2015. december 25., péntek

Az ünnep során is terrortámadástól tartanak Franciaországban

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter utasítása alapján az ország rendőri erői az ünnep során mindvégig teljes készültségben vannak, mert ezekben a napokban fokozott a valószínűsége egy újabb terrortámadásnak. A nagyobb templomoknál az emberek csomagjait is átkutatják.
Cazeneuve felszólította a biztonsági erőket, hogy az ünnep során fokozott figyelemmel ellenőrizzék a templomok és az ünneppel kapcsolatos nyilvános rendezvények környékét, mert ezek a helyszínek a jelen helyzetben ideális célpontokká válhatnak a terrorszervezetek számára, amiért lehetővé teszik szimbolikus erejű – nagy számú keresztény halálos áldozattal járó – támadások végrehajtását. A belügyminiszter arra kérte az egyházkerületi vezetőket, hogy a rendőrséggel együttműködve tegyék lehetővé a nagyobb templomok védelmének szervezését, és folyamatos egyeztetéssel tegyék lehetővé a megelőző intézkedések fenntartását végig az ünnep időszakában. Tegnap este a katedrálisok bejáratánál több helyen 3-5 fős csoportokba szervezett biztonsági személyzet működött, akik ellenőrizték az emberek csomagjait. A fokozott figyelem amiatt indokolt, mert idén Franciaország a terrorizmus első számú célpontjává vált.
Januárban egy “szatirikus hetilap”, a Charlie Hebdo szerkesztőségében 11 ember öltek meg és 11-et sebesítettek meg fegyveresek egy hirtelen rajtaütés részeként, majd visszavonulásuk során egy rendőrt is lelőttek. Később mindkét merénylővel egy a rajtaütést követő túszejtő akciójuk során végeztek a biztonsági erők. A történteket egy újabb túszejtő akció követte, melynek során egy “magányos elkövető” egy kóserboltban túszokat ejtett, és négy emberrel végzett, mire a rendőrök megrohamozták az épületet, kiszabadították a túszokat és végeztek a merénylővel. Júniusban egy muszlim milicista lefejezte saját főnökét – később a börtönben holtan találták, mielőtt megkezdődött volna a tárgyalása. A támadás-sorozatot november 13-án egy összehangolt terrorakció követte, melynek során gépkarabélyokkal felfegyverkezett személyek és öngyilkos merénylők 130 embert öltek meg Párizsban, nagy nyilvánosságot vonzó rendezvényeken.
Franciaország biztonsági erői az ünnep során mindvégig teljes készültségben vannak. Az ország mintegy 45 ezer katedrálisából és templomából a nagyobb tömegeket vonzó helyszíneket biztosítják, hogy megelőzzenek egy újabb tragikus eseménysorozatot.


http://www.hidfo.ru/2015/12/az-unnep-soran-is-terrortamadastol-tartanak-franciaorszagban/

Svájcban arról szavaznak, hogy megtiltsák a bankok számára a pénz létrehozását

A radikális javaslatról szóló népszavazásra, hogy kizárólag a központi banknak adják a pénz létreh...
Hogyan léphetünk ki megszokott rendszereinkből egy boldogabb és teljesebb élet reményében

A radikális javaslatról szóló népszavazásra, hogy kizárólag a központi banknak adják a pénz létrehozásának hatalmát azután kerülhet sor, hogy a petíciót 110 ezer ember aláírta.

Svájcban népszavazáson fognak dönteni arról, hogy megtiltsák a kereskedelmi bankok számára, hogy pénzt hozzanak létre.

A svájci szövetségi kormány csütörtökön megerősítette, hogy népszavazást tartanak, miután több mint 110 ezer ember aláírta azt a petíciót, amely kizárólagos hatalmat adna a jegybanknak a pénz előállításához a pénzügyi rendszerben.

Link

A kampány - a Svájci Szuverén Pénz mozgalom vezetésével, mely Vollgeld kezdeményezésként ismert - célja, hogy korlátozzák a spekulációt, előírva a magánbankoknak, hogy tartsanak 100 százalékos tartalékot a betéteikkel szemben.

"A bankok többé nem lesznek képesek létrehozni pénzt saját maguk számára, csak akkor tudnak majd pénzt hitelezni, ha rendelkeznek azzal a betéteseiktől vagy más bankoktól," - mondja a kampányoló csoport.


A svájci közvetlen demokrácia keretei között akkor lehet népszavazást tartani, he egy indítvány 100 ezer aláírást képes összegyűjteni 18 hónapon belül.

Ha sikerrel jár, a kezdeményezés monopóliumot adna a Svájci Nemzeti Banknak a fizikai és elektronikus pénz létrehozására, "míg az azzal kapcsolatos döntés, hogy az új pénzt hogyan vezetnék be a gazdaságba, a kormányra várna," - mondja a Vollgeld kezdeményezés.

Az elképzelést, hogy a központi bankokra korlátozzák minden pénz létrehozását először az 1930-as években vetette fel és támogatta a neves amerikai közgazdász Irving Fisher, hogy ezzel megakadályozzák az eszközbuborékok létrejöttét és a felelőtlen hitelezést.

A modern piacgazdaságokban a központi bankok ellenőrzik a bankjegyek és érmék létrehozását, de nem minden pénz előállítását, ami akkor jelentkezik, ha egy kereskedelmi bank hitelkeretet kínál. A központi bankok célja, hogy monetáris politikával és szabályozó eszközökkel befolyásolják a pénzkínálatot.


A Svájci Nemzeti Bankot 1891-ben hozták létre kizárólagos hatalommal a svájci bankjegyek és érmék előállítására és kibocsátására.

De a Svájcban forgalomban lévő pénz több mint 90 százaléka jelenleg "elektronikus" formában létezik, amit a magánbankok hoztak létre, nem pedig a központi bank.

"Az elektronikus fizetési tranzakciók megjelenése miatt a bankok magukhoz ragadták a lehetőséget, hogy létrehozzák a saját pénzüket," - mondja a Svájci Szuverén Pénz kampány.

"A döntés, amit az emberek hoztak 1891-ben, már feledésbe merült."

A monetáris ügyekben tartott népszavazás nem új keletű Svájcban. Az elmúlt évben az ország több mint 78 százaléka szavazta meg, hogy utasítsanak el egy törvényt, amelyben a jegybankot arra köteleznék, hogy aranytartalékait növelje 7-ről 20 százalékra.

Az arany szavazással ellentétben - melyet annak előfutárának tekintettek, hogy újra bevezessék az arany standardot Svájban - közgazdászok inkább támogatják a "szuverén pénz" elképzelést, mint egy módját a gazdaság stabilizálásának, és a felesleges hitelállomány növekedés megállításának.

Izland - melynek felfúvódott bankrendszerét 2008-ban látványos módon láthattuk összeomlani - szintén kikiáltotta a magán pénz létrehozásának, és a töredékes banki tartalékolásnak az eltörlését.

A svájci népszavazás dátuma még nem lett meghatározva.


Telegraph