Pekingnek tanulnia kell az Egyesült Államok Oroszország ellen indított gazdasági háborújából, mert ha Moszkva elveszíti ezt a háborút, a következő célpont Kína lesz - írja a Xinhua hírügynökség elemzője. A kínai állami sajtó publicistája hangsúlyozza, Kína nem bízhat meg a Nyugatban, mert az egyik pillanatban még emberi jogokról beszélnek, a következőben már szankciókat hoznak és háborús retorikát folytatnak, ami látható volt az ukrán helyzet kapcsán is.
A Xinhua publicistája, Liu Zi-csin szerint a helyzet mostanra kicsúszott az irányítás alól, de egyértelmű, hogy az USA csak ürügyként használja az ukrán helyzetet arra, hogy térdre kényszerítse a független Oroszországot, majd ha ez gazdasági úton nem megy, katonai frontot (is) nyisson Oroszország ellen. A kínai állami sajtó szerint az Egyesült Államok ezzel a törekvéssel egyértelművé teszi, hogy nem engedi megváltoztatni vagy felszámolni azt a világrendet, amiben a nyugati hegemónia érvényesül. A közgazdász kifejtette, hogy az Egyesült Államok célja első lépésként elpusztítani Oroszországot, majd ezen keresztül megroppantani a BRICS együttműködést, azt követően pedig az amerikaiak nyíltan Kína ellen fordulnának, hogy fenntartsák az egypólusú világrendet.
Hídfő.net.ru | Kína Oroszország mellett áll
A publicista szerint Kínának mindent el kell követnie, hogy Oroszország vereséget mérjen az Egyesült Államokra, mert ameddig Oroszország kitart, az amerikai terjeszkedés nem jelenthet közvetlen fenyegetést Kína számára. "Az amerikaiak nem nyugszanak, amíg meg nem büntetnek mindenkit, aki Moszkvának segít, vagy ameddig vereséget nem szenvednek." Liu Zi-csin szerint "ami veszély Oroszországnak, az figyelmeztetés Kínának". Ez fokozottan igaz a pénzügyi biztonságra, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy Oroszország célponttá vált abban a pillanatban, amint a nyugattal vetekedő piacgazdaságot tudott kiépíteni. A publicista szerint annak ellenére, hogy Kína egy zárt és stabil pénzügyi rendszerben él, le kell vonnia a következtetéseket és cselekednie kell.
A Xinhua cikke szerint Washingtonnak a jelenleg Oroszország ellen indított gazdasági támadása a legagresszívabb lépés, mióta a 70'-es években kivonták a csapatokat Vietnámból. "Az Egyesült Államok és Oroszország konfliktusa arra kényszerít minket, hogy kinyissuk a szemünket - Kína nem hihet többé a kapitalistáknak, a nyugati politikusoknak. Egy jobb világ küldötteinek mutatják magukat, de amint elalszik az éberségünk, a legrosszabb rémálmainkat valósítják meg."

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/30/kinai-allami-sajto-ha-az-usa-felulkerekedik-oroszorszagon-kina-lehet-kovetkezo-celpont