2014. augusztus 8., péntek

Kitört a pánik Görögországban - zuhan a gyümölcs ára

Görögország sikeresen beleesett a saját csapdájába. Egy gazdasági haldoklás közepén levő ország, ami épp most veszíti el a legnagyobb gyümölcsvásárlóját, Oroszországot. Mindez azért, mert a görög vezetés jól átgondolt módon azonnal támogatta az EU vezetése által propagált gazdasági és politikai elszigetelését Oroszországnak. A görögök sajnos nagy igyekezetükben, hogy imponáljanak a németeknek - akik gyakorlatilag az elmúlt pár évben eltartották Görögországot - elfelejtették, hogy a még létező gazdasági ágazataik elvesztésével végleg bezár a bazár.
Hídfő.net | Görög gyümölcs
Lássuk az adatokat. Görögország összesen az exportra szánt mezőgazdasági terményeinek a 41,5%-át vitte csak Oroszországba. Ez csak 2013-ban 406 millió euróra rúgott. Ebből 25,7 milló € kiwi, friss barack 24.5 millió €, eper 23,5 millió €, nektarin 10 millió €, oliva 4,8 millió €. Érdekes adat, hogy az összes Görögországban megtermelt eper 50%-át az oroszok vették meg. A görög termelők a maradék bevételeiknek elvesztésének a hírére követelni kezdték, hogy a kieső bevételeiket az EU pótolja. Ez nem fog megtörténni, hiszen az EU-ban mint oly sok másból is, gyümölcsből is túltermelés van. Ebből eddig nem volt probléma, mert a 200 millió lakosú Oroszország bőven vette a nyugati gyümölcsöt. Ez az ajtó azonban bezárult.
Az európai termékek kizárásának hírére Chile, Argentina és Törökország azonnal benyomakodtak a kereskedelmi résbe, a hírek szerint napokon belül megkötik ezekkel az országokkal az új szerződéseket a gyümölcsszállítások megindulásáról. Lehet, hogy hazánknak is lépnie kellett volna? Biztos. Azonban ez a hajó is elment számunkra, hiszen ki kell tartani az EU mellett, ami oly sokat adott nekünk, nemde?

http://www.hidfo.net/2014/08/09/kitort-panik-gorogorszagban-zuhan-gyumolcs-ara



Köszönhetjük az Uniónak – Ennyit buknak a magyar exportőrök

Gyulai Húskombinát
Gyulai Húskombinát

Az orosz válaszintézkedések hazai termelőknek és gyártóknak is fájni fognak… Azonban nem lehetne ezeket a visszatartott termékeket, végül a magyar fogyasztókhoz eljuttatni?

ITAR TASZSZ: Az orosz kabinet elfogadta azoknak a külföldi mezőgazdasági termékeknek a listáját, amelyek az importkorlátozás alá esnek. A felsorolás alapján egy évig korlátozzák az Oroszország elleni szankciókat foganatosító államokból származó agrárcikkek bevitelét.
Dmitrij Medvegyev kormányfő szavai szerint; augusztus 7-től, – a marha-, sertés- és baromfihús mellett a hal-, sajt-, tej-, zöldség- és gyümölcsimportot állítják le Ausztráliából, Kanadából, Norvégiából, az USA-ból és az EU-ból.
És mivel Magyarország az Unió tagja, – egy évig a magyar árukra sem vevő Oroszország.
A KSH adatai szerint Magyarország közvetlenül mintegy 190 millió dollár értékben szállított 2013-ban az orosz piacra, azaz ennyi volt a hús- és húskészítmények, tejtermék és tojás, valamint zöldségfélék és gyümölcsök exportja tavaly. A kivitel jelentősen nőtt a 2012-es 145,3 millió dollárhoz viszonyítva. – Ám, az Uniónak köszönhetően, ennek a növekedésnek most vége szakadt.
Kivételek azért vannak: A gabonafélék, a takarmányok és az élő állatok nem szerepelnek a tiltó listán. Az alkoholra sem vonatkozik a tilalom, ahogyan a bébiételekre sem. Oroszország számított eddig Európa második legnagyobb élelmiszer- és ital-felvevőpiacának, az Európai Bizottság szerint 2013-ban az export értéke 7,4 milliárd dollár volt.
Úgyhogy a magyar bortermelőket, sörfőzőket és likőrgyárakat, – valamint a gabona és takarmány termelőket és az élő állatokat szállító cégeket kivéve, – fájni fog minden olyan élelmiszer termelőnek és gyártónak az orosz beviteli tilalom, aki elhitte a kormány önállóan kezdeményezett úgynevezett “Keleti nyitás” politikáját. És a magyar kormány, mely minden csipp-csupp ügyben képes ellenállni az Uniónak, – nem tudja, vagy nem is akarja megvédeni a saját termelőit, gyártóit – és nem képes az igazán lényeges ügyekben külön utakon járni.
Mint ahogy az eredetileg az Unió Oroszország elleni szankcióit illetően sem tudta a saját külön útját megtalálni, – hanem szolgalelkűen másolta ez EU intézkedéseit, – melyekre válaszképpen jöttek meg a fenti orosz lépések.
Köszönhetjük tehát az EU-nak, s a töketlenkedő kormányzatnak ezeket a veszteségeket. S mint mondtuk nemrégen: Ez még csak az eleje.
Abban az esetben tehát, ha nem sikerül ezeket a termékeket máshol eladni, ekkora kár érheti a magyar gazdaságot. – De mivel az uniós piac már az embargó előtt is telítve volt, – most még inkább, – ezért megkérdezzük: Nem lehetne ezeket a termékeket a magyar fogyasztókhoz eljuttatni? Ja, vagy-hogy ez némileg csökkentené az élelmiszerek árát? – Nos, ez az aminek biztosan örülnének az emberek.




Kiket sújtanak a legjobban az orosz szankciók?

A frissen bejelentett orosz szankcióknak a fő szenvedő alanyai Németország és Lengyelország lesznek. A teliszájjal kiabáló lengyel harcias vezetés hirtelen nagyon csöndben lett, miután kiderült, hogy a GDP-jük jó részét el fogják veszíteni. Az Egyesült Államokat - nem meglepő módon - nem érintik súlyosan az orosz korlátozások. Az USA most is mással végeztette el a piszkos munkát, és fő szövetségesének, Németországnak bármilyen szintű gazdasági visszaesése jól jön az Egyesült Államoknak.
Hídfő.net | Kiket sújtanak a legjobban az orosz szankciók?
Oroszország tehát megtiltotta a gyümölcs, hús, hal és tejtermékek behozatalát az EU 28 országából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Norvégiából és Ausztráliából egy évig. Az alábbi táblázatban láthatóak az országok, akik a legtöbbet exportálták Oroszországba 2013 évben. A vastagon szedetteket érintik mostantól az orosz tiltások.
Ország 2013 évi export Oroszországba
(milliárd $)
Fehéroroszország 2,74
Brazilia 2,41
Ukrajna 1,99
Németország 1,83
Törökország 1,68
Kína 1,61
Lengyelország 1,55
USA 1,54
Hollandia 1,42
Franciaország 1,42
Olaszország 1,34
Spanyolország 1,26
Egyéb EU országok 4,88

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Görögországot is keményen érintik az orosz tiltások. A görög ellenzéki pártok és a gazdák képviselői Athénban jelenleg is nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy a görög kormány menjen szembe az EU-val, és ejtse az oroszokkal szembeni szankciókat, hátha még menthető a helyzet - meglátásunk szerint nem az. A listán ugyan nem szerepel, de a NATO és EU tag Litvánia a GDP-jének 2.5%-át veszíti el az orosz tiltások hatására. Nekik is megérte. Finnország előreláthatólag 535 millió $ bevételkiesést fog elszenvedni.
Mi lesz az oroszokkal? Természetesen a nyugati sajtó épp azt zengi, hogy éhen fognak halni, nem lesz gyümölcs se egyéb termékek, eljő az orosz apokalipszis, Moszkva lángba borul, és az EU diadalmaskodik. Az igazság ezzel szemben az, hogy 9,5 milliárd € rés keletkezett az orosz élelmiszerpiaci szektorban. Ez akkora összeg, hogy még az új-zélandi sajttermelők is bejelentkeztek az orosz gazdasági minisztáriumba, hogy az orosz piacra szeretnének belépni. A latin-amerikai vezetők bejelentették, hogy országaik készen állnak a "gyümölcsűr" betöltésére. Mindeközben az orosz központi vezetés 50 milliárd dollárt különített el az orosz gazdák számára, hogy lehetőleg a keletkező kiesést "házon belül" oldják meg.
Szemben a nyugati hangzatos ál-szankciókkal Oroszország úgy fest, hogy képes lesz újabb csapást mérni a nyugati fertőre. Lassan de biztosan a nyugati országoknak meg kell fizetniük az arroganciájukért.
Nagy Kálmán

A húsimport betiltásának hatásai

A nyugati média próbálja úgy beállítani az Oroszország elleni szankciókat, mintha azok egyáltalán veszélyt jelenthetnének az orosz gazdaságra. Itt van például az orosz húsimport esete is.
A hús előállításához takarmány, víz, egészséges környezet szükséges, szakértelem, megfelelő egészségügyi háttér. Megvannak-e ezek Oroszországban? Megvannak. Óriási területeken lehet takarmányt termelni, és az országban régóta folyik állattenyésztés. Nem egy afrikai elmaradott országról beszélünk, ahol azt sem tudják, hogyan kell üzemi környezetek között állatot tenyészteni.
A nyugati államok a volt szocialista országokban a rendszerváltoztatás után csak egyféleképpen tudtak a mezőgazdaságban piacot szerezni: megfelelő politikai segítséggel privatizálták a jól működő termelőszövetkezeteket, a magas minőségen gyártó konzervgyárakat. A gabonapiacon hihetetlen méreteket öltött a spekuláció. Ezt a forgatókönyvet ismerjük jól - a feldolgozóüzemek bezárása után jóval drágábban jelentek meg a polcokon a nyugati termékek. A cukorgyárak eladása, bezárása és a cukordrágulás egy olyan nyilvánvaló példa volt, amit nem fogunk egykönnyen elfelejteni, - de ugyanez zajlott le minden mezőgazdasági ágazatban.
Nagyot nyertek az élelmiszer forgalmazók a minőség rontásán is. Csak ezután jelenhetett meg a külföldi, olcsó, gyenge minőségű (többek közt ízetlen és tartósítószerekkel erősen kevert) élelmiszer a magyar piacon. Jól ismerjük azokat a történeteket is, hogy a felvásárló cégek egyszerűen milliárdokat nem fizettek ki a gazdáknak, és termelők százai mentek végképp tönkre. Megtették, mert megtehették, a kormányzati liberális politika nem csak hogy nem büntette, hanem egyenesen támogatta is ezt az eljárást.
Mindezek fényében gondoljuk végig, milyen hatása is lehet Oroszországra a húsimport megszűnése? Lesz-e húshiány Oroszországban?
Hát már hogy lehetne? A húsminőség javulására lehet számítani. Több termelőnek fogja megérni több húst termelni, és gyorsan helyreáll az egyensúly. Az a 40-50 milliárd dollárnyi pénz pedig, ami eddig az import miatt külföldre vándorolt, majd megtalálja a helyét Oroszországon belül, tovább serkentve a belső piacot, erősítve a gazdaságot. Nem szabad bedőlni az atlantista ügynököknek.


http://www.hidfo.net/2014/08/08/husimport-betiltasanak-hatasai

Az emberi agyat másolja az IBM új csipje

Három évvel az első prototípus bemutatása után az IBM bejelentette, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett az emberi agyat másoló csip fejlesztésében. A TrueNorth névre keresztelt lapka több mint ötmilliárd tranzisztorral szimulálja egymillió neuron és 256 millió szinapszis működését, mindehhez pedig alig igényel több energiát hetven miliwattóránál.
A rendszer legfontosabb előnye, hogy párhuzamosan gyűjt és dolgoz fel adatokat, integrálva a memória és a processzor funkcióit. A hagyományos készülékek – legyen szó számítógépekről vagy okostelefonokról – már Neumann óta ugyanazon az elven működnek, vagyis különálló memóriából, feldolgozó és tárolóegységből, illetve be- és kimeneti eszközökből állnak. Dharmendra Modha, a fejlesztőcsoport vezetője szerint ez a felépítés olyan működést eredményez, ami leginkább az agy bal féltekében végbemenő gyors, de szekvenciális számításokhoz hasonlítható. Az IBM célja ugyanakkor, hogy új eszközükkel a jobb agyfélteke működését szimulálják.
A tesztek során a TrueNorth egy összetett képfelismerési feladatot teljesített: a csip által vezérelt számítógépnek járókelőket, bicikliseket, személyautókat és más járműveket kellett felismernie a betáplált fotókon. Modha szerint az eredmények roppant meggyőzőek voltak, és a hibavadászatért felajánlott ezerdolláros pezsgő ellenére munkatársai sem találtak fogást a TrueNorth-on.
Bár a csip teljesítménye már önmagában is meghaladja a hagyományos processzorokét, a TrueNorth lapkák akár össze is kapcsolhatók egymással egy speciális alaplapon. Az így kapott teljesítmény mintegy 16 millió neuron működését szimulálja – Modha szerint ezt az eredményt csak egy kisebb szerverpark tudná reprodukálni.
A fokozott hatékonyság ugyanakkor nem jár mértéktelen energiaéhséggel, mi több, a TrueNorth körülbelül annyi energiát fogyaszt, mint egy átlagos hallókészülék. Az alacsony működési költség mellett ez azt is jelenti, hogy a csip jóval kevesebb hőt termel, mint a hagyományos processzorok.

http://index.hu/tech/2014/08/08/az_emberi_agyat_masolja_az_ibm_uj_csipje/

Kínában új erőművet épít a Roszatom

A kínai állam az atomerőmű bővítése mellett döntött Harbinban. A választásuk pedig a Roszatom orosz atomenergetikai cégre esett. A Roszatom Harbinban két év alatt két új erőműblokkot fog építeni.
Hídfő.net | Épül a WWER-1000-es blokk Tajvanban.Épül a WWER-1000-es blokk Tajvanban.
"Tisztában vagyunk vele, hogy a kínai vezetés a belső régiókban is komoly hangsúlyt helyez a megfelelő energiaellátottságra. Oroszország abban a szerencsés helyzetben van, hogy egyike azon kevés országnak, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek atomerűvek építése és üzemeltetése terén. Természetesen készen állunk eleget tenni a kínai kormány meghívásának." - jelentette ki Gennadij Sakharov, a Roszatom igazgatója. A Roszatom épp most építi a Tajvani erőmű két új blokkját, összesen 2120 MW teljesítményben, a blokkok WWER-1000 típusúak, és várhatóan 2017-ben kezdik meg a működésüket.
Érdemes megfigyelni, hogy a kínai állam nem óhajt milliókat költeni ál-demokratikus pályáztatásra, és azoknak a kiértékelésére, úgy, hogy a nyertes eleve adva van. Meghagyják eme sajátosságot a nyugati "fejlett" demokratikus országoknak.


http://www.hidfo.net/2014/08/08/kinaban-uj-eromuvet-epit-roszatom

Német rianás az ukrán dezinformáció jegén!


A német közvélemény (egyelőre kis része) teljes döbbenettel és iszonyattal nézte az egyik német televizióban vetitett filmet Valcmanék donbasszi oroszmészárlásairól.
A műsor kanyaritott is egy kis “Amerika-természetrajzot” a donbasszi – és általában az ukrajnai – események köré, beleágyazva azokat egy latorhatalom világuralmi törekvéseibe.
Nyilvánvaló, hogy ez a film végig fog rohanni Németországon. Vélhetőleg nem fog megragadni az érdektelenség sorsára itélt “kommunista propaganda” tagadásszintjén.
Ez a film hatalmas rianást fog hasitani a nyugati valóságmeghamisitó propagandagépezet rendkivül vastagra hizlalt jégpáncélján.
Mert nyilvánvaló, hogy ez a film nem csak Németországon fog végigrohanni! Vajon valamelyik “magyar” televizióscsatorna műsorára fogja-e tűzni?

A donbasszi csatatereken a tegnapi heves harcok után az éjszaka és a mai délelőtt viszonylagos nyugalomban telt.

Luhanszk, Gorlovka, és Donyeck valcmanista ágyúzására rásegitett Nyalókakirály Birodalmi Légiereje is-egy darabig. Becslések szerint a “rásegitésnek” legalább nyolc vagy tiz polgári áldozata lett, több tucat súlyos sebesülttel.

Több is lehetett volna mindez, de az önvédelmisek kiiktatták a latorgépet, amely be is fejezte pályafutását a jenakijevói sztyeppén. A pilótát letartóztatták, és a közeljövőben be kivánják neki mutatni munkálkodása gyümölcsét.

A déli hadszintéren – jobb kifejezés nincs rá -szó szerint katasztrofális vereségbe futottak bele a “felszabaditók”! A főerőként funkcionáló hordát teljes egészében felszámolta a népi milicia, és este nyolc órakor “Dolzsanszkijra” kitűzték a DNR zászlaját. Pedig reggel még a miliciáknak eszük ágában sem volt támadó hadműveletet inditani, hiszen ők csak rajtaütésekben gondolkodtak.

Az eset hatására a déli térségben tanyázó latorbandák igencsak megszeppentek, és bénultan leselkednek. Lőszerük még talán akad, de üzemanyag, élelmiszer és gyógyszer semmi.
Igencsak felzaklatta őket az a hir is, miszerint az északi “katlanban” rekedt hordatársak között egy nagyon magas rangú parancsnok is horogra akadt, aki viszont rádión kiadta a parancsot a fegyverletételre.

A Szaur-Mogil által uralt területeken rekedtek meg is kezdték a felsazereléseik átadását ma délelőtt a miliciáknak, és most egy “fehér folyosó” megnyitásáról alkudoznak az önvédelmi erőkkel, amin keresztül Oroszországba távozhatnának.

Ráadásul a kijevi Nagyfőnök – Parubij – szinte biztosra vehetően a déli végeken bekövetkezett katasztrófa miatt lemondott, helyettese pedig még nem jelentkezett. Különben is: a górékat most a kijevi események kötik le, sorsuk – egzisztenciájuk ott dől el.

Péntek délelőtt tehát Donbassz már a hétvége hangulatát vette föl! (Kedves olvasóink már megfigyelhették, hogy a hétvégék általában csendesek Donbassz csataterein.)

A legkritikusabb a luhanszki gyűrű. A várost továbbra is lövi Valcman latortüzérsége, de az intenzitás csökkent, hiszen mostmár nagyon kell a zsoldoshordának a háta mögé is fegyelnie, hiszen a népfelkelők komoly technikai erősitésre tettek szert tegnap, és minden eddiginél mozgékonyabbak lettek. Az Orosz Kommunista Párt (KPRF) segélyszállitmányának egy része ráadásul mára virradóan bejutott Luhanszka, és igy az élelmiszerhiány azért valamelyest csökkent.

További érdekessége az ukrajnai helyzetnek, hogy az Ivano-Frankovszkban összetoborzott új zászlóalj nem volt hajlandó Donbasszba menni. “Idegen érdekekért nem harcolunk!” – jelentették Kijev felé az elhatározásukat. “Majd harcolunk Újoroszország ellen akkor, ha idejönnek!” (Megjegyezzük, hogy a legfantáziadúsabb “újorosz” térképeken sem szerepel Ivano-Frankovszk. Az Galicia! – és a lengyelek jussa!)

https://balrad.wordpress.com/2014/08/08/donbassz-valcmanista-dobbenet-es-tomeges-fegyverletetel/



A Donbassz-Oroszország határszakasz Izvarinotól-Dgyjakovoig a teljes 165 km.-es szakaszon a népi milicia ellenőrzése alatt áll ismét.

Az emlitett határszakasz teljes hosszában zavartalan mind a segélyszállitmányok, mind pedig az utánpótlás beszállitása Donbassz területére Oroszország irányából.

Mint emlékezetes, Nyalókakirály az inkriminált határszakasz birtokba vételéért inditott “felszabaditó” háborút, és bukott be idáig legkevesebb tizezer latoréletet.

Csütörtökön – tegnap este – a “Krivbassz” nevű valcmanista latorzászlóalj Marinovka közelében megkisérelte a népi milicia egyik blokkposztját felszámolni. Viszont jól működött az önvédelmisek “előjelzőrendszere”, és várták a pribékhorda érkezését.

A zászlóaljparancsnok – Vlagyimir Kardabnyev őrnagy – az elsők között adta ki a páráját néhány frissen keletkezett lyukon át. A rövid ám annál hevesebb rajtaütésben a latrok fölfogva hogy csapdába estek, szerte-széjjel futottak. Már aki tudott. A zászlóaljparancsnokon kivül még heten haraptak fűbe. Öt martalóc a DNR kötszer és gyógyszerkészletét koptatja.

https://balrad.wordpress.com/2014/08/08/a-donbasszi-orosz-hatar-teljes-hossza-a-miliciak-ellenorzese-alatt/

Deportálják a miskolci cigányokat?

Ledózerolták a romos cigánytelepet Miskolc Martin-kertvárosi részében, miután az önkormányzat nyolc lakást korábban kiürített, egyet pedig végrehajtással megvásárolt. Egy családdal nem tud mit kezdeni az önkormányzat, a romos épületben egyelőre még ott maradnak, miközben körülöttük elbontják a teljes lakótelepet. A helyiek közül sokan végignézték a munkálatokat, ők örömmel fogadják a telep elbontását.
Hídfő.net | Cigánytelep bntása
A romtanya felszámolása a sajtó figyelmének középpontjába került; a Demokratikus Koalíció már deportálásról és cigányholokausztról beszél, miközben Miskolcon a helyi cigányok sátrakat húztak fel és tüntetnek a Városháza mellett a "kitelepítések" miatt. A helyi nyomortelepekről az önkormányzat már korábban megkezdte a kiköltöztetéseket.
A fideszes polgármester a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy 35 ezer miskolci nevével, aláírásával állt ki a gettósodó területek felszámolása mellett, - valamint hangsúlyozta, "sosem fognak azoknak a pártjára állni, akik nem tartják be a jogszabályokat, és hosszú évek óta nem fizetik a bérleti és közüzemi díjakat."
Arról van szó ugyanis, hogy a helyi kisebbség megtehette, hogy éveken át nem fizeti a közüzemi számlákat. Miközben a magyar embert, ha két hónapig nem fizet villanyszámlát, máris fenyegeti a lekapcsolás, bérlakásból nemfizetés esetén azonnal költözni kell, a kisebbség megtehette, hogy éveken át nem fizet, a felmerülő költségeket pedig az állam és az önkormányzat az adófizetők pénzéből állja.
Akik cigányholokausztról, deportálásról beszélnek, gondoljanak arra, hogy a kisebbség már így is évtizedes állami gondoskodást kapott, mégpedig olyan mértékben, amit az elmúlt 25 évben Magyarországon magyar ember soha nem kapott. Kinek engednék meg, hogy a közüzemi számlákat ne fizesse, a lakhatásért ne fizessen, mégsem kapcsolna le semmit a szolgáltató és ki sem lakoltatnák? A többségi társadalomnak mindenért fizetnie kell, miközben a kisebbség faji alapon ingyen kaphat alapvető szolgáltatásokat.
A miskolci önkormányzat a most ledózerolt épületek helyén vélhetően egy kisebb városközpontot alakít ki. Mindenféleképpen szebb látvány lesz, mint a falakra kent ürülék, a bűzlő nyomortelepen szaporodó patkányok, amiről a helyiek a média képviselőinek beszámoltak.


http://www.hidfo.net/2014/08/08/deportaljak-miskolci-ciganyokat

Halálos vírus a haldokló amerikai gazdaság megmentésére

Kiadta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a figyelmeztetést; a Nyugat-Afrikában terjedő ebola-járvány rendkívüli esemény, ami közvetlen veszélyt jelent más országokra is, és "globális választ követel". A közlemény szerint fokozott a veszélye annak, hogy a vírus nemzetközi terjedésbe kezd. Ez volt az eredménye annak, a WHO által tartott kétnapos konferenciának, ami az ebola-járvány terjedésébe intézett eddigi befektetéseket és médiapropagandát koronázta meg.
Korábban a WHO hasonló figyelmeztetéseket adott ki a madárinfluenza kapcsán is 2009-ben. Mi az összefüggés?
Az ebola egyelőre nem tűnik semmi egyébnek, mint egy nagyon alaposan megtervezett és nagyon jövedelmező globális befektetés, ami az emberek halálfélelmére épít. A fővonalú média már akkor elkezdett ebolával foglalkozni, amikor még csak 3 megbetegedés volt. A WHO karanténja már akkor az érintett területen volt, amikor még meg sem találták az első fertőzöttet. Majd a fővonalú média napi szinten elkezdte csepegtetni a híreket: "még ketten meghaltak - ebola". "Még hárman meghaltak - ebola". Igaz, a halálesetek száma még meg sem közelítette azt az értéket, mint ahányan egy nagyobb influenza-járvány során a szövődményekben életüket vesztik, a fővonalú média máris globális járvány lehetőségéről beszélt. Aki ismeri a kapitalizmus törvényszerűségeit, mindebből levonhatta a következtetést, hogy "már megint el akarnak adni valamit".
A "konteókkal" az a gond, hogy ezesetben logikailag nem túl megalapozottak. Ha egy nemzetközi összeesküvés azzal a céllal szabadít halálos járványt a világra, hogy annak több száz millió halálos áldozata legyen, a médiában nem lehetne eboláról hallani, a gyorsabb és észrevétlenebb terjedés érdekében.
Hídfő.net | Elrettentő képek, ebola-propaganda
Az ebola esetében azonban a médiafelhajtás magasan túlszárnyalja a halálesetek számát, vagyis propagandával van dolgunk, egy globális marketing nagyon alapos előkészítésével.
- Napi 1 hír, annak kapcsán, hogy éppen hol tart az ebola-járvány, és mennyi a halálesetek száma.
- Néhány hír arról, hogy éppen melyik országba szállítottak ebola-fertőzött beteget, hogy meg legyen alapozva a veszélyeztetettség-érzés az említett területeken.
- A biztonság kedvéért az Egyesült Államokba és az Európai Unióba is szállítottak ebola-fertőzött beteget, hogy mindkét fő piacon meg legyen alapozva a marketing.
- Kísérleti stádiumban az ebola elleni vakcina, egy-két beteg önként aláveti magát a kezelésnek, majd "javulást mutatnak".
- Lassan következhetnek azok a hírek, melyek beszámolnak arról, hogy az USA területén, illetve EU-tagállamban is találtak ebola-fertőzést. Esetleg néhány halálesetről számol be a média, az elhunytak szervezetében pedig "bizonyíthatóan kimutatható volt az ebola".
- Néhány hónap pánikoltatás után következik az örömhír: feltalálják az ebola ellenszerét.
- A kormányok hatalmas mennyiségben rendelik az ebola elleni vakcinát, majd a kormánypropaganda örömmel beszámol arról, hogy a lakosság védve van.
- Mindenki 3-5000 forintért megveheti.
Hányan oltották be magukat madárinfluenza ellen? Emlékezzenek csak vissza, hogy épp a fenti forgatókönyvet követte a madárinfluenza propaganda is. Minimális haláleset, több milliárd eladott vakcina a világ összes táján. Az ellenszert "feltaláló" magánvállalat csillagászati összegekért eladja a vakcinát a kormányoknak, a kormányok pedig továbbértékesítik az egyszerű állampolgárnak. Az a kormány, amelyik megteheti, pénzért adja és profitot csinál rajta. Vagyis a vakcina eladása hatalmas profit a "feltalálónak", hatalmas profit a kormánynak. Mindenki jól jár, mi pedig addigra már örülünk, hogy csak néhány ezer forintot kell fizetni, és nem halunk meg. Rosszabb helyeken (pl. Magyarország), ahol az emberek nem engedhetik meg azt a kis összeget sem a vakcináért, a kormánynak nincs lehetősége profitálni a vakcinából, amit megvetetnek vele. Rosszabb esetben ingyen kiosztják, és tesznek néhány ügyetlen próbálkozást, hogy belpolitikai előnyt csináljanak belőle.
Tehát most van az a fázis, amikor még nem kell rettegni, de aggodalommal kell figyelni az ebola terjedését. Van már odaszállított beteg, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, lassan jöhetnek a véletlen megbetegedésekről szóló hírek és a pánikkeltés hazai térfélen. Az már most tudható, hogy Magyarországon van ebola-minta, a hatóságok "képesek felismerni" az ebola megbetegedést. Ezt amiatt kellett bejelenteni, mert néhány nappal korábbi hírek szerint Magyarországon még a betegség felismerése is gondot okozna, mert nincs ebola minta.
Az ellenszert fejlesztő Tekmira tőzsdei árfolyama már napokkal ezelőtt szárnyalni kezdett. Aztán a CNN egy másik vállalatról beszélt, ami vakcinát fejleszt, erre a Tekmira árfolyama 7%-ot esett. A befektetők most találgatnak, melyik vállalat lesz a nagy durranás, honnan veszik majd a kormányok a vakcinát. Amikor elkezdenek jönni a hírek, hogy valaki az Európai Unióban is megbetegedett, és korábban valamelyik rokona valamelyik afrikai országban nyaralt, akkor lehet tudni, hogy a kormány lassan már rendeli a vakcinát. Mivel Washington diktál a magyar politikában is, kénytelenek megvenni. Nyugaton talán még megtehetik, hogy eladják az embereknek profittal, idehaza inkább a kispadon ülve figyelik a nagy játékosokat, akik ezen profitot tudnak csinálni. A lepukkant balkáni országokban inkább csak lenyúlják a költségvetés egy részét, majd az ebolára fogják ("meg kellett venni a vakcinát, ami jelentős kiesés").
Jön az ebola. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezen a járványon mindenki jól jár, kivéve azt a néhány afrikait, akinek az lett a sorsa, hogy példát statuálnak vele egy globális marketing részeként. Az amerikai/európai állampolgár pedig csak örüljön, hogy nem halt meg. Az ebola-járvány történetének legfogósabb kérdése, hogy mire lesz költve az a hatalmas összeg, amit a nyugati kormányok és a vakcinát kifejlesztő vállalatok bezsebelnek. Lehet találgatni.


http://www.hidfo.net/2014/08/08/halalos-virus-haldoklo-amerikai-gazdasag-megmentesere

Deviza-altató - Várjunk vagy cselekedjünk?

Most, hogy megszületett az első devizahiteles törvény,


Van teendője az adósoknak, vagy egyszerűen csak várniuk kell arra, hogy a bankjuk értesítse őket?
A kormány és a bankszövetség célja az, hogy elhitessék a devizahitelesekkel, már nincs több teendőjük, csak várniuk kell arra, hogy a pénzintézetek "tisztességesen" elszámoljanak velük.
A bankszövetség főtitkára korábban hangot adott azon igényeknek,
- hogy a kabinet akadályozza meg a devizahitelesek pereit.
Figyelem! Megint boszorkányság készül!
A most elfogadott jogszabály ebből a szempontból teljesíti ezeket az igényeket, mert hatalmi szóval állít le több ezer, folyamatban lévő pert. A törvény azonban nem vonatkozik az összes devizahiteles perre. Emiatt sok olyan semmisségi ok van még, amelynek alapján továbbra is lehet pereket indítani. A devizahiteleseknek azt kell most eldönteniük,
elhiszik-e azt,
- hogy a kormány és a bankszövetség őszintén és tisztességesen dolgozik a probléma megoldásán vagy összekacsintottak megint az imént?

Bíró Dalma

Hogy mire megy el a pénzünk! Stadionavató Orbánnal, galambokkal

A miniszterelnök, a főpolgármester, sőt Kubatov Gábor klubelnök veretes beszéde mellett “heroikus” filmet is láthatnak azok a szerencsések, aki vasárnap este részt vesznek a Ferencváros új stadionja avatásán. A Cink megszerezte és közre is adja az est programját, ahogy ennek kapcsán fogalmaznak: “a rendezvényen mellékesen fellép a Chelsea is, a nézőszámmal viszont lehet probléma.”

Labdarúgás - A Ferencváros-Újpest öregfiúk mérkõzés a F

A program a magyar nemzeti Himnusz “eléneklésével” veszi kezdetét, ezt Rúzsa Magditól hallják majd a nézők (időtartam: 2 perc) Ezután fehér galambokat engednek szabadon, a feladatuk pedig, hogy boldogan és áhítattal szálljanak az ég felé.

Még mielőtt az igazi “nagyágyúk” – Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Tarlós István főpolgármester megszólalnának – ünnepi beszédet mond “Fürjes Balázs Kormánybiztos Úr” , a program ígérete szerint mindössze 4 percben. Ugyanilyen hosszúságú beszéddel készül “Kubatov Gábor Elnök Úr” is.

Filmvetítés is lesz a Fradi Stadion építéséről, majd “elindul egy heroikus film a Fradi múltjáról, sikereiről, büszkeségeiről, összegyűjtve és bemutatva benne az összes legendás játékost”

Ha mindez nem lenne elég, ezután 3 Grippen gép repül el a stadion felett, zöld-fehér-zöld csíkokat húzva maga után. A program azt is betervezi, hogy ” minden szem az égre szegeződik” majd.

De lesz zászló show gyerekekkel, élőképek, sőt a közönség szektoraiba “beépített” dobosok – szegények – “így a teljes stadion egy ünnepi dob-show részesévé válik, a közönség aktív részvételével.”

Ja, és lesz meccs is. FTC – CHELSEA 20.45-től.

Dühös ultrák: Kubatov próbálkozása szánalmas a Chelsea-val

Nem fogynak a várt ütemben a Fradi Chelsea ellen játszott vasárnapi stadionavató mérkőzésére a jegyek. Akik méregdrágán megvették őket, pórul jártak: most már ingyen is osztogatják a belépőket- morognak internetes oldalukon az ultrák. Kubatov Gábor FTC-elnök nem szeretne lebőgni a stadionavatóval, a vezetőség ezért minden eszközt bevet, hogy tele legyen a stadion- írják.

“A nyitómeccsre szóló legolcsóbb, kedvezményes jegyek ára az állóhelyekre 6300 forint, a további árengedményes belépők 10 500 és 28 ezer forint közötti összegért válthatók meg. Kedvezmény nélkül az állóhelyekre szóló jegyek 9000 forintba kerülnek, a lelátó további részeire 15 ezer és 40 ezer forint közötti árakon lehet belépőt venni. Nem meglepő, hogy nem túl nagy a tolongás, a meccs előtt egy héttel a belépők körülbelül mindössze egyharmada talált gazdára.” – írják.

A blog írója szerint Kubatov Gábor FTC-elnök nem szeretne lebőgni a stadionavatóval, a vezetőség ezért minden eszközt bevet, hogy tele legyen a stadion. Amitől aztán végképp begurultak: a Főtaxi honlapján és Facebook-oldalán is hirdetés jelent meg, miszerint, aki 10 ezer forint értékű taxikártyát vásárol, ajándékba kap mellé két ingyenes belépőt a meccsre. A szurkolók pedig sokan több tízezer forintért vásároltak jegyeket, amikhez most akár ötezer forintért (illetve annak, aki rendszeresen jár taxival, gyakorlatilag ingyen) hozzá lehet jutni. Kubatov Gábor a Facebookon erre úgy reagált, hogy a cég ezer jegyet vásárolt meg teljes áron, így azt csinálnak velük, amit akarnak…
(Népszava)

Nagy bajba került Magyarország

Oroszország egy évre teljes embargót vet ki a hús- és tejtermékekre, valamint a zöldségekre és gyümölcsökre az EU-val, az Egyesült Államokkal, Kanadával, Ausztráliával és Norvégiával szemben. A tiltás komoly problémát fog okozni a hazai piacokon is – mondta lapunknak Horváth Gábor, a Magyar Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára.

„Oroszország teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából” – jelentette be tegnap Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. Az ellenintézkedések nem vonatkoznak a gyermektápszerekre és olyan árucikkekre, amelyet az orosz állampolgárok maguk vásárolnak a szankciók által érintett országokban – nyilatkozta a miniszterelnök, és hozzátette: „a korlátozások a mai naptól egy évig érvényesek, de ha partnereink konstruktív hozzáállást tanúsítanak együttműködésünkhöz, az Oroszországi Föderáció kormánya kész felülvizsgálni az intézkedések határidejét”.

Medvegyev azt is kilátásba helyezte, hogy meg fogják tiltani a nyugati légitársaságok Európa és Ázsia között közlekedő járatainak az orosz légtéren keresztül történő átrepülést. A kormányfő elismerte, hogy az orosz légtér lezárása súlyos intézkedés, de ez a Dobroljot elleni szankciókra adott válasznak tekintendő – magyarázta. Szerinte a bevezetett intézkedések válaszlépések, és reményét fejezte ki, hogy a kölcsönösen előnyös gazdasági és kereskedelmi együttműködés mihamarabb helyre fog állni. „Mi ezt szeretnénk” – közölte a miniszterelnök.

„Nagy bajba került Magyarország ezzel a lépéssel” – mondta lapunknak Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára, aki hozzátette: „Óriási csapást jelent az almapiacra, illetve az őszi és téli gyümölcsökre és zöldségfélékre egyaránt”. A szakember úgy véli, Magyarországnak sürgősen intézkedési tervet kell kidolgoznia, mivel uniós termékek el fogják árasztani a hazai piacot. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a helyzet nem súlyos azzal együtt sem, hogy nagyjából egy tonna orosz exportra szánt alma sorsa bizonytalanná vált. Sokkal jobban érinti az ágazatfejlesztési programot, amelynek kapcsán 100 ezer új munkahelyet terveztünk – mondta lapunknak. „Át kell értékelni a helyzetet, és egy promóciós programot kell indítani – tette hozzá.

Dimitrij Polevoj gazdasági elemző szerint az importtilalom sokkterápiaként éri majd az élelmiszeripart, mivel Oroszország az EU első számú kereskedelmi partnere, a mezőgazdasági termékek legnagyobb felvásárlója. „A tilalom a mezőgazdasági importunk tíz százalékát érinti, amit most a lehető leghamarabb pótolni kell” – nyilatkozta a szakértő. Az Oroszországgal szomszédos országok azonban profitálhatnak a tiltásból: néhány órával azután, hogy Moszkva bejelentette az agrárstop részleteit, Minszkben és Almatiban is hivatalosan jelezték, készek különböző mezőgazdasági termékekkel pótolni a várható hiányt Oroszországban. Fehéroroszország és Kazahsztán a hírek szerint rövid határidőn belül felveszi a kapcsolatot az orosz mezőgazdasági minisztériummal a részletek kidolgozása miatt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium írásban reagált megkeresésünkre. „Az orosz kormány döntése negatívan hathat a prosperáló magyar–orosz kétoldalú gazdasági, illetve EU–orosz kapcsolatokra is. Magyarország elvárja, hogy Oroszország betartsa a WTO tagságából fakadó kötelezettségeit” – fogalmaztak levelükben.

Politikai motiváció

Politikai motivációjúnak tartja az Európai Bizottság az európai uniós tagországok ellen bejelentett orosz importtilalmat – derül ki az EU brüsszeli végrehajtó testületének közleményéből. Frédéric Vincent, a bizottság szóvivője úgy fogalmazott: Brüsszelben megvizsgálják az orosz intézkedések hatásait, amint minden szükséges értesülés rendelkezésükre áll. A bizottság hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni szankciókat az EU a Krím félsziget törvénytelen elcsatolása és Ukrajna destabilizálása miatt rendelte el.

A mezőgazdasági termékek az EU legfontosabb oroszországi exportcikkei közé tartoznak a gépek, vegyipari termékek és gyógyszerek után. Az EU-tagországok 2013-as orosz exportja összesen mintegy 120 milliárd eurót tett ki, amelynek nagyjából egytizedét – 11,9 milliárd eurót – az agrártermékek nyújtották. Az agrártermékek között első helyen álltak a gyümölcsfélék, a sajt és a sertéshús. Mindhárom termékcsoport exportjának értéke 1 milliárd euróra rúgott. A zöldség- és gyümölcsfélék kivitelében első helyen az alma és a paradicsom állt.
(vg.hu)

Ungváron dúl a Jobb Szektor!

Tegnap este 11 óra tájban az ungvári SZBU irodája előtt a járán leparkolt egy autó.

A rendőrök felszólitották az autó öt, terepszinű maskarába bújt utasát, hogy szabálytalanul parkolnak. Válaszként az egyik alak fegyvert rántott, és rálőtt az egyik rendőrre, mindkét combján megsebesitve.

A “fegyelmezetlenkedőket” gyorsan lekapcsolták, és kihallgatásuk megkezdődött… De…

De kiderült, hogy az egyik harcos Kárpátalja “jobbszektoros” gruppenführe.

Miközben kihallgatásuk zajlott, megérkezett egy csomó hordatag, hogy kiszabaditsák cimboráikat. A rendőrség széjjelkergette a jarosista felforgatókat.

Tetszik-nem tetszik, Kárpátaljára ismét megérkezett a Majdan szele.

https://balrad.wordpress.com/2014/08/08/ungvaron-dul-a-jobb-szektor/

Fidesz: Egykor privatizáltak, most államosítanak?



Az elmúlt három évben az Orbán-kormány nevével mondhatni összeforrt a minél nagyobb állami szerepvállalás fogalma, úgy mint anno a privatizáció is a háttérben (ezt már hajlamosak vagyunk elfelejteni). Hiszen számos olyan terület van, ahova "betette a lábát" így vagy úgy! Legutóbb épp a betétesek megmentése érdekében a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását tűzte ki célul annak ellenére, hogy az érintettek többször is felszólaltak a tervezett lépések ellen. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke például megígérte, hogy minden hazai és ha kell, európai fórumon jogorvoslatot fognak kezdeményezni.
Ennek apropóján az mfor.hu igyekezett összeszedni azokat a cégeket, ágazatokat, ahol az Orbán-kormány 2010 óta megjelent.

Magánnyugdíj-pénztárak
Az első és azóta is talán az egyik legnagyobb jelentőségű mozzanata volt a kormánynak a magánnyugdíjpénztári vagyon "einstandolása" és a nyugdíjrendszer második pillérének ilyen módon történő kivéreztetetése. A lépést 2010 októberében jelentették be, és akkor még úgy szólt a fáma, hogy aki nem lép át az állami rendszerbe, lemondhat az állami nyugdíjról, csak a nyugdíjpénztári megtakarításaira számíthat idős korában. Az átlépőknek pedig egyéni számlákat, pontos nyilvántartást ígértek. Az akkori indoklás szerint minderre azért volt szükség, mert a rendszer nem fenntartható, nagyon nagy a költségvonzata, és így megszüntethető az az óriási lyuk, ami a nyugdíjkasszában tátongott. A tagok 97 százaléka át is lépett az állami pillérbe, az átvett 3000 milliárdos vagyonból - az államadósság visszafizetésére fordított tételek miatt - viszont mára annak 10 százaléka maradt meg.
Restik a MÁV kézében
Döntő mértékben állami tulajdonba került a vasútállomások restijét működtető társaság, melyért a kormány tavaly 2 milliárd forintot fizetett ki, 85,58 százalékos tulajdont szerezve a cégben. A cégekre egyébként a kormányablakok működtetése érdekében volt szüksége az államnak az akkori indoklás szerint.
A tulajdonosváltás a cég működésében - legalábbis pénzügyi szempontból - drasztikus változást nem hozott. A 2011-es 39,4 milliárd után 42,3 milliárdos árbevételt realizáltak, melyből végül 2011-ben 454 millió, tavaly pedig 569 millió nyereség maradt.
Cafeteria piac
Bár itt a szó klasszikus értelmében államosítás nem történt, az állami szerepvállalással gyakorlatilag ellehetetlenítette a kormány a külföldi cégeket. Tette mindezt úgy, hogy az állam által kibocsátott utalványokat a piaci versenytársakéhoz képest jóval kisebb adóval terhelte meg. Így, különösen az elmúlt évek szűkös gazdasági helyzetében a vállalatok értelemszerűen az olcsóbb terméket választják. Az már egy másik kérdés, hogy a piacra lépés óta az állami cafeteria terhe is jókorát veszített előnyéből az adóemelés miatt.
A kormány egyébként azzal indokolta ezt a lépést, hogy így az utalványokon szerzett nyereség itthon marad, azt pedig szociális célokra fordítják majd, ami egyébként meg is valósult a szociális üdültetés (Erzsébet-program) formájában. Az EU nem ért egyet a piac átrendezésével, az ügy végére azonban még nem került pont, egyelőre folyamatában van a kötelezettségszegési eljárás.


Mol-részvények visszavétele, Rába többségi tulajdon
A Surgutneftegaztól visszavásárolt Mol részvénypakettel az állam 21,02 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban, amit a nyugdíjvagyonban lévő papírokkal és egy rejtélyes módon szerzett 0,8 százalékos részesedéssel 25 százalékos tulajdoni hányadra emeltek.
Az ügylet óta eltelt két évben az állam az osztalékkal együtt is 110 milliárdos veszteséget hozott össze, amivel kapcsolatban hangsúlyozni kell, hogy nem realizált mínusz, hiszen a papírokat nem adta el az állam, így ez csak egy aktuális állapotot tükröz.
A Mollal ellentétben a Rábában többségi tulajdont szerzett az állam, részvényenként 815 forintért 73,67 százalékos tulajdont vásárolt. Jelenleg az árfolyam 900 forint körül mozog, tehát az aktuális állapot szerint mindenképpen nyereséges üzletet kötöttetek Orbánék, amikor a vásárlásról döntöttek.
Takarékbank, majd a takarékszövetkezeti szektor
Végezetül részletesebben a Takarékbankra, illetve a legfrissebb eseményre, a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására térnénk ki. A Takarékbankban 2012 novemberében szerzett az állam 38,46 százalékos részesedést. Ennél viszont jóval nagyobb felzúdulás övezte a szövetkezeti rendszer teljes átalakítását.
Demján Sándor szerint gyakorlatilag a tulajdonost fogja váltani a tulajdon, és minderre semmi szükség nincs, mivel az uniós követelményeknek is megfelelő mutatókkal működik a rendszer, a beígért 100 milliárdra pedig nincs szükség. Ezzel szemben Orbán Viktor szerint a hatékonyabb működés, a nagyobb biztonság miatt csak a hasznára válik a szövetkezeteknek az integráció, arról nem is beszélve, hogy a betétesek pénzét is meg fogják védeni.
Az elképzelést egyébként minden bizonnyal valahol összeér a kormányfőnek azon vágyával, hogy a bankrendszer legalább fele legyen magyar kézben. Demján szerint ezzel Magyarország második legnagyobb bankja fog létrejönni, hiszen az 1000 milliárdos érték a második legnagyobb lesz a piacvezető OTP Bank 1400 milliárdja után.
Mobilfizetés, babakötvény, közművek
A fentiek mellett vannak még olyan kisebb elemei a piacnak, ahol szintén jelentős beavatkozás történt, vagy épp állami monopólium alakult ki. Ilyen például a mobilfizetés rendszere, mely szerint bizonyos közszolgáltatások díját csak a nemzeti mobilfizetés rendszerén keresztül lehet kiegyenlíteni.
Feltétlenül meg kell említeni a földgáztárolókat, vagyis az E.On gáz üzletágának visszavételét is. Az E.On Trade és az E.On Storage megvétele idén januárban zárult le. Míg utóbbi már 2011-ben is nyereségesen működött, az E.On Trade két éve 606 milliós veszteséggel zárt, tavaly pedig már 11,6 milliárdos nyereséget termelt. A Storage egy nullás eredmény után 2012-ben 8,2 milliárdos nyereséget realizált.
De ott van még a babakötvény is, melyet korábban a kereskedelmi bankok értékesítettek, 2012 október elsejétől azonban állami lett ez a megtakarítási forma. Teljes mértékben államosították a közoktatást, ezentúl a helyi közösségek csak az óvodai ellátás szervezéséért felelősek, az iskolák, a fenntartói jogok és a kapcsolódó vagyonelemek az államhoz kerültek.
Az Orbán-kormány a mobilcégek piacán is szeretett volna megjelenni, egy időben úgy is tűnt, hogy sikerül létrehozni a negyedik mobilszolgáltatót, volt tender is a szabad frekvenciákra, volt nyertes is, aztán a már működő szolgáltatók fellebbezése folytán kútba esett ez az ügy.
Végezetül a kormány a dohánykereskedelmet is monopolizálta, mivel meglehetősen nagy vihart kavart az ügy, és a részleteket mindenki ismeri, ezért erre nem is térnénk ki részletesebben.
Kezdeti feltevésünk az volt, hogy a már állami tulajdonba került cégek esetében megfigyelhető majd egyfajta párhuzam. Például megugró árbevételek, nagyobb profit, leépülő tartozásállomány, vagy épp visszaeső bevétel, alacsonyabb profit, növekvő eladósodottság. Az adatok vizsgálata során azonban rá kellett jönnünk, hogy egyértelműen egyik állítást sem tudjuk kijelenteni.
Az állami birtokába került - és általunk vizsgált - 6 cégben ugyanis a reprivatizáció tényén kívül semmi közös nincs. Viszonylag nagy arányban sikerült az árbevételek növelése az előző évhez képest; ez alól a Resti Zrt. és az E.ON Fölgáztároló a kivétel. A legnagyobb növekedés ugyanakkor egy 2013 februári rendelet értelmében a tankönyvellátásért felelős Könyvtárellátó Zrt-hez kapcsolódik. Itt a 2012-es 961 millió forint után tavaly már 15 milliárd folyt a kasszába.
Ami az adózott eredményt és az osztalékot illeti, a két E.ON-cégből - mely tavaly októberben került vissza állami kézbe - szinte mindent kilapátoltak év végén a tulajdonosok, ami összesen közel 16 milliárd forintnyi osztalékot jelent. Ezen túlmenően bár 2012-ben még a Restiből, az Idomsoftból és a Fővárosi Vízművekből is fizettek ki osztalékot, tavaly erre már nem (igazán) került sor. Bár utóbbi esetben a 2 milliós kifizetés is meglepetés, hiszen egy rendkívüli tétel miatt a korábbi 2 milliárdos nyereség után 2013-ban 52 milliárdos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.
A fenti cégek mellett nem szabad megfeledkezni arról a két társaságról sem, melyet a hazai tőzsdére is bejegyzettek: a Molról és a Rábáról. Előbbi esetében többször esik szó arról, hogy mekkora - nem realizált - veszteséget halmozott fel az állam a visszavétellel. 3 év alatt az államot megillető osztalék figyelembe vételével is 211 milliárd forintos mínusz jön ki. Ellenben a Rábánál egy gyors számítás után kiderül, hogy majdnem 5 milliárd forintos nem realizált nyereség jött össze a visszavásárlás óta. Akkor ugyanis 815 forintos részvényáron került állami kézbe a cég, a kedd délutáni árfolyam pedig 1327 forintot mutat.
A kiszemeltek...
Az idei költségvetést 4 cég megvásárlása miatt kellett már módosítani: vagyis a Főgáz önkormányzati részesedése, a Magyar Gáz Tranzit Kft, az AVE Magyarország Kft és az Antenna Hungária megvétele okán. Emellett a napokban Seszték Miklós fejlesztési miniszter a Bombardier MÁV Kft-t jelölte meg, amelynél hamarosan eredményre vezethetnek a visszavásárlásról szóló tárgyalások.
Ha tetszünk
Ezekben a cégekben már azért valamennyivel több a közös vonás, mint a más megszerzettek esetében. Az AVE Magyarországon kívül ugyanis mindegyiknél csökkent tavaly az árbevétel, és az Antenna Hungária volt képes egyedül arra, hogy a 2012-es veszteséget nyereségbe fordítsa. A 29 milliós mínusz után ugyanis 911 milliós plusszal zárta a cég az évet. Viszont osztalékfizetésre ennek ellenére sem került sor, nem így a Főgáznál, mely 1,2 milliárddal gyarapította a tulajdonosok zsebét tavaly. A Magyar Gáz Tranzitnál pedig a 40 millió forintos kifizetés még a tavalyi éves profitot is meghaladta, vagyis az eredménytartalék terhére történt juttatás a tulajdonosok részére.
Ennél a cégnél maradva a kötelezettségek szemmel láthatóan megugrottak tavaly, 10 milliárd után 278 milliárdos kötelezettségállománnyal rendelkezett. A kiegészítő melléklet szerint ez a magyar-szlovák gázvezetékkel kapcsolatos hitelfelvétellel magyarázható.
Székely Sarolta nyomán

Sötét fellegek Európa egén...

Sötét fellegek Európa egén...Amint várható volt, a gázai "offenzíva" négy irányú célt szolgál ki. Elsődleges célként figyelemelterelés az ukrajnai eseményekről, másodlagos célként Gáza felszámolása, harmadlagos szempontként arab támadás kiprovokálását, és nem utolsó sorban a gázai területek olaj -és gázkincsének 1976-óta folyó palesztin népirtás keretében való megszerzését. De súlyos következményekkel jár az oroszellenes szankciók bevezetése, elsősorban Európa vonatkozásában is, mint a "buta gyerek esetében, aki azért sem fogadja el az ételt, inkább éhen halna", mert vélt vagy bebeszélt sérelme miatt "durcás". Európa megvásárolt és idegen érdekeket képviselő kormányainak nagy szüksége lesz hamarosan az országaikat ellepő idegen haderőkre, hatalmuk fenntartása érdekében (mert a lakosságra nem számíthatnak). Túl sokba kerülnek az amerikai, brit és izraeli érdekek elsősorban Európának, de főleg a lakosságnak. Ez a sarokba szorított patkány tipikus esete. Az összes patkány szívesen leválna erről a "csecsről", mert bármikor "felrobbanhat", de ebből a "mókuskerékből" nincs kiszállás, csak koporsóban, bár a sírjukat maguk ásták meg, "jó Júdás-pénzért"...

A gázai események egyben közeli záró aktusai is a gázai palesztinok kiirtásának. Jó zsidó szokás szerint tűzzel-vassal irtják a palesztin területek egykor többnyire zsidó, de iszlamizálódott vagy keresztény vallást felvett népességét, mondhatni "véreiket", de Izrael lakosságának több, mint 95%-a kazár-zsidó, és mint ilyenek sohasem éltek korábban Palesztinában. "Nyúl halálát róka bánja, mert az is az ő fajtája", mondja a kínai közmondás, de zsidóéknál ez nem így van. Benjamin Netannyahu - eredetileg az apja által felvett Benzion Netanyahu név, Benzion Mileikowsky lengyel cionista zsidó nevet takar - a szokásos kegyetlenséggel alkalmaz tiltott fegyvereket, a polgári lakosság hatékony és minél kegyetlenebb eszközökkel való bombázásához, elpusztításához. Ez utóbbi az ukrajnai helyzet híradásokban háttérbe szorításával félretájékoztatja Európát, és létében fenyegeti. Az USA által kiprovokált és nyomásukra, felbujtásukra és támogatásuk miatt létrejött napról-napra romló állapot Európa gazdasági összeomlását idézi elő.

A helyzetet lehet úgy tekinteni, hogy az ISIS, később ISIL, "hagyományokat őriz". Baghdadi zsidó származása sok mindent megmagyaráz, ahogy korábban a Bush-család és Oszáma bin Laden családja közötti szoros kapcsolatok is, vagy a szaudi "uralkodóház" származása és az al-Kaida szaudi támogatása. Az ISIL ugyanúgy jön a képbe, mint a zsidók által irányított ukrajnai "Jobb Szektor", vagy az ‘American PMC Academi’ és a ‘PMC Greystone Limited’ martalócai és a lengyel belügyminiszter Bartłomiej Sienkiewicz katonai magánvállalatának; az ‘ASBS Othago-nak zsoldosai. Ezen szervezetek elpusztítása, még ha nagy árat is követel, de megtisztulást jelent. A "férgek" kevesebben vannak, és nagyobb arányban pusztulnak, mint a normális emberek ez esetben, mert létrejön az összefogás ellenük. Sajnos ez a létrehozandó Eurázsiai Unió szempontjából sem jelent egyenlőre túl sok jót, bár egyesek már annak értékelik. Kétségtelen, hogy Oroszország számára fejlesztési lehetőséget biztosít az európai és amerikai mezőgazdasági termékek embargója, de Európa amerikai nyomásra ezen is bukik, méghozzá sokszorosát, mint az oroszok.

Ahogy Ban Ki Mun mondta, Gáza a világ szégyene, de az "Arab Tavasz" is az volt, ahogy Irak, Líbia, Afganisztán és az ukrajnai események, de visszamenőleg a vietnami-kambodzsai és az I-II. Világháborúk is. Közös elemük a "kapitalizmus" fokozatos, de egyre nagyobb mértékű torzulása, a hatalomkoncentrációs folyamatok gyorsulása. Ennek sarokponti eleme a 2277 számú amerikai szenátus elé terjesztett törvényjavaslat, amely már a III. Világháború elindításáról szól, de pontosítva arról, hogy USA nyomásra USA-Európa duóval támadást indítsanak a FÁK, vagyis Oroszország és a Független Államok Szövetsége ellen, amibe hamarosan bekapcsolódna Kína is, ha a "két legyet egycsapásra" elv alapján az USA és Európa leállítja a kínai importot. Az Amerikai Egyesült Államok kormányát az orosz agresszió megelőzéséről szóló 2014. május 1-i törvény jogosítaná fel a következőkre az európai lakosság belegyezése nélkül, elsősorban német közreműködésre építve. A "törvény" kivonata röviden (zárójelben a saját kommentárom):

1. Szankciók és korlátozások, diplomáciai intézkedések, olaj-és gázipari technológiák zárolása. (A technológiáik nélkül is meglenne bárki.)
2. Az "orosz demokrácia" és a civil szervezetek támogatása. (Ami az USA esetében kivétel nélkül az országok felforgatását, polgárháború kirobbantását, majd kifosztását jelenti.)
3. Katonai segítségnyújtás Ukrajnának. (A bábkormány védelme és az ellenzék kiirtása. Zsidó-betelepítés.)
4. Kiterjesztett biztonsági erő képzés, támogatás és védelmi együttműködés a legfontosabb nem-NATO államokkal. (Iraki, líbiai, ukrajnai állapotok előidézése.)
5. Földgáz-export kézbesítése, az európai és eurázsiai energetikai függetlenség kialakítása. (Amerikai, Rockefeller és Rothschild érdekeltségekbe tartozó olajvállalatok számára megszerezni a kiszemelt országok fosszilis energiahordozókészleteit, és eladni a tulajdonosoknak.)
6. Kibővített műsorszórás az egykori Szovjetunió országaiban. (Amerikai propaganda és megtévesztés terjesztése, demoralizálás.)
7. Egyesült Államok védelmi segítségnyújtása Európában és Eurázsiában. (Jelenleg a világra nézve az USA, Izrael, Nagy Britannia, Franciaország és Kína jelenti a legnagyobb kockázatot és veszélyt.)
8. Haladéktalanul véget vetni az Európa Tanács Elnöki irányításának, és az elnök szerepét az Egyesült Államok Fegyveres Erői parancsnoka 180 napos időszakra átveszi, amint beiktattják az ezt kimondó törvényt. A harchoz szükséges erők átcsoportosítása megtörtént, a csere erők helyükön vannak, vagy a tervek szerint elfoglalják a helyüket. (S.2277 IS 1. (b) alapján az USA átvenné Európa irányítását és bevezetné a "katonai irányítást"! Erről a 2010. februárjában kiszivárgott EKB tervezet kapcsán már sok esetben írtam).
9. Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága készenléti tervei szerint az átcsoportosított erőktől megköveteli Európa és Eurázsia nemzeti fegyveres erőivel, más NATO szövetségeseivel az együttműködést, kijavítani az esetleges hiányosságokat egy előre nem látható eseményre is felkészülve Európában. ("Előre nem látható esemény" Kína és a Közel-Kelet belépése.)
10. A törvény beiktatása után minden 180 napon belül az elnök elé terjesztik a szükséges tervkorrekciókkal és beleértve a költségbecslést, a reagensek által tett lépések alapján. sb2277

2014-2017. között minden pénzügyi évben 50 millió dollár az (a) bekezdésben leírt tevékenységek használati alapja. A "hatékonyságot tartósan megalapozza a NATO erőknél Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvániában és más NATO-tagországokban". A végrehajtás felgyorsítására három szakaszos európai adatíva került létrehozásra. A sort még folytathatnám, de az egész lényege, hogy az európai rakétavédelmi rendszerek, a "kölcsönös segítség nyújtása", Európa megszállása és az amerikai parancsnokságú katonai irányítás bevezetése a globális rabszolgaság alternatívája.
Másik lehetőségként Európa szétszakadása és újrafelosztása szerepel. Az amerikai verzió szerint az európai nagytőkéseket fokozatosan felzabálnák az amerikai érdekcsoportok. Európa valójában is gyarmati státuszba kerül, amihez még nem elegendő az egyesült USA-brit-izraeli haderő. Európa szétszakadásakor a divízió eredményeként, belháborúk árán, Kelet -és Közép Európáig orosz-német vezetésű, BRICS-hez csatlakozó államközösség jönne létre, de ez ellen összpontosított támadást indítana az előzőekben említett triumvirátus, esetleg kiegészülve Franciaországgal.

Mint látható, Európa totális elfoglalása és térdre kényszerítése a cél, Ukrajna csak indok és Palesztina "csak" egy több szinten számukra hasznos elterelő fedősztori. A 2277-szerinti felállás miatt ürítik ki a budapesti minisztériumokat és költöztetik ezeket vidékre 2015-re, mert Európa logisztikai központját már legalább 15-20 éve ide tervezték. Az USA kormánya a 2277-es törvényben számos helyen említi az USA-NSZK globális együttműködést, kiegészítve és megerősítve az EU tagállamai haderőivel. Több, mint érdekes, hogy az USA és Oroszország is az NSZK-ra hajt. Bárki, aki a Német Szövetségi Köztársasággal (Németország nem létezik) szövetséget tud létrehozni, az az egész világot képes uralni, technikai, technológia fölény birtokában.
Nem utolsó szempontként az USA és Európa lakossága nem harcol globálisan saját rabszolgaságának "kiharcolásáért", ami hosszú távon tömeges dezertálásokban, egyre nagyobb arányú belharcokban és belső megosztottságban fog kifejezésre jutni. A kapitalista kifosztó és rabszolgaságba taszító nyugati rendszerek rákényszerítik az ellenfelet, hogy becsületesebb legyen, mint eredetileg szándékozott...

Most még a legtöbben, akik megtehetik, nyaralnak, mulatnak, úgy élik világukat, mintha nem lennének baljós előjelek, nem tudnák, hogy mi készül ellenük, de az intő jeleket már észrevehetik. Egyre több katona és katonai technika érkezik az országba. A Közjegyzői Kamara már nyílt törvénysértésekre vetemedik, szembe megy a kormány döntéseivel. A DK hatalomátvételben reménykedik, miközben a FIDESZ-KDNP eszeveszett tempóban rabolja ki az országot. Az emberek figyelmét szándékosan terelik el az egyre közelebb kerülő létkérdéseket érintő problémákról. Ukrajnában már nyilvánvaló, hogy télen nem lesz fűtés, de szándékosan tovább rontják a helyzetet Európában is. Nincs energiaellátási alternatíva. Olyan üzleti partnert szankcionál Európa, akitől a léte függ. Akik tehetnének ez ellen, spájzolásukban bíznak. Egyre gyakrabban hallani a britek, németek, de Magyarország EU-s kilépéséről, miközben Izrael mindent elkövet a közel-keleti háború kirobbantása érdekében. Az Európába betelepített iszlám hívők már megkezdték Európában is az egymás elleni háborújukat. Három éve már írtam "Európa kiirtása Bilderberg módra" címmel egy több nyelvre lefordított cikket. A norvég belügyminiszternek már a cikkben közöltektől is felállt a szőr a hátán. Most, a gutaütés kerülgetheti, de ők talán nem fognak fázni éhesen a sötétben...
Link

/Tulok/