jelentős döntés Kína számára, egy új fordulópontot és magas rangú nyitás előmozdítását jelent a világ felé, és egy fontos lépés is egyben, hogy Kína aktívan megnyitja a piacait a világ előtt. Mindez Kína állandó helyzetét is bemutatja arról, hogy Kína támogatja a többoldalú kereskedelmi rendszert és előmozdítja a szabad kereskedelmet is. Ezek együttvéve pedig Kína valódi cselekedetei arra vonatkozóan, hogy elősegítse egy nyitott világgazdaság építését és a gazdaság globalizációját.
Xi Jinping hangsúlyozta, hogy a gazdasági globalizáció biztosan fejlődik, a nyitás és együttműködések pedig fontos részei a nemzetközi kereskedelem fejlődésének. Xi Jinping kifejtette, hogy a világ országainak még bátrabban, még több együttműködést kell folytatniuk a nyitás területén, hogy közös fejlődést valósítsanak meg.
Xi Jinping kifejtette, hogy az elkövetkező 15 évben Kína több mint 30 000 milliárd dollár értékű árucikket és 10 000 milliárd dollár értékű szolgáltatást fog vásárolni a világ országaiból. A jövőben Kína több importálási lehetőséget keres, könnyíti a piac szabályait, világszínvonalú befektetési feltételeket teremt, több kétoldalú és többoldalú együttműködést folytat, hogy a kínai piac még nyitottabb legyen.
Xi kijelentette, hogy a jövőben Kína csökkenti a vámokat, fejleszti a nemzetközi e-kereskedelmet, bővíti a pénzügyek és a szolgáltatóipar területén meglévő nyitást. Kína felgyorsítja a kínai–európai befektetési tárgyalási fordulókat és a kínai–japán–dél-koreai szabadkereskedelmi zóna építését is.
Kína a jövőben szilárdan és a törvényeknek megfelelően fogja büntetni a külföldi üzletemberek törvényes jogainak és érdekeinek megsértését, különösen a szellemi tulajdonokkal összefüggő szabálysértéseket, emelni fogja a szellemi tulajdonok minőségellenőrzésének hatékonyságát és bevezeti a büntető kárterítési rendszert. Ezzel párhuzamosan pedig jelentősen megemeli a törvény megszegése miatti fizetési kötelezettség mértékét. Ezeket a lépéseket Kína a nemzetközileg első rangú kereskedelmi környezet kialakítása érdekében teszi – jelentette be Xi Jinping
Xi Jinping szerint Kína gazdasági fejlődésének egészséges és stabil alapja nem változik, a jó minőségű fejlődést támogató termelési tényezők nem változnak, a hosszú távú stabil trend nem változik, egyre fokozódik az ország makrogazdaságának kontrollképessége, és az átfogóan elmélyülő reformok folyamatosan hoznak létre fejlesztési energiát. A kínai államelnök szerint a kínai gazdaság óriási tenger, nem egy kis tavacska, a viharos zivatar nem fogja elpusztítani a tengert, ezért a kínai gazdaság biztosan gyorsan átállhat a jó minőségű fejlődés vágányára.
Xi Jinping államelnök kifejtette, a kínai kormány úgy döntött, hogy a Sanghaji Szabadkereskedelmi Tesztzónát kibővítik, hogy több legyen a befektetés, és több tapasztalatot szerezzen Sanghaj a szabadkereskedelmi zóna építésének területén, és később Kína több városa is tanulhasson Sanghajtól. Az ország támogatást nyújt Sanghajnak, hogy felépítse a Sanghaji Nemzetközi Kereskedelmi Központot és a Technológiai Innovációs Központot. Kína több támogatást nyújt a Jangce folyó deltarégiójának gazdasági fejlődéséhez, és ez kínai állami szintű gazdasági stratégia is, amely majd párhuzamosan fejlődik az Övezet és Út kezdeményezéssel, a Peking–Tianjin–Hebei régió fejlesztési programjával, a Jangce folyó gazdasági övezet programmal és a Guangdong–Hongkong–Makaó öbölrégió gazdasági programmal.
China Radio International (CRI) – Szabad Riport / Arató Péter