2017. március 23., csütörtök

Görögország beengedi a migránsokat az Európai Unióba, de nem regisztrálja őket, és nem is hajlandó visszavenni a migránsokat Németországtól. A külügyminiszter szerint nem akarják, hogy Berlin úgy kezelje az országot, mint egy „raktárt, amiben tárolni lehet a menekülteket”.
Nikosz Kociasz görög külügyminiszter a Die Welt német lapnak nyilatkozva azt mondta, Görögországnak „nincs kapacitása arra, hogy befogadja az északi EU-tagállamokból visszaküldött menekülteket”.
„Vannak olyan EU-tagállamok, melyek úgy gondolják, zárt raktárként használhatják Dél-Olaszországot és Görögországot, amiben a menekülteket el lehet tárolni.”mondta. Németország korábban „a menekültügyi rendszer hiányosságai miatt” szüneteltette a migránsok visszaküldését Görögországba, azzal a kitétellel, hogy a helyzet javulása után a folytatni fogják. Az Európai Bizottság nemrég javasolta március 15-től a dublini szabályok újbóli érvényesítését Görögországra vonatkozóan, ám a külügyminiszter nyilatkozatából kiderült, hogy a visszatelepítést nem fogják engedélyezni.
A dublini rendszer alapján a migránsokat abban az országban kell(ett volna) regisztrálni – és a menedékeljárást abban az országban lefolytatni -, ahol először beléptek az Európai Unió területére. Görögország azonban nem tett eleget ennek a követelménynek, ehelyett beengedik a migránsokat az EU területére, majd visszafogadni nem hajlandók őket. Miközben az Európai Unió mindeddig semmilyen megtorlásban nem részesítette Görögországot a sok millió ismeretlen személyazonosságú migráns beengedése miatt, Magyarországot számos bírálat érte, amiért megvédi saját és az Európai Unió határait.

http://www.hidfo.ru/2017/03/gorogorszag-nem-veszi-vissza-a-migransokat-nemetorszagbol/



Berlin nem fizeti a görög hiteleket, ha Athén nem veszi vissza a migránsokat

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint a külügyminiszter „rossz üzenetet küldött” Görögországba azzal a kijelentésével, hogy Németország többet kellene befizessen az Európai Unió közös költségvetésébe. Berlin nem finanszírozza tovább a válságban lévő görög gazdaságot, ha a görögök nem veszik vissza a migránsokat.
Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Németország többet kellene befizessen a közös uniós kasszába, hogy megsegítse a pénzügyi válsággal küzdő görög kormányt. A külügyminiszter csütörtöki athéni látogatása során pozitív megjegyzéseket tett a görög költségvetési reformra, emellett kizárta annak lehetőségét, hogy Görögországot az eurozónából kilépésre kényszerítenék.
Schäuble azonban kifejezetten károsnak nevezte a külügyminiszter nyilatkozatát. Szerinte Sigmar Gabriel „rossz üzenetet küldött” Görögországba azzal a kijelentésével, hogy Németország többet kellene befizessen az Európai Unió közös költségvetésébe. Azt mondta, Németország nem egy feneketlen pénzeszsák, amiből fizetni lehet a görög kormány felelőtlen döntéseit.
Ez a kijelentés nem segít Görögországon, ehelyett arról biztosítja a görög politikusokat, hogy a jövőben sem kell semmilyen erőfeszítést tenniük.” – mondta.
A pénzügyminiszter szerint Athén esetében nem a pénzügyi problémák a meghatározóak, hanem, hogy nem kellően elkötelezettek a reformok végrehajtása terén, és az Európai Uniótól kapott pénzügyi segítségért cserébe tett ígéreteiket nem teljesítik. Ezekben a pénzügyi mentőövekben pedig Németország volt a fő hitelező.
Schäuble kijelentésének közvetlen előzménye, hogy a görög vezetők elutasítóan reagáltak arra a felvetésre, miszerint Németország megkezdené a Görögországon át érkezett migránsok visszaküldését Görögországba. Így a pénzügyminiszter kijelentése utalásnak tekinthető arra, hogy Berlin kevésbé lesz elkötelezett a görög hitelek finanszírozása terén, amennyiben Athén nem működik együtt a migrációs válság megoldásában.

http://www.hidfo.ru/2017/03/berlin-nem-fizeti-a-gorog-hiteleket-ha-athen-nem-veszi-vissza-a-migransokat/

Terrortámadás Londonban: brit születésű iszlamista az elkövető

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta, Londonban a Westminsternél történt terrortámadásért egy olyan személy felelős, aki iszlamista ideológia által motiváltan követte el a merényletet.
Szerdán négy ember azonnal életét veszítette, amikor egy gépjármű hirtelen behajtott a brit parlament épülete melletti hídon áthaladó emberek közé. Később a rendőrök egy személyt lelőttek, miután megkéselt egy rendőrt. A londoni rendőrség közleménye szerint terrortámadásként kezelik a történteket, és folyamatban van az eset kivizsgálása.
A kormányfő nyilatkozata szerint egy „brit születésű” személy követte el a merényletet, aki iszlamista ideológia motivált emberek megölésére. Az elkövetőt korábban már megfigyelte az MI-5, a hatóságok számára ismert volt, hogy erőszakos hajlamú extrémista személyről van szó.
May hozzátette, hogy az elkövető az utóbbi időszakban már „nem volt a titkosszolgálatok látóterében”, de a hatóságok korábbi tevékenysége alapján feltételezik, hogy iszlamista indíttatásból követte el a gyilkosságot (vagyis egy brit születésű, sokadik generációs migránsról van szó).
A kormányfő elmondása szerint összesen 12 ember vált a támadás áldozatává, köztük 9 külföldi állampolgár.
A történtek után a rendőrség hat lakcímen hajtott végre házkutatást, és nyolc személyt tartóztattak le Birminghamben ill. Londonban.

http://www.hidfo.ru/2017/03/terrortamadas-londonban-brit-szuletesu-iszlamista-az-elkoveto/