2017. november 5., vasárnap

Migránslázadás Düsseldorfban – rendőrökre támadtak (videó)


Több ezer kurd etnikumú tüntető vonult az utcára Düsseldorfban (Németország), és azt követelték, hogy a török hatóságok engedjék szabadon a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetőjét. A tüntetés erőszakossá vált, a migránsok rátámadtak a rendőrökre.
A német sajtó szerint a tüntetők Abdullah Ocalan, a PKK bebörtönzött vezetőjének szabadon engedését követelték. A tüntetés egy ponton erőszakossá vált, a feldühödött migránsok rátámadtak a rendőrökre. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta a tüntető migránsok tömegét, hogy megakadályozza a helyzet további eszkalálódását – derült ki a Deutsche Welle beszámolójából. A tüntetésen eddig legkevesebb hét személyt őrizetbe vettek.
A német sajtó szerint több mint hatezer kurd vett részt a tüntetésen. A migránsok egy terrorszervezet vezetőjének szabadon engedését követelték: a Kurdisztáni Munkáspárt egy az állam ellen fegyveres harcot folytató szeparatista csoport, amit Törökországban terrorszervezetként tartanak nyilván, ezért talán nem túlzás terrorszervezetnek nevezni.
A migránsok által támogatott terrorszervezet egyébként az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is be van tiltva, emiatt a tüntetők számára nem volt engedélyezett a PKK zászlajának vagy a bebörtönzött vezető arcképének megjelenítése a tömegdemonstráción. Mint a fotón is látható, a migránsok nem tartották be a német törvényeket, és a terrorszervezet zászlaja és vezetőjének számos arcképmása feltűnt a tömegben.
Korábban a két ország közt komoly diplomáciai bonyodalmakat okozott, amikor kiderült, hogy Kölnben a kurd kulturális fesztivál a terrorszervezet szervezésében zajlott. Szeptemberben Törökország behívatta a német nagykövetet az eset kapcsán.
http://www.hidfo.ru/2017/11/migranslazadas-dusseldorfban-rendorokre-tamadtak-video/




Eltűnt harmincezer migráns Németországban

Németországban nyoma veszett több mint harmincezer elutasított menedékkérelmű migránsnak, akiket emiatt nem tudnak eltávolítani az országból. A migránsjogvédők statisztikai hibára hivatkoznak.
Németországban ismeretlen a tartózkodási helye több mint 30000 migránsnak, akiknek menedékkérelmeit elutasították. A civil szervezetek szerint csak statisztikai hiba történt, és az eltűnt migránsok nem is léteznek.
A Bild német napilap beszámolójában az áll, hogy a kormány Külföldi Állampolgárok Központi Nyilvántartása szerint tavaly év végéig több mint 54000 migráns kellett volna elhagyja az országot, de mindössze 23000 fő vette igénybe az ehhez elérhető juttatásokat.
“Nem zárható ki, hogy azok a személyek, akiket az ország elhagyására köteleztek, már elhagyták az országot, vagy az országban tartózkodnak anélkül, hogy a tartózkodási helyük ismert lenne” – mondta a belügyminisztérium szóvivője a Bildnek nyilatkozva.
A lap szerint a minisztérium egy másik szóvivője pedig azt mondta, lehetséges, hogy csak statisztikai hiba történt. Ugyanezt az álláspontot képviselik a bevándorlást támogató civil szervezetek is, akik azt állítják, hogy csak valaki elszámolt valamit a hivatalban, és ilyen módon jött ki az az eredmény, hogy harmincezer migráns hollétével nem tudnak elszámolni a hatóságok. A Pro Asyl migránsjog-védő szervezet az információ nyilvánosságra jutása után kiadott egy közleményt, miszerint a Bildben megjelent adatok statisztikailag nem helytállóak.
Bernd Mesovic, a bevándorláspárti szervezet jogvédelemért felelős igazgatója ráadásul azt mondta, “pusztán az a tény, hogy nem ismert a tartózkodási helyük, nem jelenti, hogy illegalitásba vonultak.” Mesovic kifejtette; amiatt sem lehet tudni biztosan, hogy eltűnt-e a harmincezer migráns, mert
senki sem ellenőrzi, melyikük hagyta el az országot, ha nincsenek veszélyes személyként nyilvántartva.
“Az emberek elhagyhatják Németországot, amikor akarják, és amikor megteszik, erről nem értesítik a hatóságokat” – mondta. A jogvédő szerint a migránsok gyakran érkeznek úgy Németországba, hogy utána továbbutaznak más uniós tagállamba. Szerinte a migránsok túl sokat kell várakozzanak a menedékkérelmük elbírálására, emiatt továbbutaznak és más EU-tagállamban is megpróbálkoznak a menedékkérelem beadásával.
Az NGO-vezető emellett azzal érvelt, hogy a migránsok közül sokan visszatérnek származási országaikba, miután már hónapokat vártak Németországban a menedékkérelem elbírálására. “Ezt azonban nehéz ellenőrizni” – mondta, visszautalva arra, hogy az Európai Unió területére érkező migránsok gyakorlatilag nem találkoznak határellenőrzéssel.

http://www.hidfo.ru/2017/11/eltunt-harmincezer-migrans-nemetorszagban/