Az “Északi Áramlat 2” megépülésében érdekelt nagy energetikai cégek – a Gazprom európai partnerei – felszólították az Egyesült Államokat; hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy szankciókkal fenyegeti az orosz gázimportban érdekelt cégeket.
Április 26-án a Nord Stream AG pénzügyi megállapodást írt alá a francia Engie, az osztrák OMV, a holland Shell és a német Uniper ill. Wintershall vállalatokkal. Az öt vezető energetikai cég vállalást tett arra, hogy finanszírozzák a gázprojekt teljes költségének 10-10%-át. Hetekkel később az amerikai szenátus újabb szankciókat hozott Oroszország ellen, melyek az orosz gázexportot folytató cégek európai üzletfeleit vették célba.
Az Engie vezérigazgatója azonban a Financial Times beszámolója szerint azt mondta; “Az Északi Áramlat 2 elleni amerikai szankciók oka, hogy a projekt nem az Egyesült Államokban van, nem vesznek részt benne amerikai cégek, és a résztvevők nem dollárban fizetnek egymás közt. Az európaiaknak jogában áll ellenállást kifejteni. Ez az európai országok ügyeibe való beavatkozás, ami elfogadhatatlan.”
Isabelle Kocher azt is mondta, reméli, hogy az Európai Unió vezetői a G20 csúcstalálkozón elmagyarázták az amerikaiaknak, hogy az Északi Áramlat 2 szankcionálása nem lesz kifizetődő a számukra.
Az Uniper vezérigazgatója, Klaus Schafer szintén felháborodott a történteken. Azt mondta, az amerikai beavatkozás átpolitizálta a projektet, a szankciók pedig nem csak Oroszországot érintik, hanem Európát és Németországot is. A vezérigazgató arra kérte az Egyesült Államokat; hagyja, hogy az európaiak maguk döntsenek az Európa energiaszükségletével kapcsolatos kérdésekben.
Az Egyesült Államok nemrég kezdett el cseppfolyósított földgázt szállítani egyes európai országokba, és arra törkeszik, hogy az orosz import gáz kiszorításával Európa inkább az amerikai importra legyen utalva. A Nord Stream AG közleménye szerint az amerikai szankciók célja, hogy aláássák a későbbi piaci vetélytársak pozícióit.
Az Északi Áramlat 2 a legnagyobb európai energetikai cégek – köztük a két legnagyobb német cég – és a Gazprom közös projektje, ami évente 55 milliárd köbméter orosz gázt fog szállítani a Balti-tengeren keresztül Németországba.

http://www.hidfo.ru/2017/07/tiltakoznak-a-szankciok-ellen-a-nagy-nemet-energetikai-cegek/