Az Európai Unió mezőgazdasági szektora több mint ötmilliárd euró veszteséget szenvedett el az Oroszország elleni szankciók következtében. Phil Hogan, az EU agrárbiztosa azonban azt is elárulta, hogy Brüsszel éves szinten további 50 milliárd eurót költ a szankciók ellensúlyozására.
Phil Hogan mezőgazdasági biztos az orosz Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva elismerte, hogy Európának sem érdeke a szankciók fenntartása, hiszen minden európai ország komoly veszteségeket szenvedett el a kereskedelmi korlátozások miatt, miközben az Európai Unió ennek az összegnek tízszeresét kénytelen elkölteni arra, hogy a válság ne gyűrűzzön át a gazdaság más szektoraiba. Az Európai Bizottság múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2015-ben egy év alatt 28,4%-kal csökkent az Oroszországba irányuló export. Hogan szerint a szankciók hatására eddig 5,3 milliárd euró bevételtől estek el az export-érdekelt vállalkozások, ami komoly csapást jelent az EU agrárszektorára nézve.
Moszkva 2014. augusztusában vezetett be élelmiszeripari embargót olyan országokból származó egyes termékcsoportokra, melyek szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. A nyugat-európai országokban azóta rendszeres tömegdemonstrációkat tartanak a gazdák, mert a túltermelés és piacvesztés miatt rengeteg vállalkozás a csőd szélére jutott. Ez a piacvesztés azonban gazdasági tényezőkkel nem indokolható: az európai gazdák Brüsszel politikai döntése miatt mennek csődbe.
2015. szeptemberében Brüsszel úgy döntött, félmilliárd eurót fizet ki a szankciók által sújtott gazdáknak, hogy ezzel ellensúlyozzák a csökkenő élelmiszerárak hatásait. Ez azonban a veszteségek töredékét fedezte csak, a támogatások rendszerint a forráskiosztást követő első hónapban elfogytak. Miközben az Európai Unió Washington külpolitikáját követve szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen, a szankcióháború kezdete óta az amerikai-orosz kereskedelmi kapcsolatok közel tíz százalékkal bővültek. Washington mesterséges piaci rést hozott létre azzal, hogy Európát rávette a szankciók életbe léptetésére, így az amerikai cégek könnyebben kiüthették európai vetélytársaikat az orosz piacon.


http://www.hidfo.ru/2016/05/brusszel-politikai-dontese-miatt-jutnak-csodbe-a-gazdak/