2015. április 10., péntek

Te fogod fizetni a Quaestor-kötvényesek kártalanítását!

Azokat kártalanítják, akik:

- a Quaestor Hurira kötvényeiből vagy
- a Quaestor által értékesített kötvényekből vásároltak,
- azok ellenértékét befizették,
- akár magánszemélyek, akár jogi személyek vagy egyéb szervezetek,
- attól függetlenül, hogy jogügylet érvényesen létrejött-e,
- kimaradnak azonban a kártalanításból a Quaestor vezetői, dolgozói, egyéb érdekeltjei.

A kötvényesek kártalanítására a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját hozná létre a törvényjavaslat, amely a követelésekre vonatkozó igényt teljesíti. A kárrendezésre a követelés pénznemében kerül sor, és mentes minden közteherfizetés alól.


A kártalanítás menete:

- a kártalanítási kérelem május 6. és június 5. között nyújtható be,
- a kérelmezőnek igazolnia kell az értékpapírszámláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, illetve az őt illető követelés összegét,
- ez kormányablakon vagy más, az alap által meghatározott módon és helyen tehető meg,
- az alap a kérelmet 30 napon belül vizsgálja meg,
- a Beva és az alap együttes kártalanítási összege a Quaestor felé fennálló követeléssel egyezik meg, de nem lehet több 30 millió forintnál,vagyis az alap kártalanítási kötelezettsége a Beva kártalanítási összege és a 30 milliós forint közötti részre vonatkozik.

Így gazdálkodik az alap:

- pénzeszközeit az MNB-nél vezetett számlán kezeli,
- legfeljebb 10 éves lejáratú kötvényt bocsáthat ki az állam kezessége mellett,
- az MNB-től pedig legfeljebb 3 hónapos áthidaló kölcsönt vehet fel,
- adósságának fizetéséhez a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjaitól azok jegyzett tőkéjének arányában előleget kérhet, amelyet idővel vissza kell fizetnie,
- az előleg megfizetésére ezen túlmenően ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a tagdíjra (úgy tudjuk, ennek maximuma összesen évi 12 milliárd forint).
- a befizető pénzügyi intézmények által megelőlegezett, de meg nem térült befizetések levonhatók lesznek az adójukból, ám erről majd külön törvény rendelkezik.

Az alap irányítását a Beva igazgatósága, munkáját a Beva munkaszervezete végezné.

Portfolio.hu vélemény:

Bár a kérdésről elvileg még egyeztet Varga Mihály a bankokkal, a politikai döntés úgy tűnik, megszületett: hiába fektetették be pénzüket a Beva-védelem hiányának tudatában az ügyfelek, az ő kockázatukat és a Quaestor vezetőinek bűneit most a tisztességes pénzügyi szektorral, és rajta keresztül az ügyfelekkel fizettetik meg akár 10 éven keresztül. A tényleges pénzügyi hátrány mértéke nagyban függ attól, mekkora összeg térül majd meg a Quaestor felszámolásából, és mit tartalmaz majd az adóleírásról szóló törvény. Utóbbi egyébként azt sejteti, hogy az adófizetőknek is pénzbe fog kerülni ez a szomorú ügy.

http://www.portfolio.hu/befektetes/itt_a_javaslat_te_fogod_fizetni_a_quaestor-kotvenyesek_kartalanitasat.212534.html

Rossz napja volt ma Valcmannak Odesszában! Nem szerették!

Nem volt ma jó napja Nyalókakirálynak! Fényes ünneplésre számított Odesszában, a város FELSZABADULÁSÁNAK évfordulójára rendezett jelenése alkalmából, de nem jött össze a dolog.
Egy nappal a szovjettelenítési és kommunistátlanítási törvény elfogadását követően jóval több undorgó fogadta Valcmant Odesszában, mint rajongó. Pedig eszmetársai nagyon erőltették volna a “Szláva Ukrajinyét”-de lenyomta őket a “Faizmus nem múlik!”-kórus. No meg aztán a jeles törvény elfogadása után nem egészen egy nappal igencsak vörös posztó lehetett Nyalókakirály szemeiben az a sok vörös zászló!

Nagy nehezen túltette magát ezen a megrázkódtatáson, és testőrségével együtt elviharzott a kikötőbe, hogy az ő tiszteletére rendezett fogadáson részt vegyen. A “Hetman Szagajdacsij” hadihajón.
Persze még autójában ülve is hallhatta a “gyilkos!-gyilkos!” jelzőt skandáló tömeg jelzőit.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/10/rossz-napja-volt-ma-valcmannak-odesszaban-nem-szerettek/

ZDF, a német közszolgálati csatorna egy egész riportot szentelt Orbán Viktor második otthonának, Felcsútnak.

A ZDF német közszolgálati csatorna Ma Európában című magazinműsora Felcsúttal foglalkozott. Orbán Viktort jobboldali nacionalista vezetőnek nevezve a riportban azt mondták: a magyar kormányfő egyre inkább egyeduralkodóvá válik, az uniós pénzeket pedig kérdéses beruházásokra használják fel Magyarországon.
A ZDF riportere Felcsútra utazott, ami a beszámoló szerint “első látásra nem egy metropolisz”, de a falu egyre inkább egy “kalandparkhoz” hasonlít.

A riportban megszólal Mészáros János felcsúti polgármester-helyettes, aki Mészáros Lőrinc faluvezető, Orbán Viktor régi jó barátjának öccse. Ő azt mondta: egész Magyarország irigykedve nézi azt, ami a falujukban zajlik.
A riportban elhangzik, hogy Orbán nagy focirajongó, így épült is egy stadion, illetve itt működik a Puskás Akadémia is, de parkot, műtavat, wellness hotelt is terveznek, illetve ide roboghat egy nosztalgia kisvasút is, sőt: reptér is épülhet.
A falu jegyzője, Sisa András a riportban azt mondta: ezek mind-mind nagyon hasznos dolgok a turizmus szempontjából.
A riporter megszólaltatta az Átlátszó újságíróját is, aki elmondta, hogy a kormány 600 milliót biztosít a kisvasút megépítésére.
(HVG)

Aggasztó: magyar családok százezrei élnek 78 ezer forintból -Ez a TÉNY Magyarország veszte! Mert az ugyan kétséget kizáróan igaz, hogy a TELJES NÉPESSÉG TÍZ SZÁZALÉKÁNAK növekedett a közmunka által a jövedelme, ám ez a jövedelemforrás pontosan a nyereségnélküliség miatt el fog apadni!

Érdekes képet ad a magyar családok anyagi helyzetéről az a kutatás, amit pénteken publikált a TÁRKI. Az átfogó felmérés szerint 1,7 millió ember él jövedelmi szegénységben: ijesztő, hogy évek óta nem csökkent a szegények száma.
2014 őszén készült el a TÁRKI Társadalomkutatási intézet Zrt. kutatása, amely friss ismereteket ad a magyar társadalom egyenlőtlenségeiről, a szegénységről és a háztartások anyagi-fogyasztási helyzetéről.
A kutatás legfontosabb megállapításai:
2014-ben a magyarországi népesség 16,6 százaléka – 1,7 millió ember élt jövedelmi szegénységben, háztartásuk jövedelme nem haladta meg a 78 ezer forintot. E tekintetben nem történt nagyobb változás 2012 óta. Ezzel a becslések szerint a hazai szegénység mértéke megegyezik ez Európai Uniós átlaggal.
Csökkent a szegénység mélysége, azaz javult a rászorulók helyzete az elmúlt két év folyamán. Azonban 2012 és 2014 között megemelkedett a szegénység előfordulásának valószínűsége a sokgyermekes családok, a 65 év felettiek, az egykeresős családok, valamint a női háztartásfővel élők körében. Ezzel szemben csökkent az olyan gyerekes háztartások szegénysége, amelyekben a szülőkön kívül más felnőtt is él, továbbá az egy gyermekes háztartásokban is.
A szegénység előfordulásának valószínűsége továbbra is magas, a legfeljebb általános iskolát végzett háztartásfővel élők, az egyszülős és sokgyermekes családok tagjai, a romák, és az inaktív vagy a munkanélküli háztartásfővel élők, valamint az egykeresős háztartásban élők körében.
100 szegénységben élő ember közül 34 gyerek vagy fiatal, 13 pedig nyugdíjas korú. Továbbá 100 szegényből mindössze 5 fővárosi, a többi nagyjából egyenlően oszlik meg a városok és a községek között.
Javult az alsó középosztály és a középosztály anyagi helyzete, csökkent a pénzügyi kiszolgáltatottság. A legnagyobb mértékben a hitellel, a közműszámlákkal összefüggő fizetési elmaradás és a lakás nem megfelelő fűtése tekintetében történt javulás.
A magyar háztartások 2014-ben havonta átlagosan 155 ezer forintot költöttek. Összességében, a korábbi periódustól eltérően a fogyasztás 3-4 százalékos reálnövekedése következett be 2012 és 2014 között.
A legmagasabb fogyasztási szintet a legmagasabb jövedelmi ötödbe tartozók a diplomások, a szellemi munkát végzők háztartások érik el. A legalacsonyabb fogyasztási szintet pedig az alacsony képzettségűek körében találunk.
Csökkenés következet be a megtakarításokat illetően, jelenleg tízből négy magyar háztartásnak van valamilyen típusú pénzügyi-vagyoni megtakarítása, emellett pedig ingatlannal a magyar háztartások bő négyötöde rendelkezik, döntő többségük teljes mértékben birtokolja azt. A háztartások 10 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíj célú megtakarítással.
Míg 2010-ben a lakosság 35 százaléka törlesztett valamilyen hitelt, ez most csupán 18 százalék ami összefüggésbe hozható a gazdasági válság hatására megszigorodó banki hitelkihelyezésekkel.
A hitel és egyéb törlesztésekkel rendelkező háztartások havi jövedelmüknek átlagosan bő egynegyedét költik törlesztésre, ami 2014-ben átlagosan 55 ezer forintot tett ki. A háztartások közel ötöde törleszt valamilyen adósságot.
A fiatalok áltagosan nagyobb arányban vesznek fel hitelt, míg az időseknél többen vannak a megtakarítással rendelkező háztartások. A jövedelmi helyezet javulásával a megtakarítások is nőnek a háztartásokban. Az eladósodottság mértéke azonban nem függ a jövedelem mértéktől.
A teljes népesség közel egy tizede érintett a közmunkavégzésben. Az alacsony végzettséggel rendelkezők 15 százaléka dolgozik közfoglalkoztatottságban, még az érettségizettek 1-2 százaléka. A kis településeken magasabb arányban: 11 százalékban, míg a fővárosiak 1-2 százaléka végez közmunkát.
(penzcentrum)

Szaúd-Arábia készen áll az olaj árának felhajtására

Szaúd-Arábia
Szaúd-Arábia márciusban 10,3 millió hordó/nap mennyiségre növelte olajkitermelését – a Wall Street Journal jelentése szerint -, de a szaúdi olajminiszter, Ali bin Ibrahim Al-Nuaimi most bejelentette, készen állnak közreműködni az olajárak növelésében és az olaj világpiaci árának hosszú távú stabilizálásában. Ennek feltételéül azt állította, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) egyetértés alakuljon ki az árak kapcsán. Ugyanakkor a magasabb olajárak mellett is tartani fogják a 10 millió hordó/nap kitermelést.
Az olajminiszter szerint a világkereskedelemben jelentős zavarokat okozott az olaj árának ingadozása, emiatt a főbb exportáló országok tartós együttműködésére van szükség az árak stabilizálása érdekében.
Szaúd-Arábia korábban együttműködött az Egyesült Államokkal az olaj árának mesterséges leütésében. Barack Obama amerikai elnök az Ukrajnában kezdődő orosz felkeléseket követően látogatott Szaúd-Arábiába, ahol Abdullah királlyal megállapodott az árak leütéséről. Az Egyesült Államok ettől az orosz költségvetés bevételi oldalának csökkentését, a szaúdi király pedig a rivális exportőr országok olajkitermelésének veszteségessé tételét remélte. Abdullah király azóta halott, és az új uralkodó, Szálmán már nem működik együtt az amerikaiakkal az árak leütésében.
Az Egyesült Államokban számos olajkút működését felfüggesztették az árcsökkenés miatt, és az olajfinomítók több mint harmada leállt 2014 tavasza óta, mert Észak-Amerikában sok helyen 90-100 dolláros ár alatt már veszteséges a kitermelés. Miközben az áresés főként az amerikai vállalatokat sújtotta, és a rivális országokban az alacsony olajárak miatt nagy mértékben korlátozták a kitermelést, Szaúd-Arábia a kitermelés fokozásával megszerzett piaci előnyt megtartja, és az ország az árak növelésével jelentősen jobb pozícióba került a nemzetközi olajpiacon. Szaúd-Arábia a jemeni katonai beavatkozással és tengeri blokáddal szintén az olajárak felhajtása érdekében lépett fel, az olaj világpiaci ára önmagában az első tengeri blokád híre miatt is növekedni kezdett.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Kisebb szívrohamot kapott, mikor meglátta a bank levelét a devizahiteles

A devizahiteles elszámolás szabályai szerint a bankok nem emelhetnek kamatot a forintosítás során. Egy olvasónk viszont az elszámolási értesítőjében kamatemeléssel szembesült. Lehet, hogy mégis megemelkedhet a kamatunk?
A napokban kaptunk egy olvasónktól levelet, amiben arra panaszkodik, hogy az elszámolási értesítője szerint az elszámolás során kamatemelést hajtott végre a bankja. Előfordulhat, hogy a hitelezőnk kamatot emeljen? A Pénzcentrum utánajárt, hogyan emelhetett kamatot a bank és, történt-e szabálysértés.
Magasabb lett az adós kamata
Az olvasónk devizahiteles elszámoló levelén egyértelműen látszik, hogy az ügyleti kamat szintje 5,35 százalékról 6,6 százalékra emelkedett. A forintosítás kamatszabályai szerint viszont ez nem lehetséges:
Kiindulópont: a jelenleg 1,84 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk az elszámolás után
Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék
Mit mond erre az MNB?
Megkérdeztük Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogyan fordulhatott elő, hogy kamatot emelt a bank.
A forintosításról szóló törvény induló kamat meghatározására vonatkozó rendelkezései figyelembe veszik az esetlegesen felszámított kamat jellegű kezelési költséget is
– állt a jegybank válaszában. Az MNB a forintosítási törvényre hivatkozik, amiben a következő áll:
Az a költség, amely 2015. február 1. előtt érvényesen került a fogyasztói kölcsönszerződésben megállapításra, a szerződés része marad, azonban a törvény 11. § (5) bekezdése akként rendelkezik, hogy ha a szerződés százalékban meghatározott eredeti induló kezelési költséget is tartalmaz, a kamatfelárra vonatkozó, 4,5 százalékos, illetve 6,5 százalékos felső határt az eredeti induló kezelési költség százalékos mértékével csökkentve kell figyelembe venni.
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Azokat a költségeket, amelyek százalékosan voltak meghatározva a forintosítás során gyakorlatilag a kamattal együtt kell kezelni 2015. február elseje óta.
Emiatt fordulhat elő, hogy az ügyleti kamat szintje megnő az elszámolás során, igaz, a rendszeres költségeknek és a kamatnak együtt már alacsonyabb, vagy azonos szinten kell lennie.
Az olvasónk esetében is ez történhetett, hiszen az elszámoló levélen látható, hogy a bank eltörölte a 1,9 százalékos kezelési költséget, viszont kisebb ügyleti kamat emelést hajtott végre.
Valószínű, hogy a pénzügyi intézmény törölte a szerződésből a kezelési költséget. Erre van jogi lehetősége, miután e szerződésmódosítás a fogyasztó számára nem kedvezőtlen. Ebben az esetben annak mértékét a kamatfelár felső korlátjánál már nem kellett figyelembe vennie
– írta válaszában az MNB.
Az elszámoló többi részletét áttekintve egyébként látható, hogy az ügyfél törlesztőrészlete nagyjából 12 ezer forinttal csökkent, ami 11 százalékos esésnek felel meg.
kamat
Milyen lehetőségeink vannak?
Az elszámoló kézhezvétele után már láthatjuk, hogy mekkora törlesztőrészletet kell fizetnünk. Ha viszont nem vagyunk elégedettek a forintosított kölcsönnel, akkor a szerződés módosulása után (ami 31 nappal az értesítő kézhezvétele után van) 60 napunk van arra, hogy felmondjuk a szerződésünket és (hacsak egyben ki nem fizetjük) új, kiváltó hitelt vegyünk fel. Erre a felmondás után 90 napunk van.
Eddig már két bank is megjelent kifejezetten elszámolásban érintett hitelkiváltó konstrukcióval, de a bankok többsége eleve kínál ilyen kölcsönöket. Mielőtt végleg döntünk a hitelünk felmondásról, érdemes körülnéznünk, milyen lehetőségeink vannak, és az új szerződés megkötésének milyen költségei és feltételei vannak.
(penzcentrum)

Tegnap késő este kezdődött és néhány helyen még mindig tartanak rendkívül heves összecsapások Donbasszban.

Donyecket és Gorlovkát kiáltásnyi távolságra megközelítették a valcmanista tankkonvojok. Ezen a két helyen hozzávetőleg százötven-kétszáz latortank csörömpölt Avgyejevka és Peszki irányából Donyeck felé. Az elővárosnak számító Szpartakot szabályosan letarolták. Donyeck “Kijev” és “Petrovszkij” lakókerületei felől kapták a népköztársaságiak ellencsapását. A donyecki repülőtérnél és Jaszinovatajánál sem sikerült a valcmanisták meglepetésszerűnek indított tankrohama. Váratlanul ugyan, de nem felkészületlenül érte a népfelkelőket a széles fronton indított tankroham. A ma délelőtti jelentések a martalóchorda igen súlyos veszteségeiről szólnak.
sirokk
Volnovahából az éjszaka közepén nyitottak Valcman latorbandái tüzérségi tüzet Dokucsajevszkre, ahonnan a lakosság pánikszerűen menekül.
Zolotoje, Novotoskovszk és Popasznaja latortüzérsége megállás nélkül ténykedik tegnap este óta.
Összecsapások kezdődtek tegnap este Zselobok és Szlavjanoszerbszk térségében is, és ezek még mindig tartanak.
Ugyancsak tegnap kora este tört ki meglehetősen súlyos harc Sirokino térségében. A népköztársaságiak öt milicistája elesett a harcok során. A martalócok legkevesbb tizenöt egyede nem érte meg a mai napot. A harcok kellős közepébe csöppent orosz REN Tv. stábja alig-alig úszta meg a kalandot.


Igor Sztrelkov mintegy kétórával ezelőtti bejelentése szerint véget ért a tűzszünet.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/10/elkezdodott/



Donbassz a Húsvétra vár

Donbasszban a legészakibb pontoktól a déli Sirokinoig bezárólag tart az erőfelmérés az éjszakai és délelőtti összecsapások folyományaként.
Szcsasztyénál egy valmanista mesterlövész kísérletezgetett. Egy milicistát megsebesített, de már nem maradt ideje ismét belekukkolni a puskatávcsőbe. Vitték el lepedőn. Már amit összekotortak belőle. Mert pontosan a leshelyét kapták telibe a milicisták egy rakétagránáttal. Koporsó helyett egy vödör is elég lesz naki.
Sztanyica Luhanszkánál is megkísérelt valami támadásfélét a martalócbanda kora délután, de belevásolt a foguk. Jelentések szerint tucatnyinak már nem volt ereje visszavonulni.
Donyeck nyugati peremvidékén megszűntek a harcok, de megszámlálhatatlanul sok latortank van felsorakozva. Az éjszakai délelőtti harcok elültével Szpartakot “ellepték” az EBESZ megfigyelői. Szemlélgetik a letarolt falut. Nyolc helyi civil holttestét találták meg délig.

A donyecki repülőtér közelében közel egy tucat valcmanista latortankot olvasztottak le a népköztársaságiak. Dél óta azon a részen is csend van. Ugyanakkor Marinyka és Avgyejevka irányából újabb tankok nyomakodnak a repülőtér irányába.
A DNR tájékoztatási központja szerint a népfelkelők CSAK ÖNVÉDELMI jellegű csapásokat mérnek a betolakodókra, mindezidáig harcot nem kezdeményeztek. Várnak türelmesen. Hátha mégiscsak békés lesz a Húsvét.
A kiújult, és eszkalálódni látszó Donbasszi harcok miatt Moszkvában az Állami Duma mai plenáris ülésén Roman Hugyjakov liberális demokrata képviselő javasolta, hogy Szergej Sojgu haladéktalanul vezényeljen orosz békefenntartó csapatokat a térségbe.
bft
“A két Népköztársaság már kérte ezt. Kijev nem fog miatta lelkesedni, de garantálnunk kell donbasszi testvéreink biztonságát, meg kell védenünk őket és saját határainkat!”-mondta a Goszdumában ma kora délután Hugyjakov.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/10/donbassz-a-husvetra-var/

A cseh államfő nem fogadja az amerikai nagykövetet

Milos Zeman cseh államfő készen áll találkozni Andrew Shapiro amerikai nagykövettel, de csak abban az esetben, ha Barack Obama is személyesen fogadja Petr Gandalovic cseh nagykövetet Washingtonban, a Fehér Házban. Az Impulse rádió Hynek Kmonícek elnöki szóvivőre hivatkozva közölte ezt a hírt, ami méltán nevezhető fordulópontnak az európai politikában.
“Mint Prágában minden más nagykövetnek, Shapiro nagykövetnek is igen nyomós indoka kell legyen arra, hogy szemtől szemben találkozzon a cseh államfővel.” A közlemény szerint egyelőre jelenleg nincs ilyen indok, így elképzelhetetlen, hogy az államfő fogadja az amerikai nagykövetet. Ugyanakkor az elnöki szóvivő közölte, hogy “ha Barack Obama elnök holnap fogadja Gandalovic urat, Zeman elnök úr is találkozni fog az amerikai nagykövettel.”
Korábban az amerikai nagykövet kritizálta a cseh államfő Moszkvába tervezett útját, Zeman ugyanis részt vesz májusban a fasizmus felett aratott győzelem 70. évfordulóján rendezett győzelmi rendezvényen. Ennek kapcsán kijelentette, ő elképzelhetetlennek tartaná, hogy a cseh nagykövet ilyen módon bármit is tanácsoljon az amerikai elnöknek.
Milos Zeman
Zeman kifejtette, ő nem fogja engedni egyetlen nagykövetnek sem, hogy megjegyzéseket tegyen a külföldi utazásai kapcsán. “Attól tartok, hogy egy ilyen megnyilvánulás után a prágai kastély ajtói bezárulnak az amerikai nagykövet számára.”
A cseh államfő lépése fordulópontnak számít az európai politikában, Washington ugyanis mindeddig fenn tudta tartani saját döntőbírói szerepét az Európai Unióban. Az amerikai nagykövetek gyakran gondolják magukat feljebbvalónak az európai vezetőkkel szemben, és az amerikai diplomácia időről időre lekezelő magatartást tanúsít az európai országokkal szemben. Ennek egyik szembetűnő példája volt, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter nem volt hajlandó fogadni Szijjártó Pétert Washingtonban, ehelyett egy alacsonyabb rangú személyt küldött maga helyett, ami nyílt lekezelés, és a “partnerország” alávetett státuszát fejezi ki.
A prágai nagykövet Zeman külföldre tett utazásairól tett megjegyzése szintén azt mutatja, hogy Washington a demokrácia látszata ellenére nem kezeli egyenlő félként az európai országokat, hanem döntéshozatali szerepet akar felvenni az európai országok államközi kapcsolataiban.

https://hidfo2015.wordpress.com/

1440 hektár állami földet vettek vissza Simicskáéktól

Budapest - Ez ám a háborús területi veszteség! Irdatlan nagyságú állami földet vesztett Simicska Lajos a kormányfővel vívott háborújában - tudta meg a Blikk.
 
Fotó: MTI
Simicska cégei évekig
művelhették pályázat
nélkül az állami parcellákat.
Most ennek vége
Amíg az üzletember jóban volt Orbán Viktorral, addig pályázat nélkül kaphattak cégei állami földeket, és minden évben gond nélkül meghosszabbították a szerződéseiket.

2014-ben például 1440 hektárnyi földet birtokolhattak ily módon, leginkább a Balaton környékén és a nyugati határszélen. Ez abból a listából derült ki, amelyet a Blikk tavaly perelt ki a Nemzeti Földalapkezelőtől (NFA). De miután Simicska Lajos a 2014-es választások megnyerését követően kiesett a pikszisből, és összerúgta a port a kormányfővel, az első adandó alkalommal elbukta ezeket a földeket. Október 15-én ugyanis lejártak a szerződéseik, de ezúttal nem hosszabbították meg azokat.

- A felsorolt cégeknek nincs megbízási szerződésük az NFA-val a 2015-ös gazdasági évre vonatkozóan - tájékoztatta a Nemzeti Földalapkezelő a Blikket, amikor sorra vettük Simicskáék agrárcégeit. Amikor rákérdeztünk, hogy mi lesz az addig általuk használt földek sorsa, azt a választ kaptuk, hogy megpályáztatják őket.

- A korábban használt területeket az NFA folyamatosan vonja be haszonbérleti pályázati eljárásaiba. Várhatóan még a tavaszi munkák megkezdése előtt sikerül új nyerteseket hirdetnünk - felelt lapunknak az NFA. Találtunk is néhány olyan, eddig Simicska-cégek által használt birtokot, amelyre már kiírta a pályázatot az NFA, de egyelőre nem hirdettek eredményt, vagyis nem lehet tudni, hogy kik lehetnek Simics­káék "örökösei". Simicska cégei nemcsak földet vesztettek, hanem ezzel együtt tetemes támogatástól is elesnek.
 

A vállalkozó februárban
látványosan nekiment Orbánnak,
s azt állította: kettejük között
háború dúl
A 15 margitszigetnyi terület után ugyanis komoly állami pénz is járt. Ha ezt a hektáronként átlagosnak tekinthető évi 70 ezer forinttal számoljuk, úgy az összeg évi 100 millió forint, ami az idei évre már nem jár. Kerestük Simicska Lajost, hogy Orbán Viktort okolja-e a földjei elveszté­séért, de eddig nem reagált.

Mint ismert, a két gimnáziumi jó barát, Simicska Lajos és Orbán Viktor között tavaly tavasszal romlott meg a viszony, amelynek első jelei nyáron mutatkoztak, amikor több, Simicskának komoly veszteséget okozó kormányzati döntés született. Ilyen például a reklámadó vagy a földtámogatási rendszer átalakítása, amelyekkel többmilliárdos pluszterhet okozott neki. A nyílt szakítás novemberben következett be, amikor Simicska kilátásba helyezte, hogy indul a veszprémi időközi választáson a kétharmad megakadályozása érdekében. Február óta pedig totális háborúról beszélhetünk: Simicska Orbánt sejtette a háttérben, amikor lemondtak médiabirodalmának a vezetői, ezért rettenetesen kikelt régi harcostársa ellen, több interjújában súlyos sértésekkel illette őt.


Kozák Dániel

Kapcsolódó:
   Kitúrnák Simicskáékat a Szerencseszombatból
   Így kapott milliárdokat Simicska, Csányi és Leisztiger
   Új jobboldali médiabirodalom alakul Habonnyal az élen
   Így fog kinézni az Orbán-Simicska-háború emlékműve?
   Simicska: Orbán jelentett rólam
   Orbán visszavágott Simicska ügynökvádjára
   Boross-sal kenné el végleg a Fidesz az ügynökmúltat?