2016. július 18., hétfő

Pokémon Go: játékos állami megfigyelés és tömegmanipuláció

maxresdefault-3-3
Mostanra valószínűleg mindenki hallott már a Pokémon Go nevű új mobil játékról, aminek lényege, hogy a program által virtuálisan elhelyezett szörnyeket kell megtalálni valóságos helyszíneken, amiért pontok járnak.
Aki esetleg nehezen tudja elképzelni a játék menetét, ez a hivatalos bemutató talán segít:
A „kiterjesztett valóságra” épülő játékok lényege, hogy a játékosnak virtuális tárgyakat kell megtalálni a való világban, aminek hatására, legalábbis a Pokémon Go esetében, milliók keltek útra és járják az utcákat vadon „élő” Pokémonok után kutatva. Ugyanakkor egyre több erőszakról, hisztériáról és bűncselekményről hallani a játék kapcsán. Egy férfit a játék segítségével raboltak ki az utcán, egy 19 éves srác egy holttestre bukkant Pokémon szörny helyett, két fiatal srác pedig 24 métert zuhant játék közben és bár komoly sérülés nélkül megúszták, a való világbeli zuhanásért nem kaptak plusz pont.
Amiről talán kevesebben hallottak, hogy az applikációt kifejlesztő Niantic Labs egy évvel ezelőtt még a Google egyik új vállalkozása volt. Bár a Google továbbra is a cég elsőszámú finanszírozója, magát a vállalkozást John Hanke hozta létre, aki a Keyhole nevű mapping cég alapítója is, amit viszont a CIA tőkealapja finanszírozott, és amiből később a Google Maps lett.
Tehát annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban most épp nem sikerült megszavazni az állami megfigyelés fokozását célzó új törvényt, ez az új alkalmazás ennél sokkal többet elér ezen a téren, ráadásul mindenféle macerás jogi procedúra nélkül. Sőt, még pénzt is hoz a házhoz. Méghozzá nem keveset. A piacra dobás utáni első héten csak az Egyesült Államokban 7,5 millióan töltötték le és napi 1,6 millió dollár bevételt generál a Nintendo számára, a cég értéke pedig két nap alatt 7,5 milliárd dollárral emelkedett.
Ez már nem játék és a java még hátravan.
A fenti és egyéb okok miatt sokak szerint egy játéknak álcázott megfigyelési eszközről van szó, ami pszichológiai befolyásoló eszköznek sem utolsó. A megfigyelési célok elérése érdekében nem kell mást tenni, mint lepottyantani egy sok pontot érő virtuális szörnyet a célhelyszínre és hamarosan csapatostul jelennek meg a játékosok, valamennyien egyazon pont felé irányítva telefonjaikat a virtuális pontok reményében.
Eközben a telefon kamerája valósidőben sugározza a látottakat, a játékosok GPS koordinátáival egyetemben. Minél több embert akarnak egy adott helyen látni, annál értékesebb szörnyeket helyeznek oda, aminek eredményeként megindul az áradat, ki gyalog, ki taxival, ki pedig biciklivel sietve a helyszínre, hogy megkaparintsa az „értékes” plusz pontokat.
A játék segítségével az engedelmes és unatkozó lakosságot engedelmes és egyúttal hasznos kémekké változtatják. Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy mi történik, amikor hirtelen egy nagyon sok pontot érő szörny jelenik meg egy bizonyos helyszínen, ez esetben éppen a Central Parkban New Yorkban:
Egy biztos, egyesek számára a játékok és a valóság közötti határok egyre halványabbak. Ma mégcsak a telefon kijelzőjén látható a valóság kiterjesztése, de a kijelzők szerepét hamarosan a szemüvegek és a kontaktlencsék veszik át.
A Pokémon Go által demonstrált kiterjesztett valóság nemcsak tökéletes eszköz a kémkedésre, de megmutatja, hogy milyen könnyen manipulálhatók az emberek és ráadásul még fizetnek is érte. A szemünk elé vetített információk, amikor ráadásul már arra sem kell majd venni a fáradtságot, hogy elővegyük a telefonunkat vagy leüljünk a számítógép elé, képesek befolyásolni, hogy mit látunk, mit halunk és tapasztalunk.
A játék adatvédelmi nyilatkozata is megér néhány szót. A szokásos engedélyek, mint például, hogy a játék használhatja a telefon kameráját vagy hozzáférhet kontaktjainkhoz vagy adatainkhoz, már nem számít meglepőnek. Az már inkább, hogy a forgalmazó „a felhasználóról (vagy az általa engedélyezett gyerekről) bármilyen megszerzett információt a kormány vagy a rendőrség vagy magánszemélyek tudomására hozhat.”
Mi baj lehetne ebből?
Miért baj, ha a virtuális világot, vagyis az Internetet és a mobilos applikációkat és ezeken keresztül a lakosság erre kapható és láthatólag igen jelentős részének érdeklődését jelenleg uraló új játékot egy CIA közeli üzletember indította el, aki a Google szárnyai alatt alapozta meg cégét?
A játék bebizonyította, hogy többé nincs szükség törvényekre és bonyolult szabályozásra a lakosság adatainak megszerzéséhez. Elég egy jól megírt játék és az emberek fizetnek saját megfigyelésükért.
Üdvözlünk a „Mátrix Gazdaságban” ahol az emberek fizetnek azért, hogy megfigyelhessék egymást és még jól is szórakoznak közben.
Huxley büszke lenne, ha látná hová jutottunk.
A cikkhez használt forrás: corbettreport.com
http://idokjelei.hu/2016/07/pokemon-go-jatekos-allami-megfigyeles-es-tomegmanipulacio/

Az EU szankciókat kell hozzon Törökország ellen


Az osztrák Szabadságpárt szerint az Európai Unió le kell állítsa a Törökország csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásokat, és szankciókat kell hozzon Törökország ellen az Erdogan által kezdett politikai tisztogatás miatt.
Georg Mayer, a párt tagja ma azt mondta, Erdogan olyan reakciókat adott a hétvégi eseményekre, ami alapján le kell zárni minden, a török EU-csatlakozással kapcsolatos tárgyalást – beleértve a vízummentesség kérdését is -, emellett az Európai Unió fontolóra kell vegye, hogy szankciókat hoz Törökország ellen.
EU Törökország zászló hidfo.ruA politikus szerint az EU nem kezelheti partnerként Törökországot, mert a török hatalmi berendezkedés nem felel meg a nyugati világban elvárt demokratikus követelményeknek. Ennek okán az Ankarával kötött migrációs egyezményt is el kell törölni – mondta.
Péntek éjjel a török hatóságok közölték, hogy levertek egy a hatalom erőszakos megragadására irányuló kísérletet. A történtek után Erdogan elrendelte a tisztogatást, és több mint háromezer katonát tartóztattak le, emellett mintegy háromezer bírát felmentettek tisztségéből. Erdogan azt is bejelentette, hogy a történtek miatt újra bevezethetik a halálbüntetést.
Mayer szerint az Európai Unió fel kell számolja a partneri viszonyt Törökországgal, hiszen egyik nap még fegyveres harcok zajlanak az utcáikon, másnap politikai tisztogatást kezdenek a bírói hatalomban; nem szabad megengedni, hogy egy ilyen ország hozzáférést kapjon az uniós közös térséghez. Emellett szerinte az is összeegyeztethetetlen az EU demokratikus normáival, hogy Törökország visszavezetheti a halálbüntetést.
Szombaton Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, a puccs támogatóit beazonosították, és az ország működése visszatér a normális kerékvágásba. A külügyminisztérium szerint az összecsapások során több mint 290 ember veszítette életét, és mintegy 1400-an sérültek meg.
Az egyik napról a másikra végrehajtott több ezres letartóztatások számos kételyt vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy ez egy valós puccskísérlet volt-e, vagy mindössze Erdogan hatalmi manőverének lehettünk szemtanúi.

http://www.hidfo.ru/2016/07/az-eu-szankciokat-kell-hozzon-torokorszag-ellen/



Steinmeier:
leállhat a török EU-csatlakozási folyamat

Frank-Walter-Steinmeier-hidfo.ru_
A német külügyminiszter szerint az európai elvekkel összeegyeztethetetlen, hogy Törökország a halálbüntetés visszaállítását tervezi. Ha meghozzák ezt az intézkedést, végleg ellehetetlenülhet a török EU-csatlakozás.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az EU külügyminisztereinek találkozóját követően kijelentette, hogy Törökország komoly visszalépést tenne a halálbüntetés visszaállításával, és az Európai Unió nem fogja megengedni ezt egy az uniós tagság megszerzésére törekvő ország számára.
“A Törökországgal folytatott tárgyalásokon egyértelművé fogom tenni, hogy a halálbüntetés eltörlése egy lényegi lépés a csatlakozási tárgyalások megkezdése során. Reménykedem abban, hogy Törökország nem fog visszalépni a választott útról. Jogi értelemben a halálbüntetés összeegyeztethetetlen az európai elvekkel.” – mondta.
A török államfő azt követően jelentette be a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó terveket, hogy Fethullah Gülen amerikai-török hitszónok hívei megkísérelték a kormány fegyveres puccsal való megdöntését. A puccskísérletet követően több ezer embert vettek őrizetbe a török hatóságok.


http://www.hidfo.ru/2016/07/steinmeier-leallhat-a-torok-eu-csatlakozasi-folyamat/

Nem a brit gazdaság függ az EU-tól – Brüsszelnek van szüksége a tagállamra

EU brit zászló 2 hidfo.ru
David Davis Brexit-miniszter szerint az Egyesült Királyság meg fogja kapni az uniós piachoz való teljes hozzáférést a kilépést követően, mert az Európai Unió sokkal inkább érdekelt a szabad kereskedelemben, mint a britek.
Davist szerdán nevezték ki az Európai Unióból kilépésért felelős miniszterré Theresa May új kormányában. Kinevezését követően azt mondta, a szabadkereskedelmi egyezményről előbb a briteket is meg kell kérdezni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ez a megállapodás mindkét fél számára előnyös lenne.
Davis a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, “Mi is a vámmentes hozzáférés megtartására törekszünk, és úgy gondolom egy-két éven belül az Európai Unió is változtatni fog a félelemkeltés politikáján. Ennek ellenére, elsőként a briteket kell megkérdezni, hogy biztosak legyünk abban, a szabad kereskedelem mindkét fél számára jövedelmező-e. Az Európai Unió sokkal inkább ránk van utalva, mint amennyire nekünk szükségünk van az EU-ra.”
A britek június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy továbbra is tagjai akarnak-e maradni az Európai Uniónak. A referendumon a választók 51,9%-a támogatta a kilépést. Csütörtökön Philip Hammond pénzügyminiszter egyértelművé tette, hogy ez a közös piacról való kilépést is jelenti, de azt követően újra tárgyalásokat kezdenének a szabadkereskedelmi zónához való hozzáférésről.

http://www.hidfo.ru/2016/07/nem-a-brit-gazdasag-fugg-az-eu-tol-brusszelnek-van-szuksege-a-tagallamra/

Török kormány: az USA szervezte a fegyveres puccsot

Török politikusok a sikertelen puccskísérletet követően kijelentették, hogy háborúban állnak minden országgal, amely nyíltan támogatja Fethullah Gülent, a pénteki puccskísérletért felelőssé tett hitszónokot. Gülen jelenleg is az USA területén él, és az amerikaiak nem adják ki a török hatóságoknak.
Binali Yildirim török miniszterelnök egyértelműen kijelentette, hogy Törökország háborúban áll bármely országgal, amely nyíltan kiáll az Amerikai Egyesült Államok területén élő hitszónok, Fethullah Gülen mellett, akinek törökországi hívei pénteken megkísérelték a választott kormány hatalomból való eltávolítását. A török munkaügyi miniszter, Süleyman Soylu pedig nyíltan az Egyesült Államokat vádolja a puccskísérlet megtervezésével.
“Az USA áll a puccskísérlet mögött. Ennek láthatóak voltak előjelei néhány, az Egyesült Államokban működő sajtóorgánumban is. Néhány hónappal ezelőtt emiatt kiadatási kérelmet adtunk be Fethullah Gülenre vonatkozóan. Az USA ki kell adja őt.” – áll a munkaügyi miniszter közleményében.
John Kerry amerikai külügyminiszter válaszolt erre a közleményre; azt mondta, Törökország nem adott át megfelelő bizonyítékokat Gülen érintettségére vonatkozóan, emiatt az amerikai hatóságok fontolóra sem vették a kiadatást. Kerry válaszában kijelentette, hogy a török kormány “vádjai és provokatív állításai komoly fenyegetést jelentenek az amerikai-török kapcsolatokra nézve”.
John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ráadásul szó szerint azt mondta; szombaton a Cavosogluval folytatott személyes találkozó során Kerry figyelmeztette a török külügyinisztert, hogy ne hangoztasson nyilvánosan ilyen vádakat (miszerint az USA szervezte a fegyveres puccsot).
Az Amerikai Egyesült Államok számára azonban más szempontból is feszült a jelenlegi helyzet: a puccskísérletet követően a török hatóságok lezárták az Incirlik légibázist, ahol mintegy 90 amerikai nukleáris robbanótöltet tárolnak. Az Incirlik létesítmény parancsnokát szintén letartóztatták, mert támogatta a kormány elmozdítására tett kísérletet.


http://www.hidfo.ru/2016/07/torok-kormany-az-usa-szervezte-a-fegyveres-puccsot/

Tusványos – Indul a Fidesz közpénzzel kitömött házi fesztiválja

Holnap huszonhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, ismertebb nevén Tusványos. A Tusnádfürdőn lévő rendezvény igen népszerű Erdélyben, manapság a fesztivál rengeteg fiatalt vonz Magyarországról és Románia más részeiről is. Csakhogy Tusványos az elmúlt években nem a kulturális vagy zenei programjaival került a média figyelmének középpontjába, hanem például Orbán illiberalizmusról tartott értekezéséről.
A Fidesz felső vezetésének felsorakozása azonban nem az egyetlen pikantériája Tusványosnak. A fesztivál 2010 óta keményen ki van tömve magyar közpénzekkel. Olyannyira, hogy tavaly például 150 millió forintért sikerült felújítani a budit néhány faházat a tusványosi kempingben.

Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László Tusványoson
forrás: vs.hu

Székely Woodstock, vagy Fideszes házibuli?
Tusványos gyökerei 1989-ig nyúlnak vissza, amikor is magyar és erdélyi politikusok úgy döntöttek, létrehoznak egy olyan rendezvényt, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre erdélyi magyarok, magyarok és románok között. A rendezvény lassan kinőtte Bálványost és átkerült Tusnádfürdőre. Ha csak a tavalyi programot nézzük, az előadók között abszolút fideszes túlsúlyt találunk. Erdélyi oldalról a Tőkés László-féle (fideszes hátszéllel létrehozott) Erdélyi Magyarok Néppártja dominál. Így a nemzetek, a politikai nézetek és az ideológiák párbeszéde helyett, inkább amolyan belterjes párttáborozás hangulata van Tusványosnak.
Orbán Viktor visszatérő előadója a nyári egyetemnek, bár a fiatalabbakat ez mostanában már nem annyira hozza lázba. 2014-ben a miniszterelnök Tusványoson fejtette ki, hogy a nyugati gazdasági/jogi/társadalmi modellek másolása helyett, inkább az (egyébként hosszú távon annyira nem is sikeres) illiberális államokat kellene követnünk az ország felemelkedése érdekében.
Emlékezetes Orbán 2005-ös megszólalása is, amikor a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazásra utalva azt mondta, a baloldal, amikor csak teheti, ráront saját nemzetére”. A tavalyi rendezvényen is a baloldal ostorozása volt az egyik kulcstéma, persze a bevándorlás veszélyeinek kitárgyalása mellett.
„Ezek az emberek, ezek a politikusok egész egyszerűen nem szeretik a magyarokat, és azért nem szeretik őket, mert magyarok” – mondta Orbán 2015 júliusában Tusnádfürdőn.
Mennyibe kerül nekünk Tusványos?
Alapvetően nem azzal van probléma, hogy egy párt csinál egy házi fesztivált magának. Hanem azzal, hogy egyrészt elvileg itt valami nemzetek közötti párbeszédnek kellene zajlania, másrészt, Tusványoson több száz millió forintnyi közpénz landolt az utóbbi években. Tusványos szervezését magyar oldalról Kövér László, Németh Zsolt és Madarász László által létrehozott, a budapesti Falk Miksa u. 6. szám V. emeletére bejegyzett Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány végzi. Az Átlátszó, valamint saját adatigényléseinket összevetve megpróbáltuk összeszedni, hogy az utóbbi években ki mennyivel támogatta Tusványos megrendezését.
abra1_1.jpg
Az általunk elért adatok szerint 2010-től 2016-ig mintegy 219,8 millió forint támogatást kapott a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány. Az adatokból látszik, hogy a legnagyobb tételt minisztériumok és állami cégek adták. Sajnos Tusványos 2013 és 2016 között kapott támogatásairól hiányosak az adataink, így a teljes összeg minden bizonnyal még magasabb. 2010-től 2016-ig legalább 182 millió forintot pumpáltak állami cégek és minisztériumok az alapítványnak. A KIM például 2012-ben igen bőkezűen, 55 millió forinttal támogatta meg a nyári egyetem költségeit. Második helyen a Szerencsejáték Zrt. áll, összesen 32 millió forinttal. A néhai Szülőföld Alap (ma Bethlen Gábor Alap) 22,5 millió forint támogatást nyújtott 2010-ben és 2011-ben.
2012-ben és 2015-ben az állami tulajdonú Eximbank Zrt., valamint a Magyar Fejlesztési Bank együttesen 10 milliót, míg az OTP 2 millió forinttal járult hozzá a Nyári Egyetem szervezéséhez.
Az önkormányzatok 2010-től 2016-ig mintegy 26,8 millió forintnyi támogatást adtak. A legtöbbet a Németh Szilárd vezette Csepel fizette, mintegy 6,5 millió forintot, de a Fővárosi Önkormányzat is kipréselt magából 3,5 millió forintot a magasztos cél érdekében.
tasi2.png
Tavaly botrány robbant ki a feljebb már említett Bethlen Gábor Alap körül. Tusványos főszervezője ugyanis 150 millió forintot kapott a helyi kemping felújítására. Már a pályázat sem stimmelt, ugyanis a Pro Minoritate egy mindössze két és fél oldalas levéllel pályázta és nyerte meg a százmilliós összeget.
Az Átlátszó szeptemberben készült helyszíni beszámolója szerint a kempingen nem igazán látszik, hogy ekkora összeget költöttek rá. A 150 milliós támogatás 3 téliesített faház és egy csűr felújítását foglalja magában, így nem kicsit tűnik túlárazottnak a projekt. A felújítási munkát végül egy a Fideszhez, illetve Németh Zsolthoz köthető cég, a pelletgyártással foglalkozó Pellet Hargita SRL nyerte meg.

TényTár