2015. március 31., kedd

Már 42 ország jelezte csatlakozási szándékát az AIIB-hez

Eddig több mint negyven ország jelezte, hogy alapító tagként részt kíván venni a kínai kezdeményezésű Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bankban. Az érdeklődő országok keddig jelezhetik részvételi szándékukat. Dánia szombaton kérte felvételét a regionális bank alapítói közé, Tony Abbott ausztrál miniszterelnök pedig vasárnap erősítette meg, hogy országa a csatlakozás mellett döntött. A kínai Pénzügyminisztérium közölte, hogy vasárnapig 42 ország – köztük Dánia és Ausztrália – jelentkezett az AIIB-ben való részvételre. A bank hivatalosan az év végéig jön létre, és több jövendő tag is pozitív várakozásainak adott hangot az AIIB-vel szemben. Egy sor amerikai szövetséges, így Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország már bejelentették csatlakozásukat az új fejlesztési bankhoz. Az Egyesült Államok azonban nem vesz részt a bank felállításában, mert aggodalmai szerint az gyengítheti az olyan globális pénzügyi intézmények státuszát, mint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

CRI

Kína növekvő dominanciája a világgazdaságban vitathatatlan


Kína növekvő dominanciája a világgazdaságban vitathatatlan

Szakértő: az AIIB óriási hatással lesz a nyugatról keletre való hatalmi eltolódásra

…”A gazdag és régi gazdaságoknak nincs más választásuk, mint egy olyan fejlődési utat követni, ami az ázsiai országok kooperatív befolyását tükrözi Nyugaton…”

A kínai kezdeményezésű Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank (AIIB) népszerűsége jelzi, hogy általánosságban Ázsia, közelebbről pedig Kína egy új és releváns irányba viszi a világot, nyilatkozta egy holland szakértő.
Rien T. Segers, a kelet-ázsiai politikai gazdaságtan holland szakértője szerint a világban átrendeződés megy végbe „az Egyesült Államok pénzügyi, gazdasági és politikai dominanciájából egy sor ázsiai ország dominanciája felé, Kína vezetésével.”
„Ha a dominancia nem egy politikailag korrekt szó, akkora a vezető szerep sem az. Én inkább a ‘kooperatív befolyás’ kifejezést részesítem előnyben.” – mondta Segers, a Hanze Egyetem Nemzetközi Üzleti Iskolájának ázsiai üzleti stratégája.
„A gazdag és régi gazdaságoknak nincs más választásuk, mint egy olyan fejlődési utat követni, ami az ázsiai országok kooperatív befolyását tükrözi Nyugaton, és vice versa.” – tette hozzá.
Xinhua –CRI

Lezárták a határt az Ausztriába ingázó magyar munkások miatt

Keddtől lezárták a burgenlandi Somfalvára (Schattendorf) vezető utat, mert az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a Magyarországról ingázó munkavállalók átmenőforgalma.

Az intézkedést azért hozták, mert a közelben lakók panaszkodtak a sok Magyarországról érkező autósra, akik a Győr-Moson-Sopron megyei Ágfalva felől érkeznek Ausztriába – közölte az osztrák közszolgálati televízió (ORF). Naponta ugyanis csaknem 2300-an lépték át a határt a Somfalva és Ágfalva közötti szakaszon. Most rendőrök ellenőrzik, hogy betartják-e az útzárat. Ilyen mértékű átmenőforgalomra az út nem alkalmas – mondta Johann Lotter, Somfalva polgármestere.
A települést és a határt összekötő útszakaszt csaknem nyolcvan méteren át zárták le ideiglenesen, így onnan a határ sem közelíthető meg. Az útzár, amely kerékpárosokra és mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik, hétköznapokon reggel öt és nyolc óra között, valamint délután négy és este hét óra között van érvényben. Akik el akarnak jutni a burgenlandi faluba, azoknak az ausztriai Kelénpatak (Klingenbach) felől lehet megközelíteniük Somfalvát, ami az eredeti útvonalnál hatszor hosszabb utat jelent.
Az ORF beszámolt arról is, hogy az autósok kedden reggel a magyar oldalon tették le az autóikat, és innen gyalog folytatták az útjukat Ausztria felé. A tudósítás megjegyzi: a magyar parkoló autók közvetlen az egykori vasfüggönyre emlékező táblák mellett álltak meg. Egy felháborodott magyar autós szerint, ha a magyarok hasonlót vezetnének be, akkor az nagy felzúdulást keltene az unióban.
Az időszakos útzár azért léphet életbe, mert önkormányzati útról van szó, amely nem bírja el a túlterheltséget – mondta Christian Illedits, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) helyi közlekedési illetékese. Kiemelte: a korlátozás reményeik szerint csaknem hatvan százalékkal csökkenti majd az áthaladó forgalmat. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Christian Sagartz közös megoldást szorgalmaz annak érdekében, hogy megszűnjön az ingázó forgalom a magyarországi és az osztrák falu között.
Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna kifogásolta a döntést, mivel a falun áthaladó átmenőforgalmat jelentősen érinti a szabályozás. Az ORF beszámolója szerint Somfalva útjai ma kihaltak voltak.
(MTI)

NATO nehézfegyverzet mehet Romániába

A NATO és Románia tárgyalásokat folytat arról, hogy Bukarest is állomásoztathassa az észak-atlanti szövetség nehézfegyverzetének egyes elemeit - közölte kedden Mircea Dusa védelmi miniszter.

A román tárcavezető kedden hivatalában fogadta Philip Breedlove-ot, a NATO európai erőinek főparancsnokát. Dusa szerint a szakértői tárgyalások már folyamatban vannak. Breedlove reményét fejezte ki, hogy Románia ezúttal is a NATO megbízható szövetségese lesz, és beleegyezik a nehézfegyverzet állomásoztatásába román területen.
A főparancsnok szerint hamarosan döntés születik ezzel kapcsolatban.
Dusa elmondta, hogy a keddi megbeszélésen egyebek mellett szó esett a NATO és az Európai Unió keleti határának biztonságáról és az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai bázisáról, amely a tervek szerint az idén válik működőképessé.

Breedlove csütörtökig tartózkodik Romániában, ahol részt vesz a közép-európai vezérkari főnökök konferenciáján, amelyet az amerikai hadsereg európai erőinek parancsnoksága (EUCOM) szervez.

A tanácskozás megszervezéséről már tavaly megállapodás született Románia és a NATO között. Ezen a konferencián Románián kívül Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, és Magyarország vezérkari főnökei vesznek részt.

A NATO európai erőinek főparancsnokát kedden délután Klaus Iohannis román államelnök is fogadta.


Stop

Az egyetem írásos engedélyhez köti a „szólásszabadságot”

„Szólásszabadság terület”
„Szólásszabadság terület”

A kaliforniai Pomona Polytechnic Állami Egyetem diákjai mostantól csak akkor szólhatnak szabadon az egyetem területén, ha erre előzőleg írásos engedélyt kaptak.
A kérdés akkor került a figyelem középpontjába, amikor Nicolas Tomasnak szórólap osztogatáshoz nemcsak „szólásszabadság engedélyt” kellett igényelnie, de a szórólap tartalmát is be kellett adnia jóváhagyásra, emellett kikötötték számára, hogy a tevékenységet kizárólag az erre kijelölt “szólásszabadság zónán” belül végezheti.
„Az egyetem rendkívül szigorú szabályokat vezetett be bármilyen kiadvány osztogatásához. A diákoknak először a Diákélet Hivatalnál kell jelentkezniük, ahol lemásolják igazolványukat, majd kapnak egy jelvényt az illetékes hivatalnok aláírásával,”
írja az Egyének Jogai az Oktatásban Alapítvány, aki Tomast segíti az egyetem ellen indított perben.
„A fentiek mellett a diákok kizárólag az úgynevezett “szólásszabadság zónában” folytathatják tevékenységüket. Minden szabadtéri tevékenységet előzetesen be kell jelenteni, az írásos anyagokat pedig jóváhagyatni a hivatallal.”
Az ilyen szabályok egyre tipikusabbak az amerikai egyetemeken.
„Szólásszabadság terület”
„Szólásszabadság terület”
Tavaly ősszel például az Utah állambeli St. George Egyetem megtiltotta a szabad akaratot népszerűsítő néhány diáknak, hogy az elnököt kigúnyoló szórólapokat osztogasson, arra hivatkozva, hogy az egyetem szabályzata tiltja a gúnyolódást.
A diákok beperelték az egyetemet.
„A per hivatalos anyaga szerint az egyetem illetékesei azon az alapon tagadták meg a szórólapok jóváhagyását, hogy azok sértik az iskola irányelveit, amelyek szerint tilos mások becsmérlése. A diákok, akik a Fiatal Amerikaiak a Szabadságért szervezet tagjai, úgy vélik, hogy az intézkedéssel a szólás szabadsága sérült, az egyetem pedig megpróbálja elhallgattatni őket,” írja a College Fix.
A fentiekhez kapcsolódó eset során egy Ohio állambeli perben a bíró megtiltotta a vádlott újságírónak, aki ellen a „kéregetés elleni” rendeletre hivatkozva indult eljárás, hogy saját védelmében akárcsak megemlítse az alkotmányt. A bíró ezt nevetve közölte a vádlottal, aki szerint a járdán való verbális tüntetés a szólás szabadsága alá tartozik. Az ügyész szerint az alkotmány említését azért kell megtiltani, mert az „összezavarná az esküdteket”.
Forrás: Infowars.com
http://idokjelei.hu/2015/04/az-egyetem-irasos-engedelyhez-koti-a-szolasszabadsagat/

A 3. Vilàghàború küszöbèn?

Pàr napja talàltam egy angol nyelvü Ukrajnàval kapcsolatos cikket 2015. 03. 23-i dàtummal, az amerikai kongresszus 162. sz. hatàrozatàrol.
A kongresszus hàborut ès nem a fegyverszünet fenntartàsàt akarja Ukrajnàban. A hatàrozat elfogadàsàval Kijev zöld fènyt kap az Oroszorszàg elleni hàboru megkezdèsère. A hatàrozat szövege az esemènyek teljes meghamisitàsàt tükrözi; az USA szerepèröl a krizis kirobbantàsàban egy àrva szo nem esik.
Kivonatok a hatàrozatbol – a cikk szerzöjènek megjegyzèsei nèlkül – :
Miutàn az Orosz Föderacio Putyin elnök vezetèsèvel kimèletlen politikai, gazdasàgi ès katonai agressziot alkalmazva megsèrtette Ukrajna függetlesègèt ès területi egysègèt…
Miutàn a Kreml revizionista stratègiàjànak az oroszok Ukrajna elleni agresszioja a leglàthatobb ès a legujabb megnyilvànulàsa, beleèrtve a nemzetközi hatàrok ujrahuzàsàt. A szomszèdos orszàgokra, köztük NATO tagorszàgokra is rà akarja kènyszeriteni a hatàrok megvàltoztatàsàt…
Miutàn az orosz agresszio magàba foglalja az eröszakos szeparatista csoportok lètrehozàsàt ès ellenörzèsèt Ukrajna több rèszèn, s a szeparatistàkkal karöltve, halàlos fegyverek ès egyèb hadi felszerelès, mint tankok, tüzèrsèg ès rakètàk bevetèsèvel kèpessè tette a szeparatista miliciàt, hogy elkezdje ès fenntartsa a felkelèst. Ennek eredmènye 6.000 halàlos àldozat, 15.000 sebesült ès több mint 1.000.000 menekült…
Miutàn az USA-nak ès szövetsègeseinek hosszutàvu stratègiàra van szüksègük ahhoz, hogy Putyint leleplezzèk ès kèrdöre vonjàk korrupcioja, hazàja lakossàgànak elnyomàsa ès külfödi agresszioja miatt…
http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2015/march/23/congress-demands-war-in-ukraine/
A kongresszusi birka-kèpviselök közül egyetlen egy sem tiltakozott a hatàrozat ellen.
(K.W.K.)Az USA kongresszusi határozata egy primitív propaganda fogás. Olyan ez is, mint Irak tömegpusztító fegyverei, mint Líbia terrorizmusa, Szíria diktatúrája. Cionista halandzsa. Az USA jelenlegi gazdasági és katonai erejét kizárólag annak köszönheti, hogy az elmúlt évszázadban sikerült Európát kétszer romhalmazzá változtatnia, Japánt atommal megtörnie. Ezek az eredmények egy militarista alapállású hatalmi struktúrát betonoztak be, mely mind a mai napig a háborúkat tartja a gazdasági bajok egyetlen gyógyszerének. Most, hogy újra rosszul áll számukra a gazdasági helyzet, harmadszor is le akarják rombolni a világot. Csakhogy erre egyedül képtelenek és hű csatlósukkal, Angliával sem mennek semmire, mert az idő ellenük dolgozott. Az USA ellenes erők, és a pálfordulásra kész európai nagyhatalmak ma már képesek az USA megsemmisítésére, különösen az orosz és a kínai modern haditechnikai fölény birtokában. Ezért nagy (világ) háborúra nem is gondolnak (legfeljebb csak rémálmaikban), de egy európai (ukrán-orosz) háború jól jönne nekik. Csakhogy ilyesmi nem lesz. Egyrészt azért nem, mert az orosz hadseregnek az ukrán hadsereg pontosan olyan ellenfele, mint amilyen az USA és Izrael által kiképzett és felszerelt grúz hadsereg volt. Másodrészt viszont ha komolyra fordul a háborús helyzet, még mielőtt az USA bevetné atomfegyvereit, az orosz és a kínai atomrakéták százai és a 2-3 darab koreai is elindulnak a céljaik felé. Ezért nevezhető a kongresszusi határozat egy orbitális baromságnak. De a hamburgerzabáló, pszichopata buziktól mi más várható?


(Névtelen Tüske)

Brüsszel “kiszeretett” Maradék-Ukrajnából?

Jean-Claude Juncker az EU “miniszterelnöke” és Federica Mogherini “külügyminiszter” váratlanul lemondták kijevi látogatásukat. Pedig a junta nagyon készült a fogadásukra. Már komoly panaszlistát is írtak Valcmanék, amit el akartak zokogni a magasrangú vendégeknek-de hát azok nem utaznak a tartományszemlére.
jumo
Megfigyelők úgy vélik. hogy az EU “belefáradt Ukrajnába”! Amely csak újabb és újabb problémákat generál, és egyre inkább rombolja az Unió kilátásait az Oroszországhoz fűződő amúgy kívánt jó gazdasági kapcsolatokat illetően.
Ráadásul-bár az Európai Unió komoly részt vállalt Ukrajna bedöntésében-a Majdanért beígért juttatásokat igencsak vonakodik Nyalókakirályéknak kitejelni. Se pénz!-se fegyver! Ami volt Maradék-Ukrajnának, az már rég elfogyott. Innen-onnan kapirgálják már össze a régi szovjet haditechnikát, pénzt meg csak az IMF “ad”! Ami ugye…nem ingyenpénz!
Szóval az EU-górék most már csalódni látszanak az ukrán-projektben. Nem kalkulálták bele a Medvét. Ha megtették volna-nem ugranak bele fejest a buliba. Késő bánat! Menteni kell hát a menthetőt. Inkább maradnak a főnökök Brüsszelben. Épp eleget tudnak ahhoz, hogy ne menjenek Kijevbe. Mert ott már csak a veszett tapor nyele után kapkodhatnának.
Persze a kijevi udvari sajtó másként látja a dolgot. Szerintük csupán a Valvman-Kolomojszkij cicaharc miatt nem érkezik a főkolomposgárda Kijevbe, de ha lenyugszanak a kedélyek az udvarban, majd érkeznek, és utána lesz a tejjel-mézzel folyó Kánaán! Természetesen csak a kijevi udvarban.
Az uniós vezérkar útjának utolsó utáni pillanatokban történt lefújását Juncker göthösségével indokolják, és jelezték, hogy meg fogják azt ejteni-egy későbbi időpontban. Már az időpontot is tudni vélik. Április 27.
Addig viszont a valcmani keservlista is hízik még.


https://balrad.wordpress.com/2015/03/31/brusszel-kiszeretett-maradek-ukrajnabol/

Eldobhatja régi személyijét - Jön a Nagy Testvér program?

Januártól lehet igényelni az elektronikus személyi igazolványt, amely már ujjlenyomatot is tartalmaz. Az integrált okmányokhoz magasabb adatvédelem is tartozik – az e-személyi információbiztonsági faladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el, de az NBSZ erre a célra felkérhet piaci szereplőket is. A javaslat ugyanakkor soha nem látott információs fegyvert is ad a magyar állam kezébe.

Új elektronikus személyi igazolványt hozna forgalomba jövő januártól a kormány, amely egyben helyettesítené az összes hivatalos ügyintézést - így szükségtelenné tenné a TAJ-kártyát, az adóigazolványt, de akár közlekedési bérletként is szolgálna - derül ki a kormány.hu-n nyilvánosságra hozott törvényjavaslatból, amely egyben a nem túl hosszúra szabott társadalmi vita színtere is. Az új okmány a jelenlegieknél biztonságosabb lesz - ráadásul az az Európai Unió más országokban is elfogadható -, így például belső útlevélként is szolgál, nem beszélve más EU-s országokban is igénybe vehető szolgáltatásokról.

Napi

Magyarország - Szinte hihetetlen, de létezik veszélyesebb, mint a pusztítóan gyilkos rák!

A szakemberek megkongatták a vészharangot, azt állítva: 2020-ra a kórházi fertőzések megelőzik a daganatos megbetegedéseket, s miattuk halhat meg a legtöbb gyógyintézményben kezelt ember - hangzott el a Semmelweis Alapítvány legutóbbi, bécsi konferenciáján.
A kórházakban pusztító kórokozók évente világszerte 1,4 millió beteget fertőznek meg. Európában a friss adatok alapján minden 18. ápoltat nem az alapbetegsége, hanem a gyógykezelések során összeszedett fertőzés miatt kezelnek. Az összesítés szerint Magyarországon a legelkeserítőbb a helyzet, hiszen itthon évente a becslések szerint nem kevesebb mint 100 ezer (!) embert betegít meg valamilyen kórházban elkapott baktérium.

Kis István a bőrgyógyászaton szedte össze a kórházi fertőzést. Köhögéssel ment be, nem sokkal később már hányás és hasmenés miatt kezelték/Fotó: Havran Zoltán

Ráadásul a Nemzeti Nozokomiális Surveillance Rendszer (NNSR) szerint, amelynek minden kórháznak jelentenie kell az előfordult eseteket, hét év alatt majd' ötszörösére emelkedett a járványügyi gondot okozó kórházi fertőzések száma: amíg 2005-ben 733 esetet regisztráltak, addig 2012-ben ez a szám már 3263 volt. Ráadásul a kórházak általában nem is tartják be a jelentési kötelezettséget: 2010-ben például a 156 intézményből mindössze 68 szolgáltatott adatot.

Köhögéssel került az egyik fővárosi kórházba a 9 hónapos István. A kisfiú az egy hónapos bentlét alatt kapott el fertőzést.

Gulyás Gábor amíg él, rettegni fog a kórházaktól, balesetben megsérült vállának megoperálása után fertőződött meg/Fotó: Havran Zoltán

- Visszagondolni is rossz a pokoljárásunkra - kezdte Viktória (33), a baba édesanyja. - Egy hónap alatt négy kórházi osztályt jártunk meg, a fertőzést a bőrgyógyászaton sikerült összeszedni. Heveny hányás, hasmenés és láz jelentkezett a kicsikémnél: öt napon át kínlódtunk. A legelkeserítőbb azonban az volt, hogy csak akkor derítették ki, mi a baja a babámnak, amikor már túl volt a fertőzésen, ekkor kezdték meg az elkülönítést - mesélte Viktória. - A velünk szemben lévő kórteremben fekvő pici kólibaktérium-fertőzést kapott el, de akadt, aki szalmonellás lett - sorolta az anyuka, aki egyelőre nem szeretné, hogy kiderüljön a kórház neve, hiszen mind a mai napig oda kell járniuk kezelésekre.

Kiss Dánielt húsevő baktérium fertőzte meg/Fotó: Fuszek Gábor

Az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos jelentése szerint többek között ez, a nem kellő elkülönítés és a késői diagnózis miatt terjedhetnek gyorsan a kórházi fertőzések. Na és persze a higiénia elhanyagolása miatt.
- Szégyen, hogy Semmelweis országaként mi vezetjük a listát - jelentette ki dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ OTH járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője.

- A kórházban folyamatosan jelen vannak a kórokozók, amelyeket - a fertőtlenítés és sokszor még az alapvető kézmosás híján - a betegek, a látogatók és sajnos a kórházi személyzet is szabadon terjeszt. Zárójelben: nemrég megnézték, mennyi fertőtlenítőszert használ el egy kórházi ápoló, hát az eredmény elkeserítő lett. Emellett egyre komolyabb bajt okoznak az úgynevezett rezisztens, azaz ellenálló bakté­riumok, ami a túlzott és helytelen antibiotikum-használatra vezethető vissza - magyarázta a szakember.

Az egyik leggyakoribb kórházi kórokozó az MRSA, vagyis a húsevő baktérium. Mint megírtuk, ezzel fertőződött meg Gulyás Gábor (28), akinek balesetben szilánkosra törött vállát operálták: bár a fiatalember felépült, bevallása szerint míg él, rettegni fog a kórházaktól.

Kiss Dániel (34) gátfutó lábműtét után fertőződött meg ugyanezzel a kórral. Az operáció után hazaengedték a kórházból, ám iszonyatos fájdalmak jelentkeztek nála: kiderült, hogy húsevőbaktérium-fertőzést kapott.

A fiatalember azóta felépült.


A cikk igaz! Személyes tapasztalat - KJ

A bankok alkonya

Két év alatt a vizsgált 24 amerikai és európai bank összesen több mint 160 ezer munkavállalót bocsátott el. Az amerikai bankok 7,4%-kal csökkentették a munkavállalóik számát, ugyanez az arány Európában 4,1%. A megkérdezett elemzők szerint az eurózónabeli bankoknál további létszámcsökkentés várható a profitabilitás serkentése céljából, ráadásul az online bankolás térnyerése is komoly nyomást helyez a banki munkahelyek fenntartására. A vezető amerikai és európai bankok tavaly összesen 59 000 munkahelyet szüntettek meg a restrukturálási és költségcsökkentő lépések eredményeképpen. Ráadásul az európai bankoknál további létszámcsökkentés várható, miután a szigorodó szabályozások nagy nyomást helyeznek a profitabilitás növelésére.
A 18 legnagyobb európai bank összesen 21 500 munkavállalót bocsátott el 2014-ben, de ez még így is alulmarad a 2013-as adatokkal szemben, amikor ugyanezek a bankok 56 100 munkahelyet szüntettek meg. Ezek a számok kicsit jobban festenek a tengerentúlon, ahol a 6 legnagyobb amerikai bank tavaly összesen 37 500 banki dolgozót küldött el, 2013-ban pedig 45 700 dolgozót. Mindez tehát azt jelenti, hogy két év alatt a vizsgált 24 banknál több mint 160 000 banki dolgozót bocsátották el. A létszámcsökkentés az amerikai bankoknál a teljes dolgozói állomány 7,3%-át, az európai bankoknál pedig a 4,1%-át érintette. Elemzők szerint további létszámcsökkentés várható azoknál a bankoknál, amelyek lemaradtak az átszervezési folyamatokban, míg a korábban lépő pénzintézeteknél akár létszámbővítés is jöhet bizonyos üzletágakban. Egy tavalyi, 300 nagybankra kiterjedő IMF tanulmány szerint az eurózónabeli hitelezők mindössze 30%-a tudta az átstrukturálás eredményeképpen növelni a megtérülését, holott az amerikai bankoknál ugyanez az arány 80%-ot tett ki.

Miért indult el az elbocsátási hullám?
A 2007-2008-as pénzügyi válságot követően 2013-ban újabb elbocsátási hullám érte el a bankszektort, miután a profitcsökkenés mellett a gazdaság lassulásával is szembe kellett néznie a bankoknak. Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója szerint az elkövetkező években a költségek jelentik majd a stratégiai küzdőteret a bakszektor számára. A Barclays tavaly Jenkins hároméves tervének első fázisaként 7300 munkahelyet szüntetett meg, de ez a szám a tervek szerint akár a 19 ezret is elérheti a 3. év végére. Ezzel a Barclays minden 7. dolgozóját elküldené, ami viszont 2,4 milliárd fontos évenkénti megtakarítást eredményezhet a nagybanknál. Tavaly a legnagyobb elbocsátások az amerikai, a brit, az olasz és a spanyol bankoknál voltak. Az RBS például 10 000 munkahelyet szüntetett meg tavaly, és korántsem biztos, hogy ez a végleges adat. Azért találni olyan bankokat is, amelyek a 2013-as leépítéseket követően tavaly már létszámbővítéssel indítottak. Ilyen volt az HSBC, a Standard Chartered és a BNP Paribas is. A nagy elbocsátásokat ugyanakkor nem lehet csak a rossz profitabilitási adatokra és gazdasági teljesítményre fogni, mivel az online és mobilbankolás térnyerése miatt is sok pénzintézet döntött úgy, hogy egy-egy üzletágának bezárása mellett több munkavállalójától is megválik. Ha ilyen ütemben halad a digitális bankolás fejlődése, néhány éven belül komolyabb elbocsátásokra is sor kerülhet - derült ki a tanulmányból.

Hírfigyelő Szolgálat

Más anyatejet kapnak a fiúk és a lányok

Ezért is elvetélt dolog a tápszer. Legalább is, amíg nem tudjuk 100%-osan utánozni a természet működését.
Az anyatej az első táplálék, amit az újszülöttek kapnak, a legújabb kutatások azonban azt derítették ki, hogy a tej összetétele függ a gyerek nemétől és attól, hogy milyen egészségi állapotban van. Ezeknek a folyamatoknak a megértése segít a kutatóknak belelátni az evolúciós folyamatokba.
A Michigan State University kenyai asszonyok tejét vizsgálták. Azt találták, hogy a fiúk zsírosabb tejet kaptak, mint a lányok. A fiús anyák tejének zsírtartalma 2,8 százalék volt, a lányosaké 1,74 százalékos. Ugyanakkor szegényebb anyák lányai zsírosabb tejet kaptak (2,6, illetve 2,3 százalék), mint fiaik.
A mostani kutatás megerősítette a korábbi megfigyeléseket, hogy a gyerek nemétől függ az anyatej összetétele. Az új tanulmányban jól élő massachusettsi anyákat is megfigyelt, ott is ugyanezt tapasztalták.
A két említett tanulmány alátámasztja a negyven éve ismert Trivers-Willard hipotézist. Az elmélet lényege, hogy a természetes szelekció olyan szülői képességeket hozott létre, amelyek a szaporodás külső és belső feltételeinek a függvényében azt a nemű utódot részesítik előnyben, amelyik a jövőben várhatóan nagyobb mértékben vesz részt a szülői gének elterjesztésében. Lányok születnek, amikor nehéz időkön mennek át a szülők és fiúk, amikor könnyebb az élet.
Többnejű társadalmakban – mint a kenyai falvakban – még bonyolultabb a helyzet. Itt egy fiú előtt több út áll, vagy erős lesz és népszerű, és maga is több feleséget tud eltartani, ezáltal több utódot nemzeni. Vagy szegény marad és nem lesznek utódai. A gazdag szülőknek inkább fia születik, a szegényeknek nem. Ennek oka, hogy a gazdag szülők fiai könnyedén folytatják az apjuk által kijelölt utat és maguk is több feleséget szereznek. A szegény szülőknél viszont a lányok azért biztonságosabbak, mert ha túlélik a gyerekkort, akkor hamar termékenyek lesznek és utódot szülnek.
Az elmélet atyja, Robert Trivers nem vett részt a mostani kutatásokban, de nagyon izgalmasnak tartja az eredményeket. Szerinte ez egy olyan fejlemény, amire nem is mert volna következtetni az elméletből.
Katie Hinde, a Harvard evolúciós biológusa szerint más összetevőkben is van különbség az emberekben. Fiú csecsemőknél például magasabb a kortizol. A kutató azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, hogy a különböző összetételű anyatej megváltoztatja a csecsemő viselkedését és meghatározhatja a növekedését és fejlődését is. A történetnek azonban csak az egyik fele, hogy az anya milyen tejet állít elő, a másik, hogy azt a csecsemő hogyan használja fel. Kutatásait például a tápszergyártók is felhasználhatják, hogy tökéletesítsék termékeiket.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/3000-mas-anyatejet-kapnak-a-fiuk-es-a-lanyok