2017. augusztus 19., szombat

Hivatalos: az EU-ban már nem rendkívüli esemény a terrortámadás

2015. november 13. Párizs - holtak a Bataclan koncerttermében.
Az Európai Unió Tanácsának nincsenek arra vonatkozó tervei, hogy rendkívüli találkozót hirdessen az EU igazságügyi és belügyminiszterei számára a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban.
Az Európai Unió Tanácsának nincsenek arra vonatkozó tervei, hogy rendkívüli találkozót hirdessen az EU igazságügyi és belügyminiszterei számára a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban – derült ki a Szputnyik hírügynökség beszámolójából.
A lapnak nyilatkozó forrás szerint az Igazságügyi és Belügyi Tanácsot csak akkor hívják össze, ha erről az elnökséget jelenleg betöltő Észtország döntést hoz, az utóbbi napok során Spanyolországban, Németországban és Finnországban történt terrortámadások miatt pedig ezen a gyakorlaton nem változtatnak.
Úgy tűnik, az Európai Unióban olyannyira szokványossá váltak a terrortámadások, hogy az uniós hivatalok munkatervét már annak hatására sem módosítják, ha egymás után több tagállamban gyilkolnak civileket a közel-keleti és afrikai terroristák.
Shadiq Khan, London pakisztáni származású polgármestere hónapokkal ezelőtt kijelentette; a globális nagyvárosok mindennapi életének részét képezi, hogy néha akár terrortámadások is történhetnek.
Manuel Walls volt francia miniszterelnök pedig egy 84 halálos áldozatot követelő merénylet után nyíltan beszélt arról, hogy időnként újabb terrortámadások fognak történni, és mivel a hatóságok ezt nem tudják megakadályozni, “meg kell tanulnunk együtt élni vele.”

http://www.hidfo.ru/2017/08/hivatalos-az-eu-ban-mar-nem-rendkivuli-esemeny-a-terrortamadas/

A tanulásra is hatással lehet a túl sok éjszakai TV-zés

Mit tegyünk, ha a gyerek napi nyolc órán át néz valamilyen képernyőt, és mindezt éjszakába nyúló TV-zéssel koronázza meg? Az úgynevezett “éjjeli baglyok” látása a digitális korszakban már egész kiskorban romlani kezd – szakértők szerint ez a tanulásra is drámai hatást gyakorolhat.
A szülők többsége nincs tisztában azzal, hogy a digitális technológia milyen káros hatást gyakorol a gyermekek szemére – derült ki egy az Alberta Association of Optometrists által végzett felmérésből. A megkérdezés során kiderült, hogy a szülők nem biztatják szünet tartására, a szem pihentetésre a gyermeket, a gyerekek pedig gyakran nem is tudják, hogy az általuk már egészen kiskortól tapasztalt homályos látás nem normális dolog.
A kutatás során kiderült, hogy a szülők 59%-a nincs tisztában a túl sok képernyőnézés káros hatásaival, emiatt nem várja el gyermekétől, hogy rendszeres időközönként szünetet tartson, ezáltal csökkentve a digitális eszköz szemre gyakorolt hatását. A szakértők szerint már 2 órányi képernyőnézés után romlani kezd a látás minősége, a tizenévesek többsége azonban napi 8 órán át néz valamilyen képernyőt, amihez még hozzáadódik a még károsabb éjszakai TV-nézés.
Az eredmény pedig láthatóvá válik a vizsgaeredményeken. A kutatásban résztvevő szakértők szerint az enyhén homályos látással járó kellemetlen érzés önkéntelenül is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek kevesebb időt fordítsanak tanulásra. A hosszú távú hatások ráadásul egyelőre nem ismertek, mert ez egy egészen új jelenség: a mai fiatal generáció az első, aminek egyáltalán lehetősége van arra, hogy egész nap valamilyen képernyőt tartson a kezében. A rövid távú hatás azonban már látszik a kutatási eredményekből; a gyermekeknek már egészen kiskorban elromlik a szeme. Később nem emlékeznek arra, hogy valaha is jobb lett volna a látásuk, ezért nincsenek tisztában azzal, hogy a látásuk elromlott.
Csökkenteni a fényerőt
“A gyermekek gyakran nem is tudják, hogy amit éreznek, az nem helyénvaló, vagy nem normális, emiatt nem is panaszkodnak. Egyszerűen azt gondolják, hogy a homályos látás a normális” – írták. “Vagy esetleg azt mondják: amikor olvasok, homályos, emiatt többé nincs kedvem ehhez a tevékenységhez.”
A szakértő szerint ráadásul a ma egyre elterjedtebb hiperaktivitás gyakran hibás diagnózis, és a probléma valódi oka, hogy a gyermeket nem tudja lekötni az olvasás vagy más fizikailag passzív tevékenység, mert a szemének ez kellemetlen érzetet okoz.
A szakértők abban egyetértenek, hogy elsősorban a szülők felelőssége megtanítani a gyermeknek a szem romlásának elkerüléséhez szükséges preventív módszereket.
Többnyire olyan egyszerű gyakorlatok ezek, mint a rendszeres szünet tartása, valamint, hogy a sok képernyőnézés közepette minden húsz percben legalább fél percet nézzenek a távolba. Ne tartsák a képernyőt túl közel a szemükhöz – különösen ne hosszú időre -, növeljék a betűméretet, ahol lehetséges, és lehetőség szerint csökkentsék a legalacsonyabbra a képernyő fényerejét.
Napi 8 órát töltenek a képernyő előtt
A kutatás szerint a tizenévesek átlagosan 8 órát töltenek valamilyen digitális képernyő nézésével. A jelenlegi trend szerint ráadásul már az iskolakezdő korú gyermekek is több mint négy órán át néznek képernyőt, ez a szám növekszik tizenévesek esetében közel 8 órára. (2014-ben ez még alig haladta meg a hat órát.)
Az American Academy of Pediatrics kutatása hasonló eredményre jutott: ők szintén közel nyolc órás képernyőnézésről számoltak be, emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy azok esetében, akik gyakran nézik a TV-t éjszakába nyúlóan, a kóros elhízás is nagyobb valószínűséggel jelenik meg. A kutatásból ráadásul kiderült, hogy az éjszakai TV-nézés hatást gyakorol az alvásra és a testalkat alakulására.
“Ha van egy TV a gyermek hálószobájában, ez a rendszeres mozgástól függetlenül is hatással lehet a testsúly alakulására. Az éjszakai TV-zésből adódó kevesebb alvás fokozza a ghrelin szintjét, azét a hormonét, ami jelzi, hogy éhes vagy. Emellett csökken a leptin szint – ez a hormon viszont azért felelős, hogy jelezze, ha tele vagy. Egy kialvatlan ember kalóriabevitele napi háromszázzal is megnőhet, és nagyobb igénye van a nassolásra, mint egy kipihent embernek.”
Az Academy of Pediatrics értékelése szerint a szülőknek ma fokozott felelőssége van az ilyen veszélyek elhárításában, de a gyerek utasítgatása önmagában nem segít – elsősorban a közös sporttevékenység érhet el érdemi javulást, de eközben is érdemes gondoskodni arról, hogy telefon ne legyen a közelben, és ne zavarja meg az együtt töltött időt.

http://www.hidfo.ru/2017/08/a-tanulasra-is-hatassal-lehet-a-tul-sok-ejszakai-tv-zes/