Szerdán a Lordok Háza elfogadta az Investigatory Powers Bill törvényjavaslatát, amely a hatóságok számára kiterjedt jogköröket biztosít az újságírók megfigyelésére. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselője, Dunja Mijatovic közleményében tiltakozott az új intézkedés ellen, ami szerinte hátráltatja az újságírók munkáját.
Szerdán a brit Lordok Háza elfogadta az Investigatory Powers Bill törvényjavaslatát, amely a hatóságok számára kiterjedt jogköröket biztosít az újságírók megfigyelésére. Az új törvényt arra tervezték, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok anélkül is megfigyelés alatt tarthassanak újságírókat, hogy az adott személy esetében bírósági végzés születne, vagy akár a bűncselekmény gyanúja felmerülne.
A törvény arra kötelezi a brit internetszolgáltatókat, hogy eltárolják a felhasználók böngészési előzményeit 12 hónapra visszamenőleg, és az adatbázisokhoz bírói végzés nélkül is teljes hozzáférést biztosítsanak a hatóságok számára. A rendőrségnek így felhatalmazása van arra, hogy lehallgasson telefonokat, laptopokat, tableteket és számítógépeket olyan személyek esetében, akiknek nincs folyamatban lévő büntetőügye.
Az EBESZ képviselőjének közleménye szerint ezáltal
miniszteri utasítás alapján, a bíróságok megkerülésével válik lehetővé az újságírók elektronikus kommunikációjának megfigyelése.
Mijatovic élesen kritizálta az intézkedést; szerinte jogi garanciákat kellene beépíteni, melyek biztosítják az újságírók forrásainak “bizalmas keretek közt” tartását. Az új törvény ugyanis mai formájában ahhoz vezet, hogy az újságírók tevékenysége teljesen átláthatóvá válik a hatóságok számára; a továbbiakban igen nehéz lesz név nélküli forrásoktól kapott bizalmas információk kiszivárogtatása, hiszen a hatóságok vissza tudják követni az információ forrását, és korlátozott formában az offline kommunikáció terén is lehetőségük nyílik egy büntetlen előéletű újságíró bírói végzés nélküli megfigyelésére.
A törvényjavaslatot 2015 novemberében Theresa May terjesztette a parlament elé. A törvényhozók júniusban hozzájárulásukat adták az újságírók megfigyeléséhez.


http://www.hidfo.ru/2016/11/drakoi-modszerekhez-nyul-a-szabad-nyugati-vilag/