Jon Hellevig, finn közgazdász szerint Barack Obama amerikai elnököt szándékosan félreinformálják az orosz gazdasági helyzettel kapcsolatban, így nincs valós képe az Oroszországban zajló gazdasági folyamatokról, emiatt hoz elhamarkodott döntéseket a szankciók terén.
Hídfő.net.ru | Jon Hellevig
Hellevig a Press TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy az amerikai elnöknek torz képet festenek az orosz állam bevételeiről, felépítettek egy olyan illúziót, miszerint Oroszország költségvetése legnagyobb mértékben az olaj és gáz árától függ. A közgazdász szerint ez a torz kép talán igaz volt sok évvel ezelőtt, de mára már nem a szénhidrogénforrások értékesítése az orosz állam fő bevételi forrása, - egyben rámutatott, hogy 2013-ban az olaj- és gázbevételek csak a GDP 16%-át tették ki, azóta pedig jelentős szerkezeti átalakítások történtek, melynek pontos hatásai nem ismertek.
Az elemző szintén elmondta, Moszkva tavaly betiltotta a geológiai adatok külföldi vállalatoknak kiadását, így az amerikaiak arról is manipulált adatokat kaphatnak, hogy az orosz energetikai vállalatok milyen új, potenciális forrásokkal rendelkeznek. Jon Hellevig szerint a rubel árának zuhanása nem tragédia az orosz gazdaság számára, hanem az Eurázsiai Gazdasági Unió megalapítását megelőző gazdasági átrendeződés természetes következménye.