2016. március 18., péntek

A médiacenzúrára épült Merkel migrációs politikája

Angela Merkel évtizedes elismertségében alapvető változást hozott a migrációs válság – a németek többsége már elutasítja Merkel migrációs politikáját. A fordulópont azonban akkor jött el, amikor átszakadt a médiacenzúra védőernyője, és a németek többsége szembesült a bevándorlás következményeivel.
Angela Merkel támogatottsága egészen tavaly év végéig töretlen volt; a német társadalom többsége támogatta a “nyitott ajtó” politikát, és a gazdasági problémák ellenére kitartottak a kancellár által képviselt irányvonal mellett. Decemberben azonban mindinkább előtérbe került az a következtetés, miszerint a kancellár támogatottsága pusztán a kiterjedt médiacenzúrának volt köszönhető, ami nem engedi nagy nyilvánosság előtt megmutatni a bevándorlás következményeit. Merkel támogatottsága zuhanni kezdett, miután a magyar kormány úgy döntött, hogy nem tartóztatja fel Berlin kedvéért a migránsáradatot, hanem továbbengedi a bevándorlókat Németország irányába. A sokkterápia szerű eljárás szükséges volt, mert Angela Merkel gyakorlatilag meghívólevelet küldött a világ összes háborús zónájának lakossága számára, és nyíltan arról beszélt, hogy az Európai Unió befogadja a migránsokat – tette ezt mindaddig, amíg az EU perifériaországai különböző indirekt módszerekkel hátráltatták a Németországba irányuló migránsáradatot.
A kancellár támogatottsága rohamosan csökkenni kezdett, miután a migráció fő hulláma elérte a német városokat. Merkel megítélésének romlásában azonban a december végén, Kölnben történt tragédia jelentette a fordulópontot; a német sajtó eleinte csoportosan elkövetett rablásokról számolt be, majd nyilvánosságra jutott, hogy több mint félezer német nő vált szexuális zaklatás áldozatává, egyetlen éjszaka leforgása alatt. Később német rendőrök arról számoltak be, hogy felsőbb utasítások miatt nem léphetnek fel olyan bűncselekmények esetében, amelynek elkövetője bevándorló. A december végén Kölnben történteket már nem tudta eltitkolni a sajtó, mert a nyílt utcán tömegesen elkövetett bűncselekmények elérték azt a kritikus tömeget, ahol már “minden kiderül”. Később egy német televízió volt igazgatója nyilatkozott arról, hogy Németországban totális médiacenzúra működik, és a liberális demokráciában a média működése semmiben nem különbözik a diktatúrákétól, mindössze annyi az eltérés, hogy a cenzúra egy másik ideológia – a liberalizmus – mentén működik.
Most a Bild német napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy a megrendelésükre az INSA által végzett felmérésből kiderült: a német lakosság vélekedése alapvetően megváltozott, és a lakosság többsége ellenzi azt, amit Merkel “migrációs stratégiájának” neveznek. Az INSA képviselője, Hermann Binkert azt mondta; “Az eredmények látványosan mutatják, hogy a közhangulat alapjaiban megváltozott. Miközben eredetileg a lakosság relatív többsége támogatta Merkel menekültpolitikáját, az emberek hozzáállása teljes fordulatot vett.”
A felmérés rámutatott, hogy a német lakosság 51,9%-a ellenzi a jelenlegi migrációs politikát, és Merkel bevándorláspolitikájának támogatottsága 17,5%-kal csökkent a Kölnben történtek nyilvánosságra jutása óta. Németországban azonban a migrációval kapcsolatos helyzet nem változott jelentősen tavaly év eleje óta; a változást mindössze az jelenti, hogy a bevándorlás “velejárói” nyilvánosságra jutottak. A német szövetségi rendőrhivatal adatai szerint egy év alatt 186 ezer bűncselekményt követtek el migránsok, ennek többsége rablás, kisebb hányada szexuális zaklatás és/vagy nemi erőszak. December 31.-én több mint 500 nő vált szexuális zaklatás áldozatává csak Köln belvárosában, miközben hasonló bűncselekményekről számoltak be más európai nagyvárosokból, és valamennyit migránsok követték el.


http://www.hidfo.ru/2016/03/a-mediacenzurara-epult-merkel-migracios-politikaja/

Szerb diplomaták haltak meg egy amerikai légicsapás során

Két szerb diplomata veszítette életét egy Líbiában végrehajtott amerikai légicsapás során. A Pentagon tagadja, hogy tudott volna a diplomaták jelenlétéről, de számos bizonyító erejű tény azt mutatta, hogy a halálukat “járulékos veszteségként” könyvelték el.
Február 19.-én Barack Obama amerikai elnök légicsapást rendelt el a Daesh (Iszlám Állam) egy líbiai kiképzőtábora ellen. Az elsődleges célpont Noureddine Chouchane, a terrorszervezet egy vezetőhelyettese volt, aki korábban két, Tunéziában elkövetett, civil halálos áldozatokkal járó merénylet tervezésében vett részt. Az amerikai elnök által elrendelt bombázásban tíz civil veszítette életét, és utóbb kiderült, hogy két szerb diplomatát is az amerikai légierő gépei gyilkoltak meg. Sladjana Stankovic és Joivca Stepic túszként fogva tartva volt jelen a helyszínen, a bombázást követően azonban Peter Cook a nyilvánosság előtt úgy számolt be a történtekről, hogy a légicsapás “nagyon sikeres” volt – a diplomaták haláláról pedig nem nyilatkozott.
Aleksandar Vucic szerb kormányfő akkor – a diplomáciai konfliktust kerülve – úgy nyilatkozott, “az amerikaiak nyilvánvalóan nem voltak tudatában annak, hogy ott külföldi állampolgárokat tartanak fogva .”
A Pentagon akkor még tagadta, hogy a bombázás során diplomaták is áldozatul estek volna. Cook az újságírók erre vonatkozó kérdésére azt felelte, a kiképzőtábort heteken keresztül megfigyelés alatt tartották, és nem látták jeleit annak, hogy ott civilek is jelen lennének.
Napokkal később a szerbiai kormány a vizsgálati eredményekre hivatkozva bejelentette, hogy a két diplomata halálának oka a bombázás volt, nem a terroristák végeztek velük. A bizonyítékok ellenére a Pentagon szóvivője, Jeffrey Davis február 24.-én még mindig tagadta a történteket – szerinte az interneten a holttestekről megjelent fotók “nem feleltethetőek meg annak, ami egy ilyen erejű robbanást követően maradt volna belőlük”.
A szerb kormányfő a nyilvánvaló tények tagadását követően már úgy fogalmazott, “helyénvalóbb lenne, ha a Pentagon sajnálatának adna hangot és részvétet nyilvánítana az áldozatok családtagjainak.” Később hozzátette: “a testeken olyan, egyidejűleg megjelent sérülések voltak láthatóak, melyek robbanás következtében jelentek meg. Bizonyítékot kell felmutatniuk, ha ettől eltérő történettel magyaráznák a haláleseteket.”
Március 3.-án Michael Carpenter védelmi miniszter helyettes találkozott a szerb kormányfővel. Vucic nyilatkozata szerint “az USA és Szerbia egyaránt azt akarja, hogy az igazságot egy mélyebb vizsgálat állapítsa meg.” A hét folyamán azonban a Pentagon újra azt közölte, hogy a bombázásban nem haltak meg szerb diplomaták, és erről “a megfelelő időpontban” majd további információt adnak Szerbiának. Az egyik áldozat, Stepic féltestvére, Velja Misic azonban meg van győződve arról, hogy az amerikai bombázás során haltak meg, és úgy kommentálta a történteket: “az amerikaiak erről híresek. Beléphetnek bárhová, ahová akarnak, megtehetnek bármit, amit akarnak, de a felelősséget nem vállalják érte.”



http://www.hidfo.ru/2016/03/szerb-diplomatak-haltak-meg-egy-amerikai-legicsapas-soran/