Görögország sikeresen beleesett a saját csapdájába. Egy gazdasági haldoklás közepén levő ország, ami épp most veszíti el a legnagyobb gyümölcsvásárlóját, Oroszországot. Mindez azért, mert a görög vezetés jól átgondolt módon azonnal támogatta az EU vezetése által propagált gazdasági és politikai elszigetelését Oroszországnak. A görögök sajnos nagy igyekezetükben, hogy imponáljanak a németeknek - akik gyakorlatilag az elmúlt pár évben eltartották Görögországot - elfelejtették, hogy a még létező gazdasági ágazataik elvesztésével végleg bezár a bazár.
Hídfő.net | Görög gyümölcs
Lássuk az adatokat. Görögország összesen az exportra szánt mezőgazdasági terményeinek a 41,5%-át vitte csak Oroszországba. Ez csak 2013-ban 406 millió euróra rúgott. Ebből 25,7 milló € kiwi, friss barack 24.5 millió €, eper 23,5 millió €, nektarin 10 millió €, oliva 4,8 millió €. Érdekes adat, hogy az összes Görögországban megtermelt eper 50%-át az oroszok vették meg. A görög termelők a maradék bevételeiknek elvesztésének a hírére követelni kezdték, hogy a kieső bevételeiket az EU pótolja. Ez nem fog megtörténni, hiszen az EU-ban mint oly sok másból is, gyümölcsből is túltermelés van. Ebből eddig nem volt probléma, mert a 200 millió lakosú Oroszország bőven vette a nyugati gyümölcsöt. Ez az ajtó azonban bezárult.
Az európai termékek kizárásának hírére Chile, Argentina és Törökország azonnal benyomakodtak a kereskedelmi résbe, a hírek szerint napokon belül megkötik ezekkel az országokkal az új szerződéseket a gyümölcsszállítások megindulásáról. Lehet, hogy hazánknak is lépnie kellett volna? Biztos. Azonban ez a hajó is elment számunkra, hiszen ki kell tartani az EU mellett, ami oly sokat adott nekünk, nemde?

http://www.hidfo.net/2014/08/09/kitort-panik-gorogorszagban-zuhan-gyumolcs-ara



Köszönhetjük az Uniónak – Ennyit buknak a magyar exportőrök

Gyulai Húskombinát
Gyulai Húskombinát

Az orosz válaszintézkedések hazai termelőknek és gyártóknak is fájni fognak… Azonban nem lehetne ezeket a visszatartott termékeket, végül a magyar fogyasztókhoz eljuttatni?

ITAR TASZSZ: Az orosz kabinet elfogadta azoknak a külföldi mezőgazdasági termékeknek a listáját, amelyek az importkorlátozás alá esnek. A felsorolás alapján egy évig korlátozzák az Oroszország elleni szankciókat foganatosító államokból származó agrárcikkek bevitelét.
Dmitrij Medvegyev kormányfő szavai szerint; augusztus 7-től, – a marha-, sertés- és baromfihús mellett a hal-, sajt-, tej-, zöldség- és gyümölcsimportot állítják le Ausztráliából, Kanadából, Norvégiából, az USA-ból és az EU-ból.
És mivel Magyarország az Unió tagja, – egy évig a magyar árukra sem vevő Oroszország.
A KSH adatai szerint Magyarország közvetlenül mintegy 190 millió dollár értékben szállított 2013-ban az orosz piacra, azaz ennyi volt a hús- és húskészítmények, tejtermék és tojás, valamint zöldségfélék és gyümölcsök exportja tavaly. A kivitel jelentősen nőtt a 2012-es 145,3 millió dollárhoz viszonyítva. – Ám, az Uniónak köszönhetően, ennek a növekedésnek most vége szakadt.
Kivételek azért vannak: A gabonafélék, a takarmányok és az élő állatok nem szerepelnek a tiltó listán. Az alkoholra sem vonatkozik a tilalom, ahogyan a bébiételekre sem. Oroszország számított eddig Európa második legnagyobb élelmiszer- és ital-felvevőpiacának, az Európai Bizottság szerint 2013-ban az export értéke 7,4 milliárd dollár volt.
Úgyhogy a magyar bortermelőket, sörfőzőket és likőrgyárakat, – valamint a gabona és takarmány termelőket és az élő állatokat szállító cégeket kivéve, – fájni fog minden olyan élelmiszer termelőnek és gyártónak az orosz beviteli tilalom, aki elhitte a kormány önállóan kezdeményezett úgynevezett “Keleti nyitás” politikáját. És a magyar kormány, mely minden csipp-csupp ügyben képes ellenállni az Uniónak, – nem tudja, vagy nem is akarja megvédeni a saját termelőit, gyártóit – és nem képes az igazán lényeges ügyekben külön utakon járni.
Mint ahogy az eredetileg az Unió Oroszország elleni szankcióit illetően sem tudta a saját külön útját megtalálni, – hanem szolgalelkűen másolta ez EU intézkedéseit, – melyekre válaszképpen jöttek meg a fenti orosz lépések.
Köszönhetjük tehát az EU-nak, s a töketlenkedő kormányzatnak ezeket a veszteségeket. S mint mondtuk nemrégen: Ez még csak az eleje.
Abban az esetben tehát, ha nem sikerül ezeket a termékeket máshol eladni, ekkora kár érheti a magyar gazdaságot. – De mivel az uniós piac már az embargó előtt is telítve volt, – most még inkább, – ezért megkérdezzük: Nem lehetne ezeket a termékeket a magyar fogyasztókhoz eljuttatni? Ja, vagy-hogy ez némileg csökkentené az élelmiszerek árát? – Nos, ez az aminek biztosan örülnének az emberek.




Kiket sújtanak a legjobban az orosz szankciók?

A frissen bejelentett orosz szankcióknak a fő szenvedő alanyai Németország és Lengyelország lesznek. A teliszájjal kiabáló lengyel harcias vezetés hirtelen nagyon csöndben lett, miután kiderült, hogy a GDP-jük jó részét el fogják veszíteni. Az Egyesült Államokat - nem meglepő módon - nem érintik súlyosan az orosz korlátozások. Az USA most is mással végeztette el a piszkos munkát, és fő szövetségesének, Németországnak bármilyen szintű gazdasági visszaesése jól jön az Egyesült Államoknak.
Hídfő.net | Kiket sújtanak a legjobban az orosz szankciók?
Oroszország tehát megtiltotta a gyümölcs, hús, hal és tejtermékek behozatalát az EU 28 országából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Norvégiából és Ausztráliából egy évig. Az alábbi táblázatban láthatóak az országok, akik a legtöbbet exportálták Oroszországba 2013 évben. A vastagon szedetteket érintik mostantól az orosz tiltások.
Ország 2013 évi export Oroszországba
(milliárd $)
Fehéroroszország 2,74
Brazilia 2,41
Ukrajna 1,99
Németország 1,83
Törökország 1,68
Kína 1,61
Lengyelország 1,55
USA 1,54
Hollandia 1,42
Franciaország 1,42
Olaszország 1,34
Spanyolország 1,26
Egyéb EU országok 4,88

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Görögországot is keményen érintik az orosz tiltások. A görög ellenzéki pártok és a gazdák képviselői Athénban jelenleg is nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy a görög kormány menjen szembe az EU-val, és ejtse az oroszokkal szembeni szankciókat, hátha még menthető a helyzet - meglátásunk szerint nem az. A listán ugyan nem szerepel, de a NATO és EU tag Litvánia a GDP-jének 2.5%-át veszíti el az orosz tiltások hatására. Nekik is megérte. Finnország előreláthatólag 535 millió $ bevételkiesést fog elszenvedni.
Mi lesz az oroszokkal? Természetesen a nyugati sajtó épp azt zengi, hogy éhen fognak halni, nem lesz gyümölcs se egyéb termékek, eljő az orosz apokalipszis, Moszkva lángba borul, és az EU diadalmaskodik. Az igazság ezzel szemben az, hogy 9,5 milliárd € rés keletkezett az orosz élelmiszerpiaci szektorban. Ez akkora összeg, hogy még az új-zélandi sajttermelők is bejelentkeztek az orosz gazdasági minisztáriumba, hogy az orosz piacra szeretnének belépni. A latin-amerikai vezetők bejelentették, hogy országaik készen állnak a "gyümölcsűr" betöltésére. Mindeközben az orosz központi vezetés 50 milliárd dollárt különített el az orosz gazdák számára, hogy lehetőleg a keletkező kiesést "házon belül" oldják meg.
Szemben a nyugati hangzatos ál-szankciókkal Oroszország úgy fest, hogy képes lesz újabb csapást mérni a nyugati fertőre. Lassan de biztosan a nyugati országoknak meg kell fizetniük az arroganciájukért.
Nagy Kálmán