2018. szeptember 3., hétfő

Jogsértő lehet a katalán zászló, megnyílt az újabb front

Kifogását jelezte Francisco Fernández Marugán spanyol ombudsman a katalán középületeken elhelyezett függetlenségi szimbólumok miatt hétfőn.
"A plurális társadalmakra jellemző ideológiai semlegesség elve összeegyeztethetetlen egy ideológia szimbólumainak jelenlétével a középületeken" - olvasható állásfoglalásában.
Francisco Fernández Marugán szerint ezen elvnek kell meghatároznia minden "szabad, nyitott, demokratikus és toleráns társadalmat", ezért tiszteletben tartására szólított fel.
Kitért arra, hogy augusztus elején már a katalán kormány egészségügyi tanácsosának figyelmét is felhívta minderre, miután állampolgári panaszt kapott egy barcelonai kórház homlokzatára kitűzött sárga szalagok miatt.
Ezek a szalagok jelképezik a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések elleni tiltakozást.
Az ombudsman aggodalmát fejezte ki az együttélés "romlása" miatt a nyilvános helyeken Katalóniában, és elítélte a különböző agresszív cselekményeket, amelyek ezen szimbólumok kihelyezése, illetve eltávolítása miatt történtek az utóbbi időben.
A hatóságok a hétvégén őrizetbe vettek majd elengedtek egy gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével gyanúsított férfit Barcelonában, mert bántalmazott egy nőt, aki egy park kerítéséről szedte le a sárga szalagokat.
Létrejöttek úgynevezett takarító brigádok is, amelyek éjjelente csoportosan járják a katalán településeket, és leszedik, a többnyire sárga nejlonból készült szalagokat a lámpaoszlopokról, kerítésekről, korlátokról.
Az akcióhoz csatlakozott a Spanyolország egységét támogató Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is, amely a legtöbb szavazatot kapta tavaly decemberben a katalán parlamenti választásokon, ám kormányt alakítani nem tudott az összefogó, és így többségbe kerülő katalán függetlenségi pártokkal szemben.
Albert Rivera pártelnök azonban hiába szedte le a szalagokat a kamerák előtt Alellában, néhány óra múlva azokat újból kitűzték a függetlenséget támogatók.
Katalóniában a múlt héten ügyészségi vizsgálat is indult katalán rendőrök ellen, amiért igazoltattak olyanokat, akik sárga szalagokat távolították el közterületen.
MTI

Kína gátat vethet az afrikai migrációnak Európa felé

Támogatja az afrikai országok részvételét az ‘Övezet és Út stratégia’ építésében

“Befektetéseivel munkát ad az afrikaiaknak, s megteremtheti jólétük alapjait.

Ehhez csatlakozhatnának a magyar vállalkozások is,  az ‘Övezet és Út stratégia’ projekttel összhangban, vagy akár annak keretein belül.” (SzRTI)

Xi Jinping kínai államelnök is részt vett a kínai és afrikai államfők, üzleti és ipari képviselők számára megrendezett magas szintű párbeszéd valamint a 6. kínai-afrikai vállalkozói konferencia közös megnyitóján szeptember 3-án. A kínai államelnök a megnyitón előadást is tartott.
Xi Jinping elmondta, hogy a Kína és Afrika közötti szoros gazdasági kapcsolatok jelentős eredményeket hoztak az afrikai ipari környezet korszerűsítése és az infrastrukturális beruházások terén, de segítették a kereskedelmi és befektetési rendszerek egyszerűsítését valamint a szegénység csökkentését.

„A Kína és Afrika közötti együttműködések eredményei az afrikai emberek javát szolgálják.” – hangsúlyozta Xi Jinping.

A kínai államelnök szerint az afrikai lakosság a világ népességének egyhatod részét tesz ki, ezért az Afrikában élő valamennyi nép jóléte fontos része kell, hogy legyen az emberi sorsközösségnek.
Xi Jinping bejelentette, hogy Afrika fontos résztvevője az Övezet és Út kezdeményezés tovább építésének. Kína támogatja az afrikai országok részvételét az Övezet és Út építésében, és kész arra, hogy az egyenlőség és kölcsönös előnyök biztosítása mentén, tárgyalásos úton erősítse Afrikával az átfogó kapcsolatokat a politika, a kereskedelem, a pénzügy illetve a kulturális csere terén – a mondta Xi Jinping.
CRI – China Radio International / SzRTI