2014. december 30., kedd

Aggódhatunk Zaporozzsje miatt!

A zaporozzsjei atomerőműben NAGYON KOMOLY RADIOAKTIV SZIVÁRGÁS történt. Tekintettel a kijevi mély hallgatásra az üggyel kapcsolatban, csak kósza hírekre vagyunk kénytelenek hagyatkozni.
Ezek szerint a baleset fűtőanyag-csere közben következhetett be. Az atomerőmű továbbra is szoros katonai őrizet alatt áll. Közönséges földi halandó meg sem közelítheti az objektumot. Az erőmű környékén igen nagy a mozgolódás. Korábban nem látott, gyanúra okot adó küllemű járművek érkeznek. Több alkalommal is láttak HELIKOPTEREKET leszállni az erőmű területére. A sugárzás szintjét továbbra is AGGASZTÓAN MAGASNAK mondják.
zae
https://balrad.wordpress.com/2014/12/31/aggodhatunk-zaporozzsje-miatt/
Az orosz figyelmeztetések ellenére az amerikai Westinghouse vállalattal kötött szerződést “nukleáris fűtőelemek szállításának jelentős növeléséről” az ukrán atomerőműveket üzemeltető állami vállalat – közölte kedden a Westinghouse.
A két fél között Brüsszelben kötött üzlet értékéről, illetve a leszállítandó fűtőkazetták mennyiségéről nem közöltek információkat a felek. Az AFP hírügynökségnek az ukrán cég, az Energoatom egy magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy 13 ukrán reaktorhoz akarnak fűtőanyagot venni a Westinghouse-tól. Eddig ezeket a létesítményeket az orosz TVEL vállalat szolgálta ki.
Az amerikai székhelyű, de a japán Toshiba csoport tulajdonában lévő Westinghouse 2003 óta már szállít fűtőanyagot Ukrajnába, de az ország 15 rektorából csak egyet lát el. Az orosz külügyminisztérium keddi közleményében “az ukrán állampolgárok és Európa népeinek egészségét és biztonságát fenyegető veszélyes kísérletnek” nevezte az üzletet. Moszkva állítása szerint a Westinghouse által gyártott fűtőanyag nem megfelelő az Ukrajna által üzemeltetett szovjet reaktorokba.
A Westinghouse ezzel szemben azt írta közleményében, hogy a megállapodással Ukrajna diverzifikálni tudta fűtőanyag-importját, és a cég fűtőelemei évek óta gond nélkül működnek a dél-ukrajnai atomerőműben. Megfigyelők szerint a Westinghouse-zal kötött megállapodás mögött a Kijev és Moszkva közötti elmérgesedett viszony áll.
(MTI)

Kínai állami sajtó: ha az USA felülkerekedik Oroszországon, Kína lehet a következő célpont

Pekingnek tanulnia kell az Egyesült Államok Oroszország ellen indított gazdasági háborújából, mert ha Moszkva elveszíti ezt a háborút, a következő célpont Kína lesz - írja a Xinhua hírügynökség elemzője. A kínai állami sajtó publicistája hangsúlyozza, Kína nem bízhat meg a Nyugatban, mert az egyik pillanatban még emberi jogokról beszélnek, a következőben már szankciókat hoznak és háborús retorikát folytatnak, ami látható volt az ukrán helyzet kapcsán is.
A Xinhua publicistája, Liu Zi-csin szerint a helyzet mostanra kicsúszott az irányítás alól, de egyértelmű, hogy az USA csak ürügyként használja az ukrán helyzetet arra, hogy térdre kényszerítse a független Oroszországot, majd ha ez gazdasági úton nem megy, katonai frontot (is) nyisson Oroszország ellen. A kínai állami sajtó szerint az Egyesült Államok ezzel a törekvéssel egyértelművé teszi, hogy nem engedi megváltoztatni vagy felszámolni azt a világrendet, amiben a nyugati hegemónia érvényesül. A közgazdász kifejtette, hogy az Egyesült Államok célja első lépésként elpusztítani Oroszországot, majd ezen keresztül megroppantani a BRICS együttműködést, azt követően pedig az amerikaiak nyíltan Kína ellen fordulnának, hogy fenntartsák az egypólusú világrendet.
Hídfő.net.ru | Kína Oroszország mellett áll
A publicista szerint Kínának mindent el kell követnie, hogy Oroszország vereséget mérjen az Egyesült Államokra, mert ameddig Oroszország kitart, az amerikai terjeszkedés nem jelenthet közvetlen fenyegetést Kína számára. "Az amerikaiak nem nyugszanak, amíg meg nem büntetnek mindenkit, aki Moszkvának segít, vagy ameddig vereséget nem szenvednek." Liu Zi-csin szerint "ami veszély Oroszországnak, az figyelmeztetés Kínának". Ez fokozottan igaz a pénzügyi biztonságra, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy Oroszország célponttá vált abban a pillanatban, amint a nyugattal vetekedő piacgazdaságot tudott kiépíteni. A publicista szerint annak ellenére, hogy Kína egy zárt és stabil pénzügyi rendszerben él, le kell vonnia a következtetéseket és cselekednie kell.
A Xinhua cikke szerint Washingtonnak a jelenleg Oroszország ellen indított gazdasági támadása a legagresszívabb lépés, mióta a 70'-es években kivonták a csapatokat Vietnámból. "Az Egyesült Államok és Oroszország konfliktusa arra kényszerít minket, hogy kinyissuk a szemünket - Kína nem hihet többé a kapitalistáknak, a nyugati politikusoknak. Egy jobb világ küldötteinek mutatják magukat, de amint elalszik az éberségünk, a legrosszabb rémálmainkat valósítják meg."

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/kinai-allami-sajto-ha-az-usa-felulkerekedik-oroszorszagon-kina-lehet-kovetkezo-celpont

A HIDEG FOGALMA:

+ 20°C A görögök felveszik a pulóverüket (ha megtalálják…)
+ 15°C A jamaicaiak bekapcsolják a fűtést (persze, ha van nekik).
+ 10°C Az amerikaiak reszketnek a hidegtől. Az oroszok a kiskertekben uborkát ültetnek.
+ 5°C Leheletünk már látszik. Az olasz autók felmondják a szolgálatot.
0°C Amerikában megfagy a víz. Oroszországban a víz sűrűbb lesz.
– 5°C A francia autók felmondják a szolgálatot.
– 15°C A macska ragaszkodik hozzá, hogy veled aludjon az ágyban. A norvégok előveszik a pulóverüket.
– 18°C Oslóban bekapcsolják a fűtést. Az oroszok a szezon végén utoljára utaznak a dácsára.
– 20°C Az amerikai autók nem indulnak el.
– 25°C A német autókat nem lehet indítani. A jamaicaiak kihaltak.
– 30°C A hatóságok napirendre tűzik a hontalanok kérdését. A macska a pizsamádban alszik.
– 35°C Túl hideg van ahhoz, hogy gondolkozz. A japán autókat nem lehet elindítani.
– 40°C A svéd autók felmondják a szolgálatot.
– 42°C Európában már nem működik a közlekedés. Az oroszok az utcán fagyiznak.
– 45°C Vannak még görögök?
– 50°C A szempillák megfagynak két pillantás között. Alaszkában a fürdőszobák kis ablakát fürdéskor bezárják.
– 60°C A fehér medvék délebbre vonulnak.
– 70°C A pokol is befagyott.
– 73°C A finnek menekítik a Mikulást Lappföldről. Az oroszok előveszik a füles sapkájukat.
– 80°C Az oroszok nem veszik le a kesztyűjüket még a vodka pohárba öntésekor sem.
– 114°C Az alkohol megfagy. Az oroszok rohadt dühösek…

Finn közgazdász: Obama dezinformációk alapján dönthetett az Oroszország elleni szankciókról

Jon Hellevig, finn közgazdász szerint Barack Obama amerikai elnököt szándékosan félreinformálják az orosz gazdasági helyzettel kapcsolatban, így nincs valós képe az Oroszországban zajló gazdasági folyamatokról, emiatt hoz elhamarkodott döntéseket a szankciók terén.
Hídfő.net.ru | Jon Hellevig
Hellevig a Press TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy az amerikai elnöknek torz képet festenek az orosz állam bevételeiről, felépítettek egy olyan illúziót, miszerint Oroszország költségvetése legnagyobb mértékben az olaj és gáz árától függ. A közgazdász szerint ez a torz kép talán igaz volt sok évvel ezelőtt, de mára már nem a szénhidrogénforrások értékesítése az orosz állam fő bevételi forrása, - egyben rámutatott, hogy 2013-ban az olaj- és gázbevételek csak a GDP 16%-át tették ki, azóta pedig jelentős szerkezeti átalakítások történtek, melynek pontos hatásai nem ismertek.
Az elemző szintén elmondta, Moszkva tavaly betiltotta a geológiai adatok külföldi vállalatoknak kiadását, így az amerikaiak arról is manipulált adatokat kaphatnak, hogy az orosz energetikai vállalatok milyen új, potenciális forrásokkal rendelkeznek. Jon Hellevig szerint a rubel árának zuhanása nem tragédia az orosz gazdaság számára, hanem az Eurázsiai Gazdasági Unió megalapítását megelőző gazdasági átrendeződés természetes következménye.

Maduro: létezik egy háborús terv Oroszország megsemmisítésére

Nicolas Maduro venezuelai államfő azzal vádolja Washingtont, hogy olajháborút folytat Venezuela és Oroszország ellen, és manipulációval az olajárak hosszú távú alacsonyan tartására törekszik. "Létezik egy háborús terv Oroszország megsemmisítésére... de se Oroszország, se Venezuela nem fog engedni az agressziónak." Maduro hétfőn a Globovision TV-csatornának nyilatkozva elmondta, hogy szeptemberben még 95 dollár volt egy hordó venezuelai olaj, hétfőn pedig 48 dollár, ami szándékos manipuláció eredménye. "Ahogy Evo Morales elnök is mondta, Venezuela megsemmisítésére is történnek próbálkozások, idegen hatalmak megpróbálnak gazdasági összeomlást előidézni, hogy a politikai rendszert kedvükre megváltoztathassák." Maduro szerint, ha a gazdasági offenzíva nem ér el kellő hatást, létezik egy katonai forgatókönyv is.
Hdfő.net.ru | Nicolas Maduro
Korábban Maduro azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szándékosan fokozza a palaolaj kitermelést annak érdekében, hogy túlkínálatot teremtsen a globális olajpiacon. November végén a Kőolaj Exportáló Országok Szervezete (OPEC) úgy határozott, hogy az olajkitermelés szintjét változatlanul hagyja a rohamosan csökkenő olajárak ellenére is. Azt követően az olaj ára ötévi rekord alacsonyra esett. A Bloomberg azzal magyarázza a döntést, hogy az OPEC ki akarja szorítani az amerikai palaolaj érdekeltségeket a globális olajpiacról; számos palaolaj készlet kitermelése ugyanis nem gazdaságos, és a jelenlegi, alacsony árak mellett nem tartható fenn hosszú távon.
A döntést akkor Irán és Venezuela ellenezte, a két ország ugyanis nem rendelkezik elég tartalékkal ahhoz, hogy a bevételkiesést ellensúlyozza a költségvetésben. Az USA az olajárak leütésével közvetlen csapást mér a gyarmatosítandó országok állami költségvetésére.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/maduro-letezik-egy-haborus-terv-oroszorszag-megsemmisitesere

Nagy lehet a gond Zaporizzsjában! 16-szoros a sugárzás!

Hiábavalónak tűnt minden titkolózás a zaporozzsjei atomerőmű-probléma körül, kezdenek szivárogni az egyáltalán nem megnyugtató hírek.
erm
Az “Украинской хакерской сети” (“Ukrán Hacker hálózat) szorgalmának köszönhetően dokumentumok szivárogtak ki a nem éppen megnyugtató külső hatásokról.
Eszerint a sugárszint-növekedése az esemény miatt Zaporozzsje-régióban a 16-szorosára növekedett az elfogadható mértéknek. Ez pedig a hírek szerint katasztrofális mértékű.
Új Csernobil katasztrofális árnyéka kúszik Zaporozzsje felől egyre gyorsabban Európa fölé! De ez sokkal veszélyesebb, mint Csernobil volt. A kijevi junta pedig hallgat!
Az általunk alább közzétett dokumentumok ukrán nyelven íródtak. Tudjuk jól, hogy Ukrajnában sokan olvassák a Bal-Rad-ot. Amennyiben ott valaki tudna segíteni némi magyarítással-nagyon megköszönnénk.
do1 do2 do3 do4 do5 do6

https://balrad.wordpress.com/2014/12/30/nagy-lehet-a-gond-zaporizzsjaban-16-szoros-a-sugarzas/

Az Egyesült Államok rombolót küld a Jáva-tengerre (Komment később, ha az események meg nem előznek)

Az amerikai haditengerészet csendes-óceáni főparancsnoksága bejelentette, hogy az Egyesült Államok rombolót küld a Jáva-tengerre. A modern csapásmérő eszközökkel felszerelt hajóra szerintük azért van szükség a Dél-kínai-tenger határán, hogy közreműködjön az AirAsia utasszállító repülőgépének felkutatásában, ami az utóbbi napokban tűnt el.
Az amerikai flotta jelenlétére természetesen nem az USA akaratából az amerikai terjeszkedés részeként, hanem az indonéziai kormány kifejezett kérésére van szükség. A szigorúan békés misszióra a 7. flotta USS Sampson rombolóját küldik, egyenesen San Diegóból.
Hídfő.net.ru | USS Sampson
Az AirAsia QZ8501-es járata vasárnap reggel vesztette el a kapcsolatot a légi irányítással. Az USA a civil gép eltűnésére hivatkozva azonnal katonai erőt csoportosít át a Dél-kínai tenger határára. Kíváncsian várjuk az arra vonatkozó híreket, hogy a gép felkutatását követően vissza is tér San Diegóba, - mert felmerül a gyanú, hogy az USA újabb rombolója valójában a közeljövőben várható demokráciaépítés előkészületeként érkezik a térségbe.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/az-egyesult-allamok-rombolot-kuld-java-tengerre

Ez is-az is!

Minden hiába! Összes erőinket mozgósítva nyomozunk a május másodikán Odesszában történt tragédia tetteseinek kézrekerítése érdekében, de erőfeszítéseink hasztalanok! A felbujtók és a végrehajtók egytől-egyig határainkon túl bujkálnak igazságszolgáltatásunk lesúlytani kész ökle elől. Oroszországban és a Dnyesztermelléken találtak búvóhelyre. Tudjuk kik ők!-csak nem férünk hozzájuk!-sopánkodott tegnap Kijevben Nyalókakirály amiatt, hogy még mindig nincs kézzelfogható eredménye a lendületes nyomozómunkának. Az odesszai tragédia ügyében. Amikor legalább 107 oroszajkú-zömmel kommunista-aktivistát gyilkoltak meg “ISMERETLEN” elkövetők.
tir
Pedig már az EU-is szorgalmazna valamiféle eredményecskét nyomozásilag, csak semmi nem jön össze.
“Az USA háborút szervez Oroszország elpusztítására”-jelentette ki a “Globovision” televíziós csatorna műsorában Nicolas Maduro venezuelai elnök.
Ezt az akciót egy globális olajháborúval indította Amerika, és 2015-ben kívánja kiterjeszteni. Venezuelát ugyanolyan módon igyekszik presszionálni az olajárak mesterséges leszorításával Washington, mint Oroszországot-mondta Maduro.
“Nem kell aggódni! Nem nézzük hátratett kezekkel Amerika terveit és akcióit. Most igazi ellenfelekre talált az USA”-idézi Nicolas Maduro szavait a “Globovision”.
Andrej Bileckij ezredes-Nyalókakirály “Azov” latorzászlóaljának mb. parancsnoka martalócai pusztulása fölött síránkozik mai facebook bejegyzésében.
Regéje szerint ma délelőtt hiénáin rajtaütött a milicia egyik rohamcsapata Peszkinél, és kinyúvasztott éppen féltucatnyi latort. Három másiknak van némi esélye, hogy valamennyire össze fogják tudni őket foltozni a sebészdoktorok.
Grúziában egy vásott unoka leckéztette meg a televízió előtt vadul hortyogó nagyapót. A “Tv Zvezda” tudósításából nem derül ki a gyerekcsíny helyszíne, csak az, hogy nagypapát sürgősen kórházba kellett szállítani.
A vásott unoka ugyanis tréfa gyanánt egy beizzított petárdát csúsztatott a hátrabicsaklott fejű, tágra nyitott szájjal a lóbőrt húzó nagypapa szabadon maradt fogsorai közé. Gyéduska tűzokádó sárkányként pattant föl-majd tette magát vízszintbe. Rajta valami égéscentrumban végeztek először javító műveleteket a doktorok, ma pedig a szájsebészek látnak munkához nagyapó fogsorai környékén. Állítólag túlóra is vár rájuk. A hírek szerint a bácsi “amúgy jól van”!-csak emígy nem. Legközelebb biztosan meggondolja a Tv-előtti szundíkálás ötletét. Szakértői vélemények szerint viszont a horkolási szokása az továbbra is megmaradt, sőt! A petárda hatásának köszönhetően-dacára bármily sikeres doktori beavatkozásnak-még ébrenléti állapotára is kiterjedt.
Az orvosi jelentésekből viszont kitűnik, hogy az utóbbi 24 órában húsz ismertté vált petárdabaleset történt. Grúziában

https://balrad.wordpress.com/2014/12/30/ez-is-az-is/

Ukrajna megkezdi az áram és szén importját Oroszországból

Ukrajna hétfőn megkezdte az elektromos áram importálását Oroszországból egy új kormányközi megállapodás keretében, amit mostanra Petro Porosenko ukrán államfő is aláírt. Az ország orosz belföldi áron és előre fizetés nélkül importálhat áramot. A megállapodás aláírását és az import megkezdését követően már túltermelés volt, és lehetővé vált a széntüzelésű erőművek tehermentesítése.
Hídfő.net.ru | Ukrajna áramimport
Az energiaügyi minisztérium csökkentette az erőművek számára kötelezően biztosítandó széntartalék előírt mennyiségét, de a következő napokban ez a probléma is megoldódik, mivel Ukrajna az Oroszországi Föderációtól elkezdi megkapni az első szénszállítmányokat.
Porosenko bejelentése alapján Ukrajna a katasztrófa széléről táncolt vissza azzal, hogy orosz belföldi áron juthat áramhoz. Az orosz energiapiacon az áram ára 2100 rubel 1 MW-ra, ami mintegy 688 hrivnya Ukrajna számára. Ezzel szemben az ukrán energiapiacon elérhető ár 941 hrivnya, vagyis negyedével olcsóbban kapják az áramot, mint ha a hazai energiapiacról vagy jelenleg elérhető nyugati forrásból vennének. Az energiaügyi minisztérium hivatalos közleményében is megerősítette ezeket az adatokat.
Ukrajna számára mégiscsak kifizetődőbb kelet felé építeni a gazdasági kapcsolatokat, a nyugatosítás miatt egekbe szökő villanyszámlát nem viselnék el a választók. Korábban annak lehetősége is fennállt, hogy az EU-csatlakozás miatt négyszeresére nő a gáz ára, és közel duplájára nőtt volna az áram ára is, mivel Ukrajna Oroszország megkerülésével nem tud a széntüzelésű erőművekhez szükséges nyersanyaghoz hozzájutni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/ukrajna-megkezdi-az-aram-es-szen-importjat-oroszorszagbol

Többpólusúvá válik a globális pénzrendszer

A Contra Magazin német kiadása szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank egyre inkább háttérbe szorul, mivel azok a fejlődő országok, melyeknek pénzre van szüksége, közvetlen a BRICS országokhoz fordulnak, nem pedig az IMF-hez.
Hídfő.net.ru | IMF
Az Ázsia Bank és a BRICS közös fejlesztési bankjának megalapításával az USA globális pénzrendszerben betöltött monopolhelyzete megdőlt. "Ha olyan országok, mint Argentína vagy Venezuela nehéz helyzetbe kerülnek, előbb fordulnak közvetlen Pekinghez, mint hogy az USA előtt letérdeljenek. Köszönhetően annak, hogy Kína jelentős valutatartalékot halmozott fel, így a fejlődő országok mára dollárkölcsönt is Kínától vesznek fel."
Ugyanakkor Kína már most a világ legnagyobb befektetőjévé vált, és különösen aktív, főként az afrikai országokban. A lap szerint ennek tudható be az is, hogy Kína segítséget nyújtott Oroszországnak a rubel elleni támadás idején, így Moszkva nem kényszerült arra, hogy a nyugati országokkal szemben bármin is változtasson. Mindez a globális pénzrendszer többpólusúvá válását is jelenti.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/tobbpolusuva-valik-globalis-penzrendszer

Valcman donbasszi szenet venne

dér
Tegnap este Nyalókakirály nagy kényszeredetten bevallotta, hogy a kijevi udvar a donbasszi szén megvásárlása fanyalodik.
Valcman beismerte, hogy helytartósága minden tartalékát felélte, nyakukon a zimankó, és senki nem hajlandó rezsimjét kisegíteni. (Fegyvereket adnak a természetes barátok és szövetségesek, lehet azokkal is tüzelni-meg is teszik-de hát azoknak a tüzétől csak kihűlni lehet. Meleget legfeljebb közvetve.)
Fizetnek ők Donbassznak a szénért-ha kapnak-csak legyen! Nyalókakirály ugyanakkor kifejezte azon határozott óhaját is, hogy a szénért általuk kifizetett pénz a bányászok fizetésére és a bányák működtetésére fordítódjék. (Amiket aztán ők újra-meg újra leromboltatnak martalócaikkal. Lenne is mivel, merthogy Kramatorszknál igen komoly latorerőt csődített már össze a kijevi udvar. Márpedig Kramatorszk közelebb van a donyecki szénmedencéhez, mint Kijevhez! Jóval közelebb!)
Andrej Purgin a DNR Nemzeti Tanács szóvivője megerősítette a kijevi udvar vágyakozó ajánlattételét a donbasszi szénre. Mint mondotta, az ötlet Donbassz és Kijev között az első lépés a gazdasági kapcsolatok terén.
Egyébiránt a térség harctéri eseményei tegnap déltől elmaradtak a “várakozástól”! Említésre méltó összecsapások nem történtek tegnap késő délutántól ma reggelig.
Az este folyamán még néhány latorgránát becsapódott Donyeck “Kujbisev” kerületébe, meg a repülőtér régi termináljának területére, de zajkeltésen túl komolyabb problémát szerencsére nem jelentettek.
Az éjszaka folyamán Gorlovka északnyugati peremét is elérte egy pár latorgránát, de a város lakossága zömmel pincékben éli mindennapjait-viszonylagos biztonságban Valcman martalócainak tüzérségétől.
hóe
Luhanszkban ma bejelentették, hogy terv van egy újabb tárgyalási forduló megtartására a Népköztársaságok, Kijev és az EBESZ részvételével. Nem ismeretes ugyanakkor, hogy ez a tárgyalási forduló a Minszki Kontaktcsoport újabb szócséplése lenne. Ugyanakkor a résztvevők között nincs megemlítve Oroszország képviselője Ha pedig nincs megemlítve, az aligha nyelvbotlásként értelmezendő. Konkrét helyszínről és időpontról sem kaptunk információt.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/30/valcman-donbasszi-szenet-venne/

Úgy járhatunk, mint a lengyelek

Az előzetes, bíztató jelek ellenére mégsem ítélik el a pártok a CIA brutális kínvallatási módszereit. Volt ugyan egy arra utaló kezdeményezés, hogy a magyarországi pártok - szakítván az elmúlt 25 év hagyományával - ezügyben erkölcsi alapú döntést hozhatnak, ez a kezdeményezés azonban egyelőre ismeretlen okból meghiúsult. Az értékítélet viszont megszületett: azzal, hogy a magyarországi pártok nem ítélik el a CIA kínvallatási módszereit, hallgatólagosan erkölcsi közösséget vállalnak az amerikai vallatótisztek brutalitásával és barbarizmusával. A nyugati barbarizmus elfogadása ismét visszakúszni látszik a magyar belpolitikába, mindezidáig ugyanis a pártok nem ítélték el hivatalos országgyűlési határozat formájában az amerikaiak kínvallatási módszereit.
Hídfő.net.ru | CIA vallatás
A botrány kirobbanásakor a liberális sajtó főleg az Amerikai Egyesült Államok megítélését féltette, amihez nagy vonalakban hozzáigazodtak a mérsékelt és radikális atlantista pártok is. Némileg kilógott a sorból a Demokratikus Koalíció, ami akkor is a magyar kormányt ostorozta az emberi jogokkal, amikor javában zajlott a botrány az amerikai kínvallatásokról. Egyedül a Jobbik mutatta annak jelét, hogy az ügyben az üzleti és politikai érdeket félretéve valamiféle erkölcsi alapú határozat fog születni, ez a próbálkozás azonban egyelőre ismeretlen okból elhalt.
December 11-én Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hétfőn (azaz december 15-én) a párt határozati javaslatot nyújt be az országgyűlésnek, amiben elítélik az amerikaiak módszereit, és egyben lehetőséget adnak a többi pártnak arra, hogy közös határozatban ítéljék el a brutális kínvallatási gyakorlatot. A bejelentés általános sajtóvisszhangot váltott ki, valamint azóta is megtalálható a párt honlapján. A közös határozat azonban elmaradt, egyelőre ismeretlen okból (a Jobbik idáig nem válaszolt ezirányú megkeresésünkre). Az értékítélet helyett végül a mire hány forintot költsünk döntéssel foglalkoztak a pártok, ami hosszú távon hatással lehet hazánk nemzetközi megítélésére is.
Többletinformáció híján is annyi látható, hogy a pártvezetés meghozott egy döntést ennek a határozatjavaslatnak a benyújtásáról. Ha nem született volna meg ez a döntés, a párt szóvivője sem jelentette volna be, valamint a párt weboldalára sem kerül ki a kezdeményezés. Ezt a döntést azonban valami utólag módosította. Tehát a pártvezetés vagy valamilyen új információ alapján, vagy valamilyen külső behatásra módosította az előzetesen meghozott, sajtótájékoztatón is közölt döntését. Annak módosítását azonban nem jelentették be.
Külső szemlélőként és válasz híján egyelőre lehetetlen megítélni, hogy a beadvány "elfelejtése" az atlantisták Jobbikban működő embereinek tudható be, vagy a nemzetközi környezet alakulása miatt döntött a pártvezetés a beadvány elhalasztásáról. Mindkettőről szó lehet: a pártban határozott törésvonal húzódik azok közt, akik eltávolodnának a nyugattól, és azok közt, akik inkább hanyagolnák ezt az egész diplomáciai feszültségkeltést. Vagyis az idealista szembekerült a megélhetési politikussal; előbbi meghozott egy erkölcsi alapú döntést, utóbbi pedig az egyszerű anyagi érdek miatt elgáncsolná az erkölcsi alapú politikai döntéseket.
Hídfő.net.ru | CIA kínvallatás Jobbik
Létezik egy másik opció is; Oroszország ugyanis az ENSZ elé viszi az ügyet. Elképzelhető, hogy a párt(ok) nem merik önállóan cselekedve felvállalni az Amerikai Egyesült Államok elítélését. Ehelyett arra várakoznak, hogy majd szavazhassanak valamiféle, Oroszország által az ENSZ-ben beadott határozati javaslatra, ami elítéli az amerikaiakat.
Mindkét változat rosszabbnál rosszabb forgatókönyvet vetít előre. Előbbi azt jelentené, hogy a Jobbik esetében eddig tart a nyugatellenesség, elértük azt a pontot, ahol már a beépített emberek nem engedik a további radikalizálódást. Utóbbi esetben szintén egy rossz döntés született; azzal, hogy a pártok nem ítélték el közös határozatban az amerikai kínvallatási gyakorlatot, hallgatólagosan erkölcsi közösséget vállalnak a CIA vallatótisztjeivel. Ha arra várnak, hogy majd egy Oroszország által beadott határozatot fognak megszavazni, az a lehető legrosszabb forgatókönyv, mert azt jelenti, hogy a magyar politikusok nem mernek független erőként, értékíteletek mentén cselekedni, ehelyett arra várakoznak, hogy hogyan lehet hozzáigazodni egy másik hatalom aktuális politikai érdekeihez.
Adott volt egy lehetőség a magyar pártok számára, hogy önálló cselekvőként lépjenek fel, és utat törjenek a térségi politikában; részben azzal, hogy szembe mernek menni az amerikai nyomásgyakorlással, részben azzal, hogy nyíltan felvállalnak egy erkölcsi alapú politikai döntést. A tétovázással azonban saját maguk ellen dolgoznak: onnantól, hogy Oroszország kiterjedtebb formában az ENSZ elé viszi az ügyet, a magyar pártok ítélete már nem erkölcsi alapú döntés, hanem egyszerű opportunizmus. Ha az erkölcsi alapú határozat elmarad, és a pártok később, opportunista alapon ítélik el a kínvallatást, az is egy erkölcsi ítélet: azt jelenti, hogy a pártok hallgatólagosan erkölcsi közösséget vállaltak az USA kínvallatási gyakorlatával, - mert nem ítélték el azt, amikor még lehetőség lett volna a független véleménynyilvánításra.
Magyarország valóban erkölcsi közösséget vállalna a nyugat barbarizmusával? Aligha. A döntés elmaradása csak a pártok tétovázásának tudható be. Ez nem a magyar nép erkölcsi ítélete - ez a pártoké, akik visszaélnek a választók bizalmával, s így maguk alatt vágják a fát.
A nemzetközi ítéletre várni egyébként is egy hibás döntés. Úgy járhatunk, mint a lengyelek; az Emberi Jogok Európai Bírósága július 24-én kimondta, Lengyelország megsértette az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatát azzal, hogy lehetővé tette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hogy lengyel területre szállítsanak, ott fogva tartsanak és megkínozzanak terrorizmussal gyanúsított személyeket. Lengyelországban évek óta zajlik a botrány a titkos CIA-börtönök kapcsán: a pártok azonban nem ítélték el határozottan az amerikaiak által folytatott kínzásokat, és végül Lengyelországot ítélték el azért, mert a CIA Lengyelország területén üzemeltetett titkos börtönökben kínzott külföldi állampolgárokat. Nem a lengyelek kínozták őket, hanem az amerikaiak - mégis Lengyelországot ítélték el, mert azzal, hogy nem határolódtak el, erkölcsi közösséget vállaltak az amerikai kínvallató gyakorlattal. Magyarország jelenleg ugyanezt teszi. A pártok tétováznak. Pedig a helyzet rémesen egyszerű: tudnak-e közösséget vállalni az amerikaiak kínvallatási módszerével, vagy nem? Az eddigiek alapján tudnak, és hallgatólagosan beleegyeznek annak folytatásába.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/ugy-jarhatunk-mint-lengyelek

A Lada jól jöhet ki a rubel-válságból

Lehetőségként tekint a Lada a rubel-árfolyam miatt kialakult válságra, úgy számolnak, az olcsó autók piacán 5 vetélytárs fog kivonulni Oroszországból.

Amíg nagy általánosságban most épp pánikhangulat uralkodik az autókereskedelemben Oroszországban, a Lada vezetője egyáltalán nem aggódik, sőt, Bo Andersson azt jósolja, hogy jól jár majd az általa irányított cég.
Persze nem lesz könnyű a jelenlegi helyzet átvészelése, de hatalmas lehetőséget is jelent a mostani helyzet. A Lada cég forgalmának 81 százalékát rubelben realizálja, így nem érinti akkora mértékben az árfolyammozgás, mint a többi autókereskedőt, amelyeknél lényegében a teljes forgalmat valamilyen más devizára (euró, dollár) váltják át. A piac olcsó régióiban, ahol a Lada termékei is szerepelnek a kis árréssel dolgozó importőrök egyszerűen nem fogják túlélni a jelenlegi helyzetet, 5 – jellemzően kínai – márkát emlegetnek ezzel kapcsolatban. Harmadrészt az olcsó rubel miatt az exportpiacokon árat tud csökkenteni a cég, így nő a forgalma és a deviza-bevétele is. Az előrejelzések szerint Oroszországban 2015-ben 1,9 millió új személyautót adnak majd el, és ezen belül várhatóan jelentősen nő majd a Lada márka piaci részesedése annak következtében, hogy kevesebb lesz a vetélytárs, és várhatóan nem kényszerül majd akkora áremelésre a cég, mint a megmaradó vetélytársak.
(automotor)
Bal-Rad komm: A tolliatti cég fölgyorsította HÉT(!) új modell fejlesztését, és új gyárak építésében is gondolkodik.
A nyugati és keleti használtautó-import szinte teljesen befagyott. A Nyugat-Európából (elsősorban Németországból) Oroszországba tartó használtautó-karavánok eltűntek az utakról, és lassan két hónapja már, hogy a Japánból és Ausztráliából Oroszországba szállított használtautók fő kirakodóhelyén-a vlagyivosztoki kikötőben-már szinte nem is emlékeznek az utolsó szállítmányra.
Ugyanakkor az oroszországi teherautógyárak is nagy terveket szövögetnek, miközben a nyugati gyártók csak sopánkodnak és a kezeiket tördelik.