1560507_611659545571173_1640068337_n

- Hát te meg hova viszed azt a batyut?
- Összeszedtük a fölös ruhát és elvisszük a Vöröskeresztnek.
- Hova?
- A kedvenc szupermarketünk mellett van a konténerük, abba dobáljuk bele és a Vöröskereszt kiosztja a rászorulóknak.
- Honnan vetted, hogy a Vöröskereszté a konténer?
- Rá van írva!
Mi is van ráírva a konténerekre? Tessék csak egy kicsit figyelmesebben olvasni! – A ruhagyűjtést a G.L.H. Kft végzi.
Ki az a G.L.H. Kft?
Valami jótékonysági szervezet? Egy nagy túróst! Magyarország piacvezető használtruha kereskedője! Ott van a neten, meg lehet nézni!
Hogy kerül a konténerekre a Vöröskereszt neve? Nagyon egyszerű: a kereskedő csorgat némi némi aprót a Vöröskeresztnek és máris kiírhatja, hogy ő a jóságos támogató. (Ezt az un. “társadalmi felelősségvállalás” címén teszi – a szerk. B-R).
Néhányan emlékezni vélnek arra is, hogy ezeken a mentőautó színű konténereken korábban még volt valódi vörös kereszt is, csak valami miatt eltávolítódott…
Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a segítő szándékkal beledobált ruhaneműt nem a Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak, hanem a G.L.H. Kft adja el azon a piacon, ahol ő a piacvezető, vagyis a legsikeresebb cég.
Akkor a minimum, hogy vigyünk neki adományokat, hisz rászorul! – Ráadásul higgyük közben azt, hogy a Vöröskeresztet támogatjuk!
De az ajtót – azt ÓVATOSAN léccilécci… – Forrás: (Koska György / Fb)
A Bal-Rad kissé utánanézett ennek az ügynek:
A GLH Kereskedelmi és Szolgáltató KFT – ezt írja a Vöröskereszt honlapján: “A konténerbe kerülő ruhákat a G.L.H. Kft. kezeli. Cégünk a ruhagyűjtés teljes költségét viseli, a konténerek beszerzésétől, a kihelyezés, beszállítás, válogatás költségein keresztül, egészen az – igényelt mennyiség – Vöröskereszthez történő eljuttatásáig.” – Még egyszer: “az igényelt mennyiség Vöröskereszthez történő eljuttatásáig…
Majd ezt is írja: “A magyar használtruha vegyes minőségű, továbbértékesíteni csak kis százalékát lehet, többsége iparilag kerül újrahasznosításra, például törlő textília, géprongy, alternatív tüzelőanyag készül belőle… A konténerekbe összegyűlt ruházati termékekből a Vöröskereszt által nem igényelt mennyiséget döntően iparilag újra hasznosítjuk…”
Meglehetősen érdekes vetülete ez a magyar kapitalizmusnak; “társadalmi felelősségvállalás” címén.