Az összes észak-afrikai ország elutasította, hogy a területén az Európai Unió létrehozza azokat a migrációs központokat, melyekről a néhány nappal ezelőtti uniós csúcson megállapodtak.
Egyiptom visszautasította annak lehetőségét, hogy a területén létrehozzanak olyan menekült-központokat, ahonnan az EU irányított módon tudná átvenni a menedékjogot kérő személyeket. Marokkó, Tunézia és Algéria szintén visszautasította ennek lehetőségét, vagyis minden olyan észak-afrikai ország visszautasította a migránsbefogadást, ahol még működik az államiság.
A Die Welt német lap beszámolója szerint Egyiptom azért nem hajlandó engedélyezni az EU számára a migránsközpontok építését, mert az
törvényellenes lenne, ugyanis az ország alkotmánya alapjaiban ellenzi a menekülttáborok építését.
A német lapnak az az Ali Abd al-Aal nyilatkozott, aki az elnök után az ország második legbefolyásosabb embere, és maga is részt vett a migránstáborok építését tiltó alkotmány megfogalmazásában.
A Deutsche Welle eközben azt írja, hogy Albánia, Marokkó, Tunézia és Algéria szintén elutasítják a menekültközpontok építésének lehetőségét. Ezáltal az észak-afrikai országokkal való esetleges együttműködés lehetetlenné vált – az Európai Unió vagy saját határain állítja meg a migránsokat, vagy tovább folytatódik a harmadik világ béli tömegek korlátlan ideözönlése.

http://www.hidfo.ru/2018/07/egyik-eszak-afrikai-orszag-sem-engedelyezi-a-migranstaborok-epiteset/



Mégse akar migrációs központokat a francia elnök

Franciaország nem fog kontrollált migrációs központokat nyitni, mivel nem olyan ország, ahol a migránsok elsőként lépnek be az Európai Unió területére – mondta Emmanuel Macron francia elnök.
Macron az Európai Tanács plenáris ülésére érkezve határozottan elutasította annak lehetőségét, hogy az EU Franciaországban létesítsen úgynevezett kontrollált migrációs központokat, emellett a tengerből kimentett migránsok elhelyezésében sem kíván részt venni.
“Franciaország nem olyan ország, ahol a migránsok belépnek az EU területére. Egyesek próbálják erőltetni ezt a megoldást, de én visszautasítom, hiszen nem vizsgálhatjuk felül újra és újra a munkamódszereinket és alapelveinket” – mondta, hozzátéve, hogy a Földközi-tengeren “kimentett” migránsok elhelyezésében sem kívánnak részt venni, hiszen ez “azoknak az országoknak a felelőssége, melyek a bajba jutottak közvetlen közelségében helyezkednek el.”
A francia elnök ugyanakkor elmondta, hogy az Európai Unió más országai közösen kell vállaják a felelősséget, ahogyan történt az Leszbosz szigetének esetében is.
A nap folyamán Nathalie Loiseau európai ügyekért felelős francia miniszter újságírók kérdésére nem volt hajlandó kommentálni ezt a problémát, de annyit kijelentett; “Franciaországnak nincs oka arra, hogy elsődleges belépési országgá váljon” a migránsok számára.

http://www.hidfo.ru/2018/06/megse-akar-migracios-kozpontokat-a-francia-elnok/