2018. október 30., kedd

A szlovák titkosszolgálat szuperkurvája ölette volna meg Kuciakot?

Egy titkosszolgálati vakolókanalas frakciónak dolgozó, normálban mézes-mázos-csapdának használt közönséges kurva közvetítette volna Ján Kuciak újságíró megölését, ami miatt tavasszal majdnem színes-forradalom tört ki Szlovákiában?
Korábban én is foglalkoztam a témával a Holnap államcsínykísérlet lesz Pozsonyban c. írásban. Láss csodát, most, fél évvel késöbb, állítólagos fordulat történt az elkövetök felderítésében!

A csütörtökön Gútán őrizetbe vett Szabó Tamás, Miroslav Marček, Andruskó Zoltán és a pénteken elfogott Alena Zsuzsová rács mögött marad. Alena Zsuzsovát a gyilkosság megrendelésével gyanúsítja a bíróság,

A sajtó szerint "rendkívül profi elkövetök" névre regisztrált mobiltelefont használtak (!) a tett elkövetésének közvetlen közelében. Ezt erösíti meg a bírósági határozat is, amely alapján örizetbe vették öket:


De ez még nem minden! A határozat szerint 80 EURóért vásároltak két öreg, billentyüs mobiltelefont, melyekbe akkor elöször rakták be a névre regisztrált SIM kártyákat! Az egyik állítólagos elkövetö korábban rendör volt, tehát tudnia kellett, hogy minden le van hallgatva, s a cellainformációk alapján lokalizálható, hogy adott idöben mely mobiltelefonok mozognak egy adott tetthely szélesebb körzetében.
Bizony baromi hülye elkövetöknek kellett lenniük ezeknek az embereknek, s baromi "hülyének" a nagyságos szlovák rendörségnek is, amely ennek ellenére több mint fél évig nem tudta öket megtalálni?!
Az IMEI (International Mobile Station Equipment Identity) a mobiltelefonok azonosítására használt egyedi számsor, amivel az egyes készülékek egyértelmuen beazonosíthatóak. Az IMEI-re azért van szükség, mert a SIM-kártya nem a telefonhoz, hanem az adott elofizetohöz van rendelve, ráadásul cserélheto, azaz nem alkalmas arra, hogy magát a telefont azonosítsa. A szám segítségével az ellopott telefon helye is felderítheto, hiszen a hálózatba bejelentkezve a szolgáltató képes rögzíteni a mobil helyzetét.

A meggyilkolt újságíró anyósa még februárban tudtára adta a rendörségnek, hogy nézete szerint a gyilkosságnak február 21-én, szerda este nyolc óra után kellett történnie, mert ezután az idöpont után a lánya már nem reagált se a hívásaira, se a küldött SMS-ekre.
S igen, a bírósági dokumentum szerint is nagyon valószínü, hogy a gyilkosság ekkor történt!
Tehát, veszem a szerda este nyolc után a tetthely szélesebb körzetében található mobiltelefonok híváslistáját, s kezdem átfésülni azt. Különös figyelmet fordítok bármilyen nem megszokott, gyanús jelenségre. Gyanús például az, ha egy a tetthely közelében használt, adott IMEI azonosítószámú mobiltelefont akkor elöször használnak egy adott SIM kártyával, pláne ha a SIM kártya nem helybeli lakos nevére van regisztrálva.

S kész, ennyi, nyomon vagyok! Ez tartott a nagyságos szlovák rendörségnek több mint fél évig úgy, hogy az eddigi történetének állítólagos legnagyobb nyomozócsoportja dolgozott az ügyön, "külföldi szakértök" bevonásával is!
Ah! Itt bizony valami nagyon nincs rendben, ez a kép bizony nagyon nem akar összeállni!
Vagy az elkövetök voltak elképesztöen hülyék, vagy a nagyságos rendörség mocskosabb egy görénynél, s politikusi megrendelésre úgy próbálja a "történteket" rávarrni ezekre az emberekre, hogy azok valójában meg se történtek, mivel a valódi elkövetök sérthetetlenek, lévén CIA/MI6-os védelem alatt állnak, s angol ügynökökkel egy ilyen jelentéktelen országban mint Szlovákia nem nagyon lehet lacafacázni!

A helyzet az, hogy minden jel szerint az utóbbi történt...

Sajnos létezik több más, már-már megmosolyogtató állítás is a nyomozati anyagokban, például hogy az állítólagos elkövetök, akik mögött állításuk szerint Marian Kocner dúsgazdag "nagyvállalkozó" állt, Zsuzsová csak a köztes láncszem volt, annak ellenére nem próbáltak elszökni Szlovákiából, hogy az ország legnagyobb kaliberü gyilkosságát követték el, hanem egy csendes, dél-szlovákiai kisvárosban, Gútán, csücsülve gondosan kivárták, hogy a rendörség ott megtalálja öket, gondosan megtartva még az állítólag a tetthely közelében használt mobiltelefonokat is, sötmitöbb, még állítólag egy illegálisan tartott fegyverarzenélt is gondosan maguknál tartottak, állítólag még drónokat is, hogy az is kompromittálhassa öket, s mindezt azután, hogy az állítólagos "megrendelöt", Marian Kocnert már hetekkel korábban letartóztatta a rendörség, tehát tudhatták, hogy Kocner kegyvesztett lett, s hogy a szlovák rendörség ezután mindenét vizsgálni fogja. A rendörség szerint azért nem próbáltak elszökni Gútáról, mert "nem volt pénzük", holott állítólag az ország egyik leggazdagabb embere bérelte fel öket, egy nagyhatalmú vakolókanalas-illuminátus, az izraeli Mosszad szlovákiai helytartója, aki mögött egy nagyhatalmú szlovák  titkosszolgálati frakció is áll, akik bármikor hozzáférhetnek a titkosszolgálat arzenáljához és eszközeihez.  S ez a titkosszolgálat se elbújtatni, se likvidálni nem próbálta öket, hanem inkább gondosan megtartotta öket, megtalálásra, mintegy relikviákat Gútán, annak ellenére, hogy állítólag az ország legnagyobb kaliberü gyilkosságát követték el!

http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=245:2018-10-30-11-52-01&catid=23:belfoeld&Itemid=60
Miért lett Marian Kocner kegyvesztett, s miért próbálják most Lauder megrendelésére rávarrni a Kuciak ügyet? A válasz:  Kocner 70 millió eurós (22 milliárd forint) követelése a Markíza magántévé és annak förészvényese, a Lauder által tulajdonolt CME médiabirodalommal szemben, melyet Lauder nem akar kifizetni.
Két nagykaliberü ügy, a Kuciak gyilkosság (a korábbi kormánydöntési kisérlet) és a Lauderrel szembeni 70 millió eurós követelés szálai futottak össze, ezért a jelenlegi fejlemények.

22.06.2018.
Kočner zrejme vedel, čo ho čaká
Silný súper Vyzerá to tak, že Kočner proti Markíze rozohral spor, ktorý je nad jeho sily. Tu totiž nejde len o televíziu Markíza, ktorá má ručiť za údajné Ruskove zmenky. Pri sume takmer 70 miliónov eur už ide o problém akcionárov Markízy. Teda o problém americkej CME a jej zakladateľa Ronalda Laudera, jedného z najvplyvnejších amerických mediálnych investorov. Kočnerom, resp. zmenkami sa mala už opakovanie zaoberať rada CME. Zmenky v objeme 70 miliónov zaťažujú jej účtovníctvo, znižujú hodnotu akcií na burze a komplikujú plánovaný predaj televízií v Európe. Lauderova CME, spojená s gigantom Warner Media, využije všetky právne páky na ochranu svojich záujmov. A svojho majetku.

Szlovákiában sajnos a következö helyzet állt elö:
1. A Kuciak-gyilkosság nem lett kinyomozva, mivel a valódi elkövetök CIA/MI6-os védelem alatt állnak. Emiatt viszont lecsökkent a lakosságnak a rendörségbe és a kormánypártokba vetett bizalma, mivel az ellenzéki kormánydöntöjelölt/CIAs sajtó elhitette a lakossággal, hogy a Kuciak-gyilkosság mögött a kormánypárt és hozzá kapcsolódó olasz szervezett bünözöi körök állnak. A kormánypártnak is sajnos idövel az lett az érdeke, hogy "találjanak valamilyen elkövetöket", s így próbálja meg valahogy tisztára mosni magát. Bár ez nem fog olyan könnyen menni, mert Kocnernek rengeteg kormánypárti kapcsolata is van/volt. Kocner magasrangú illuminátus volt, míg ki nem csinálták, a kormánypárti és ellenzéki oldalt egyaránt befolyásolgatta, de olyan nagy hallal mint Lauder már ö se bírt. A nagyon nagy hal megette a kisebbet, egyszerüen ez történt!
2. A Lauder szolgálatában álló CIA/MI6-os ellenzéknek pedig ki lett adva az ukáz, hogy bármi áron kompromittálják Kocnert, mert Lauder nem akarja kifizetni a 70 millát ... Mivel a cionista Zsidó Világkongresszus elnöke jóval nagyobb hatalmú ember a szlovák kormánynál, így utóbbi nem tehetett mást mint belemenni abba, hogy Kocnert a Kuciak üggyel csinálják ki, hogy rávarrják az egészet. Ez ellen természetesen az ellenzéknek se volt kifogása, mert most már egyrészt szajkózhassa, hogy Kuciakot a "kormánypárti maffiozó Kocner" tetette el láb alól, másrészt ezzel tökéletesen le tudja fedni a valódi elkövetöket.

Hogyan és mikor keletkezett a 70 milliós követelés?

Ez egy hosszú történet, melynek szálai még 1998-ba nyúlnak vissza, Vladimir Meciar akkori miniszterelnök hatalmának a megdöntéséhez, melyben a Markíza magántévének (és a nyugati titkosszolgálatoknak) nagy szerepe volt. És igen, Marián Kočnernek is, aki akkor eljátszotta a "maffiozó rosszfiút" azzal, hogy a maffia-csoportjával "el próbálta foglalni" a Markíza magántévét közvetlen az 1998-as választások elött, és azt a látszatot keltette, hogy emögött Meciar áll, holott semmi se állt távolabb az igazságtól. Kocner cégének valóban voltak követelései a Markízával szemben, de csak üzleti jellegü dologról volt szó, nem politikairól, Meciarnak pedig végképp nem volt semmi köze az egészhez. A CIA, és Meciar ellenzéke erre hatalmas tüntetést szervezett a tévé székháza elé, ahol megjelentek a "Markíza védöi" akik a "demokrácia és emberi jogok védöi" (ismerös?) szerepében tetszelegtek, és rengeteg ember fejét bolondították el a tévéállomáson keresztül, ami aztán Meciar rendszerének a bukásához vezetett, mivel a tévé igazgatója, Pavol Rusko is Meciar ellen fordult. Kocner a vállalt "rosszfiú" szerepéért késöbb böségesen meg lett jutalmazva a Lauder-banda által, meg lett neki engedve többek között, hogy a késöbbi Dzurinda és Fico kormányok idején annyit lopjon és privatizáljon az állami vagyonból, amennyit csak akar, így az ország egyik leggazdagabb embere lett belöle.

Kocner (jobbról) a Markíza TV "elfoglalásakor", annak székházában 1998-ban. Mellette Pavol Rusko TV igazgató:

Ezek pedig itt a "Markíza védöi", amint 1998-ban a tévé székháza elött szónokolnak, amint "védik a demokráciát". Balról Mikuláš Dzurinda, jobbról Rober Fico. Dzurindából késöbb Szlovákia kétszeres miniszterelnöke lett, Ficoból pedig késöbb Szlovákia háromszoros miniszterelnöke lett! Ezzel persze nem azt akartam mondani, hogy a Lauder féle cionáci kabbalista-sátánista elitista zsidók uralják a világot, dehogyis!!!

Ez itt pedig Kocner Ruskóval jelen korunkban. Az 1998-as "ellenségeskedés" megjátszott volt, valójában mindigis barátok voltak!


A Lauder banda 2000-ben felvásárolta Kocner Gamatex nevü cégét is, természetesen jelentösen túlárazva, továbbá Kočner és Pavol Rusko tévéigazgató aláírtak egy szerzödést Lauder CME-jével, melyben vállalják, hogy csúcspolitikusi kapcsolataik révén (Kocner személyes ismeröse lett mindkét késöbbi miniszterelnöknek) 2012-ig biztosítják, hogy a Lauder magántévé zavartalanul müködhessen, gyakorlatilag a törvények felett álljon, minisztériumi szinten se legyenek gondjai a müsorszórási engedélyével, és hasonlók. Kocner és Rusko ezt be is tartották, de nem ingyen! Még 2000-ben több tíz millió euró értékü váltók kibocsátására került sor a Markízát tulajdonló cég részeröl (a CME leányvállalata), melyeket 2015-16-ban kellett volna pénzre váltani, hogy Kocner és Rusko megkapják a jutalmukat. Csakhogy, Lauder átvágta öket, azt mondta nekik, hogy tölem többet egy centet se kaptok! Ha pedig ugrálni fogtok, ki foglak csinálni benneteket!

Mindkét úriembert 2018. júniusában letartóztatták:
Po Kočnerovi zadržala polícia aj Pavla Ruska, pre oboch žiada väzbu

Ruskót késöbb szabadon engedték, mert beadta a derekát. Kočner viszont tovább ugrált, így letartóztatásban maradt. Mivel nem hajlandó beadni a derekát, így most a Kuciak-gyilkosság rávarrásával próbálják megtörni.
http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=246:2018-10-31-09-08-22&catid=23:belfoeld&Itemid=60
Amikor pár Kočner mellett küzdö szlovák vakolókanalason kívül nem áll ki mellettük senki ... beleértve a CIA által irányított "szlovákiai magyar" sajtót se. Ott bizony nagy a túlerö, amivel szemben nem egyszerü védekezni. De azért mégis lehetséges, csak jó nagyokat kell "ütni". És szarni jó magasról a személyiségi jogaikra. Üsd vágd, nem apád. Elöször is tisztázzuk, mi az a förtelmes undokság, ami "szlovákiai magyar" sajtónak nevezi magát, holott az USA-ból irányítják, és a globális szabadkömüves hierarchia felsö szintjein található amerikai-angolszász milliárdosok mint Soros, Lauder vagy Murdoch érdekeit képviseli. Nevezett úriemberek hatalmasabbak bármelyik közép-európai kormánynál.

A képen balról jobbra: David de Rothschild, Ronald Lauder és a pápa.

Egy jó cikk Ronald Lauder magyarországi mocskos ügyeiröl:
A Lauder-kapcsolat

Már az se volt véletlen, amikor a 19. században Kossuth Lajos az Egyesült Államokba emigrált, és ottani dúsgazdag illuminátusok szolgálatába állt.
Már az se volt véletlen, amikor 1988-ban, egy évvel a "rendszerváltásnak" nevezett irányított komédia elött Duray Miklós az USA-ba ment "kiképzésre".

bumm.sk, parameter.sk, ujszo.sk, felvidek.ma, korkep.sk egyre megy, mindet ez az erö irányítja.

Ronald Lauder 1989-ben Bécsben volt amerikai nagykövet, a késöbbi fö CME-s üzleti partnere, Mark Palmer, pedig 1989-ben Budapesten volt amerikai nagykövet... A CME-t és rengeteg közép-európai,  "magántévéknek" nevezett agymosodát valójában a vakolókanalas "testvériség" tulajdonolja ...
Ronald Lauder egyik nagyapja egy Dunaszerdahely melletti magyar faluból, Gelléröl (Holice) származik. Édesanyjáról, Lauder Esztikéröl van elnevezve az Estée Lauder nevü kozmetikai világmárka és világcég. Ez tette öket az USA-ban szupergazdaggá. Erre hivatkozva formálja most magának a jogot egy amerikai kozmetikai nagyiparos, hogy ö irányítsa a háttérböl Szlovákiát és az egész világot! Ah!
Vajon szeretnél találkozni ezzel az ijesztö alakkal késö éjszaka egy eldugott utcácskában? Én esetleg csak akkor, ha egy géppisztoly is lenne nálam! Bemutatom Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét és a 2001. szept 11-i hamis zászlós merényletek egyik kitervelöjét az ikertornyok ellen.

Mintha ugyanabból a puruttya genetikai-szeméttelep-állományból származna, höhö, mint a szintén dunaszerdahelyi származású Világi Oszkár, igen, az az alak ott Orbán Viktor homoszexuális partnere és bizalmasa, Mészáros Lörinc mellett.

A vakolókanalas testvériség hozta létre az 1990-es években a dunaszerdahelyi maffiát is. Fenét, a világ összes maffiáját a "testvériség" hozta létre, nemcsak a jelentéktelen szerdahelyit.

Vakolókanalasok, milliárdosok, maffiozók, titkosszolgák, buzik és kurvák. Ez a háttérhatalom, ilyenek irányítják a háttérböl a világ összes országát. Lehangoló közeg. Indikátora annak, hogy az emberiség mint "civilizáció" csödöt mondott.

De visszatérve a Kuciak-ügyhöz... Kicsoda "Zsuzsová Alena", a gyilkosság állítólagos "megrendelöje".
Még az 1990-es években Olaszországban, közönséges kurvaként kezdte  a "pályafutását", ott ismerkedett meg gazdag olaszokkal, majd hazajött, és cégeket alapított velük Szlovákiában. Akkor figyelhettek fel rá a vakolókanalasok és titkosok mint "célszemélyre", aki gazdag külföldieket hozott az országba. Itthon kezdte el ismét "eredeti foglalkozását" is, immár vakolókanalas szuperkurvaként Kočner és nagyhatalmú titkosszolgálati frakciója szolgálatában, nagyhatalmú célszemélyek kompromittálására használták. Sokan haragudhattak rá a hatalmasok közül, akikkel korábban lefeküdt és ezzel zsarolhatová tette öket Kočner számára. Ilyen volt például Daniel Lipšic exbelügyminiszter, vagy Boris Kollár korábbi vakolókanalas milliárdos maffiozó, jelenleg egy parlamenti párt elnöke ... valószínüleg bosszúállás lehet az oka annak, hogy Zsuzsová lett kiválasztva arra, hogy most meghurcoltassék!
A gútaiak pedig, akik szintén messziröl ismerték Zsuzsovát, lényegében ártatlannak tekinthetök. Rossz kapcsolatrendszerük volt rossz idöben.. a titkosok már régóta figyelhették öket... Nem voltak maszületett bárányok, de gyilkosok se. Amolyan kisstilü verölegény-szegénylegények. A kurvák is csak kurvák, szeretik a pénzt és a faszt, de irtóznak a gyilkolástól, gyilkoltatástól.
A szabadkömüves sajtó mindössze annyi fényképes bizonyítékot tudott idáig felhozni Zsuzsová ellen, hogy néha találkozgatott Kočnerrel egy Pozsony melletti étteremben, ahová magával vitte a tinilányát is, akinek Kočner volt a keresztapja. Ha a tisztelt olvasó is egy gyilkosságot menne megszervezni, ön is okvetlen magával vinné a tinilányát? Aligha. Szerintem a lányt is a titkosszolgálat arra a bizonyos "legösibb szakmára" szemezgethette, mint korábban az édesanyját.
A Kočner vezette titkosszolgálati frakció 2012-ben lehallgatta és nyilvánosságra hozta Zsuzsová erotikus csevegéseit Daniel Lipšic ex-belügyminiszterrel. Maga Kočner állította rá akkor Zsuzsovát az ostoba, gigantikus szexuális étvággyal rendelkezö Lipšicre.
Nem csoda, most Daniel Lipšic volt az, akinek a legnagyobb volt a szája Zsuzsová megvádolásában, ö kürtölte tele a sajtót azzal, hogy állítólag Zsuzsová gyilkoltatta meg Kuciakot.  S erre, mintegy válaszként a Kočner mögött álló vakolónalas frakció újból nyilvánosságra hozta, hogy hat évvel ezelött maga Lipšic is találkozgatott Zsuzsovával!  Bammm, a "gránát", amit a nöre készült "hajítani", a saját kezében robbant fel.
Zsuzsová nevypisovala len Lipšicovi. Je to typická volavka, hovorí Kollár

A Kuciak-gyilkosság egyik vádlottja állítólag már "mindent be is vallott". Nemrég még egy bíró elött is megjelent. Vajon ki a fene látott már olyat, hogy egy vádlott álarcban (fekete símaszkban) jelenik meg egy bíró elött? Agyonverhették, kék-zöld az arca, azért vihették maszkban a bíró elé, ezért "vallhatott be mindent"? Egyáltalán ki az a símaszkos alak ott?

A másik állítólagos gútai elkövetö testvére pedig "felakasztotta magát", búcsúlevél nélkül.
Kuciak-gyilkosság – Megszólalt az öngyilkos fiú, Rigó Ronald édesanyja


És itt a Kuciak-pár valódi meggyilkoltatója, szerintem!

Tom Nicholson, az angol hírszerzés, az MI6 ügynöke. Az alábbi kép egy 2018. február 26-án készült interjú-cikkböl származik, melyet Monika Tódová, a DennikN napilap munkatársa készített Nicholson-al pár nappal a Kuciak gyilkosság után, és egy nappal azelött, mielött Nicholson örökre elhúzta volna a csíkot Szlovákiából.

Akinek van szeme, az látja! Látja a képen a "fényt", az il-lument/"Lucifer fényét", és látja rajta Nicholson fekete piramis alakú sapkáját. Látja, hogy maguk az elkövetök "valloták be" rajta az elkövetett nagy csínyt! Ilyenekkel szoknak "szórakozni", illetve kigúnyolni a teljesen vak, megvezetett néptömegeket, akik tízezres csoportokban bégettek akkor Pozsony utcáin mint a birkák!

2018.2.26:
Tom Nicholson: Kuciaka mohla zavraždiť talianska mafia s väzbami na slovenských politikov

https://dennikn.sk/1041480/tom-nicholson-kuciaka-mohla-zavrazdit-talianska-mafia-s-vazbami-na-slovenskych-politikov/




Olyan "ártatlan", szimpatikus kinézetü fiatal hölgy ez a Tódová. Kevesen sejtik, hogy egy veszedelmes, teljesen gátlástalan fúria rejtözik az "ártatlan" kinézet mögött! Kevesen sejtik, hogy a CIA, újságírói álarc mögé bújt, szlovákiai "helytartójához" van szerencséjük!

Tudom, hogy itt vagy a laptopomban is kedveském, és hogy valamit értesz magyarul is, tudom én!

Az ember, ha vírusirtót kénytelen instalálni a gépébe, azzal teljesen "felnyitja" azt a CIA elött is. De bánom is én! Ha nem megy virusirtóval, akkor is figyelnek, csak másként, kvantumkütyükkel, miegyébbel ...

Mikor lesz vége az ámokfutástoknak, he? Hány halott lesz még?

És hogy mertek olyat firkálni, hogy "gúta a gyilkosok városa"? Nincsen bör a pofátokon, egy kevés se?

https://dennikn.sk/1257147/tiche-mestecko-vrahov-reportaz-z-kolarova/?ref=tit

Kezdem az ilyet személyes sértésnek venni.. emlékszel, tavasszal is ki volt az, aki hozzájárult ahhoz, hogy ne tudjátok olyan jól eladni a "forradalmatokat" a külföldi sajtó szemében? Csinálhat a köztársasági elnök most is annyi nemzetközi sajtótájékozhatót, amennyit csak akar ... meg is baszhatjátok!

Heh, ki hitte volna, ez a két fúria a leggátlástalanabb firkász talán az egész országban! Tódová a DennikN-böl és Vrabec Mária az Új Szó-búúú. Két vakolókanalas "testvér leány". Amit Vrabec Marika is levert a Vasárnapban és az Új Szóban a gútaiak ellen... hihetetlen és elképesztö. Pár eurócskáért ekkora gátlástalanságot. Nem fizet tán jól a Lauder, hogy ennyire ragaszkodtok minden centecskéhez? Mire köööö a píz olyan nagyon, tán ránctalanító krémekre? Azt se ad a Lauder ingyen, még Estée Lauder krémeket se? Kenjétek be magatokat kedveskéim fossal, a kollegáitokat is!

Szégyen és gyalázat.

http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=247:2018-10-31-15-45-57&catid=23:belfoeld&Itemid=60

Itt az aranyfedezett magyar virtuális pénz

Arannyal fedezett kriptopénzt bocsájtott ki egy magyar hátterű, észt bejegyzésű vállalat. A rendszer lelkét egy saját fejlesztésű, okosszerződések kezelésére alkalmas, más kriptodevizák kezelésére is képes platform adja, amely szintén egy aranyfedezett tokenen alapszik. Azok, akik vásárolnak a kriptóból, akár fizikálisan is kikérhetik a nemesfém-fedezetet a széfekből - derült ki mindez a rendszert üzemeltető Blockben mai sajtótájékoztatóján.

A BlockBen észt bejegyzésű, mivel a globális kriptovalutákkal kapcsolatos szabályozás még hiányos, Észtországban viszont már létezik erre vonatkozóan rendszer. A cég rendelkezik virtuális valuta pénztárca-szolgáltatásra, virtuális valuta hagyományos pénzre váltásra és nemesfém-kereskedésre vonatkozó engedéllyel is - mondta el Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója.

A szakember elárulta, hogy sokat küzdött a kriptopiac az elmúlt években a rosszhiszemű felhasználókkal, hamis ICO-kkal, csalásokkal és az ezek által generált rossz hírnévvel. Egy része ennek a szabályozói környezet hiányosságaiból származott, most viszont két fontos irány körvonalazódik a felügyelet szintjén: a KYC-rendszerek elvárt bevezetése ügyfélazonosításhoz és a megfelelő befektetővédelmi és ügyféltájékoztatási rendszerek.

Krocsek Attila, a BlockBen társalapítója, igazgatója elmondta, hogy rendszerük lényegében egy platform, melyet egyes kriptovaluták kibocsátására használhatnak különféle kriptocégek. Itt nincs bányászat, nagy tranzakciószámmal, enterprise blockchain környezetben tudnak kriptovalutákat forgalmazni. A platform működési alapját a Blockstock kriptotoken adja, ez hasonlóan az ethereumhoz és ennek okosszerződéseihez, egyes tranzakciók lebonyolításában segédkezik. A tranzakciókból befolyt jutalékot arannyá váltja a Blockstock, egy önálló aranypoolt képezve ezzel.

Rendelkeznek egy önálló aranyfedezett kriptovalutával is, ez a Blocknote. 100% fizikai aranyletéttel rendelkezik, egy Blocknote 0,01 gramm aranynak felel meg, vagyis 120-130 forintot ér. Ezzel online-offline lehet fizetni, de egyszerre aranyba fektetési alternatívaként is szolgál. Mobilalkalmazás formájában is lehet majd venni, 2,2% jutalékért cserébe a Blocknote-ot, de külsős tőzsdékre is bevezetésre kerül majd.

A Portfolio kérdésére Krocsek és Bodnár elmondták, hogy az arany fizikailag egy zürichi széfben van, az LBMA brit intézményen keresztül vették meg. Az ügyfélnek van lehetősége kikérni az aranyat fizikálisan is, de akár az arany értékének megfelelő eurót is ki lehet venni a rendszerből. A szakemberek úgy vélik, fizikálisan kivenni az aranyat kisebb mennyiségben nem éri meg, de tudnak egyedi ajánlatot felvenni. A visszaváltás jutalék nélkül, aktuális piaci értéken történik.

A Portfolio kérdésére Krocsek elárulta, hogy más arannyal fedezett kriptovalutákhoz képest az ügyfélvédelem sokkal kifinomultabb, mivel EU-s engedélyekkel rendelkeznek, működő, nem anonim KYC-rendszerük van és ténylegesen az ügyfél nevén van nyilvántartva az aranyletét, vagyis az ügyfél rendelkezik ezzel az arannyal. A szakember úgy véli, árazásuk is nagyon kompetitív más kriptókhoz képest. Bodnár hozzátette: nagyon kevés működő, EU-s szabályozási környezetnek megfelelő aranyfedezett kriptovaluta van jelenleg.

Dolgoznak egyébként egy olyan megoldáson is, melyen keresztül egy műtárgyban lehet résztulajdont vásárolni.

forrás : Portfolio.hu