2017. március 24., péntek

Hivatalos: amerikai ügynökök írnak az Indexre

Képernyőmentés az Index.hu címlapjáról
A Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón elismerte, hogy az Index nevű sajtóorgánum amerikai titkosszolgálatoktól kapott információkat közöl.
Az Indexen rendszeresen és sorozatosan nemzetbiztonságot érintő cikkek jelennek meg, ott titkosszolgálatokkal kapcsolatos információk látnak napvilágot. Ez nem véletlen. Néhány indexes újságíró tollából rendszeresen ilyen anyagok jelennek meg, amelyek koncepciózusak. Jó lenne végre tisztázni, milyen titkosszolgálati szála van az Indexnek” – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.
Korábban az Origo.hu számolt be arról, hogy a liberális sajtóorgánumot egy amerikai üzletember vette meg, ám a lap tulajdonlása átláthatatlan, egyesek szerint az a Simicska Lajos gyakorol rá befolyást, aki épp az amerikai érdekkel összeegyeztethetetlen “keleti nyitás” politikája miatt fordult szembe a Fidesszel.
Simicska külföldi kapcsolatairól Bajnai Gordon árult el fontos részleteket: a volt kormányfő 2014 májusában ellátogatott a Bilderberg-csoport koppenhágai találkozójára, majd Magyarországra érkezését követően a Magyar Nemzet újságírójának nyilatkozva azt mondta, ott azt a feladatot adták neki, hogy nyerje meg Simicska Lajost a Bilderberg szponzorának.
A 2014-es Bilderberg-találkozót követően az oligarcha látványosan szembefordult a Fidesszel. Azóta az Index hasábjain napi rendszerességgel jelennek meg olyan hírek, miszerint a közmédia orosz propagandát folytat.
Ez a mostanra teljesen nyíltan folytatott amerikai propaganda időnként saját magával is önellentmondásba kerül: miközben az Index azt állítja, hogy már maga a kormány is orosz propagandát folytat és „Moszkva kottájából játszik”, egyúttal azt is állítják, hogy Oroszország meg akarja buktatni a kormányt, és félkatonai szervezeteket pénzel Magyarországon destabilizációs céllal.

http://www.hidfo.ru/2017/03/hivatalos-amerikai-ugynokok-irnak-az-indexre/


Hivatalos: amerikai érdeket szolgál az Index.hu

A Nyugat.hu felrótta a közmédiának, hogy a CNN, a BBC és más nagy nyugati sajtóorgánumok mellett az orosz Szputnyik hírügynökséget is gyakran forrásként idézi. Az MTVA nyilatkozatából kiderült, hogy számos magyarországi sajtóorgánum – köztük az Index.hu – nyíltan amerikai érdeket szolgál, ezért tiltakoznak a nem-nyugati sajtóorgánumok forrásként idézése ellen.
Napokkal ezelőtt az Index.hu címlapján jelent meg egy volt titkosszolgálati vezetővel készült interjú, aki a nyugatbarát sajtóorgánumot használva azzal vádolta a magyar titkosszolgálatokat, hogy nem követik nyugati „szövetségeseik” konfrontatív hozzáállását Oroszországgal szemben. Az interjú megjelenését követően a Nyugat.hu arról kérdezte a közmédiát, hogy „miért szolgálják ki a Kreml propaganda-gépezetét”, és terveznek-e a „kiegyensúlyozott tájékoztatás helyreállítására” lépéseket tenni (alkalmazottak elbocsátása, stb.).
Az MTVA válaszából kiderült, ami az olvasók számára eddig is egyértelmű volt: az Index.hu működése amerikai érdeket szolgál, ezért jelenhetett meg rajta a szándékos diplomáciai feszültségszításnak tekinthető interjú.
„Az amerikai érdekeket magyar adófizetői pénzekből (lásd 2015-ös index.hu állami reklámköltések, és Olimpiai bannerek) is kiszolgáló oligarchaportálok vádjaira a Közmédia nem kíván reagálni.
Ugyan többször is kísérletet tettünk rá, de a nyíltan amerikai érdekeket szolgáló oligarchaportálok a Közmédiával kapcsolatban egyszer sem voltak nyitottak az igazság minden részletének kibontására, ezért a magunk részéről a légből kapott, bizonyítatlan értesüléseikkel sem kívánunk semmit sem kezdeni.
Tisztelettel,
MTVA Sajtóosztály”
Később a Nyugat.hu arról kérdezte a közmédiát, mivel magyarázzák azt, hogy orosz állami sajtóorgánumokat is megjelölnek forrásként, emellett megszólaltatnak olyan szakértőket is, akik véleménye nincs teljes összhangban a NATO-médiában megjelenő álláspontokkal. Elmondásuk szerint az MTVA ezekre az újabb kérdésekre már nem válaszolt.

http://www.hidfo.ru/2017/03/hivatalos-amerikai-erdeket-szolgal-az-index-hu/

Brüsszel intézményesítené a megosztottságot az EU-ban

A brüsszeli vezetők lemondtak arról, hogy sikerülhetne a kelet-európai országok felzárkóztatása, ezért inkább több részre osztanák az Európai Uniót. A visegrádi országok azonban nem hajlandók elfogadni, hogy másodrendű állampolgárok legyenek Európában.
Robert Fico szlovák kormányfő arra figyelmeztetett, hogy katasztrófával végződhet szombaton az EU római csúcstalálkozója, amennyiben az Angela Merkel által erőltetett „kétsebességes Európa” elgondolás megvalósításáról végső döntés születik.
Leo Luzar, a cseh országgyűlés külkereskedelmi albizottságának elnöke ennek kapcsán interjút adott a Szputnyik hírügynökségnek, melyben kijelentette; nem egyedi jelenségről van szó a kétsebességes Európa elutasítottsága kapcsán – a Visegrádi Csoport tagjai egységesen elutasítják ezt az elképzelést.

A politikus azt mondta, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország egyaránt egységes egészként tekint az Európai Unióra, és vezetőik nem fogják megengedni, hogy a térségi országok lakóit másodrangú állampolgárrá nyilvánítsák a brüsszeli vezetők. Luzar szerint
amennyiben döntés születik a „kétsebességű Európa” megvalósításáról, az az Európai Unió végét jelenti.
Hozzátette: bár jelenleg is léteznek olyan különbségek, hogy egyes tagállamok részei a schengeni övezetnek, mások nem – illetve ugyanez elmondható az eurozónáról is –, nem szabad hagyni, hogy Brüsszel intézményesítse a megosztottságot.
Luzar szerint a „kétsebességű Európa” elgondolásnak egyetlen célja van: hogy létrehozzák az Európai Egyesült Államokat az úgynevezett „Európa-1” tagállamok bevonásával. Amennyiben ez megtörténik, idővel nyomást gyakorolnának a keleti tagállamokra is, hogy adják fel szuverenitásuk további részeit, és tagozódjanak be ebbe az európai államba.
Bizonyossággal állíthatom, hogy a „kétsebességű Európa” újabb jele azoknak a próbálkozásoknak, melyekkel föderalizálni próbálják az Európai Uniót.” – mondta.

Luzar hozzátette: Csehország egyértelműen nemet mond erre a kezdeményezésre, és a római csúcstalálkozón nemet mondanak minden olyan nyilatkozatra, ami akár csak megemlíti a kétsebességes Európát.
http://www.hidfo.ru/2017/03/brusszel-intezmenyesitene-a-megosztottsagot-az-eu-ban/