Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök felszólította Ukrajnát, hogy fizesse rendesen a számlákat - különösen Oroszország számára -, ha európai életszínvonalon akar élni. "A legfőbb bizonyítéka annak, hogy mi itt Oroszországban elismerjük Ukrajna függetlenségét az, hogy elismerjük a választáshoz való jogát. De Ukrajnának emlékeznie kell arra, hogy minden választás, elsősorban és főként nagy felelősséggel jár. A jóllakott európai jövőért keményen meg kell dolgozni, ahelyett, hogy csak úgy beleugorhatnának. Európai módon akartok élni? - tanuljátok meg fizetni a számlákat. Kezdhetitek mindjárt az orosz számlákkal."
Hídfő.net.ru | Medvegyev
Medvegyev szerint Ukrajnában sokak még mindig forradalmi eufóriában vannak. "Úgy tűnik, elegendő a történelem szemetes-kosarába dobni a múlt századot, és minden tiszta lappal kezdődik, minden kényelmes lesz és boldog. Csakhogy ez a lap mocskos. Vér tapad hozzá." A miniszterelnök szerint az ukrán társadalom nap mint nap megfizet azokért az illúziókért, amit elsősorban az a hatalmi elit táplál, ami reménykedik benne, hogy nemsokára az európai útlevél ott lapulhat majd a zsebében. "Ennek az illúziónak az áldozatairól nap mint nap hallunk. Katonák és civilek, akik golyó általi halált halnak, annak ellenére, hogy látszólag tűzszünet van. Lesznek további áldozatok is, - mindez elkerülhetetlen egy olyan országban, ahol az embereknek nincs elég pénzük gyógyszerre, ételre, gyermeknevelésre és oktatásra."
Ukrajna meghozta a döntést, és ez magában hordozza annak lehetőségét is, hogy az ukránok a teljes katasztrófát választották. Medvegyev elmondása szerint Ukrajna Oroszországhoz történő, önkéntes csatlakozása óta (1654) Ukrajnát családtagnak kezelte az orosz vezetés, emiatt történhetett meg, hogy bár voltak viták, az áldozatokat együtt hozták meg és a győztes csatákat együtt vívták. Kijev mindezt felszámolná, hogy a nyugati útleveleket megkaphassa.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/15/medvegyev-ukrajna-meg-kell-tanulja-fizetni-szamlakat