2015. március 4., szerda

Ki kell lépni a NATO-ból, az iraki beavatkozással célpont leszünk

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint hazánk ki kell maradjon minden olyan műveletből, ami terrorfenyegetésnek teszi ki Magyarországot, - és az iraki-kurdisztáni beavatkozás egy ilyen művelet. A Jobbik ellenzi a részvételt a nyugati koalíció katonai beavatkozásában, a beavatkozás elutasítása kapcsán elsődleges célként Magyarország semlegességének, függetlenségének védelmét nevezte meg.
Staudt egy szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy bár a külföldi missziók bizonyos szempontból szükségesek a magyar katonák szaktudásának fejlesztéséhez, ennek ellenére azt láthatjuk, hogy Magyarország a NATO csatlakozás óta számos olyan műveletben is részt vett, melyben a magyar részvétel se hazánknak, se a NATO számára nem jelentett komolyabb előnyt, és mindössze a kormány megfelelési kényszerére vezethető vissza.
Hídfő.net.ru | Staudt Gábor
Staudt ugyanakkor kiemelte, hogy pártja bizalmatlan a NATO védelmi funkciójával kapcsolatban, egy Magyarország elleni külső támadás esetén egyáltalán nem biztos, hogy a NATO bármiféle védelmet biztosítana hazánk számára. A magyar honvédség jelenleg képtelen az ország határainak védelmére, a NATO-nak pedig nem vagyunk több egyszerű perifériaállamnál - ezzel szemben az kell alternatíva legyen, hogy a NATO-ban részvétel helyett Magyarország képes legyen megvédeni magát, hogy ne külső tényezőkre legyünk utalva. Staudt szerint amennyiben a NATO inkább jelent kockázati tényezőt mint védelmi potenciált, "nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy kilépjünk a NATO-ból". Az Iszlám Állam elleni szerepvállalás ugyanis terrorfenyegetettségnek tenné ki a magyar lakosságot, és miközben Magyarország önmagában nem lenne képes elhárítani ezt a fenyegetést, a Charlie Hebdo elleni merénylet mutatja, hogy a NATO még a jelentősebb tagállamokban sem képes elhárítani a közel-keleti beavatkozások által megteremtett terrorfenyegetést.
Ugyanakkor Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a kurdisztáni beavatkozást taglaló országgyűlési vita során kifejtette, hogy a NATO 2001 óta főként az Egyesült Államok érdekeit érvényesíti, mostanra egy támadó jellegű katonai szövetséggé vált, amely a világ számos régióját destabilizálta, utóbb Észak-Afrikát és a Közel-Keletet. A Jobbik politikusa szerint az iszlám radikalizmus a NATO tevékenységének következménye, visszaszorításáért azzal is tehetünk, ha az előidézésében nem veszünk részt, a kurdisztáni beavatkozás pedig csak a terrorfenyegetettség fokozódásával járna.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/ki-kell-lepni-nato-bol-ha-tagsagunk-tobb-kart-okoz-mint-hasznot

Az amerikaiak tovább üzletelnek Moszkvával, csak Európát hátráltatják

Az orosz Állami Duma külügyi bizottságának vezetője, Alekszej Puskov elmondása szerint miközben az Egyesült Államok arra ösztönzi Európát, hogy ne üzleteljen Oroszországgal, az USA továbbra is "pénzt csinál" az orosz piacból, és kiterjeszti Oroszországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatait. Puskov elmondása szerint 2014 óta az USA és Oroszország közti kereskedelmi kapcsolatok több mint 7%-al bővültek, vagyis se a Krímben történtek, se az ukrán háború nem befolyásolta az amerikaiak üzleti döntéseit. Az orosz politikus egy Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet erre: "USA külügyminisztérium: 'Nem időszerű az Oroszországgal üzletelés'. Hogy van az, hogy 2014-ben az USA és Oroszország közt 7%-al bővült a kereskedelem? Nyomást gyakorolnak az EU-ra, de maguknak pénzt csinálnak."
Hídfő.net.ru | Alekszej Puskov
Puskov az amerikai külügy szóvivőjének bejelentésére hivatkozott, aki hétfőn felszólította Európát, hogy ne üzleteljen Oroszországgal. A szóvivő amiatt tette a bejelentést, mert Oroszország és Ciprus - vagyis az Európai Unió egy tagállama - katonai egyezményt írt alá.
Mint a fenti eset is mutatja, a diplomáciai kardcsörtetéssel ellentétben az amerikaiakat nem érdekli se a "demokrácia", se az "emberi jogok", se "Ukrajna területi egysége". Miközben az USA a Krím Oroszországhoz csatlakozása óta nyomást gyakorol az Európai Unióra, hogy az léptessen életbe oroszellenes szankciókat, a gyakorlat azt mutatja, hogy egyedül az Európai Unió szenved közvetlen anyagi veszteséget a szankciók miatt, miközben az amerikaiak tovább csinálják a profitot. Tehát Washington nyomásgyakorlásának mindössze annyi a célja, hogy piaci előnyhöz jusson a most születő Eurázsiai Unióban, miközben vetélytársait - az európai országokat - lehetőleg távol tartsa az eurázsiai piactól.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/az-amerikaiak-tovabb-uzletelnek-moszkvaval-csak-europat-hatraltatjak

P-60M

Foszladozik a Majdan “vízummentes álma”! Brüsszelben ma Johannes Hahn az Európai Bizottság tagja bejelentette: Maradék-Ukrajna alattvalói egy jó időre még elfeledhetik a “Schengen-zóna” határának vízummentes átlépését.
vízm
Ígérték-ígérték! Hát-ígérték. Tavaly ígérték. A majdankor ígérték. De hát hol van már a tavalyi hó? (Meg hát nem kell minden uniós ígéretet komolyan venni na! Mi magyarok már csak tudjuk.)
Valcman csalódott alattvalói számára csekélyke vigaszt és némi kárörömöt jelenthet, hogy Grúzia polgárai sem részesülnek az EU-s vízummentesség áldásából! Majd. Talán egyszer!
Maradék-Ukrajna nyugati fertályán masszív bányászmegmozdulások kezdődtek ma.  A bányászok blokkolták a Kovel-Lemberg útvonalat. A hangulatuk nem éppen rózsás, és a kijevi udvar jelesei is voltak ma minden, csak nagyságos hölgyek és urak nem.
Hollandiában pakolásszák összefelé a nyáron Donbassz fölött lelőtt maláj utasszszállító repülőgép roncsdarabjait.

Szakértők végzik ezt a melót. Az egyiküknek föltűnt, hogy az egyik-minden kétséget kizáróan a repülőgéphez tartozó- roncsdarabhoz mintha nem nagyon passzolna valami. Szólt néhány kollégának, és együtt próbálták kitalálni az oda nem illő holmi mibenlétét. És hopp!-találtak egy másik oda nem illő cuccot is!-ami viszont illett az ismeretlen oda nem illőhöz. A két összeillő oda nem illőről meglehetősen messzemenő következtetésre okot adó megállapításra jutottak. Az oda nem illő holmi egy levegő-levegő rakéta részeit képezték egykoron. Amíg be nem csapódtak a maláj utasszáítóba.
Még azt is meg tudták állapítani, hogy ez a rakétaalkatrész “P-60M” típusú levegő-levegő rakétához tartoztak. “Buk” légvédelmi szerkezetnek ilyen rakétája meg nincs.
Ezek után az egyik szakértő valami olyasmit motyogott, hogy “lehet hogy nem “Buk”-típusú rendszerrel kapták le azt az utasszállítót! Ő legalábbis már kételkedik ebben a verzióban.”
https://balrad.wordpress.com/2015/03/04/p-60m/

Le Pen: meg kell szabadulni az amerikai befolyástól

A Francia Nemzeti Front vezetője szerint Franciaország meg kell szabaduljon az amerikai befolyástól, és egyesítenie kell erőit Oroszországgal az iszlám fundamentalizmus elleni harcban. Marine Le Pen - jelenleg Franciaország legnépszerűbb politikusa - a külpolitika radikális megváltoztatására szólította fel a kormányt.
Hídfő.net.ru | Marine Le Pen
"Radikális változást kell keresztülvinnünk a külpolitikában, amit jelenleg az Egyesült Államok diktál." Le Pen szerint az iszlám fundamentalizmus minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent Európára, és a pártvezető Oroszországra számít a terrorizmus elleni harcban, felhasználván mindazt a tapasztalatot, melyre az orosz terrorelhárítás az Észak-Kaukázusban és más válságzónában szert tett.
Le Pen arra is felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre kapcsolatait Szíriával, ami 2012-ben véget ért azzal, hogy Sarkozy az ellenzéket ismerte el "a szír nép egyetlen legitim képviselőjének", és a háború kezdetén bezárta a francia nagykövetséget Damaszkuszban.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/le-pen-meg-kell-szabadulni-az-amerikai-befolyastol

Döbrögi szlovák cég mögé bújtatta a családi üzletét

Egy Szlovákiában bejegyzett cég által vezetett győztes konzorciumba került bele a miniszterelnök veje és Martonyi János ex-külügyér fiának a közös cége. Az Orbán-közeli konzorcium olyan versenyzőket előzött le, mint a HP, a Fornax vagy a Tigra.
A miniszterelnök veje, Tiborcz István is közvetett résztulajdonos abban az Asseco Central Europe nevű cégben, amely tavaly novemberben elnyerte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiírt, ötszázmillió forintos közbeszerzést – mondta el Juhász Péter, az Együtt képviselője a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján.
A szlovák Asseco 49 százalékos tulajdonosa a magyar TSDM Holding, ahol viszont Martonyi Zoltán – Martonyi János ex-külügyminiszter fia – résztulajdona mellett a Tiborcz érdekeltségébe tartozó Green Investment Kft. a többségi tulajdonos.
Juhász Péter szerint vérlázító, hogy Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan közpénzekkel tömi a családi érdekeltségeit. “Eddig csak hazai közvilágítási tenderekről tudtunk. Ezúttal viszont azt látjuk, hogy a miniszterelnök családtagjai Szlovákiában bejegyzett cégek mögé bújva indulnak a közbeszerzésen.
Juhász Péter szerint finoman szólva is furcsa, hogy a Tiborczék érdekeltségébe tartozó szlovák vállalkozás a tenderen az 500 millió forintos ajánlatával olyan szereplőket előzött be, mint a Fornax, a Hewlett and Packard vagy a Tigra.
Vérlázítónak nevezte Juhász azt is, hogy miközben Orbán Viktor és kormánya szóban fellép a szlovák rendszámú autók és cégek tulajdonosai ellen, addig a saját családja szlovák cégek mögé bújva tenderezik, majd az itt megszerzett közbeszerzésből származó jövedelem után Szlovákiában adózik le.
Juhász felháborítónak nevezte lapunk legutóbbi értesülését, miszerint a keszthelyi önkormányzat nemcsak bérbe adta az ottani Phoenix-kikötőt jutányos áron Tiborcz Istvánnak és üzlettársainak, hanem rövidesen értékesítené is a teljes területet a miniszterelnöki vő vállalkozásának. Juhász szerint ez is egy újabb példa arra, hogy Orbán Viktor kormánya egyben a korrupció kormánya.
(NOL)

Amerikai állampolgár követett el öngyilkos merényletet Irakban

Az ISIS nevű terrorszervezet a közösségi médiában, és online propagandáján keresztül közzé tette, hogy egy amerikai állampolgár öngyilkos merényletet követett el Irakban, Szamarra városa mellett a kormányerők ellen. A támadásban több tucatnyian meghaltak és rengeteg sérült van. Az öngyilkos merénylő robbanóanyagokkal teli teherautójával hajtott bele az iraki hadsereg csapatainak egy táborába. A terrorszervezet propagandaelemként használta a halálos áldozatokat, pozitív színben feltüntetve az amerikai állampolgár által elkövetett pusztítást.
Az iraki kormányerők és szunnita törzsi milíciák hétfőn egy kiterjedt offenzívát indítottak, hogy visszafoglalják Tikrít városát a terroristáktól. A hadsereg kezén lévő, Tikríttől mintegy hatvan kilométerre található Szamarrában a hadművelet megindítását megelőzően összevonták a kormánycsapatokat, így a terület célponttá vált az öngyilkos merénylők számára.
Hídfő.net.ru | ISIS BagdadTavaly augusztus óta Bagdadban is újra megszaporodtak az öngyilkos merényletek
A hadsereg jelentési szerint komoly nehézségekbe ütköznek az előrenyomulás során, a terroristák ugyanis szakszerű gerillaharcot folytatnak, és képzett mesterlövészeik vannak. Iraki kormánytisztviselők szerint a nyugati koalíció repülőgépei rendszeresen az ISIS által ellenőrzött területeken dobnak le fegyverszállítmányokat. A hét folyamán a kormányerők két brit repülőgépet is lelőttek, ami fegyvert szállított a terroristáknak. Azt követően Irán bejelentette, hogy ha a nyugati országok nem hagynak fel a terroristák támogatásával, más országok segítségét kérik. Irak hivatalosan is katonai segítséget kért Irántól a terroristák elleni harchoz.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/amerikai-allampolgar-kovetett-el-ongyilkos-merenyletet-irakban

Netanyahu beszéde unalmas volt

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Marzie Afkham szerint unalmas és ismétlődő volt Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök beszéde, amit az amerikai kongresszus előtt tartott. A szóvivő szerint "Netanyahu hazugságkampánya, amit Irán békés atomprogramja ellen folytat, mostanra unalmassá és vontatottá vált." A nyilatkozatot a The Guardian brit napilap is közölte.
Afkham szerint Netanyahu beszéde üres színészkedés volt, amit a nemzetközi politikában mostanra senki nem vesz komolyan, és az elsősorban az izraeli választási kampány részét képezte.
Hídfő.net.ru | Benjamin Netanyahu
Netanyahu kedden az amerikai kongresszus előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon rossz megoldásnak tartja már önmagában azt is, hogy a nyugati országok leülnek tárgyalni Iránnal, amivel így nem tudják elérni, hogy Teherán leállítsa az atomprogramot.
Jelenleg Németország, Oroszország, az Egyesült  Királyság, Franciaország, Kína és az USA intenzív tárgyalásokat folytat Iránnal a kérdésről, amiben március végére akarnak feltétlen eredményeket elérni. Az ENSZ BT és több ország továbbra is szankciókat tart érvényben Irán ellen, amiért a nem-nyugati ország saját polgári atomprogramot folytat.
Irán atomprogramja megváltoztatja a nemzetközi erőegyensúlyt, az ország elsődleges térségi hatalomként előlépésével hozzájárul az amerikai hegemónia felszámolásához, ami az unipoláris világrend végét sietteti. A nyugati országok az egypólusú világrend megdöntésének lehetősége miatt ellenzik az iráni atomprogramot, miközben Izrael saját létezését látja fenyegetve.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/netanyahu-beszede-unalmas-volt

Lavrov: Obama nem tud önállóan fogalmazni, beszédet nem írtak neki

Hídfő.net.ru | Szergej Lavrov
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint érdemes észben tartani Barack Obama legutóbbi kommentárját, mert az arról árulkodik, hogy az amerikai elnök nem tudja önállóan formába önteni gondolatait, és ezúttal nem írtak neki beszédet. "Nem volt idő, hogy beszédet írjanak neki, így nem tudta megfelelően kifejezni magát" - mondta Lavrov.
Obama nyilvánosan kommentálta az orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolásának esetét. A rendszerint előre kimért, választékosan megfogalmazott beszédeket előadó amerikai elnök előre megírt nyilatkozat híján annyival kommentálta az esetet, hogy "nem tudja, mi folyik ott, de Oroszországban a politikai szabadság és szólásszabadság feltehetően rosszabb mint öt éve."
Borisz Nyemcov ellenzéki politikust február 28-án gyilkolták meg Moszkvában. A politikusra több lövést adtak le, sérüléseibe azonnal belehalt. A beszámolók szerint Nyemcovot a nap 24 órájában testőrök védték, és tudomása volt róla, hogy figyeli az FSZB. A halála előtti hónapokban ismerkedett meg egy ukrán modellel, aki lehetővé tette, hogy Nyemcov - egy romantikus esti program erejéig - átmenetileg testőrei nélkül maradjon. A politikus halálát követően a nő azonnal visszatért Ukrajnába.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/04/lavrov-obama-nem-tud-onalloan-fogalmazni-beszedet-nem-irtak-neki