Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter repüléstilalmi övezet létrehozását javasolta Szíria felett, mert szerinte ez kell ahhoz, hogy be tudják tartani a tűzszünetet.
A szerdán megjelent minisztériumi közleményben az áll, hogy Szíriában mindent meg kell tenni a tűzszüneti megállapodás betartatásáért, és ennek érdekében korlátozni kell a légtérhasználatot.
Steinmeier az ENSZ közgyűlésének szerdai ülése alkalmából kijelentette, hogy “ha van egyáltalán valós esély a szíriai tűzszünet betartására, ez a katonai gépek minden tevékenységének beszüntetésén keresztül érhető el.”
Szeptember 9-én John Kerry amerikai külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közvetítésével létrejött a tűzszüneti megállapodás, ami három nappal később érvénybe lépett. E szerint a tűzszünet érvénybe lépését követően csak a terrorista szervezetek válhatnak katonai műveletek célpontjává. Egy héttel a tűzszünet kezdetét követően azonban az amerikai légierő bombázni kezdte a kormányerők állásait Kelet-Szíriában. Kedden pedig az ENSZ humanitárius segélyszállítmánya semmisült meg ismeretlen körülmények közt. Hétfőn a szíriai hadsereg semmisnek nyilvánította a tűzszüneti egyezményt, mert a másik fél ahhoz nem tartotta magát.
Tavaly októberben Mark Toner amerikai külügyi szóvivő bejelentette, hogy az amerikai hadsereg nem tud légtérzárat létrehozni Szíriában, mert ehhez nem rendelkezik megfelelő logisztikai háttérrel a térségben. Később az amerikaiak Szíria területén a kormány engedélye nélkül két katonai bázist kezdtek építeni.


http://www.hidfo.ru/2016/09/repulestilalmi-zonat-akarnak-sziriaban-a-nemetek/