2016. május 20., péntek

A NATO elkezdte félreállítani azokat a politikusokat, akik a háborús készülődés útjában állnak.

Letartóztatták az egyetlen pártvezetőt, aki ellenezte az amerikaiak bevonulását

Mateusz Piskorski hidfo.ru
Lengyelország belvédelmi ügynökségének emberei megrohamozták egy ellenzéki párt vezetőjének otthonát; a politikust kémkedés vádjával letartóztatták. Őrizetbe vétele óta azonban kiderült, hogy a nyilvánosan hangoztatott vádak csak ürügy. Mateusz Piskorski arra készült, hogy nyilvánosan beszámol egy másik pártvezető halálának körülményeiről, aki állítólag öngyilkosságot követett el, de valószínűleg politikai gyilkosság áldozata volt. A NATO elkezdte félreállítani azokat a politikusokat, akik a háborús készülődés útjában állnak.
Mateusz Piskorskit, a lengyel Zmiana (Változás) párt vezetőjét letartóztatták a belvédelmi szolgálat emberei, akik egyúttal számítógépeket, dokumentumokat foglaltak le a pártvezető otthonában. Piskorski letartóztatásával egyidejűleg a hatóságok számos más párttagnál, illetve a párt székházában is házkutatást tartottak. Az “orosz-párti” politikust azzal vádolják, hogy harmadik ország számára folytatott adatszerzést; a lengyel kormánymédia szerint Piskorski orosz és kínai titkosszolgálatokkal állt kapcsolatban. A hatóságok a párt alelnökét, Nabil Malaziit is kihallgatták.
Tomasz Jankowski, a Zmiana szóvivője szerint azonban mindegyik házkutatás illegális volt, a hatóságok törvénysértő módon jártak el, és az agresszív fellépés nem pusztán Piskorski személyével hozható kapcsolatba. A házkutatások során a belvédelmi szolgálat emberei lefoglaltak számos, a párttagokkal kapcsolatos dokumentumot, valamint olyan dokumentumokat, melyek információkat tartalmaznak szakszervezetek és a Zmiana közti együttműködéssel kapcsolatban. A szóvivő szerint ez a fellépés közvetlen fenyegetést jelent a szakszervezeti partnerek számára is, hiszen tagjaik személyi kilétét titokban tartják, és a szakszervezetek működéséhez elengedhetetlen, hogy tagjaik munkáltatói se ismerjék a taglistát. Lengyelország törvényei lehetővé teszik, hogy a szakszervezetek eltitkolják tagjaik személyi kilétét a munkáltatók elől, Jankowski szerint azonban a dokumentumok lefoglalását követően már arra számítanak, hogy elveszítik megélhetésüket azok az emberek, akik a Zmianaval együttműködő szakszervezetek tagjai. Így a házkutatások egyúttal a párt társadalmi beágyazottságának lerombolását, a Zmiana karanténba zárását is szolgálják.
A párt szóvivője hangsúlyozta, hogy a szakszervezetekre vonatkozó adatok törvény által is biztosított bizalmas kezelésén kívül nincs semmilyen titkolnivalójuk, így az eljárással kapcsolatban is nyilvánosságra fognak hozni minden rendelkezésre álló információt.
A Zmiana vezetőit azonban nem érte teljesen váratlanul a hatósági fellépés, hiszen egy olyan pártról van szó, ami nem támogatja a lengyel kormány által is képviselt háborús készülődést, így a párt működése a NATO katonai terjeszkedésének útjában áll. Piskorski letartóztatására nem sokkal azt követően került sor, hogy a pártvezető figyelmeztetett: a lengyel kormány még a július 8-án, Varsóban kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt politikai tisztogatásba kezdhet, mert el akarják fojtani az esetleges ellenzéki tiltakozó akciókat. Janowski azt mondta,
“a mi pártunk az egyetlen, ami felszólalt az amerikai fegyveresek Lengyelországban állomásoztatása ellen. Emellett egy Andrzej Lepper halálának körülményeit részletező könyv kiadását terveztük, amiről úgy gondoljuk, a hatóságok részéről komoly aggodalmat ill. félelmet válthatott ki, hiszen az ő halálában valószínűleg a kormány keze is benne volt.”
Andrzej Lepper az Önvédelem párt vezetője, és Mateusz Piskorski szövetségese volt. A hivatalos magyarázat szerint 2011. augusztus 5.-én öngyilkosságot követett el. Közeli ismerősei azonban biztosak abban, hogy Lepper politikai gyilkosság áldozata lett. Lepper korábban maga is indult elnökjelöltként 1995-ben, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben, emellett indult volna a 2015-ös elnökválasztáson is. Lepper halálát követően Andrzej Duda nyerte a 2015-ös elnökválasztást, majd azon nyomban szorosabbra fonta az együttműködést az Amerikai Egyesült Államokkal, lehetővé tette az amerikai fegyveresek Lengyelországban állomásozását, emellett harsány oroszellenes külpolitikát és háborús uszítást kezdett.
A Zmiana szóvivője szerint Mateusz Piskorskinak igen sok mondanivalója van Lepper halálával kapcsolatban, így egyáltalán nem meglepő, hogy a könyv kiadása előtt megkezdődtek a hatósági rajtaütések. Ugyanakkor, Janowski elmondása szerint szakszervezeti partnereik készen állnak arra, hogy kiálljanak a Zmiana vezetőinek meghurcolása ellen. Ebből a szempontból sem véletlen, hogy a kémvád és rajtaütés most történt meg, alig három héttel a Varsóban kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt: a Zmiana szakszervezetekkel egybekötve ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba. Korábban az amerikai páncélosok bevonulása ellen is tiltakoztak, és ezzel a Zmiana kilóg a sorból, a pártok többsége ugyanis hallgatólagosan vagy nyíltan támogatja, hogy Lengyelország legyen az amerikai hadsereg új térségi ütőereje.
Ugyanakkor, ez a bizonyos kémvád nem egy olyan politikai történés, aminek a gyökereit Lengyelországban, vagy akár Európában kellene keresni. Január közepén a brit The Telegraph beszámolt arról, hogy James Clapper, az amerikai hírszerzés vezetője utasításokat kapott a kongresszustól egy átfogó értékelés elkészítésére vonatkozóan, azzal kapcsolatban, hogy milyen európai pártokat támogatott Oroszország az elmúlt évtized folyamán. Az amerikaiak aggodalmairól a hazai sajtó is beszámolt, mert ennek kapcsán a Jobbik is említésre került, mint “Oroszország által pénzelt párt”. Január 23.-án a Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap azonban arra mutatott rá, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem “Oroszországból pénzelt” pártok ellen folytat nyomozást Európában, hanem egy új amerikai szankciós politikának lehetünk szemtanúi, melynek részeként az USA elkezd nyíltan nyomást gyakorolni minden olyan politikai pártra, ami nem akarja engedélyezni az állandó amerikai katonai jelenlétet Európában. A DWN szerint ennek részeként az USA gazdasági szankciókat hozhat bizonyos pártok ellen, vagy karanténba kényszerítheti azokat.
Ugyanakkor, figyelemre méltó, hogy az úgynevezett orosz kémügyekben – pl. Kovács Béla kapcsán – semmilyen érdemi előrelépés nem történik, ehelyett a külföldről pénzelt “független” sajtóorgánumok akár éveken keresztül is a közélet tematizálására használják ezeket az eseteket – ami így alkalmas az érintett pártok (esetünkben a Jobbik) sakkban tartására, politikai ellenfeleik számára engedmények kikényszerítésére. Lepper halála és Piskorski félreállítása szintén beleillik ebbe a folyamatba: Közép- és Kelet-Európában láthatóan elkezdték megfélemlíteni, lefizetni, félreállítani azokat a politikusokat, akik ellenzik a NATO háborús készülődését.
http://www.hidfo.ru/2016/05/letartoztattak-az-egyetlen-partvezetot-aki-ellenezte-az-amerikaiak-bevonulasat/

Brüsszel politikai döntése miatt jutnak csődbe a gazdák

Az Európai Unió mezőgazdasági szektora több mint ötmilliárd euró veszteséget szenvedett el az Oroszország elleni szankciók következtében. Phil Hogan, az EU agrárbiztosa azonban azt is elárulta, hogy Brüsszel éves szinten további 50 milliárd eurót költ a szankciók ellensúlyozására.
Phil Hogan mezőgazdasági biztos az orosz Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva elismerte, hogy Európának sem érdeke a szankciók fenntartása, hiszen minden európai ország komoly veszteségeket szenvedett el a kereskedelmi korlátozások miatt, miközben az Európai Unió ennek az összegnek tízszeresét kénytelen elkölteni arra, hogy a válság ne gyűrűzzön át a gazdaság más szektoraiba. Az Európai Bizottság múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2015-ben egy év alatt 28,4%-kal csökkent az Oroszországba irányuló export. Hogan szerint a szankciók hatására eddig 5,3 milliárd euró bevételtől estek el az export-érdekelt vállalkozások, ami komoly csapást jelent az EU agrárszektorára nézve.
Moszkva 2014. augusztusában vezetett be élelmiszeripari embargót olyan országokból származó egyes termékcsoportokra, melyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. A nyugat-európai országokban azóta rendszeres tömegdemonstrációkat tartanak a gazdák, mert a túltermelés és piacvesztés miatt rengeteg vállalkozás a csőd szélére jutott. Ez a piacvesztés azonban gazdasági tényezőkkel nem indokolható: az európai gazdák Brüsszel politikai döntése miatt mennek csődbe.
2015. szeptemberében Brüsszel úgy döntött, félmilliárd eurót fizet ki a szankciók által sújtott gazdáknak, hogy ezzel ellensúlyozzák a csökkenő élelmiszerárak hatásait. Ez azonban a veszteségek töredékét fedezte csak, a támogatások rendszerint a forráskiosztást követő első hónapban elfogytak. Miközben az Európai Unió Washington külpolitikáját követve szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen, a szankcióháború kezdete óta az amerikai-orosz kereskedelmi kapcsolatok közel tíz százalékkal bővültek. Washington mesterséges piaci rést hozott létre azzal, hogy Európát rávette a szankciók életbe léptetésére, így az amerikai cégek könnyebben kiüthették európai vetélytársaikat az orosz piacon.


http://www.hidfo.ru/2016/05/brusszel-politikai-dontese-miatt-jutnak-csodbe-a-gazdak/

Tudtak arról, hogy egy terroristát alkalmaznak Berlin két repülőterén

A Berliner Morgenpost beszámolója szerint éveken át dolgozhatott Berlin két repülőterének fokozottan védett övezeteiben egy 24 éves dzsihádista, akinek a hatóságok tudtak radikális nézeteiről.
A lap szerdán azt írta, a német hatóságok tudtak arról, hogy Berlin két repülőterének egy alkalmazottja a szalafista ideológia követője, de azt követően, hogy erről tudomást szereztek, Recep Ü. további 18 hónapon át maradhatott a mindkét repülőtér javítási munkálatait végző cég alkalmazásában.
A szalafista fiatal a Wisag Airport Service Berlin alkalmazásában állt, ami két repülőtér gépeit takarítja és javítja, így hozzáférése volt több létesítmény biztonsági övezeteihez is. A berlini Tegel Repülőtér szóvivője nem kommentálta a lap értesüléseit: azt mondta, bizonyos biztonsági kérdésekben nem szolgáltathat részletes adatokat, és ez pont egy ilyen eset. Elmondása szerint “vizsgálják, hogy hiba történhetett-e, és hol hibáztak az illetékesek.”
A lap információi szerint a hatóságok 2014. februárjában fedezték fel, hogy Recep Ü. a szalafista szcéna egy lelkes aktivistája, és személyes kapcsolatban áll azokkal az extrémistákkal, akik a Németországban működő szalafista prédikátorok beszédeit és propagandavideókat terjesztenek a Facebook-on, valamint Koránt osztogatnak az újonnan érkezett menekülteknek, és próbálnak követőket toborozni a menekülttáborokban.
A szalafizmus a szunnita iszlám egy fundamentalista formája, ami elutasít minden teológiai újítást, a saría jogrend szó szerinti betartását várja el, és követeli a teokratikus iszlám állam bevezetését bárhol a világon, ahol elég erős szervezeti rendet tud kiépíteni. Mivel a saría jogrend nem csak a muszlimokra, hanem a nem-muszlimokra vonatkozóan is határozott követeléseket fogalmaz meg, nem-betartásuk esetén pedig erőszakos cselekményeket legitimál, a szalafista szervezetek tevékenysége az alkotmányos rend aláásásának minősül Németországban. A német kormány úgy hivatkozik ezekre a szervezetekre, mint “az iszlamizmus különösen radikális formájára, ami közeli kapcsolatban áll a terrorizmussal”.
A német légiközlekedésre vonatkozó törvények előírják, hogy a repülőterek minden alkalmazottja szigorú biztonsági ellenőrzéseken kell átessen – és nem állhatnak kapcsolatban semmilyen extrémista ideológiával -, mielőtt a fokozott biztonságú övezetekbe belépést nyernek. Németország 2011-ben fogadta el az erre vonatkozó törvényeket, a lap azonban azt írja, a hatóságok tudtak arról, hogy egy extrémista csoportnak hozzáférése van a védett övezetekhez, és nem tettek semmit. Az aktivistát 2015. októberében menesztették, miután bokszereket próbált becsempészni a védett övezetbe. A Die Linke párt a történtek kapcsán követeli, hogy a parlament vizsgálja meg, ki felelős a hatóságok hanyagságáért, és mihamarabb váltsák le az illetőt, mert úgy tűnik, a szalafistáknak hozzáférése van a német infrastruktúra olyan fontos csomópontjaihoz, mint a repülőterek.


http://www.hidfo.ru/2016/05/tudtak-arrol-hogy-egy-terroristat-alkalmaznak-berlin-ket-repuloteren/