Szaúd-Arábia
Szaúd-Arábia márciusban 10,3 millió hordó/nap mennyiségre növelte olajkitermelését – a Wall Street Journal jelentése szerint -, de a szaúdi olajminiszter, Ali bin Ibrahim Al-Nuaimi most bejelentette, készen állnak közreműködni az olajárak növelésében és az olaj világpiaci árának hosszú távú stabilizálásában. Ennek feltételéül azt állította, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében (OPEC) egyetértés alakuljon ki az árak kapcsán. Ugyanakkor a magasabb olajárak mellett is tartani fogják a 10 millió hordó/nap kitermelést.
Az olajminiszter szerint a világkereskedelemben jelentős zavarokat okozott az olaj árának ingadozása, emiatt a főbb exportáló országok tartós együttműködésére van szükség az árak stabilizálása érdekében.
Szaúd-Arábia korábban együttműködött az Egyesült Államokkal az olaj árának mesterséges leütésében. Barack Obama amerikai elnök az Ukrajnában kezdődő orosz felkeléseket követően látogatott Szaúd-Arábiába, ahol Abdullah királlyal megállapodott az árak leütéséről. Az Egyesült Államok ettől az orosz költségvetés bevételi oldalának csökkentését, a szaúdi király pedig a rivális exportőr országok olajkitermelésének veszteségessé tételét remélte. Abdullah király azóta halott, és az új uralkodó, Szálmán már nem működik együtt az amerikaiakkal az árak leütésében.
Az Egyesült Államokban számos olajkút működését felfüggesztették az árcsökkenés miatt, és az olajfinomítók több mint harmada leállt 2014 tavasza óta, mert Észak-Amerikában sok helyen 90-100 dolláros ár alatt már veszteséges a kitermelés. Miközben az áresés főként az amerikai vállalatokat sújtotta, és a rivális országokban az alacsony olajárak miatt nagy mértékben korlátozták a kitermelést, Szaúd-Arábia a kitermelés fokozásával megszerzett piaci előnyt megtartja, és az ország az árak növelésével jelentősen jobb pozícióba került a nemzetközi olajpiacon. Szaúd-Arábia a jemeni katonai beavatkozással és tengeri blokáddal szintén az olajárak felhajtása érdekében lépett fel, az olaj világpiaci ára önmagában az első tengeri blokád híre miatt is növekedni kezdett.

https://hidfo2015.wordpress.com/