Donyecket és Gorlovkát kiáltásnyi távolságra megközelítették a valcmanista tankkonvojok. Ezen a két helyen hozzávetőleg százötven-kétszáz latortank csörömpölt Avgyejevka és Peszki irányából Donyeck felé. Az elővárosnak számító Szpartakot szabályosan letarolták. Donyeck “Kijev” és “Petrovszkij” lakókerületei felől kapták a népköztársaságiak ellencsapását. A donyecki repülőtérnél és Jaszinovatajánál sem sikerült a valcmanisták meglepetésszerűnek indított tankrohama. Váratlanul ugyan, de nem felkészületlenül érte a népfelkelőket a széles fronton indított tankroham. A ma délelőtti jelentések a martalóchorda igen súlyos veszteségeiről szólnak.
sirokk
Volnovahából az éjszaka közepén nyitottak Valcman latorbandái tüzérségi tüzet Dokucsajevszkre, ahonnan a lakosság pánikszerűen menekül.
Zolotoje, Novotoskovszk és Popasznaja latortüzérsége megállás nélkül ténykedik tegnap este óta.
Összecsapások kezdődtek tegnap este Zselobok és Szlavjanoszerbszk térségében is, és ezek még mindig tartanak.
Ugyancsak tegnap kora este tört ki meglehetősen súlyos harc Sirokino térségében. A népköztársaságiak öt milicistája elesett a harcok során. A martalócok legkevesbb tizenöt egyede nem érte meg a mai napot. A harcok kellős közepébe csöppent orosz REN Tv. stábja alig-alig úszta meg a kalandot.


Igor Sztrelkov mintegy kétórával ezelőtti bejelentése szerint véget ért a tűzszünet.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/10/elkezdodott/



Donbassz a Húsvétra vár

Donbasszban a legészakibb pontoktól a déli Sirokinoig bezárólag tart az erőfelmérés az éjszakai és délelőtti összecsapások folyományaként.
Szcsasztyénál egy valmanista mesterlövész kísérletezgetett. Egy milicistát megsebesített, de már nem maradt ideje ismét belekukkolni a puskatávcsőbe. Vitték el lepedőn. Már amit összekotortak belőle. Mert pontosan a leshelyét kapták telibe a milicisták egy rakétagránáttal. Koporsó helyett egy vödör is elég lesz naki.
Sztanyica Luhanszkánál is megkísérelt valami támadásfélét a martalócbanda kora délután, de belevásolt a foguk. Jelentések szerint tucatnyinak már nem volt ereje visszavonulni.
Donyeck nyugati peremvidékén megszűntek a harcok, de megszámlálhatatlanul sok latortank van felsorakozva. Az éjszakai délelőtti harcok elültével Szpartakot “ellepték” az EBESZ megfigyelői. Szemlélgetik a letarolt falut. Nyolc helyi civil holttestét találták meg délig.

A donyecki repülőtér közelében közel egy tucat valcmanista latortankot olvasztottak le a népköztársaságiak. Dél óta azon a részen is csend van. Ugyanakkor Marinyka és Avgyejevka irányából újabb tankok nyomakodnak a repülőtér irányába.
A DNR tájékoztatási központja szerint a népfelkelők CSAK ÖNVÉDELMI jellegű csapásokat mérnek a betolakodókra, mindezidáig harcot nem kezdeményeztek. Várnak türelmesen. Hátha mégiscsak békés lesz a Húsvét.
A kiújult, és eszkalálódni látszó Donbasszi harcok miatt Moszkvában az Állami Duma mai plenáris ülésén Roman Hugyjakov liberális demokrata képviselő javasolta, hogy Szergej Sojgu haladéktalanul vezényeljen orosz békefenntartó csapatokat a térségbe.
bft
“A két Népköztársaság már kérte ezt. Kijev nem fog miatta lelkesedni, de garantálnunk kell donbasszi testvéreink biztonságát, meg kell védenünk őket és saját határainkat!”-mondta a Goszdumában ma kora délután Hugyjakov.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/10/donbassz-a-husvetra-var/