A brit titkosszolgálatok több mint háromezer olyan személyt figyelnek meg, akik lehetséges dzsihádisták, de erről nem tudnak megbizonyosodni, ameddig nem kezdenek el bombát összeszerelni. További húszezer (!) személyt pedig „járulékos kockázatként” tartanak nyilván, amiért érintőlegesen már részesei voltak valamilyen hatósági fellépésnek, és emiatt radikalizálódhatnak.
A The Times szombati beszámolójából kiderült, hogy már egy egész hadseregnyi dzsihádista él az Egyesült Királyságban. A brit titkosszolgálatok mintegy 3000 személyről gyanítják, hogy dzsihádista, több mint 20000 fő pedig már valamilyen korábbi terrorellenes fellépés során került a képbe érintőlegesen.
Utóbbi kategória azonban nagyon is valós fenyegetést jelent, amit éppen a manchesteri terrortámadás esete mutat: a 22 embert meggyilkoló terrorista ismert volt a brit titkosszolgálatok számára, ám ő már csak „korábban megfigyelt személy” volt, tehát közvetlenül már nem foglalkoztak vele a szolgálatok. Ekkor szerelt össze egy bombát és robbantott fel több mint száz embert, akik közül 22-en életüket veszítették.
A brit lap által nyilvánosságra hozott információ komoly kételyeket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán meg lehet-e akadályozni a manchesterihez hasonló terrortámadásokat. Több mint húszezer olyan személy él az országban, aki bármikor rászánhatja magát a gyilkolásra, és ezt éppen Salman Abedi esete igazolja, akit a titkosszolgálatok korábban megfigyeltek, de nem tartottak közvetlenül veszélyes személynek.
A május végén történt terrortámadás óta 11 ember van őrizetben csak ezzel az egy esettel kapcsolatban, de a hatóságok által végzett rutinszerű ellenőrzések mellékhatásaként tovább bővül azoknak a köre, akik önmagukban korábban nem radikalizálódtak, de a hatósági fellépést követően már a radikális prédikátorok meg tudják győzni őket arról, hogy az állam ellenségként kezeli őket, ezért készen kell állniuk a harcra.


http://www.hidfo.ru/2017/05/egy-hadseregnyi-dzsihadista-el-angliaban/