A nyugati országok Oroszország lerohanását gyakorolták egy nyári hadgyakorlaton. A nyomokat eltüntették, és most pánikkeltést folytatnak annak kapcsán, hogy az orosz fegyveres erők elkezdtek felkészülni erre a helyzetre.
“A NATO-hoz tartozó balti államok lerohanását gyakorolta be az orosz hadsereg szeptemberben a Fehéroroszországgal közösen folytatott Zapad-2017 műveletben, ami a hidegháború óta tartott legnagyobb szabású hadászati gyakorlat volt”írja az Index.hu egy német sajtóorgánumra hivatkozva, ami viszont névtelen forrásra hivatkozik.
A német napilap névtelen, visszaellenőrizhetetlen forrásra hivatkozva azt írta, hogy Oroszország a balti államok lerohanására készül, emellett Lengyelország és Norvégia, Svédország és Finnország lerohanására is vannak tervei.
A lap szerint Oroszország olyan hadmozdulatokra folytat felkészülést, mellyel egy esetleges háború esetén elvágná a balti országokat a NATO-tagállamokból érkező erősítés elől. Ennek célja vélhetően az, hogy egy esetleges háború esetén a NATO-erők ne tudják bekeríteni Oroszországot.
Ugyanakkor egyáltalán nem meglepő, hogy Oroszország olyan hadgyakorlatokat folytat, melynek során a NATO-országokkal konfrontációt szimulálja, hiszen a NATO már márciusban készült olyan hadgyakorlatra, melynek során a nyugati katonák szimulált helyzetben azt gyakorolhatják, hogy orosz lakosságú régióban kell hadmozdulatokat folytassanak.

http://www.hidfo.ru/2017/03/orosz-statisztakat-keresnek-a-nato-hadgyakorlataira/
A német hatóságok ennek részeként olyan, orosz nyelvismerettel rendelkező statisztákat kerestek, akik képesek eljátszani pl. helyi állattenyésztő, bolti eladó szerepét a NATO hadgyakorlatai során.
Az orosz nyelvterületen zajló NATO-hadmozdulatok szimulálását Nürnberg és Regensburg közt tervezték, ahol tíz falut építettek fel erre a célra, falvanként 30 házzal.
A hirdetés utalást tett arra is, hogy Afganisztánról lehet szó a szimulált „külföldi misszió” színhelye kapcsán, bár ennek ellenére cseh és lengyel nyelvtudással jelentkezők is civileket kellett eljátsszanak; ez arra utal, hogy a NATO nem egy újabb afganisztáni misszióra, hanem kelet-európai hadmozdulatokra készül, ami terveik szerint Oroszország határain belül folytatódna.
A nyugati országok újságírói ilyen hadgyakorlatok után most teljes megdöbbentséget játszanak el, mintha elvárható lenne egy nagyhatalomtól, hogy ne készüljön fel egy rivális katonai erő inváziós terveinek elhárítására.
Bár az orosz statisztákat kereső hirdetéseket utólag eltávolították a NATO-országok, “az internet nem felejt”; a hirdetések azóta is megtekinthetőek a Wayback Machine internet-archívum segítségével.

http://www.hidfo.ru/2017/12/eltuntettek-a-nyomokat-agresszorkent-tuntetnek-fel-oroszorszagot/