2018. július 2., hétfő

A tech-óriások megadóztatásával korlátoznák a bevándorlást

Közvetlen a sikertelen brüsszeli migrációs csúcsértekezlet után az olasz kormány előállt egy javaslattal, miszerint a nagy techcégeket kellene megadóztatni, és ebből fedezni a bevándorlás elleni harc költségeit. A migránsok a Facebook és Google segítségével kerülnek kapcsolatba az embercsempészekkel, és jutnak el Európába.
A brüsszeli csúcsértekezleten az európai vezetők megállapodtak arról, hogy migrációs központokat állítanának fel, ahol – főként az észak-afrikai országokban – eldöntenék, kik azok a személyek, akik menedékjogot kaphatnak Európában. Az észak-afrikai országok azonban sorban kifejezték tiltakozásukat a terv ellen, így a brüsszeli csúcsértekezleten ismét egy olyan intézkedésről sikerült megállapodni, melynek semmilyen gyakorlati következménye nem lesz.
Az uniós vezetők megállapodtak arról, hogy 500 millió eurót csoportosítanak át az EU Trust Fund számára, melyből az afrikai migránstáborok épülnének. Az észak-afrikai országok azonban nem csak tiltakoznak a kezdeményezés ellen, de többek közt Egyiptomban az alkotmány is tiltja ilyen zárt táborok létesítését.
Olaszország külügyminisztériuma az újabb meghiúsult uniós álintézkedés láttán egy olyan kezdeményezéssel állt elő, mely szerint a nagyobb techcégek megadóztatásából csoportosítanának át pénzeket a Földközi-tengeren át zajló migráció korlátozására.
Enzo Moavero Milanesi emellett ígéretet tett arra, hogy szigorúbb kontroll alá vonják a migránsokat segítő civil szervezeteket, hogy tevékenységük ne legyen vonzó az embercsempészek számára.
Az Európai Bizottság márciusban hozott nyilvánosságra terveket arra vonatkozóan, hogy a nagy nemzetközi techcégek az összbevételük 3%-át adóként be kellene fizessék az Európai Unió területén. A külügyminiszter szerint ezeket a pénzeket a migráció elleni harcra kell fordítani, mert alapvetően a nagyobb techcégek biztosítanak platformot a migráció szervezéséhez.

http://www.hidfo.ru/2018/07/a-tech-oriasok-megadoztatasaval-korlatoznak-a-bevandorlast/

Egyik észak-afrikai ország sem engedélyezi a migránstáborok építését

Az összes észak-afrikai ország elutasította, hogy a területén az Európai Unió létrehozza azokat a migrációs központokat, melyekről a néhány nappal ezelőtti uniós csúcson megállapodtak.
Egyiptom visszautasította annak lehetőségét, hogy a területén létrehozzanak olyan menekült-központokat, ahonnan az EU irányított módon tudná átvenni a menedékjogot kérő személyeket. Marokkó, Tunézia és Algéria szintén visszautasította ennek lehetőségét, vagyis minden olyan észak-afrikai ország visszautasította a migránsbefogadást, ahol még működik az államiság.
A Die Welt német lap beszámolója szerint Egyiptom azért nem hajlandó engedélyezni az EU számára a migránsközpontok építését, mert az
törvényellenes lenne, ugyanis az ország alkotmánya alapjaiban ellenzi a menekülttáborok építését.
A német lapnak az az Ali Abd al-Aal nyilatkozott, aki az elnök után az ország második legbefolyásosabb embere, és maga is részt vett a migránstáborok építését tiltó alkotmány megfogalmazásában.
A Deutsche Welle eközben azt írja, hogy Albánia, Marokkó, Tunézia és Algéria szintén elutasítják a menekültközpontok építésének lehetőségét. Ezáltal az észak-afrikai országokkal való esetleges együttműködés lehetetlenné vált – az Európai Unió vagy saját határain állítja meg a migránsokat, vagy tovább folytatódik a harmadik világ béli tömegek korlátlan ideözönlése.

http://www.hidfo.ru/2018/07/egyik-eszak-afrikai-orszag-sem-engedelyezi-a-migranstaborok-epiteset/



Mégse akar migrációs központokat a francia elnök

Franciaország nem fog kontrollált migrációs központokat nyitni, mivel nem olyan ország, ahol a migránsok elsőként lépnek be az Európai Unió területére – mondta Emmanuel Macron francia elnök.
Macron az Európai Tanács plenáris ülésére érkezve határozottan elutasította annak lehetőségét, hogy az EU Franciaországban létesítsen úgynevezett kontrollált migrációs központokat, emellett a tengerből kimentett migránsok elhelyezésében sem kíván részt venni.
“Franciaország nem olyan ország, ahol a migránsok belépnek az EU területére. Egyesek próbálják erőltetni ezt a megoldást, de én visszautasítom, hiszen nem vizsgálhatjuk felül újra és újra a munkamódszereinket és alapelveinket” – mondta, hozzátéve, hogy a Földközi-tengeren “kimentett” migránsok elhelyezésében sem kívánnak részt venni, hiszen ez “azoknak az országoknak a felelőssége, melyek a bajba jutottak közvetlen közelségében helyezkednek el.”
A francia elnök ugyanakkor elmondta, hogy az Európai Unió más országai közösen kell vállaják a felelősséget, ahogyan történt az Leszbosz szigetének esetében is.
A nap folyamán Nathalie Loiseau európai ügyekért felelős francia miniszter újságírók kérdésére nem volt hajlandó kommentálni ezt a problémát, de annyit kijelentett; “Franciaországnak nincs oka arra, hogy elsődleges belépési országgá váljon” a migránsok számára.

http://www.hidfo.ru/2018/06/megse-akar-migracios-kozpontokat-a-francia-elnok/