2017. március 28., kedd

Oroszország használhatja az iráni katonai bázisokat a terrorizmus elleni harchoz

Elismerte az iráni külügyminiszter: Oroszország alkalomadtán használatba veheti az iráni katonai létesítményeket, hogy onnan mérjen csapást a Szíriában működő terroristákra.
Dzsavád Zaríf külügyminiszter a Reures hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország használhatja az iráni katonai létesítményeket, amennyiben a Szíriában működő terroristák elleni csapáshoz erre szüksége van.
Oroszországnak nincs saját katonai bázisa Iránban, de kiváló együttműködést folytatunk, és alkalomadtán, ha az oroszoknak szüksége van iráni létesítményekre a terroristák elleni harchoz, döntést hozunk ezzel kapcsolatban.” – mondta.
2016. augusztusban Oroszország a Hamadan légibázist használta a szíriai terroristák elleni légicsapások kiindulópontjaként. Teherán ennek megfelelően engedélyezte, hogy az orosz légierő Tu-22M3 stratégiai bombázókat és Szu-34 gépeket helyezzen el iráni bázisokon.
Hosszein Degan iráni védelmi miniszter akkor azt mondta, az orosz légierő jelenléte átmeneti, de „addig tart, amíg szükséges.”

http://www.hidfo.ru/2017/03/oroszorszag-hasznalhatja-az-irani-katonai-bazisokat-a-terrorizmus-elleni-harchoz/

Trump elrendeli az energiaszektor függetlenítését

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer hétfői sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy ma Donald Trump aláír egy rendeletet, ami előírja a belföldi energiaforrások maximális kihasználását és az amerikai energiaszektor függetlenítését más országoktól.
Spicer elmondása szerint a rendelet azzal erősítené meg az ország energiabiztonságát, hogy eltörli a szükségtelen, akadályozó jellegű szabályokat, melyek jelenleg megakadályozzák a belföldi energiaforrások felelős felhasználását.
Ez a rendelet segíteni fog az áramdíjak elérhető szinten tartásában, emellett megbízhatóvá és tisztává teszi az energiaszektort, ami lehetővé teszi a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.” – mondta.
Az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynökségének vezetője, Scott Pruitt ráadásul vasárnap kijelentette, hogy a rendelet a volt elnök Barack Obama energetikai reformjának teljes visszavonását kezdi meg, ami a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését próbálta elérni.

http://www.hidfo.ru/2017/03/trump-elrendeli-az-energiaszektor-fuggetleniteset/