2014. december 15., hétfő

Hivatalos: Oroszország saját űrállomás létrehozását fontolgatja

Korábban az orosz sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az űrállomás a Hold körül keringene. A lenta.ru orosz hírportál szerint a Földet kísérő égitest meghódítása a Roszkozmosz alapvető feladatai közé tartozik az elkövetkező néhány évtizedben. Az űrhivatal programjában egy Hold körül keringő űrállomás és az égitesten emberi használatra kialakítandó bázis megépítése is szerepel. Az első ember vezette űrhajót a 2020-as évek végén küldhetik a Holdra. Novemberben még cáfolták a Roszkozmosznál, hogy 2017 után Oroszország saját űrállomást hozna létre, mondván, hogy előbb a Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatos kötelezettségeiket kell teljesíteni. Oleg Osztapenko nem zárta ki, hogy a saját állomásnak az építéséhez felhasználják a Nemzetközi Űrállomás (ISS) számára gyártott modulokat is. Orosz szakértők legalábbis komolyan foglalkoznak ezzel a lehetőséggel.
Igor Marinyin akadémikus, a Ciolkovszkij Kutatóintézet munkatársa szerint a három legyártott modul igénybe vétele reális és meglehetősen olcsón kivitelezhető elképzelés lenne. Ezzel ellentétben Andrej Jonyin akadémikus úgy véli, hogy a saját orosz űrállomásnak nincs gyakorlati célja és Oroszország csak megalapozatlan költségekbe verné magát. A Roszkoszmosz igazgatója azt is bejelentette, hogy már beérkeztek három űrkutatási vállalattól az új, szupernehéz hordozórakéta tervei, és a hivatal januárban választja ki közülük a legmegfelelőbbet.
Az orosz elnök szeptemberben előzetes jóváhagyását adta a szupernehéz hordozórakéták gyártására vonatkozó tervekre. Az Angara nevű hordozórakéta könnyű, középső és nehéz változata után egy teljesen új rakétatípus építésébe fognak. Ennek hordképessége első ütemben 70-80 tonna lesz, és elérheti a 120-150 tonnát is - mondta Dmitrij Rogozin, űrkutatásért és űriparért is felelős miniszterelnök-helyettes. A szupernehéz orosz rakéták gyártása 2020 után valósulhat meg. Az amerikai űrhivatal (NASA) augusztus végén jelentette be, hogy szupernehéz rakéta építésébe kezd, amelynek tesztelése legkorábban 2018 végén lesz. Ennek első változata 77 tonna hasznos terhet szállíthatna.
A Space Launch System (SLS) nevű rakétájával várhatóan 2025-ben ember indulhat a Marsra, és ezt a rakétát használnák a sokat vitatott aszteroidabefogó küldetéshez is.

MTI

Lavrov nem zárja ki, hogy Oroszország atomfegyvereket telepít a Krímbe

Az orosz külügyi vezető az Interfax hírügynökségnek adott exkluzív interjúban arra hivatkozott, hogy szerinte a Krím félsziget a nemzetközi jog értelmében sohasem volt atommentes övezet, hanem Ukrajna része volt, amely nem rendelkezett nukleáris fegyverrel. Lavrov azt mondta, hogy a Krím egy olyan állam - Oroszország - része lett, amely az atomsorompó egyezmény aláírója, és a megállapodással összhangban birtokol is atomfegyvereket. Leszögezte, hogy Oroszországnak a nemzetközi joggal összhangban minden alapja megvan ahhoz, hogy úgy rendelkezzen saját legitim atomarzenálja felett, ahogyan érdekei diktálják, a nemzetközi jogi kötelezettségeinek megfelelően.
Oroszország március 21-re csatolta vissza Ukrajnától a Krím félszigetet. Március 16-án népszavazást tartottak a Krímben. A referendumon a hivatalos adatok szerint a résztvevők csaknem 100 százaléka voksolt az Oroszországhoz csatlakozásra.
Az orosz külügyminiszter az Ukrajnának adható katonai segítségnyújtást és további büntetőintézkedéseket lehetővé tevő amerikai jogszabályt törvénytelennek és Oroszországgal szembeni ellenséges lépésnek minősítette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a törvény alkalmazása jelentős részben Barack Obama elnökön múlik.
Lavrov egyebek között arra figyelmeztetett, hogy a Roszoboronexport vállalataira vonatkozó korlátozások az orosz fegyverexportőr cég ukrajnai partnereit is sújtanák. Az orosz diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy országa az egyetlen, amely arra törekszik, hogy a szakadár donyec-medencencei területek: az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok Ukrajna részei maradjanak.

Orosz Hírek

Mégis kellene a Déli Áramlat? - Már visszatáncolna az EU...


Mint már megszokhattuk, ha valamit el kell simítani - jellemzően az orosz-EU konfrontációban - Merkel asszony a jóügyi nagykövet mindig. Merkel a bolgár kormányfővel történt találkozóját követően úgy nyilatkozott, hogy meg kell vizsgálni minden jogi kérdést a Déli Áramlat kapcsán, és ezek alapján tárgyalásokat kell folytatni Oroszországgal. Hozzátette: számos szerződést megkötöttek már, és minden érintett fél számára fontos, hogy megbízható partnerként tartsák számon a jövőben is. A bolgár kormányfő a találkozó után úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint a felmerült problémákat meg lehet oldani, és reménye szerint sikerül tisztázni Brüsszellel is a nézetkülönbségeket. A bolgár álláspont szerint Oroszországnak és Bulgáriának jogi alapon folytatnia kell a munkát, máskülönben megsértenék azt a szerződést, amelyet még 2006-ban kötöttek. Itt utalt rá, hogy a megállapodást az orosz inkább Bulgáriával írták alá, és nem az EU-val. Így mosdatják a szerecsent.

Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin december 1-jén törökországi látogatásán jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti a Déli Áramlat projektet, és a tervezett vezeték tengeri szakaszát Bulgária helyett - nyomós és jogos érvek miatt - Törökország felé irányítja, majd a török-görög határon gázközpontot hoznak létre és pont. Mit várnak a nyugattérfelű EU-ban? Amikor hátbatámadták Oroszországot.

Gölöncsér Miklós




Merkel még mindig nem tért magához: a Déli Áramlat lehetőségeiről tárgyalna

Angela Merkel német kancellár támogatja a Déli Áramlatról, Moszkvával folytatott további párbeszédet. Ezt a kijelentést egy a bolgár miniszterelnökkel tett közös sajtókonferencián tette; "Németország segítőkésznek találta Bulgáriát abban a tekintetben, hogy megoldható legyen a Déli Áramlat körül kialakult probléma". A közlemény a bolgár kormány weboldalán is megjelent.

A sajtóközlemény szerint Merkel szakértőket és ügyvédek sokaságát kérte fel, hogy elemezzék a Déli Áramlat körül kialakult helyzetet, valamint, hogy egyeztessenek arról az Európai Bizottsággal. A közlemény szerint Merkel szorgalmazza, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Bulgária együtt találjon megoldást a Déli Áramlat megépítésére.
Éppen csak a legfontosabb érintett felet, Oroszországot felejtik ki a projektből. Vlagyimir Csizov, Oroszország állandó EU-képviselője december 10-én közölte, hogy nem tárgyalnak az Európai Bizottsággal a Déli Áramlatról, mert az csak a projektbe bevont országokat érintette volna. "Mivel a projekt lezártnak lett nyilvánítva, ebben a témában semmiféle tárgyalásnak nincs értelme." Csizov elmondása szerint a Déli Áramlatról lefolytatott tárgyalások egyébként is a projektben érintett országokkal történtek, nem az Európai Bizottsággal, valamint kifejtette, hogy nincs mit magyarázni a projekt lezárásán; ez egy Brüsszel által akadályozott üzlettől való elállás, ami nem fenyegeti az európai intézményeket, így magyarázatot sem kell adni rá.
November végén orosz delegáció ment Törökországba, ahol összeült az orosz-török kormányközi bizottság, és megállapodtak az energetikai együttműködés bővítéséről, majd Vlagyimir Putyin orosz államfő december 1-jén bejelentette, hogy felmondják a Déli Áramlat projektet, és az orosz gáz Törökországon át fog Európába érkezni.
Alekszej Miller, a gazprom vezérigazgatója szerint az Európai Unió általános jelleggel blokkolni akarta a projekt megvalósítását, és a leállítás végleges beszüntetést jelent, mert a projekthez visszatérés esetén nincs semmi garancia arra, hogy az EU nem folytatja az akadályoztatás politikáját. Azt követően Alexandr Novak, orosz energiaügyi miniszter is bejelentette, hogy már folyamatban vannak az előkészületek a projekt megvalósításáról kötött kormányközi megállapodások eltörlésére. Vlagyimir Putyin személyesen döntött a projekt teljes beszüntetéséről, és azt személyesen jelentette be, ami sokkszerű hatást gyakorolt az európai politikusokra. Mint azt Merkel nyilatkozata is mutatja, az Európai Unió azóta sem veszi komolyan se az orosz államfő, se az energetikai miniszter, se a Gazprom vezérigazgató szavait.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/16/merkel-meg-mindig-nem-tert-magahoz-deli-aramlat-lehetosegeirol-targyalna

Akik nem engedik kitűzni a gyarmatosítás zászlaját

Alig egy héttel ezelőtt a különböző célokkal meghirdetett civil tüntetések aktualitása kapcsán végeztünk egy gyors megkérdezést, amiben arról kérdeztük olvasóinkat, hogy hogyan reagálnának, ha egy civil tüntetésen azt látnák, hogy valaki előveszi az Európai Unió zászlaját. Az eredmény a megkérdezés jellegénél és formájánál fogva nem reprezentatív. Ennél fogva nem is mondhatunk olyanokat, hogy a magyarok 19 százaléka provokációnak tartja az uniós zászlót. Emellett olvasóink egy része (53%) azt a választ adta, hogy eleve ki sem menne semmilyen tüntetésre. Aki viszont kimenne, azok között volt 103 ember, aki azt a választ adta, hogy aki az uniós zászlót akarja lobogtatni egy civil tüntetésen, azt megkérné, hogy ne tegye. Emellett volt 118 válaszadó, aki szerint az uniós zászló nyílt provokáció, és ha valaki egy civil tüntetésen uniós zászlót akar a magasba emelni, elvenné tőle. Tehát a potenciális tüntetők közt jelen van 221 ember, aki ugyan kimenne a kormányellenes tüntetésekre, de nem tűri, hogy mindez az Európai Unió zászlaja alatt történjen, és ezért tenni is kész. Az pont harmad annyi, mint amennyien a tegnapi kormányellenes tüntetésre kimentek.

Távolról sem mondhatjuk, hogy ez reprezentatív válaszarány lenne. Ennek ellenére látható, hogy a magyar társadalomban markánsan jelen van egy olyan réteg, ami bár a kormányt elutasítja, arra már nem hajlandó, hogy a nyugat zászlaja alatt tegye mindezt. Ezek az emberek ott lehetnek bármelyik civil tüntetésen. Mint minden más tüntető, elutasítják a kormány valamely intézkedését, vagy a kormány politikájának egészét, de ugyanakkor nem tűrik, hogy az Európai Unió, vagy bármely másik párt az Európai Unió nevében rátelepedjen a kormányellenes megmozdulásokra. Van egy markánsan jelen lévő népréteg, aki részt venne a kormányellenes tüntetésen, de tenni is hajlandó azért, hogy azt utólag ne lehessen egy EU-párti tömegmegmozdulásként felmutatni.
Olyan mentalitás ez, amiről azt gondolnánk, hogy a magyarságban már rég nincs jelen. Az elmúlt 25 év során az embereket terelgették egyik pártból a másikba, és gyakorlatilag bárkit meg lehetett szavaztatni, aki épp nincs kormányon, de elég hangosan szidja a kormányt. Most előállt egy olyan helyzet, hogy a demokratikus váltógazdaság megakadni látszik. Jönne a kormány helyett egy újabb nyugatbarát párt, de az embereknek már nem kell. Ha ezen a 221 tüntetőn múlik a kormányellenes tüntetések sorsa, ha ők lesznek döntéshelyzetben, akkor nem is lesz olyan fotó, amin az Európai Unió zászlaja büszkén leng, alatta pedig birka módjára áll a magyar, egy újabb megvezetés áldozataként. Olyan mentalitás ez, amiről mindenki megmondta nekünk, hogy nincs. Megpróbálják velünk elhitetni a történészek, hogy a magyar nép nem ilyen, és soha nem is volt ilyen, mert ezt a fajta ellenállást kitaláltuk. Pedig van rá történelmi példa.
Antonio Bonfini „A magyar történelem tizedei” című művében így írta le a nándorfehérvári győzelem egy részletét:  "A törökök akkora lendülettel másznak fölfelé a falakon, hogy sokan felhágnak az oromzatra és a párkányra, úgy látszik, hogy több falszakaszon kitűzik a zászlójukat, de aztán a városbeliek visszavetik őket. Megemlékeznek egy magyar ragyogó hőstettéről, aki észrevette, hogy egy török ki akarja tűzni a császári jelvényt az egyik toronyra, mire a magasból a támadóval együtt levetette magát a mélybe, hogy továbbra is Corvinus zászlaját lássa mindenki."
Hídfő.net.ru | Dugovics Titusz
Ez a hőstett a maga valóságában egy látszólag elfelejthető cselekedet. A mai világban azt mondanák rá, hogy öt perc hírnév. Csakhogy az évszázadok rácáfoltak erre, és hiába bizonygatja a történészek egy része, hogy meg sem történt, rengeteg magyar számára még mindig példaként áll, hogy volt egyszer egy Dugovics Titusz, aki a vár védelmekor megpróbálta kicsavarni a török kezéből a megszállás zászlaját, majd miután nem bírt vele, magával együtt a mélybe rántotta. Ahogy akkor volt egy tettrekész magyar a forgatagban, ugyanez ma is előfordulhat. Egyszerűen azért, mert ilyenek vagyunk.
Meg lehet félemlíteni, félre lehet állítani konkrét személyeket, akár egész csoportokat, de a régi magyar virtus még mindig él, és soha nem tudhatják, hogy hol és kiben fog egy történelmi pillanatban újra felszínre jutni. Talán egyik tüntetőben, talán a másikban. Elvégre, aki az Orbán-kormány ellen tüntet, az a kormány ellen tüntet, nem az Európai Unióért.
Egyetlen cselekedet, ami az idegen hangok szerint meg sem történt, mégis emlékszünk rá, és ha ott lennénk, megtennénk újra és újra, ameddig az utolsó idegen zászló is le nem hullik a várfalról. Ez a régi magyar virtus, amit vissza kell vinni a politikai életbe, hogy ez az ország a miénk legyen. Nem személyek, nem szervezetek felelőssége, ez a magyar nép kollektív felelőssége, hogy így legyen. Öt perc hírnév? Nem. A történelmi emlékezet megőrzi az ilyen tetteket. Festmények, elbeszélések születnek róla, és az eljövendő generációk erőt merítenek belőle. Ameddig a magyar nép akár szórványaiban is megmarad, mindig előállhat valaki, aki a mélybe hajítja a megszállás zászlaját. Bizonyára voltak olyanok, nagy harcosok, neves vezetők, akikkel számolt a török, mint ellenféllel, akit lehetőleg semlegesíteni kell. De azt ők sem gondolták volna, hogy épp egy olyan valaki, akivel nem számoltak, a kritikus pillanatban hőstettet fog elkövetni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/akik-nem-engedik-kituzni-gyarmatositas-zaszlajat

Medvegyev: Ukrajna meg kell tanulja fizetni a számlákat

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök felszólította Ukrajnát, hogy fizesse rendesen a számlákat - különösen Oroszország számára -, ha európai életszínvonalon akar élni. "A legfőbb bizonyítéka annak, hogy mi itt Oroszországban elismerjük Ukrajna függetlenségét az, hogy elismerjük a választáshoz való jogát. De Ukrajnának emlékeznie kell arra, hogy minden választás, elsősorban és főként nagy felelősséggel jár. A jóllakott európai jövőért keményen meg kell dolgozni, ahelyett, hogy csak úgy beleugorhatnának. Európai módon akartok élni? - tanuljátok meg fizetni a számlákat. Kezdhetitek mindjárt az orosz számlákkal."
Hídfő.net.ru | Medvegyev
Medvegyev szerint Ukrajnában sokak még mindig forradalmi eufóriában vannak. "Úgy tűnik, elegendő a történelem szemetes-kosarába dobni a múlt századot, és minden tiszta lappal kezdődik, minden kényelmes lesz és boldog. Csakhogy ez a lap mocskos. Vér tapad hozzá." A miniszterelnök szerint az ukrán társadalom nap mint nap megfizet azokért az illúziókért, amit elsősorban az a hatalmi elit táplál, ami reménykedik benne, hogy nemsokára az európai útlevél ott lapulhat majd a zsebében. "Ennek az illúziónak az áldozatairól nap mint nap hallunk. Katonák és civilek, akik golyó általi halált halnak, annak ellenére, hogy látszólag tűzszünet van. Lesznek további áldozatok is, - mindez elkerülhetetlen egy olyan országban, ahol az embereknek nincs elég pénzük gyógyszerre, ételre, gyermeknevelésre és oktatásra."
Ukrajna meghozta a döntést, és ez magában hordozza annak lehetőségét is, hogy az ukránok a teljes katasztrófát választották. Medvegyev elmondása szerint Ukrajna Oroszországhoz történő, önkéntes csatlakozása óta (1654) Ukrajnát családtagnak kezelte az orosz vezetés, emiatt történhetett meg, hogy bár voltak viták, az áldozatokat együtt hozták meg és a győztes csatákat együtt vívták. Kijev mindezt felszámolná, hogy a nyugati útleveleket megkaphassa.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/medvegyev-ukrajna-meg-kell-tanulja-fizetni-szamlakat

Megy a vonat…

Ezt a videot már láthattuk. Litvániában készült, öt nappal ezelőtt.


De az alábbi videon látható amerikai technika mintha ismerős lenne. Bizony – bizony! Tegnap már Lembergnél járt. És Rovno felé haladt!
Donbasszban egyébként eléggé visszafogott a “csendes üzemmód” – ami a háborút illeti.
A Donyecki repülőtérre ma délután beküldött néhány gránátot a valcmanista latortüzérség. A milicisták ebből megtudhatták, hogy Valcman zsoldosai még mindig a közelben vannak.
Donyeck “Kijev” – kerülete is “értesítve” lett újfent ma kora délután.
Prisib mellett viszont a népköztársaságiak hozták a pribékhorda tudomására: tudjuk hol vagytok!
roncs
Olhovata térségében az oda – vissza üzengetésnél több is történt. Nyalókakirály bűnbandája valami komolyabb “akciózgatásra” készülhetett, mert két tank, három “Ural” és három BMP felvonultatásával indultak volna valahová. De útjukat állta a milícia. A tizenkilenc kitikkasztott lator között hét “gyanúsan sötét” figura volt.
útl1 útl2 útl3 útl4 útl5 útl6 útl7
A technika sem bírta a megpróbáltatásokat. Ugyanakkor két milicista megsebesült. Na meg Olhovata négy lakóháza is megsínylette a találkozót.
Mariupol külvárosaiban – körkörösen – serény aknamező telepítési munkálatokba kezdett ma reggel a latorhorda. Vad iramban munkálkodnak.
Ma késő délelőtt elindult Noginszkból a “Fehér Konvoj X.” A hírre Szemjon Szemjoncsenko latorzászlóalj (“Azov”) egyeztetett jobbszektoros puszipajtásával – Jarossal. Megállapodtak, hogy martalócaik nem fogják Donbassz területére engedni a segélyszállítmányt! (Nekünk valami pedig azt súgja, hogy a két latorvezér akarata ellenére is célba fognak érkezni.)

https://balrad.wordpress.com/2014/12/15/megy-a-vonat/

Megtiltja a kormány, hogy a sportcsapatok támogatásáról információt kérjenek (Kommentet csak személyesen, de akinek nem fordul fel a gyomra, az véleményünk SOHA NEM VOLT MAGYAR)

Kikerülnek a látványcsapatsportok szakszövetségei az információszabadságról szóló törvény hatálya alól – írta meg a Népszabadság.
A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat indoklása szerint az érintett öt sportág – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – szakszövetségei a tagok (sportegyesületek) által létrehozott, önálló felügyelőbizottság által ellenőrzött és a Fővárosi Törvényszék által nyilvánosan felügyelt közgyűlésen beszámoló civil szervezetként működnek. A kormány szerint ezért nem indokolt „alanyi alapon” előírni az információszabadságról szóló törvény hatálya alá tartozásukat.

A háborúéhes Amerika évtizedek óta teszi tönkre a nemzeteket

Visszafelé sült el a szakszervezeti megmozdulás

Országszerte több tucatnyi helyszínen kezdődtek meg a semmiből hirtelen előkerült szakszervezetek által mára meghirdetett félpályás útlezárások. A Liga Szakszervezetek tervei szerint az ország 62 pontján 1600 gépkocsival lassítanák a forgalmat reggel 7 és délután 4 közt. Úgy tűnik azonban, hogy az akció sikertelenül zárul: egy-két helyszínt leszámítva nem sikerült nagyobb torlódásokat okozni, mivel nem volt forgalom, amit lassítsanak.
A szakszervezetek és a baloldali sajtó a médiát okolja azért, hogy nem volt forgalom, amit akadályozhattak volna.
A meghirdetett demonstráció épp az ellenkező hatást érte el; egy-két helyszínt leszámítva sehol nem alakult ki dugó, mivel akkora megmozdulást hirdettek meg, hogy amiatt aki csak tehette, elkerülte a megszokott útvonalat.
Hídfő.net.ru | LIGA Szakszervezet megmozdulás

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/visszafele-sult-el-szakszervezeti-megmozdulas

NATO katonai gépek érkeznek az ukrán repterekre

Annak ellenére, hogy az ukrán légitársaságok és a kormánymédia teljes hírzárlatot tart fenn, kijutnak a hírek a Kijev légterében zajló mozgásokról, és a Donyecki Népi Köztársaságot támogató sajtóban megjelent a hír, miszerint egyre nagyobb NATO szállítmányok érkeznek Ukrajnába. A donyecki sajtó szerint Dnyipropetrovszk, Zaporozsje és Harkov területén amiatt nem működnek a repterek, mert a NATO katonai gépei érkeznek oda.
Hídfő.net.ru | NATO repülőgép Ukrajna
A "Novorosszija" oldal információi szerint 2014 december 13-án 22:30-kor két transzport érkezett az Egyesült Államokból. Két órával később két "Herkules" (Lockheed C-130 Hercules, az Egyesült Államok és a NATO országok által használt katonai szállító repülőgép) gépet is láttak elhagyni a területet, feltehetően ennyi időbe telt a kirakodás. A forrás szerint a rakomány jókora ládákban van, de azok tartalmáról semmit nem lehet tudni. Az oldal arra is rámutat, hogy Zaporozsje repterén november végén védelmi tornyok telepítésével voltak elfoglalva a kormányerők, korábban Harkov területén pedig NATO katonákat láttak, konkrétan mintegy 50 lengyel katonát. A szemtanúk elmondása alapján december 13-án az ukrán repterek lezárásával a légi irányítási szolgálat a hadsereg kérésének tett eleget.
A reptér alkalmazottai szerint egy Kijevből érkező telefonhívás után kellett mindent lezárniuk, és terrorista támadásra figyelmeztették őket. Az alkalmazottaknak emiatt nem volt feltűnő a katonák és katonai szállítmányok érkezése, mert azt valamiféle terrorellenes műveletnek gondolták. Az információ akkor jutott ki, amikor egyértelművé vált, hogy ezek nem ukrán gépek és nem ukrán katonák. A repterek határozatlan időre lettek lezárva, a civil légiközlekedés is határozatlan időre szünetel, az utasokat pedig felszólították, hogy váltsák vissza a már megvett jegyeket és vásároljanak újat egy későbbi időpontban.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/nato-katonai-gepek-erkeznek-az-ukran-repterekre

Emberi agysejteket oltottak egerekbe, ez lett az eredménye

Ügyesebbek lettek embersejtmentes társaiknál azok az egerek, melyekbe újszülöttként emberi sejteket injekcióztak.
A memóriát és a kognitív képességeket vizsgáló teszteken is jobban teljesítettek társaiknál az részben emberi aggyal rendelkező egerek. Bár a kísérlet látszólag nem tűnik túl hasznosnak, a szakemberek szerint közelebb viszi őket az agyi fejlődés megértéséhez.
A University of Rochester Medical Center tudósai a központi idegrendszert felépítő két sejttípus egyike, a gliasejtek közül választották ki a nagyobbfajta asztrocitákat (az agy csillag alakú sejtjeit), és ebből injekcióztak az újszülött egerekbe.
Az ilyen módon kezelt egerekben az emberi asztrociták olyannyira elszaporodtak, hogy egy év alatt lecserélték az egerek saját vonatkozó sejtjeit. Ahogy a vezető kutató, Steven Goldman a New Scientistnek mondta: “az emberi sejtek betöltötték az egész teret”. A sejtekből 300 ezret injekcióztak egy egérbe, de 12 milliós számot értek el, és csak azért nem osztódtak tovább, mert fizikailag nem volt több helyük.
A tudósok ezután többféle, memóriás és kognitív képességeket is vizsgáló tesztet végeztek el az egereken. A Journal of Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint az emberi agysejtekkel kezelt egerek sokkal ügyesebbnek bizonyultak a kontrollegereknél, sőt az egyik teszt szerint négyszer jobb memóriával is rendelkeztek.
HVG

USA-EU TÁMADJA A TÖRÖK ELNÖKÖT

Amerika és az EU Törökországot támadja a Putyinnal való újabb kapcsolatok miatt, s erre fölhasználtak egy vén USA-ügynököt. Ezt a hírt persze nálunk ellhallgatják, mert szoros köze van a magyar helyzethez, az USA-val kapcsolatban.

USA ÜGYNÖK TÁMADJA A TÖRÖK ELNÖKÖT
Az alábbi hírt és képet a zsidóbérenc DW német oldalról vettük, azért mert nagyon fontos az ügy, s ez abból is látszik, hogy nálunk ezt a hírt elhallgatják. Erdogan korábban miniszterelnök volt, Amerika már akkor is ügynökein keresztül lázadásokat szított ellene. Legutóbb Erdogan megnyerte az elnökválasztást, s ez még jobban piszkálja a cionisták véres csőrét. Erdogant támadják ahol csak lehet. A cikk ugyan nem írja, de pár nappal ezelőtt éppen Putyin elnököt fogadta a török elnök, a képen is látható hatalmas, több száz szobás palotájában, amely a török és a modern stílust próbálta ötvözni, nem nagy szerencsével. Volt egy nyugatbérenc politikus, akinek korábban nem sikerült az elnökséget megnyerni és ezért bosszút áll, mindenféle módon. Most a törököket nagyon hasonló címszavakkal vádolják, mint amiket velünk csinál Amerika. Eltiporják a sajtószabadságot és hasonlók...A cikk lényege, aki uszít most Erdogan ellen: A 73 éves muszlim prédikátor 1999 óta él száműzetésben az amerikai Pennsylvania államban. A"Süddeutsche Zeitung"-ban szombaton egy interjúban Gülen kijelentette, hogy Erdogan Törökországban "pártállamot csinál” ami valójában őróla szól. Ennek eredményeként elveszítik a külföldi befektetőket, s "minden nap presztízsveszteség" éri Törökországot. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki. Azt kérték, Törökországtól, amely "mint barátja és szövetségese Amerikának", hogy biztosíták a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét - mondta a külügyminisztérium szóvivője Jen Psaki Washingtonban.(DW részlet és kép)
Nálunk meg Orbán Viktort fasisztázzák és diktátorozzák...Ma reggel Orbán egy nagyon jó nyilatkozatot tett, amiben a kezdőmondat volt a legjobb. Ebben kifejtette, hogy Amerika és a győztes nagyhatalmak, amikor 1945-ben odadobtak bennünket Jaltában a szovjet rémnek, akkor nem pofáztak a „fékek és ellensúlyok” arányáról...

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/usa-eu-t%C3%A1madja-t%C3%B6r%C3%B6k-eln%C3%B6k%C3%B6t

Tömeges letartóztatások Törökországban

A török hatóságok tömeges letartóztatásba kezdtek egy általános puccs előkészületének megakadályozásaként, a rendőrségi közlemény szerint több tucatnyi gyanúsítottat vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy destabilizálják az országot és a politikai rendszer megdöntésére tett kísérletben vesznek részt.
Az őrizetbe vett személyek közt vannak volt rendőri vezetők is. A közlemény szerint országosan 13 helyen egyszerre tartottak rajtaütést a hatóságok, és a gyanúsítottakat egyszerre fogták el. Az őrizetbe vettek közt volt a Samanyolu TV több újságírója és vezető szerkesztője is, Ekrem Dumanly. Az angol nyelvű kiadás főszerkesztője szerint a rendőrök azzal a váddal tartóztatták le, hogy részt vett egy az államhatalom megdöntésére szervezett összeesküvésben.
Az újságírókat azzal vádolják, hogy közvetlen kapcsolatban állnak Erdoğan politikai ellenfeleivel, és egy külföldről vezérelt hálózat részeként az ország destabilizálására törekszenek.
Hídfő.net.ru | ErdoganRecep Tayyip Erdoğan, török államfő
Az ellenzéki csoportok szerint nem néhány tucatnyi, hanem összesen több mint 400 személyt vettek őrizetbe, beleértve 150 újságírót is.
Törökország a közelmúltban éles külpolitikai fordulatot hajtott végre. November végén orosz delegáció ment Törökországba, ahol összeült az orosz-török kormányközi bizottság, és megállapodtak az energetikai együttműködés bővítéséről. Azt követően Erdogan elnök retorikájában látványos külpolitikai fordulatot tett, majd Vlagyimir Putyin december 1-jén bejelentette, hogy felmondják a Déli Áramlat projektet, és az orosz gáz Törökországon át fog Európába érkezni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/tomeges-letartoztatasok-torokorszagban

Oroszország korlátozások az ukrán munkavállalókkal szemben

Oroszország január elsejétől korlátozásokat vezet be az Ukrajnából érkező munkavállalókkal szemben – közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Nyezaviszimaja Gazeta című lapban hétfőn közzétett cikkében.
‘2015. január elsejétől az Ukrajnából érkezők zömét alkotó +szürke+ munkavállalók oroszországi engedély nélkül nem kapnak munkát. Emellett szigorúbban fogjuk ellenőrizni az országunkban való tartózkodás szabályait – 90 nap egy fél éven belül’ – írta Medvegyev.
A kormányfő szerint sok ukrán számára az oroszországi munka képezi létfenntartásuk egyetlen forrását, de Ukrajna cselekedeteinek következtében a Kreml rákényszerül, hogy ezt a forrást elzárja.
Utalt arra, hogy a 90 napos határidőt az ukrán munkavállalók eddig könnyen kijátszották. Elegendő volt kiutazni Oroszországból, majd ismét visszautazni, hogy ott újabb három hónapra munkát vállaljanak.
Az orosz kormányfő rámutatott, hogy ez idő szerint mintegy 400 ezer magasan képzett szakember vagy hivatalos engedéllyel rendelkező ukrán munkavállaló dolgozik Oroszországban, miközben az év eleje óta több mint 4 millióan érkeztek az országba.
Medvegyev szerint az oroszországi kereset elvesztéséből adódó jövedelemkiesés az ukránok számára mintegy 11-13 milliárd dollárra tehető, ami a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 7 százalékának felel meg.
‘Szeretném megkérdezni a kijevi politikusokat, tekintetbe vették-e ezt az új terhet az állami költségvetésben, nem szólva az ukrán családok költségvetéséről?’ – írta Medvegyev.
Az Ukrajinszka Pravda című ukrán lap az orosz miniszterelnök bejelentését kommentálva emlékeztetett, hogy a 2008-as grúz-orosz háború idején a grúzokat tömegesen fosztották meg az oroszországi munkalehetőségtől, sokukat pedig vissza is toloncolták hazájukba.
(MTI)
Bal-Rad komm: Ha és amennyiben! – nem történik VALAMI SÚLYOS – két lehetősége van Valcmannak:
1. Az ukránok “végzik ki”!
2. Az EU – kénytelen lesz megnyitni a munkaerő – piacát az ukrán munkavállalók előtt!
A legóvatosabb becslések szerint ma Oroszországban HÁROMMILLIÓ ukrán dolgozik, az ukrajnai átlagkereset kb. háromszorosáért!
Az EU – pedig ha megnyílik előttük, akkor…! (De ettől nem kell tartani! Az EU – ennyire nem akar “szolidárni” Maradék – Ukrajnával!) Ám ha Oroszország gyorsan érvényt szerez a rendeletnek, és már januárban visszaküld csak félmillió ukrán munkavállalót! – már önmagában az kegyelemdöfés lesz Nyalókakirály és juntája számára!

Ugyanazért a lakáshitelért itthon kell a legtöbbet fizetni

Idehaza az átlag ügyfél számára elérhető lakáshitel kamatszintje nemzetközi összehasonlításban még mindig szembetűnően magas. Egy 10 millió forintos kölcsönt 6 százalék körüli kamattal vehetünk fel, míg számos környező országban ennek feléért is hozzájuthatunk a kívánt összeghez. Ez havi szinten 16 ezer forintos többletkiadást jelent. A Bankmonitor utánajárt, hogy milyen tényezők határozzák meg az itthoni magasabb törlesztőrészleteket: a magasabb alapkamat, vagy a bankok által meghatározott magasabb kamatfelár?
Ma Magyarországon egy átlagos kétkeresős háztartás (300 ezer forintos jövedelem mellett) egy 20 évre felvett 10 millió forintos lakáshitel után havi szinten 72 ezer forintos törlesztőrészletet fizet. Ezzel szemben az összehasonlításban szereplő országokban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország) egy ugyanilyen hitelért mindössze 56 ezer forintot kérnek el. Ennek oka, hogy a hazai kamatszint majdnem 3 százalékponttal magasabb, mint a vizsgált külföldi országokban. A különbség éves szinten már megközelíti a 200 ezer forintot, a teljes futamidő alatt pedig 4 millió forintos többletterhet jelent a családnak.
törl
Miért fizetünk többet?
A jegybanki alapkamat jelentősen befolyásolja a lakáshitelek árazását. Azonban az idehaza történelmi mélyponton lévő 2,1 százalékos irányadó kamatláb még így is 2 százalékponttal magasabb, mint a környező országok többségében. Így a kamatkülönbségből eredő, lakáshitel kalkulátorral számszerűsíthető közel 16 ezer forintos eltérést két részre bonthatjuk:
1. A magasabb alapkamat 9 ezer forinttal emeli a hitel törlesztőrészletét (ez magyarázza a különbség 55 százalékát).
2. A fennmaradó 7 ezer forintos többletet pedig a bankok által alkalmazott magasabb kamatláb jelenti (a különbség 45 százalékát).
Mikor lehet alacsonyabb a törlesztőrészlet?
Mivel idehaza idén júliusban véget ért az MNB kamatcsökkentési ciklusa, ezért alapkamat oldalról nem várhatunk kedvezőbb feltételek. Amennyiben az alapkamatunk továbbra is 2,1 százalék marad, úgy a hazai lakáshitel kamatok csökkenésére csak a kamatfelárak mérséklődésén keresztül kerülhet sor. Bíztató jel, hogy a magyar kamatfelárak jelentősen közeledtek a régiós átlaghoz, azonban továbbra is magasak.
förl
(HVG)

Francia politikus: elegendő indok, hogy kilépjünk a NATO-ból

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front párt vezetője szombaton a Europe 1 rádiónak adott interjújában közölte; a CIA kínvallatási technikáiról közölt sokkoló jelentés Franciaországnak elegendő indokot ad arra, hogy kilépjen a NATO-ból. Le Pen arra reakcióként tette ezt a bejelentést, hogy a francia sajtóban is általános felháborodást váltott ki, hogy az amerikai titkosszolgálat idegen országokban más országok állampolgárait törvényesen vetheti alá kínvallatásnak.
Hídfő.net.ru | Marine Le Pen
Le Pen szerint, ha valóban mindenkiből ilyen dühöt vált ki, mint amit a média kommunikál a választók felé, az éppen elegendő ok arra, hogy azonnal kilépjenek a nyugati katonai tömbből.
Az amerikai szenátus nemzetbiztonsági bizottsága kedden hozta nyilvánosságra egy átfogó jelentés kivonatolt változatát (a teljes jelentés titkosított), ám a rövidített változat is állítja, hogy a CIA tengerentúli börtönökben idegen állampolgárokat tart fogva és vet alá kínvallatásnak, az amerikai törvények alapján jogilag megalapozottan. A jelentés nyilvánosságra jutása után voltak amerikai politikusok (pl. John McCain), akik meg akartak felelni a közvéleménynek és így szégyenletesnek nevezték a jelentés tartalmát. Az amerikai politikában azonban megosztottság mutatkozik, a politikusok tekintélyes része szerint teljesen elfogadható, hogy az amerikai érdek szolgálatában az emberi jogokat hatályon kívül helyezzék.
A probléma nem távoli országok távoli problémája, nagyon is felmerül a kérdés, hogy az Egyesült Államok üzemeltet-e Magyarországon olyan börtönlétesítményeket, amiben közel-keleti országok elfogott terroristáit kínozzák. Az amerikaiak ilyen tevékenysége ugyanis fokozottan növeli a terrortámadás kockázatát Magyarországon. Ahogy a közelmúltban Afganisztánban fogva tartott személyeket szabadon engedtek a sokéves kínvallatás után, úgy előfordulhat, hogy hazánk területén is kínvallatnak olyan terroristákat, akik szabadulásuk után Magyarország ellen táplálnak majd gyűlöletet és követhetnek el terrorcselekményeket.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/francia-politikus-elegendo-indok-hogy-kilepjunk-nato-bol

Donbassz: nem csendes a “csendes üzemmód”!

Zajlik Kijevben a nyalókakirályi udvari parasztvakítás. Miközben Donbasszban a valcmanista martalócok a sérült elektromos hálózat kijavításán munkálkodó szerelőket gyilkoltak halomba, nagyjából azzal egyidőben Kijevben mézesmázoskodott Valcman: a “kormány” mindent megtesz annak érdekében, hagy a “terroristák” által megszállt Donbassz területein is helyreálljon minden közműszolgáltatás”!
Andrej Purgin a DNR Nemzeti Tanácsának szóvivője, és Gyenyisz Pusilin a DNR minszki kapcsolattartó csoportjának vezetője keresetlen szavakkal minősítette is Nyalókakirály szirénröfögését. Nem is idéznén, csak ennyit: “Порошенко хуйло!”
jégho1 jégho2
A harci cselekményeket illetően elmondható, hogy azokból több volt mint ami “kívánatos”.
Donyeck “Kijev” – kerületét az este és a mára virradó éjszaka bombázta a valcmanista latortüzérség Avgyejevkától.
A “Mogila Osztraja” – domb, és a “Jablonyickaja” – bányaüzem környékén meglehetősen heves tüzérségi tűzpárbaj dúlt késő este, közel egy órán keresztül. A népköztársaságiak tüzérsége – a jelentések szerint komoly hatásfokkal – aprította Petropavlovka – melletti “Grad” – ütegével a valcmanista hordát.
Prisib falu “friss” valcmanistái mára virradó éjjel átestek a “beavató tűzkeresztségi szertartáson”! A milicisták aknavető – tűz alá tartották Nyalókakirály új erőit! Hadd szokják!
Szlavjanszknál és Kramatorszknál “fölöttébb sikeres partizánakciót” hajtottak végre ismeretlenek mára virradóan. Négy latorposzt bánja az akciókat!
A jövőre nézve viszont nem sok jót sejtet, hogy tegnap Moszkvában bejelentették: közel kilencven esztendő óta ELŐSZÖR! – MOST ÚJÉV ÉJSZAKÁJÁN ELMARAD A VÖRÖS – TÉREN A HAGYOMÁNYOS HARANGJÁTÉK!

https://balrad.wordpress.com/2014/12/15/donbassz-nem-csendes-a-csendes-uzemmod/

In memoriam Ábrahám Sándor. Emléktábla egy hajléktalannak

Emléktáblát állítottak egy nemrég elhunyt hajléktalannak, kedvenc padján a II. kerületben. Ábrahám Sándort a környékbeliek segítették ruhával és étellel, sokaktól pedig könyvet kapott, mert nagyon szeretett olvasni. A történetét halála után írta meg egy a környéken élő fiatalember.

In memoriam Ábrahám Sándor

áb3
Körülbelül 2 évvel ezelőtt egy késő őszi napon sétáltam épp hazafelé, mikor egy enyhén lecsúszott pasas, nagy pakkal a hátán megszólított, egy utcát keresett. Volt valami furcsa keserűség a hangjában, mint kiderült néhány hónapja elvesztette a munkáját, utcára került és feljött pestre szerencsét próbálni, hátha csurran-cseppen neki valami. Beszélgettünk még néhány sort, útba igazítottam, majd elköszöntünk.
Egy hét múlva a megszokott útvonalamon észrevettem őt egy padon ülve, magába roskadva, kiderült nem kapott munkát, és kezdi feladni. Megsajnáltam, adtam neki 500 forintot és tovább álltam. Innentől kezdve az a pad lett az otthona, ha esett, ha fújt, ha tél volt, ha nyár, ott volt a padnál és csak nagyon ritkán ment el onnét. A nagy hidegeket úgy húzta ki, hogy pár méterre a helyétől volt egy irodaház, melynek oldalában egy nagy teljesítményű ventilátor kellemes meleget fújt ki 0-24-be az utcára. Azért nem ment hajléktalan szállóba, mert egyszer aludt ilyen helyen, és mire felébredt ellopták mindenét, ezért inkább maradt az utca. Kemény dolog az utcán élni, néha láttam nagy fekete foltokat az arcán, és mikor kérdeztem, hogy mit történt vele, csak annyit válaszolt, hogy szóra sem érdemes.
áb1
Jól rendezett, rendszerető ember volt, reggel mindig beágyazott, lefedte a padját egy bordó takaróval és sosem hagyott kuplerájt maga után. Az esetek 90%-ban olvasni láttam, akár nappal volt akár éjjel, az utcalámpa gyenge fényénél bújta a talált könyveket, jó hatással volt rá, érződött a fogalmazásán és a szókincsén, szeméből pedig értelem sugárzott. Az idők során az utcakép meghatározó részévé vált, az emberek megszokták és elfogadták őt, gyakran láttam, hogy letesznek mellé friss pékárut, kisebb csomagokat, egy-egy üveg bort, ételhordóban különféle kajákat, vagy némi aprót. De, hogy továbbmenjek, tavaly karácsonykor kapott valakitől egy télikabátot, és még ugyanazon a télen mástól pedig egy egész jó kis bakancsot, és egy téli sapkát. Gyakran láttam, hogy az emberek megállnak és beszélgetnek vele, néha egész csinos 20-as – 30-as nőkkel diskurált önfeledten. Volt egy seprűje, és ha épp nem olvasott, ráérősen sepregette a környék járdáit, el tudom képzelni, hogy ezért kapott némi aprót az irodaházból vagy a környékbeli boltok tulajdonosaitól.
áb2
Néhány hete arra lettem figyelmes, hogy egyre többet fekszik a padján, nem nagyon megy sehova, ült és feküdt, már olvasni sem olvasott, levert volt és rosszkedvű. Láttam már párszor betegen a 2 év során, de mindig felépült, gondoltam is, hogy majd dobok neki valami C-vitamint ha arra járok. Előző héten eltűnt. Már vagy 5 napja nem láttam, el sem tudtam képzelni mi lehet vele. Pont mikor már kezdtem aggódni, egy cetlire lettem figyelmes, melyet a padjának a háttámlájára ragasztott fel valaki: „Ábrahám Sándor elhunyt 2014 November 21.-én a Szt. János Korház Belgyógyászati Osztályán. Isten nyugosztalja!”
Ami ez után történt hihetetlen számomra. Elkezdtek szaporodni a mécsesek a padon ahol élt, nappal és éjszaka, mindig égett néhány. 6 nap telt el, és több mint 40 mécsest, és néhány szál virágot helyeztek már el. A padhoz érve a járókelők megállnak, elhallgatnak majd egy kis idő elteltével némán tovább állnak. Tegnap láttam egy nénit, aki ott állt, és a könnyeivel küszködött.
áb4
Fura és szokatlan ez az egész nekem. Ebben a rohanó világban elmegyünk egymás mellett, átlépünk a másikon, nem segítünk, inkább eltakarjuk a szemünket, mint ha mi sem történt volna, önzőek vagyunk és közönyösségbe burkolózunk. Erre itt van ez az Ábrahám Sándor nevű fickó, és a története, ami megérintette az embereket, és segítették őt mindenki a maga módján, és még halála után sem felejtik el, hanem csenddel és tisztelettel adóznak az emlékére. Pedig „csak” egy koldusról beszélünk a Rózsadomb aljában. Meg vagyok hatva, és jó látni ezt az egészet.
Ezt a történetet ennek a jó embernek a tiszteletére írom, és hogy maradjon Róla valami kis emlék az utókor számára.
Jó utat Sándor!
“Csak egy koldus volt, jó látni ezt az egészet.” Szerintem pedig inkább felháborító, hogy az empátia kimerül abban, hogy adunk neki egy péksütit… Nem koldus volt, hanem egy ember, aki mellett elmentek és hagyták a padon élni 2 évig. CSAK EGY – AZ ÚT SZÉLÉN HAGYOTT MAGYAR VOLT! Az senkinek nem jutott eszébe, hogy egy kis időre befogadja, vagy ha arra nincs lehetősége, akkor segítsen neki munkát találni… Most már megy az emléktábla, meg a mécses, amikor már túl késő. (Micsoda képmutatás!)
(Forrás: Fb)