Egy norvég napilap szerint csempészek több mint félmillió fegyvert hoztak be illegálisan az Európai Unió területére, és jelenleg is közel egymillió illegális fegyver forog közkézen a balkáni feketepiacon.
Az Europol 2014-es adatai szerint több mint félmillió olyan fegyverről tudni, aminek ellopását bejelentették, de valószínűsíthető, hogy illegálisan értékesítették és behozták az Európai Unióba. Egy norvég napilap, a Dagbladet most arról számolt be, hogy a skandináv országokban megszaporodtak korábban ritkán látott fegyvertípusok is; a bűnelkövetők többek közt szerb Zastava és cseh Skorpion géppisztolyokat használnak a bandaháborúk során, újabban az utcai fegyveres harcokat követően ilyen gyártmányokat foglal le a rendőrség.
A lap szerint a bandaháborúk során használt fegyverek többsége a balkáni háborúkból maradt hátra, innen csempészik be a határait nem kellő mértékben ellenőrző Európai Unió gazdagabb országaiba.
A Dagbladet azt írja, a szervezett bűnözői csoportok egyre gyakrabban használnak dél- és kelet-európai gyártású fegyvereket – idén ősszel is több tucat letartóztatás történt, melynek során a volt Jugoszláviából, Bulgáriából és posztszovjet országokból érkezett fegyvereket is lefoglaltak a norvég hatóságok.
A lapnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Predrag Petrovic szerint a Balkánról továbbra is özönlenek a fegyverek az Európai Unióba, jelenleg is mintegy egymillió illegális fegyver lehet a csempészeknél.
“Több mint 900000 fegyver van úton Európába. Sokan bejelentik, hogy a fegyvereiket ellopták, de valójából ezeket illegálisan eladják Nyugat-Európában” – mondta.
Petrovic kifejtette, hogy a fegyvercsempészek a Balkánon beszerzett készletet tizenötszörös áron tudják eladni nyugat-európai országokban; Szerbiában 200 euróért vesznek AK-47-es gépkarabélyt, amit Nyugat-Euurópában, vagy a skandináv országokban 3000 euróért továbbértékesítenek.
A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanekkora az árrés a kisebb kaliberű fegyvereknél is, ezért gyakorlatilag folyamatosan özönlenek a fegyverek Nyugat-Európába és a skandináv országokba. Ez a fegyveres utcai harcok számának növekedésén is meglátszik; Svédországban a 2017-es év folyamán 300 utcai lövöldözés történt, ennek során több mint negyven ember halt meg és 135-en megsérültek.
Novemberben 17 európai ország egy közös művelet során felszámolt egy kiterjedt csempészhálózatot, mely Nyugat-Európában és Skandináviában értékesített illegális lőfegyvereket. Balkáni országokban 18 embert tartóztattak le és 135 fegyvert lefoglaltak, de a Dagbladet összesítése arra utal, hogy ez európai szinten mit sem számít. Ameddig az EU az illegális határátlépéseket sem tudja megakadályozni, a fegyverek behozatala is akadálytalanul folytatódhat.

http://www.hidfo.ru/2017/12/sok-szazezer-fegyvert-hoznak-be-illegalisan-az-eu-teruletere/