2014. augusztus 26., kedd

A lojális politikus karizmája: Vérében a hazugság!

A politikusok talán azért hazudnak olyan jól, mert képesek meggyőzni magukat arról, hogy az igazat mondják. Ez az alaptétel egy Pr-menedzsment kiképzésen a modern páholypolitkusi körökben.
Ez pedig képessé teszi őket arra, hogy félrevezessék a közvéleményt, mivel a szakértők szerint is azok tudnak a legjobban hazudni, akik nem tudnak róla, hogy hazudnak. A Watergate botránytól kezdve egészen a tömegpusztító fegyverekig a politikusok számtalan eseménnyel kapcsolatban vezették már félre a választóikat nyilvánvaló hazugságokkal és sajnálatos tévedésekkel.
A jó politikus elhiszi saját hazugságait
Fentről lefelé, lenézően, nem egyenesen, mint egy (nemzet/nép)vezér... Ő a barátod?
"A legtöbb esetben valószínű, hogy a politikusok csak áltatják magukat, és egy idő után már ők maguk is elhiszik azokat a dolgokat, amiket állítanak - nyilatkozta Dr. Anna Galeotti, a Kelet-Piemont Egyetem munkatársa - Vegyük például az iraki tömegpusztító fegyvereket: megdönthetetlen bizonyíték híján a politikusok addig győzködték magukat arról, hogy Iraknak vannak ilyen fegyverei, míg a végén már ők is elhitték, hogy a fegyverek léteznek."
Hasonló lehetett a helyzet Bill Clinton Monica Lewinsky-vel kapcsolatos botrányának, és a Watergate ügy kirobbanásának a kapcsán is. A Richard Nixon karrierjének végét jelentő ügy során az ex-elnök végig ártatlannak vallotta magát.
"Ezek a politikusok álomvilágban élnek. És saját magukat is becsapják, nem csak másokat. Mindenki rendelkezik egyfajta beépített hazugság-detektorral, de az biztos, hogy sokkal könnyebb hazugságon kapni azokat, aki készakarva hazudnak, mint azokat, akik meg vannak győződve arról, hogy igazuk van."
"Épp ezért a politikusok nem csak, hogy meggyőzően hazudnak, de meg is vannak győződve róla, hogy az igazat mondják, egészen addig, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét."
Érdekes módon ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint azt elsőre gondolnánk.
"Az önámítás egyfajta motivált irracionalitás - az ember azért hisz el valamit, mert annyira vágyik rá, hogy igaz legyen, még akkor is, ha minden bizonyíték ellene van" - tette hozzá Dr. Galeotti.
Egy politikus minél jobban meg van győződve a saját igazáról, annál meggyőzőbb tud lenni a nagy nyilvánosság előtt.
A mostani adatok fényében azonban könnyen lehet, hogy a leginkább karizmatikus politikusok azokból az emberekből lesznek, akik képesek elhinni a saját hazugságaikat.
Tanulság;
Nem karizmatikus politikusok kellenek, hanem vezér - és ez a kifejezés már önmagában karakteres, domináns erőt sugároz... Pedig csak egy szó, csak egy értékhordozó!

Várhegyi Kálmán

Észtország tagadja, hogy Moszkva ellen fordítanák a NATO rakétarendszerét

Észtország külügyminisztériumának szóvívője, Minna-Liina Lind kijelentette, hogy "Észtország elutasítja a NATO rakétavédelmi rendszer telepítését Oroszország ellen. A NATO rendszerének nem célpontja Oroszország, és ez nem is szeretnénk ha változna."
Hídfő.net | Minna-Liina Lind, balról.Minna-Liina Lind észt külügyi szóvívő, balról.
Korábban a Der Spiegel német napilap írta meg, hogy Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország a NATO csúcstalálkozón javaslatot fog tenni egy határozat elfogadtatására, miszerint a NATO európai rakétarendszere Oroszország ellen is bevethető. Mindezt arra hivatkozva, hogy Oroszország "agressziót hajt végre Ukrajna ellen". Egyértelmű, hogy az Egyesült Államok akarja más államokkal beadatni ezt a javaslatot, azonban az említett országok közül elsőként nyilatkozó fél nem fogja felvállalni az amerikai érdek ilyen mértékű kiszolgálását.
Ugyan a publikáció szerint a NATO államok többsége ellenzi és Moszkva elleni provokációnak tartja ezt a felvetést, a napilap külön említette, hogy mely országok akarják előterjeszteni a javaslatot. Felmerül a kérdés, hogy a Der Spiegel által említett országok közül amelyek nem nyilatkoztak, támogatnának-e nyíltan egy ilyen felvetést. Észtország egyike volt azoknak az országoknak, akik azzal a "kéréssel" fordultak a NATO-hoz, hogy Oroszországot vegyék fel a listára, akik ellen a rakétarendszer alkalmazható, mivel Ukrajna "inváziójával" ők is fenyegetve érzik magukat. Ugyanakkor Németország azonnal elutasította a kérést, mivel szerinte szükségtelen provokáció lett volna.
Észtország visszakozása sem meglepő, GDP-jük nagy része az oroszokkal való kereskedelemből jött, azonban most az orosz válasszankciók sikeresen ráébresztették Észtországot is, hogy a kieső gazdasági bevételeinek megtartásában nem számíthat se az EU-ra, se egyéb, NATO-béli szövetségesére.
A sajtó szerint a Walesben, szeptember 4-5-én tartandó NATO csúcstalálkozón terjesztenék elő a javaslatot. Oroszország az utóbbi években megfigyelőként részt vehetett a NATO csúcstalálkozókon, azonban erre az alkalomra nem kapott meghívást.
Eközben a NATO főtitkára, Anders fogh Rasmussen idén fog leköszönni és átadni posztját a norvég Jens Stoltenbergnek, aki egy az orosz határok mentén felsorakoztatott, hadgyakorlatokkal mozgásban tartott katonai gépezetet vesz át. Az orosz katonai szakértők szerint a NATO két éven belül - Stoltenberg főtitkársága alatt - nyílt offenzívát kezdhet Moszkva ellen.


http://www.hidfo.net/2014/08/26/esztorszag-megis-elutasitotta-nato-raketavedelmi-rendszeret

Minszkben megkezdődnek az Európa sorsát meghatározó tárgyalások

Petro Porosenko ukrán államfő megérkezett Belorussziába, és első megnyilvánulása hűen lefestette a valós képet: "Európa jövőjét alapjaiban határozza meg, hogy az Európai Unió és a vámunió vezetői most miben állapodnak meg a belorusz fővárosban."
Hídfő.net | Porosenko Minszkbe érkezett
Minszkbe érkezésüket követően Vlagyimir Putyin és Porosenko kézfogással üdvözölte egymás, vagyis Moszkva elfogadja Porosenkot legitim tárgyalófélnek. Az elnökválasztásokat követően ez sokáig kérdéses volt, és máig Porosenko az egyetlen politikus a jelenlegi ukrán vezetésből, akinek demokratikus felhatalmazása van.
Porosenko érkezését követően bejelentette, készen tárgyalásokat folytatni és meghozni a szükséges kompromisszumokat annak érdekében, hogy a konfliktust rendezni lehessen. Putyin és Porosenko még a mai nap folyamán megkezdik a tárgyalássorozatot, melyen "megfigyelőként" az Európai Bizottság küldötte is részt vesz. A gyakorlatban sokkal inkább lehet szó a két nagyhatalom közti rendezésről, Porosenko személye ebben a kérdésben szinte jelentéktelen tényező. Ugyanakkor az ukrán államfő előzetesen bejelentette, hogy készen áll meghozni a szükséges kompromisszumokat, beleértve a Donbássz régió követeléseinek figyelembe vételét is.
http://www.hidfo.net/2014/08/26/minszkben-megkezdodnek-az-europa-sorsat-meghatarozo-targyalasok



Putyin: "Az Ukrajnában zajló konfliktusnak nem lehet katonai megoldása."

A fenti mondatot Vlagyimir Putyin a Minszkben folyamatban levő tárgyalássorozat Vámunió, EU, Ukrajna és Fehéroroszország részvételével tartott bevezetőn mondta. Kifejtette továbbá, hogy a becslések szerint az ukrán gazdaság átállítása az EU szabványokra 10 év alatt 165 milliárd €-t emésztene fel, míg az orosz gazdaságot 100 milliárd rubel (~2.7 milliárd $) kár érné ez alatt az idő alatt. Hozzátette, hogy a Vámunió országainak gazdaságai is érintve lennének ezáltal.
Hídfő.net | Minszki tárgyalás, 2014.08.26.Minszk, 2014.08.26.
Az Alexei Kudrin korábbi orosz pénzügyminiszter vezette "Civil Kezdeményezés Bizottság" készített egy becslést a várható károk mértékéről. E szerint az orosz gazdaság hozzávetőlegesen 4.5 milliárd $ exportkiesést szenvedne, a pénzügyi, hitel-és ingatlan szférában pedig további 50 milliárd $ veszteséget szenvednének el az oroszok. Ebbe az összegbe bele lett kalkulálva a ki nem fizetett ukrán államadósság oroszok fele fennálló része, és az orosz tulajdonok lefoglalása Ukrajnában.
"Ennek fényében meg kellene szakítanunk minden érvényben levő kereskedelmi egyezményt Ukrajnával, aminek a folyományaként 100 milliárd dollár becsült kár érné Ukrajnát." - folytatta Putyin - "Azonban ezt nem áll szándákunkban megtenni. Alternatívaként elképzelhető, hogy bevezetjük az EU-val szembeni kereskedelmi szabványokat Ukrajnára alkalmazva is. Szándékunk az lenne, hogy növeljük a kereskedelmet Ukrajna és a Vámunió között, de nem látjuk egyenlőre, hogy hogy fog megvalósulni ez, ha az Ukrajna EU-társulási szerződést elkezdik alkalmazni." - tette hozzá az orosz elnök.
Hídfő.net | Catherine Ashton, Vlagyimir PutyinAz igazi döntéshozók Minszkben: az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton, és az Oroszországi Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin.
A kártyákat tehát elkezdték kiteríteni. Putyin felhívta mindenki figyelmét, hogy az oroszokkal való végleges szakítása Ukrajnának az ukrán gazdaság ideiglenes összeomlásához vezetne. Ennek a vonzatai kihatnak az élet minden területére, főleg, hogy a fő széntermelő területek jelenleg háborús területek. A "szakítás" hatásai tehát érintenék Oroszországot is, azonban messze nem akkora veszteséggel, mint amennyit az EU kellene belepumpáljon az ukrán gazdaságba, ha ki akarja majd rántani a feneketlen pénznyelő státuszból.
Az EU-nak most azt érdemes mérlegelnie, hogy a keleti területek nélküli csonka-Ukrajna megér-e neki első körben legkevesebb 165 milliárd € veszteséget, úgy, hogy a fő ipari területek a jelenlegi állás szerint oroszpárti köztársaságok lesznek, melyek elutasítják a föderációt az ukrán állammal. A NATO jelenleg nem úgy fest, hogy közelebb kerülne az igazi orosz határhoz, ha Új-Oroszország harca sikeres lesz, erre pedig a jelenlegi katonai események alapján sok esély van.
http://www.hidfo.net/2014/08/26/putyin-az-ukrajnaban-zajlo-konfliktusnak-nem-lehet-katonai-megoldasa



Ukrán köpönyeg: Vámunió is, európai unió is?

Porosenkon kitört az orbáni "enyém, mindent akarok egyszerre" dialektus. A kufár birtokjog és a cigánybecsület. Európaiak is akarunk lenni élvezve a nyugati felemelkedés áldásait és az új kecsegtető ázsiai lehetőségeket is kihasználva érvényesülni, lehetőleg mindenki kárára. Csak mi éljünk, mint Marci Hevesen... Minszkben találkoztak ma az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetői, és ennek során létrejött a nagyon várt, kezdeményezett megbeszélés Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök között. Ezen igazi áttörés - ahogy az várható volt - nem következett be, de például Putyin is az ukrajnai konfliktus mielőbbi békés rendezése mellett foglalt állást. Közben folyamatosak a több halálos áldozatot követelő, oroszok felőli határsértések Kelet-Ukrajnában. Porosenko ukrán elnök október 26-ra tűzte ki a parlamenti választásokat és Minszkben bejelentette, hogy még a feloszlást megelőzően ratifikálja a parlament az EU-val kötött társulási megállapodást.
Az ukrán parlament szeptemberben, még az október 26-ra kiírt parlamenti választások előtt jóváhagyja az Európai Unióval kötött társulási szerződést - erről biztosította Petro Porosenko kedden Minszkben Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét. Az ukrán államfő június 27-én írta alá Brüsszelben az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, a szerződés politikai fejezeteit pedig március 21-én látták el kézjegyükkel a felek. Petro Porosenko és Catherine Ashton megbeszélését követően Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal vezetője megerősítette, hogy Ukrajna teljesíti minden kötelezettségvállalását az uniós társulási szerződés jóváhagyásának menetrendjével kapcsolatosan. Mint mondta, Porosenko kifejtette meggyőződését, miszerint az októberre kiírt ukrajnai parlamenti választások nem állnak a megállapodás ratifikálásának útjába. Az ukrán államfő azt is közölte Minszkben az uniós biztossal, hogy a társulási szerződés szövege változatlan marad és a dokumentum elfogadása hozzájárul a valódi ukrajnai reformok megvalósításához.
Porosenko hozzátette:
"A csatlakozás az Európai Unióhoz a mi civilizált választásunk, amely semmiképpen nem irányul senki ellen. Ellenkezőleg, a megállapodás kedvezően hat kapcsolatainkra minden szomszédunkkal, elsősorban gazdasági téren. Érdekeltek vagyunk abban, hogy nemzetközi partnereink elfogadják ezt a döntést". Az ukrán elnök kifejezte reményét, hogy "az EU-Ukrajna-Eurázsia trojka formában létrejött minszki egyeztetések hozzájárulnak a párbeszéd kereséséhez, beleértve a gazdasági együttműködés területét is".

Putyin;

"...az ukrajnai válságot nem lehet se a katonai erők növelésével, se a kelet-ukrajnai régiókkal való béketárgyalások nélkül megoldani. Az orosz gazdaságnak 100 milliárd rubel (2,77 milliárd dollár) veszteséget okozhat, ha az európai termékek Ukrajnán keresztül jutnak be az orosz piacra - miután Kijev aláír egy kereskedelmi paktumot az Európai Unióval. Moszkva válaszintézkedéssekkel élne, amennyiben ez megtörténne. Ebbe Kazahsztán és Fehéroroszország is beleegyezett."

Minszkben Petro Porosenko előbb a vendéglátó fehérorosz elnökkel tárgyalt. Aljakszandr Lukasenka a megbeszélést követően közölte, hogy a minszki találkozót Porosenko kezdeményezte az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetőivel. Fehéroroszország és Ukrajna kapcsolatát jellemzi, hogy Lukasenka részt vett Petro Porosenko államfői beiktatásán, míg Oroszország csak hétfőn jelentette be, hogy elismeri az ukrán politikust a szomszédos ország elnökeként. A fehérorosz államfő a minszki tanácskozást megnyitva kijelentette, hogy a rendezvény részvevői érdekeltek abban, hogy mielőbb normalizálódjon a helyzet Kelet-Ukrajnában. "Itt ma nincsenek közvetítők, lobbisták, kalandorok. Az itt lévő emberek komolyan érdekeltek a helyzet rendezésében". Aljakszandr Lukasenka a tanácskozás előtt, hosszú idő után először, találkozott Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A találkozót követően elmondta, hogy Minszk kész helyet adni az ukrán rendezést szolgáló párbeszéd folytatásának. "Akármilyen áron is, ennek a konfliktusnak véget kell vetni" - tette hozzá. Minszk és Brüsszel viszonya 2012 februárjában romlott meg, amikor az EU újabb büntetőintézkedéseket foganatosított Fehéroroszországgal szemben az ottani emberi jogi helyzet miatt.

Gölöncsér Miklós

Betiltották az orosz tévécsatornákat Kárpátalján

(mukachevo.net/Kárpátalja)/Nagydobrony Online: “Betiltották az orosz tévécsatornákat Kárpátalján”

“Ezt a célt, vagyis a hatékony fellépést szolgálja Arszen Avakov belügyminiszter augusztus 19-i keltezéssel kiadott 840. számú, Ukrajna információs biztonságával kapcsolatos bizonyos kérdésekről című rendelete. A dokumentum értelmében a jövőben a rendőrség a Nemzeti Televíziózási és Rádiózási Tanáccsal (NTRT) közösen lép fel az orosz propaganda agressziójával szemben. (Sic! – a szerk.)

A munkácsi portál arról számolt be, hogy a Belügyminisztériumban ma távértekezletet tartottak Anton Herascsenkónak, a belügyminiszter tanácsadójának és Jurij Artyomovnak, az NTRT elnökének vezetésével, amelyen az ellenséges propaganda elleni fellépés hatékonyságának növelése céljából meghatározták az NTRT és a Belügyminisztérium, illetve helyi megbízottaik együttműködésének irányvonalait.

Ivan Kuzma, az NTRT kárpátaljai megbízottja közölte, hogy ideiglenesen betiltották Ukrajna területén az orosz 1 Канал. Всемирная сеть (ОРТ), РТР-Планета, НТВ-Мир, Россия-24, ТVСІ, Россия-1, НТВ, ТНТ, Петербург-5, Звезда, РЕН-ТВ, Life News, Russia Today, РБК-ТВ tévécsatornák műsorainak sugárzását, terjesztését.

Az orosz televíziós propaganda megakadályozására Kárpátalja területén a rendőrség az NTRT képviselőjével együtt megkezdi a kábelhálózatok ellenőrzését a vidék szállodáiban, szanatóriumaiban és üdülőiben, a turistatelepeken, a gyógyászati és más nyilvános szabadidős létesítményekben stb.

A hatályos jogszabályok megsértéséért büntetőintézkedéseket foganatosítanak a tisztviselőkkel és felelős személyekkel szemben, vagy büntetőjogi felelősségre vonás vár rájuk – írja a portál.”

Bal-Rad komm: Ez a nyugati értékrend? Ez a nagy demokrácia? – Betiltani a nekik nem tetsző médiát, sajtót, – elnémítani minden olyan szót, ami ellentmond nekik?
A legsötétebb terror ideje jött el Kárpátaljára. Rendőrök fogják járni a szállodákat, szanatóriumokat, kórházakat, – keresvén, vizslatván a bűnösöket, akik orosz csatornákat mernek nézni.
Sőt, majd felállítanak besúgó hálózatot is – és lehet írni majd komoly, névtelen feljelentéseket, miszerint XY. az otthonában halálos bűnt követett el és orosz tévét nézett!
Jön is a fekete autó egy hajnalon és elviszik a bűnöst, – tévénézés miatt.
“A hatályos jogszabályok megsértéséért büntetőintézkedéseket foganatosítanak a tisztviselőkkel és felelős személyekkel szemben, vagy büntetőjogi felelősségre vonás vár rájuk” – írja a portál.
Megérte? Ezt akartátok?
B-R
ui: Ja és csak a rend kedvéért. Ha valaki még nem ismerné: Itt nézhető a Russia Today élőben. – És a Rosszija24, szintén élőben.

Sikertelen volt az amerikai rakétakísérlet

Hídfő.net | "Prompt Global Strike"
Felrobbant az Egyesült Államokban az amerikai hadsereg egy kísérleti hiperszonikus rakétája, közvetlenül az indítást követően. Maureen Schumann, a Pentagon szóvivője szerint a sikertelen rakétatesztet Alaszkában, a Kodiak-szigeten hajtották végre hétfőn hajnalban. "A fegyver felrobbant közvetlen a kilövés után, a roncsok visszahullottak a földre."
A hétfői rakétatesztet közös projektben akarta végrehajtani az amerikai hadsereg és a Sandia National Laboratories, a fegyverrendszer pedig része lett volna "Gyors Globális Csapás" nevű programnak, melyben az Egyesült Államok olyan fegyverek kifejlesztésére törekszik, amivel a Föld bármely pontján meg tud semmisíteni az amerikai kormány által kijelölt célpontokat. Az első tesztet 2011 novemberében végezték el, az még sikeres volt. A Pentagon reményei szerint kifejlesztenek majd egy olyan fegyvert, amivel 30 percen belül a Föld bármely pontján sebészi pontossággal tudnak rakétacsapást végrehajtani (természetesen a terrorizmus elleni harc részeként).
A projekt láthatóan nem halad. Elképzelhető, hogy van egy Amerikánál is nagyobb hatalom, ami nem akarja, hogy a nyugat kezébe ilyen fegyver kerüljön. Igen, elképzelhető, hogy még a megannyi ország propagandája által felmagasztalt Egyesült Államoknál is van nagyobb hatalom. A makrogazdasági mutatók legalábbis újonnan ezt mondják.


http://www.hidfo.net/2014/08/26/sikertelen-volt-az-amerikai-raketakiserlet

Korunk rákfenéje: Nátriumglutamát!

Miért kell nekünk az ízfokozó nátriumglutamát? Nem kell, de esszük! Manapság nehéz elkerülni, hiszen az élelmiszeripar majdnem minden termékében megtalálható ez az ízfokozó adalékanyag.


Japánban már régen megfigyelték, ha bizonyos tengeri hínárokat tesznek az ételekbe, azok kiemelik az ételek ízeit. 1908-ban egy japán kutató izolálta ezt az ízfokozó hatóanyagot, ami nem más mint a nátriumglutamát.



1940 után az nyugati élelmiszeripar is felfedezte benne a lehetőségeket, igy egyre több termékének ízét ezzel dobta fel. Mára olyannyira elterjedt, hogy szinte nem is találni olyan terméket ami nem tartlalmaz nátriumglutamátot.
És akkor mi van, kérdezhetik sokan. Ették régen esszük most, mégsem halunk bele. Legfeljebb ízesebb az ételünk, mondják.
Az, hogy az ételünk ízesebb, az egyértelmű, de, hogy mégsem halunk bele, az már nem annyira. A gyanú eleinte akkor merült fel ezzel az adalékanyaggak kapcsolatban, mikor a japán és kínai étermekben elfogyasztott ízletes vacsora után egyeseknek különböző panaszaik támadtak: fejfájás, feszültség az arcban, a mellkasban, a nyakon, szívdobogás érzés, asztmás tünetek, emésztőrendszeri panaszok. El is nevezték "kínai étterem szindrómának" ezeket a tüneteket.

Az idő telt-múlt, a panaszok sokasodtak, úgyhogy elkezdték célirányosan vizsgálni a Na-glutamát hatását. A kutatások felemás eredményeket hoztak. Végül megállapították: a teljesen egészséges embereknél a 150 mg/kg  testsúly alatti mennyiség nem vált ki látható tüneteket. Viszont, ha már ennél több az adalékanyag aránya, bizony itt is megjelennek a felsorolt problémák.
Hosszabb távon több betegség kialakulásában is közrejátszik ez az ízekre ható szer.  Ilyenek az elhízás, a cukorbetegség, az agykárosodás, a meddőség, és áttételes hatásai révén más betegségek kialakulását is elősegíti.
Ezen kutatási eredmények nyílvánosságra hozása után az élelmiszeripar egyöntetűen felhördült, hiszen ha nem tennének ízfokozót termékeibe, jó néhány gyártmányukat el sem lehetne adni, annyira ízetlenekké válnának.
Úgy érezték támadás érte érdekeiket. Ilyenkor mit tesznek a harcmezőn a tábornokok?  Ellentámadást vezényelnek.

Olyan újabb kutatási eredményekre volt szükségük, amelyek a nátriumglutamát veszélytelenségét igazolják. Nem találtak. Semmi baj, akkor újabb kutatásokat kell csinálni, hiszen az előzőben bizonyára valamit nem jól vizsgáltak. Mit tesz Isten, ezek az újabb, leginkább az élelmiszeripar által finanszírott kutatások nem találtak összefüggést a "kínai étterem szindróma" és az Na-glutamát közt.
Azért annyi változott, hogy a gyermek tápszerekbe már nem teszik, és a gyermeknek sem ajálnják ennek fogyasztását.

Adrienne Samuels 2008-ban a "Felelősség a kutatásban: irányelvek és minőségi garanciák" (Accountability in Research: Policies and Quality Assurance) című szaklapban megjelent tanulmányában rámutat, hogy nagy gazdasági érdekek fűződnek a Na-glutamát forgalmazásához (Samuels, 1999.)

Ma, az összeesküvés elméletek és a megvásárolható tudósok korában, túl könnyű bármilyen valós problémáról elhitetni, hogy azt eszelősök szűk csoportja találta ki, s mindig akadnak köztiszteletben álló tudósok, akik jó pénzért szemrebbenés nélkül védelmezni fogják akár a ciánt is.

A Na-glutamát lassan ölő méreg, ritkán okoz látványos tüneteket, s hatása szépen belesimul a nyugati étrend egyéb "áldásos" hatásaiba: az elhízásba, a cukorbetegségbe, a metabolikus szindrómába és az idegek lassú romlásába. Nem lóg ki a sorból, tehát a jogalkotók szerint: alkalmazható.
A termékeken feltüntetett jele:  E621, vagy csak egyszerűen "ízfokozó".

Dr. Madarasi Pál összeállítása

Megsorozták a bankokat, a bíróság is időhúzásra megy

Elutasította a bíróság az OTP Bank és a Merkantil Bank devizahitel ügyben beadott kereseteit, a Raiffeisen Lízing Zrt. ügyében pedig az ítélethirdetést szeptember 10-re halasztotta. A Fővárosi Törvényszék emellett a Raiffeisen arra beadott indítványát is elutasította, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz forduljon. Az MKB, a K&H és a Takarékbank devizahiteles perében szintén szeptember 9-re halasztotta a döntést a Fővárosi Törvényszék.
A nyilatkozatokból kiderül, hogy a bankok ugyanezeket az indítványokat módosítás után újra be fogják adni. A pénzintézetek a múlt hét folyamán perelték be az államot, mondván, hogy az indokolatlanul sarcolja a bankokat, - az ügyben arról születik majd döntés, hogy a bíróság szerint elfogadható-e, ha a bankok egyoldalúan módosítják a szerződéseket, hogy így magasabb kamatot, költségeket hajthassanak be az ügyfeleken.
A Raiffeisen indítványa azt is tartalmazta, hogy az Európai Bíróság hozzon előzetes döntést a bankok ügyében, ami független magyar bírói hatalom híján a magyar bíróságra kötelező érvényű lenne.
Korábban a kormány a népszerűség növelését célzó intézkedések egyikeként vetett ki plusz terheket a bankokra, valamint az egyoldalú szerződésmódosítás kiskapuinak bezárása jelentősen korlátozná a bankok profitszerzését, emiatt a nyugati hitelminősítő intézetek a magyarországi bankok leminősítésébe kezdtek. Ez a bankokat a kormány elleni jogi fellépésre kényszerítette.
Kijelenthetjük tehát, hogy a bank-ügy mozgatórugóját nem az Orbán-kormány környékén kell keresni, hanem a nyugati hitelminősítő intézeteknél, melyek közvetett befolyást gyakorolnak a bankok számára elérhető forrásokra, értékeléseikkel bővíthetik vagy csökkenthetik a bankok anyagi mozgásterét.
http://www.hidfo.net/2014/08/26/megsoroztak-bankokat-birosag-idohuzasra-megy

…”Nos, mi sem természetesebb, hogy egy bank, jelen esetben az MKB, a Magyar Parlament által hozott törvényt alkotmányellenesnek nevezi, – sőt mi több; érvénytelennek, – sőt, ami annál is több; tisztességtelennek nevezi azt.

Mi sem természetesebb, hogy egy bank, jelen esetben az MKB, ezekkel a kijelentéseivel, – a legfőbb népképviseleti szerv, vagyis a parlament fölé helyezi magát…”

- Hírek, kommentárok -
Hír MTI: Hétfőn három újabb hitelintézeti keresetet tárgyalt a Fővárosi Törvényszék: A K&H Bank, az MKB Bank és a Milton Hitelezési Zrt. a magyar állam ellen kezdeményezett pert az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. A Milton Hitelezési Zrt. vesztett, a K&H és az MKB devizahiteles perében elhalasztotta az ítélethozatalt a törvényszék.
Az MKB Bank ügye:
Az MKB Bank ügyében 3 órás tárgyalás volt, mielőtt elhalasztotta a bíróság a döntést. – Ugyanakkor a Törvényszék elutasította a bank azon indítványát, amely az eljárás felfüggesztésére és az Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve az Európai Unió Bíróságához fordulásra irányult. Korábban ugyanígy határozott a bíróság a K&H Bank hasonló tartalmú indítványáról is.
Az MKB hétfőn ismertetett álláspontja szerint a per alapjául szolgáló egész törvény alkotmányellenes, közjogilag érvénytelen, egyebek között sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, a visszaható jogalkotás tilalmát. A pénzintézet azt is indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságától, mert a törvényt az Európai Unióról szóló szerződés megsértésével anélkül fogadták el, hogy azt az Európai Központi Banknak (EKB) megküldték volna, és az az EU Alapjogi Chartájával sem összeegyeztethető.
A bank több mint 200 oldalas keresete szerint a korábbi pénzügyi felügyelet 2010-ben és 2 évvel későbbi vizsgálatában sem kifogásolta az egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó banki feltételeket, azt a határozatok is bizonyítják, hogy minden jogszabályi előírásnak megfeleltek. Az MKB szerint a fogyasztói szerződések üzletszabályzaton keresztül történő módosítása nem tisztességtelen. Többször hangsúlyozták: a szerződési rendelkezéseik “rendszere” egyben, és nem külön-külön, de megfelel a törvényben rögzített 7 elvnek.
Az alperes magyar állam jogi képviselője a kereset elutasítását, illetve az Ab-hez és az Európai Unió Bíróságához való fordulás mellőzését indítványozta. Az ellenkérelmet pontosítva elmondta: az ügyvédi megbízási szerződés szerint igényt tartanak 196 óra munkadíjára, 7 millió 448 ezer forint költség plusz 335 ezer forint költségátalány, és további 200 ezer forint előkészítési költség, azaz összesen közel 8 millió forint megtérítésére. Rámutatott: a bank összesen 118 – egyoldalú költség, díj, vagy kamatemelést lehetővé tevő – szerződési kikötést terjesztett a bíróság elé, ami önmagában annak az elismerése, hogy széttagolt, az ésszerűség és átláthatóság elvét sértő a kikötésrendszer.
Hozzátette: egy szerződés esetében ezeket a hitelfelvevőnek több különböző helyről kellett előkeresnie az áttekintéshez. Az MKB által bemutatott szerződések diffúz rendszere önmagában megvalósíthatja az egyoldalú kamatemelést – fogalmazott. A 118 kikötés alkalmazása egyetlen esetben sem lehet tisztességes, ez a “napnál is világosabban” tükrözi, hogy a törvényi elveknek nem feleltek meg. Rámutatott: előzetes döntéshozatali eljárás az Európai Bíróság részéről fel sem merülhet, mivel az uniós jogi normák értelmezésére és nem a nemzeti jog uniós joggal való összhangjának megállapítására szolgál.
A tanácsvezető bíró a tárgyaláson több kérdést tett fel a bank jogi képviselőjének, és tisztázták a beadványban előfordult pontatlanságokat, ahol a kikötések szövege nem egyezett a mellékletekben beadottakkal.
A határidő lejártáig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. A perek kedden tovább folytatódnak.
Kormányszóvivő: a kabinet továbbra is kiáll a devizahitelesekért -
“A kormány továbbra is kiáll a devizahitelesekért” – reagált Kurucz Éva kormányszóvivő hétfőn az MTI-nek a devizahiteles perekre.
“Jó hír, hogy az eddigi perekben sikeresen meg tudtuk védeni a devizahiteleseket a bankokkal szemben” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az emberek visszakapják a tőlük tisztességtelenül elvett összegeket.
Bal-Rad komm: “Az MKB hétfőn ismertetett álláspontja szerint a per alapjául szolgáló egész törvény alkotmányellenes, közjogilag érvénytelen, egyebek között sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, a visszaható jogalkotás tilalmát…”
Nos, mi sem természetesebb, hogy egy bank, jelen esetben az MKB, a Magyar Parlament által hozott törvényt alkotmányellenesnek nevezi, – sőt mi több; érvénytelennek, – sőt, ami annál is több; tisztességtelennek nevezi azt.
Mi sem természetesebb, hogy egy bank, jelen esetben az MKB, ezekkel a kijelentéseivel, – a legfőbb népképviseleti szerv, vagyis a parlament fölé helyezi magát.
És egy külföldi bank, jelen esetben az MKB részéről az is természetesnek vehető, hogy az Unió beavatkozását kéri, a magyar törvényalkotás folyamatába. Ahogyan ezt is elolvashatjuk még egyszer:
“A pénzintézet azt is indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságától, mert a törvényt az Európai Unióról szóló szerződés megsértésével anélkül fogadták el, hogy azt az Európai Központi Banknak (EKB) megküldték volna, és az az EU Alapjogi Chartájával sem összeegyeztethető.
Azt, azért megkérdezzük: Amikor ennyire nyíltan semmibe veszi a Magyar Parlamentet egy külföldi tulajdonú bank, – miért hagyja pereskedni, időt húzni a kormány, – miért nem kötelezi az azonnali fizetésre, kártérítésre az ügyfelek felé?
És egy bank, ha ennyire igényli az Unió beavatkozását, annak semmi keresnivalója az országunkban. Nincs értelme lacafacázni vele.
Vagy netán a kormány részéről is megy az időhúzás, hogy a bankok maguktól is megunják a huzavonát és önszántukból vonuljanak ki? Ne kelljen őket elzavarni?
De a nép még megteheti…
B-R

Izraeli drónt lőttek le Irán egy nukleáris létesítménye felett

Irán bejelentette, hogy a Forradalmi Gárda a hétvégén lelőtt egy izraeli drónt, ami felderítő tevékenységet végzett egy nukleáris létesítmény környékén. Az állami televízió röviddel azután be is mutatta a gép roncsait, ami feltételezések szerint egy Hermész 450 típus volt.
Hídfő.net | Izraeli drón roncsai
A Natanz nukleáris létesítmény környékén észlelt drónon nem volt semmilyen megkülönböztető jelzés, mindenesetre a Forradalmi Gárda állítása szerint Izrael irányítása alatt állt, és az ország területén kívülről irányították. Amir Ali Hadzsizade dandártábornok a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy "A drón repülési távolsága azt mutatja, nem a megszállt területekről (Izrael) érkezett, sokkal inkább valamely más térségi országból. A vizsgálat még folyamatban van, a részleteket a későbbiekben nyilvánosságra hozzuk".
A nyilatkozat szerint a drón nagyfelbontású kamerákkal volt felszerelve, és egyértelműen izraeli gyártmány, melynek repülési távolsága maximum 800 kilométer. Hadzsizade ugyanakkor nem zárta ki, hogy a gépet közvetlen Izraelből is indíthatták, egyszeri, repülés közben végrehajtott újratöltéssel ugyanis 1600 kilométerre növelhető a gép hatótávja.

http://www.hidfo.net/2014/08/26/izraeli-dront-lottek-le-iran-egy-nuklearis-letesitmenye-felett

Helyreállítják a demokrácia látszatát

Petro Porosenko ukrán elnök a várakozásoknak megfelelően még a Minszkben tartott találkozót megelőzően kiírta az előrehozott országgyűlési választásokat, amit október 26-án szerveznek meg. Az államfő aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, így egy tollvonással kiiktatta a nyugati országok által hatalomra juttatott Jacenjuk-kormányt.
Hídfő.net | Arszenij Jacenjuk
A döntésnek egyetlen nagyon egyszerű oka van; a vámuniós országokkal tartott tárgyalásokon Ukrajna minden szempontból előnytelen helyzetben lett volna. A tárgyaláson ugyanis a nyugati országok által csak önkényuralomnak, "korlátozott demokráciának" nevezett Oroszország, Belorusszia és Kazahsztán vesz részt. Ezzel szemben a gyakorlati helyzet épp ennek ellenkezője. Az orosz, belorusz és kazah kormányok választások útján jutottak hatalomra, míg a Jacenjuk-kormányt soha senki nem választotta meg, kulcsfigurái hazautaztak az Egyesült Államokból, besétáltak a parlamentbe és kormányként kezdtek cselekedni. A megyei vezetéseket pedig szintén olyan embereknek osztották le, akik frissen érkeztek a nyugati országokból (pl. Kolomojszkij).
A minszki tárgyaláson a vámuniós országok első követelése lehetett volna a demokrácia helyreállítása, vagyis az országgyűlési választások kiírása, legitim kormány megválasztása. Mindez roppantul kínos lett volna az új ukrán kormányt támogató nyugati országoknak, akik hivatalosan a "demokrácia fejlesztéséért" szálltak síkra Ukrajnában. Így, hogy Porosenko még a minszki tárgyalás előtt kiírja a választásokat, a nyugati médiának soha nem kell majd megemlítenie, hogy a Jacenjuk-kormánynak nem volt demokratikus felhatalmazása. Ugyanakkor a vámuniós országok továbbra sem ismerik el legitimnek a Jacenjuk-kormányt, vagyis az általa hozott intézkedéseket is semmisnek tekintik.
Az illegitim Jacenjuk-kormány fő feladata volt, hogy aláírja Ukrajna nevében a társulási szerződést az Európai Unióval, valamint megkezdje a NATO integrációt és hozzáfogjon az állami vagyon kiárusításához nyugati befektetők számára.


http://www.hidfo.net/2014/08/26/helyreallitjak-demokracia-latszatat

Az öregkori nyomor felé menetelünk

A nemzedékek közötti állami közvetítésű jövedelemáramlásra épülő felosztó-kirovó (pay-as-you-go) rendszer addig működhet jól, amíg sok dolgozó fizet hosszú ideig nyugdíjjárulékot, amiből kevés nyugdíjas részére kell rövid ideig nyugdíjat fizetni. Ezekből a feltételekből ma egy sem teljesül Magyarországon, és a járulékfizetők száma folyamatosan csökken.

Demográfiai okok miatt csak a következő tizenöt évben több mint 500 ezer fővel csökken a járulékfizetők száma. 2019-ig 2,1 millió ember éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, míg csak 1,6 millió fiatal lép ugyanebben az időszakban a munkaerőpiacra. Persze lehet játszadozni azzal, hogy a nyugdíj mértékét a felnevelt gyerekek számához kötjük, de mire a koncepció hatása érződne, addigra a nyugdíjrendszer már régen a fejünkre omlott.

A kivándorlás, a külföldi munkavállalás miatt a legvisszafogottabb becslések szerint további 500 ezer fővel csökkenhet a Magyarországon járulékot fizetők száma, de néhány előrejelzés szerint akár egy millió fővel is kevesebben lehetnek. A munkanélküliség, a közfoglalkoztatás, a megváltozott munkaképesség és hasonló okok miatt további legalább 500 ezer fővel csökkenhet azon járulékfizetők száma, akik a mindenkori abszolút minimum értékeknél magasabb járulékot képesek fizetni. A járulékbevételek a kényszerű közteher-optimalizálási stratégiák általános elterjedtsége miatt is apadnak. Hagyományos és egy életen át tartó munkaviszony – amely a járulékfizetés szempontjából ideális lenne – ma már egyszerűen nem létezik. Emellett a magyar GDP közel 22 százaléka még ma is a szürke- és feketegazdaságban képződik, ahonnan természetesen semmilyen járulékbevétel nem érkezik a nyugdíjkasszába sem.

A nyugdíjasok száma közben folyamatosan nő. A következő években nyugdíjba megy a magyar „baby boomer” nemzedék, akik a Ratkó-korszak szülöttei. Igaz, közülük közel 600 ezer főt az fenyeget, hogy még résznyugdíjra sem szereznek jogosultságot, mert 15 év szolgálati időt sem tudnak felmutatni. A 2040-es években az utolsó nagylétszámú magyar generáció, az 1970-es évek derekán született „Gyes-nemzedék” is nyugdíjba vonul, miközben az ország lakosságának már 30 százaléka lesz 65 évesnél idősebb. És az időskorban várható élettartam évről évre növekszik, ma átlagosan egy 65 éves hölgy közel 19 évet, egy férfi közel 15 évet él még.

De mi történik akkor, ha Magyarországon aktív dolgozóként egyre kevesebben fizetnek egyre rövidebb ideig egyre kevesebb járulékot, miközben nyugdíjasként egyre többen akarnak egyre hosszabb ideig egyre több járadékot? A matematika könyörtelen. Ha kevesebbet kell többfelé osztani, egyre kisebb lehet csak a nyugdíj.

A társadalmi elöregedés körülményei között ezért pilótajáték a felosztó-kirovó elvre épített öregségi nyugdíjrendszer. Az idősek még számíthatnak az ellátásra (bár egyre csökkenő mértékben), míg a fiatalabb korosztályok már egyre kevésbé. A mai ötvenes nemzedék a mai hatvanas nemzedéknél jóval kevesebbre számíthat, a mai negyvenes nemzedék a mai ötvenesekénél is sokkal kevesebbre, és a mai harmincasok – mire beleöregszenek a nyugdíjas korba – pedig semmi jóra nem számíthatnak. Ráadásul egy friss tanulmány szerint ők lehetnének az első nemzedék, akiknek már a gyermekeik számától is függhetne a nyugdíjuk.

Mégsem teszünk valójában semmit. Békák vagyunk, akik a lassan melegedő vízben ülünk, és így nem vesszük észre, hogy belőlünk főzik a levest? Ideje kiugranunk a fazékból, mert így csak az öregkori nyomor felé menetelünk.

Szerintem az élőmunkát terhelő járulékokból nem lehet finanszírozni a nyugdíjrendszert a jövőben, mert az elöregedés és a foglalkoztatási szétaprózottság nem teszi ezt lehetővé. Semmilyen megoldási javaslat nem lehet sikeres, ami a járulékokra próbál variációkat kitalálni. A gyermektelenségi adóval való próbálkozás sem megoldás. Fogyasztási adóból kellene finanszírozni egy európai alapnyugdíjat, valamint erős állami ösztönzőkkel kell bátorítani az erre képes polgárokat az öngondoskodásra. Így talán lesz esélyünk arra, hogy ne a nyugdíjas forradalmak agressziója ébresszen rá minket a jövőnkért érzendő közös, mai felelősségünkre.
(Szerző: Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója)

Bal-Rad komm: Bizony, a szerző megemlithette volna a leendő balsors legfőbb okát is: a rendszerváltásnak nevezett bűncselekményt! Ugyanis a többi általa felsorolt ok – többnyire ebből fakad!

Az egyébként pedig jellemző “elöregedési” folyamat nyugdijra káros voltát egy egészséges, nemzeti tulajdonú, értékteremtő gazdasággal lehetett volna kompenzálni!

Dehát nekünk olyan már nincs!
És hamarosan nyugdij sem lesz!

“…nyugdíjas forradalmak agressziója…”- fog “egyensúlyt” teremteni?

Hát te meg hova viszed azt a batyut?


1560507_611659545571173_1640068337_n

- Hát te meg hova viszed azt a batyut?
- Összeszedtük a fölös ruhát és elvisszük a Vöröskeresztnek.
- Hova?
- A kedvenc szupermarketünk mellett van a konténerük, abba dobáljuk bele és a Vöröskereszt kiosztja a rászorulóknak.
- Honnan vetted, hogy a Vöröskereszté a konténer?
- Rá van írva!
Mi is van ráírva a konténerekre? Tessék csak egy kicsit figyelmesebben olvasni! – A ruhagyűjtést a G.L.H. Kft végzi.
Ki az a G.L.H. Kft?
Valami jótékonysági szervezet? Egy nagy túróst! Magyarország piacvezető használtruha kereskedője! Ott van a neten, meg lehet nézni!
Hogy kerül a konténerekre a Vöröskereszt neve? Nagyon egyszerű: a kereskedő csorgat némi némi aprót a Vöröskeresztnek és máris kiírhatja, hogy ő a jóságos támogató. (Ezt az un. “társadalmi felelősségvállalás” címén teszi – a szerk. B-R).
Néhányan emlékezni vélnek arra is, hogy ezeken a mentőautó színű konténereken korábban még volt valódi vörös kereszt is, csak valami miatt eltávolítódott…
Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a segítő szándékkal beledobált ruhaneműt nem a Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak, hanem a G.L.H. Kft adja el azon a piacon, ahol ő a piacvezető, vagyis a legsikeresebb cég.
Akkor a minimum, hogy vigyünk neki adományokat, hisz rászorul! – Ráadásul higgyük közben azt, hogy a Vöröskeresztet támogatjuk!
De az ajtót – azt ÓVATOSAN léccilécci… – Forrás: (Koska György / Fb)
A Bal-Rad kissé utánanézett ennek az ügynek:
A GLH Kereskedelmi és Szolgáltató KFT – ezt írja a Vöröskereszt honlapján: “A konténerbe kerülő ruhákat a G.L.H. Kft. kezeli. Cégünk a ruhagyűjtés teljes költségét viseli, a konténerek beszerzésétől, a kihelyezés, beszállítás, válogatás költségein keresztül, egészen az – igényelt mennyiség – Vöröskereszthez történő eljuttatásáig.” – Még egyszer: “az igényelt mennyiség Vöröskereszthez történő eljuttatásáig…
Majd ezt is írja: “A magyar használtruha vegyes minőségű, továbbértékesíteni csak kis százalékát lehet, többsége iparilag kerül újrahasznosításra, például törlő textília, géprongy, alternatív tüzelőanyag készül belőle… A konténerekbe összegyűlt ruházati termékekből a Vöröskereszt által nem igényelt mennyiséget döntően iparilag újra hasznosítjuk…”
Meglehetősen érdekes vetülete ez a magyar kapitalizmusnak; “társadalmi felelősségvállalás” címén.

Világra szóló szégyen! A mi szégyenünk!

A család maga készítette a keresztet, szállította az urnát és ásta meg a sírt, mégis több mint 100 ezer forintjába került, hogy eltemessék a nagymamát.

A kormány rendelkezése alapján 2015. januártól lesz elérhető a szociális temetés azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak szerettük búcsúztatását. S. Tamás és családja azonban már most úgy döntött, hogy a legolcsóbb szolgáltatásokat rendelik meg a 86 éves korában elhunyt nagymama temetésére, minden mást maguk intéznek. A számla így is tetemes összegre rúgott – írja a Blikk

– Anyósom, Lenke mama kérte, hogy a faluba temessük, így gyakrabban járhatunk majd hozzá, és hamvasztassuk, mert úgy a legolcsóbb – mesélte a családfő, aki feleségével, Zsuzsával három saját gyermeke mellett egy örökbefogadott és öt, csecsemőkorában magukhoz vett gyermeket nevel, nagy szeretetben.

– A keresztnek való fát a Tüzép telepen vettem, az unokákkal csiszoltuk, festettük, ezzel spóroltam 9 ezret. Körülbelül 20 ezerért ásták volna a kis urnagödröt, amit én végeztem el a szertartás előtt két órával és legidősebb fiam, Máté temette be. A templomból a temetőbe 38 ezer forint lett volna a halottaskocsival való szállítás, ehelyett a saját autónkkal vittük az urnát – sorolta Tamás.

Hívő katolikusként nem okozott a család egyik tagjának sem gondot, hogy saját kezükkel adtak végtisztességet a mamának, hiszen ez régen természetes volt vidéken. Ugyanakkor a családfő úgy érzi, túlzottan drágán számolnak fel tételeket, nem érti például, hogy kerülhetett például egy műanyagzsák 2540 forintba.

– Az anyósom a közeli kórházban hunyt el végelgyengülésben, ezért nem is boncolták. Nem tudom, mennyi gumikesztyűt, zsákot használtak el. Azt, hogy „Erdélyi Józsefné élt 86 évet” 1905 forintért ragasztották fel öntapadós betűkkel, ez azt jelenti 79 forintot számoltak betűnként – elemezte kiadásokat a családfő, aki ennek ellenére örül, mert a téli fűtés árát így is megspórolták.

(Blikk)

Üzembe helyezték az első Bitcoint váltó ATM-et Magyarországon

“Üzembe helyezték Magyarországon az első olyan bankautomatát, amely a Bitcoin nevű digitális valuta váltására alkalmas, a készüléket hétfőn mutatták be Budapesten, a belvárosi Anker Klubban.

Debreczeni Barnabás, a Bitcoin ATM üzembe helyezését szervező Octarine Labs ügyvezetője sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon is egyre népszerűbb a digitális valuta, főleg a fiatalok körében. Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni, és átváltani a digitális pénzre, az átváltható összeg minimum 2000 forint.

Tájékoztatása szerint a készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, majd később innen lehet az összeget vásárlásra fordítani.

Jelenleg 1 Bitcoin mintegy 127 000 forint.

Az ország első Bitcoin pénzváltó automatája a piacvezető Lamassu cég terméke – mondta az Octarine Labs ügyvezetője.

Közölte: az ATM-be befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontból is minden elvárásnak megfelel.

A Bitcoint váltó készülék használata során hét százalékos tranzakciós díjat számítanak fel, ami nagyon magas az online tőzsdék 1-2 százalékos díjaihoz képest, viszont versenyképes például egyes bankkártyás tranzakciók, internetes vásárlások költségeivel összehasonlítva. Az automatás bitcoin-vásárlás azonban sokkal gyorsabb, mint például bitcoin-tőzsdén vásárolni, ahol több napos az átfutási idő.

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja a készülék bemutatásán úgy vélte: a bitcoin-automata felállítása Budapesten százszor fontosabb a magyar pénzügyi rendszer szempontjából, mint azok a perek, amelyek most zajlanak az állam és a kereskedelmi bankok között. “Már régen el fogjuk felejteni a pereket, de a bitcoint még használni fogjuk” – emelte ki, mert szerinte a bitcoinnak, a digitális pénznek nagy jövője van.

MTI

Bal-Rad komm: Az igyekezet nyilvánvaló. Az egyre gyengülő nyugati valutákat, egy új virtuális pénzre váltani. Hogy tovább vihessék az emberek fosztogatását. …”a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja esetén… a bankok sztornózhatják a korábban jóváhagyott kifizetést… A tranzakciók visszafordíthatatlansága egyes esetekben megnehezíti a vásárlók átverésekkel szembeni védelmét… ha valamilyen rosszindulatú program eltulajdonít bitcoinokat, azokat… esélytelen visszaszerezni” (Wiki)

nem is pénz, csak annak nevezett elektronikus jel,

A Bitcoin nem más, mint fedezetlen pénz, vagy inkább nem is pénz, csak annak nevezett elektronikus jel, – amely mögött semmi érték, sem föld, sem ingatlan, sem arany, – sem pedig értékteremtő termelő munka nem áll.

Egyre inkább egy nemzetközi piramisjáték látszatát kelti, melyet a nagykaliberű fehér galléros réteg finanszírozhat, hogy ismét extra profithoz jusson, s ezzel át is mentse magát a jobb időkre. “A névnélküliség kiváló terep a bűnözők számára: pénzmosáshoz, névtelen zsaroláshoz használható fel.”

Kína pénzügyminisztérium figyelmeztette a kínai Bitcoin használókat; akármennyit is fektetnek be ebbe a virtuális pénzbe, a veszteségük esetén, ne számítsanak semmiféle állami segítségre.

Aki pedig ma Magyarországon ezt használni kezdi, – na az is megérdemli.

Mariupoltól Minszkig…

Sahtyorszknál “megfáradt” néhány valcmanista éremgyűjtögető.

Nagyon úgy tűnik, hogy Nyalókakirály hadfiai “utaztak” a háborús veteránok kitüntetéseire. Fűbeharapásuk után ugyanis komoly kitüntetésgyűjteményt találtak holmijaik között a milicisták. Nem nehéz elképzelni, hogy miként-milyen áron-jutottak a kitüntetésekhez? Vajon hány Nagy Honvédő Háborús veteránt gyilkoltak meg a kitüntetéseikért?

Viszont most fizettek! Az életükkel.

Novorosszija fegyveres erői a déli frontszakaszon folytatják előnyomulásukat.

A Szaur-Mogiltól kezdve a Szedovon át Novoazovszkig a teljes Azovi-tengeri partszakaszt ellenőrzik a miliciák, és nyomulnak Mariupol felé.

térk

A kikötővárosban visszamaradt ordasfalkák pedig a helyi lakosságot gyűjtögetik ezres csoportokba, hogy élő pajzsként használhassák fel őket, ha védekezniük kell.

Eközben Minszkben megkezdődtek a tárgyalások az Eurázsiai Unió és a Nyugat-európai latorszövetség között. Ennek keretében fog találkozni Valagyimir Putyin orosz elnök a tanácskozásra meginvitált Valcmannal is. A csúcs fő témája az ukrajnai krizis.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint egész sor kétoldalú tanácskozásra is sor fog kerülni, de arról nem beszélt, hogy ki-kivel tárgyal majd.

Az EU-rókaképű, és rókalelkületű külügyi főcédája Catrine Ashton az Unió “Oroszországhoz fűződő jószomszédi viszony kialakitásának szándékáról” kaffogott, és vázolta, hogy ennek érdekében egy politikai fórum létrehozásáról beszélt az ausztriai Alpbachban.

Minszkben nyáladzik egyébként Az EU energiaügyi biztosa Günther Oettekinger és a kereskedelmi biztos Karel de Gucht is.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/26/mariupoltol-minszkig/

Augusztus 25-én a totális valcmanista bomlás és összeomlás jelei uralták Donbassz frontjait.

Luhanszk körül tegnap érezhetően gyengült Nyalókakirály latortüzérségének ostroma. Igy aztán a város 28 pontján megkezdődött az Oroszországból érkezett segélyszállitmány szétosztása a lakosság körében. Tegnap délután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette: már megkezdődött egy újabb segélyszállitmány összeállitása Donbassz részére, és nagy valószinűséggel még a héten útnak is inditják. A hir hallatára a NATO-latorszövetség első egyede – Rasmussen főtitkár – azonnal tajtékozni kezdett. “Ukrajna elleni folyamatos orosz agresszióról” károgott, konokul hallgatva a városok valcmanista ostromáról, és annak következményeiről. Ezek miatt nem ajvékol a latorszövetség, amely azért lassan kezdi már fölfogni Nyalókirály Főmegbizottjuk tragikusra fordult donbasszi helyzetét.

A Sztyepanovka, Amvrozijevka, Sztyepano-Krinki – térségben gyűrűbe zárt latorhordákat a népfelkelők tüzérségi tűzzel árasztották el. 40 db. tank, kb. 100 egyéb páncélozott jármű,mintegy 50 db. “Grad”, és több mint 60 db. önjáró és vontatott tüzeérségi löveg semmisült meg Nyalókakirály latorseregének arzenáljából ebben a gyűrűben. Az elhullott bérgyilkosok száma ismeretlen.

térk

A kijevi udvartartás közben hivatalosan is beismerte, hogy Donbassztól délre új front nyilt. Nem is igen tagadhatták volna le a tényt, hogy Mariupol térségében is a végzet leselkedik rájuk, mert a zömmel fasisztákból és neonácikból álló “magánzászlóaljaik” egymást taposva menekülnek Mariupolból Zaporizzsja felé.

Krasznoje térségében az önvédelmi erők légvédelme lelőtt egy latorheliloptert.

Megerősitették azokat a jelentéseket, hogy Mariupolból a kijevi helytartóság városi igazgatását és csatolt szerveinek Dnyepropetrovszkba történő evakuálását fejetlen tempóban megkezdték. A zsúfolt repülőtéren kaotikus állapotok uralkodtak egészen késő estig. Hirtelen nagyon sürgős lett minden nyaloncnak a távozás Mariupolból, az egyenlőre még biztonságosnak tartott Dnyepropetrovszkba.

Ugyanakkor a már szinte utolsókat rúgó latortüzérség Jasznovatajára és Sahtyorszkra tegnap rendkivül erős tüzet zúditott. De igaz ez a donyecki-régió minden olyan településére, amit a valcmanista pribékek tüzérséggel képesek elérni. Igy Kirovszk és Malaorlovka is ismét ostrom alá került. Egyre világosabb az a szándékuk, hogy az összeomlásukig a lehető legnagyobb pusztitást akarnak végezni az infrastruktúrákban, az emberi élőhelyekben.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/26/valcmanista-osszeomlas-jelei-donbassz-frontjain/


Ma Újoroszország hatóságai 88 – mára virradóan a déli frontszakaszon – meghalt valcmanista nevét és adatait tették közzé. Van közöttük ezredes és egyszerű “sima” harcos is. Közös bennük, hogy valamennyi zsoldos volt életében. Pénzigéret fejében vállalták Amerika és a latorszövetségek érdekében a donbasszi oroszirtást.

igaz

Újoroszország hatóságai – igéretük szerint – ezután minden beazonositható – fűbe harapott zsoldos nevét közzé fogják tenni, és ők maguk értesitik a hozzátartozókat.

A DNR tájékoztatási irodája bejelentette, hogy a népfelkelők számára a Szaur-Mogil ma reggeltől “napozódomb” lett. Ugyanis a magaslat katósugarából minden latorbandát kitakaritottak.
Mindettől függetlenül nem marad “lakók” nélkül Donbassz legmagasabb pontja. Megkezdődött ugyanis a magaslat “lakhatóvá” tétele, és ismételt “benépesitése” – de mostmár nagyobb hatótávolságú tüzérségi rendszerekkel.

image18831248_738f84b49482a09184b0e5274e0a9292

Luhanszk északkeleti-keleti-délkeleti valcmanista gyűrűjét ma délelőtt darabjaira marcangolta a milicia.

Zsdanovkánál Nyalókakirály latorjai kapituláltak. Meggyőzte őket a milicia tűzesője.

Mariupol szinte teljesen megtisztult a szeméttől. Jelentések szerint komoly pánikhelyzet alakult ki a bérgyilkoshordák soraiban.

Megfigyelők szerint most sebeiket nyalogatni gyűlnek Zaporizzsja és Dnyepropetrovszk környékén, és a remélnybeli Nyugat-ukrajnai erősitéseket várják.

Ugyanakkor a kijevi udvar sikerére szomjazó csodavárók meglehetősen keserű szájizzel vették tudomásul, hogy Angela Merkel értésére adta Valcmannak: “sorry Mr. Pesident Not help!” Azaz: a NATO – latorszövetség egyelőre nem tud segiteni.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/26/sorry-mr-president/



Döbbenet Nyugat-Ukrajnában

“Akár hétezer emberünket is körbezárhattak Donbasszban” – közölte ma Kijevben a rémisztő hirt az ukrán közvéleménnyel Konsztantyin Knyirik, Valcman frontügyekben illetékességi jögkörrel biró Információs Központjának vezetője.

Новость на Newsland: Семь тысяч украинских солдат попали в три котла ополченцев

Neonáci köröket a viz verte ki annak hallatán, hogy a példaként emlegetett “Dnyepr” “Donbassz” “Sahtyorsz” és “Herszon” latorbandákat a népfelkelők fojtogatják.

A hirre – nem túlzás – az ukrán közvélemény is felhorkant. Először hallottak ugyanis nem jó hirt a donbasszi frontokról. Hidegzuhanyként érte a diadalmas előnyomulásokról, Donbassz felszabaditásáról szóló napi jelentésekhez hozzászokott ukránokat a mai kijevi bejelentés.

A fenti videon a Mariupolból Dnyepropetrovszk felé menekülő valcmanista konvoj látható. Beszámolók szerint zsúfoltak az utak Nyalókakirály rettegve menekülő hadaitól.

“Fokozzák a hangulatot” a mariupoli eseményekről szivárgó hirek is, amelyek kezdenek kételyeket ébreszteni a kijevi udvar szavahihetőségét illetően, illetve a Nyugat-Ukrajnába mostmár özönlő hullaszállitmányok nyomán terjedő elkeseredés.

A Mariupolból Zaporizzsja felé pánikoló banditák azonban “árnyékra” vetődtek. Alig lépte át a réágióhatárt a “Dnyepr” egyik “lemaradt” alakulata és az “Azov” banditaseregletének konvoja, Rozovka határában a kozákok lecsaptak rájuk.

Запорожские партизаны атаковали колонну нацгадов, отступающих из Мариуполя

A kétségbeesett latrok egy jó része kijutott a tűzből, ám Kujbisevnél ismét belefutottak egy másik csapdába. A rettenetes kavarodásban a latorkonvoj nagyobbik hányadát megsemmisitették a partizánok, a többiek egy részének sikerült elcsusszannia Zaporizzsja irányába, mig a “megúszók” másik fele visszafelé sántikál – Mariupol felé.

Jelentések szerint ebben a két rajtaütésben minimum száz lator veszett oda végleg!

http://balrad.wordpress.com/2014/08/26/dobbenet-nyugat-ukrajnaban/