Az Atlanti Tanács szerint a dollár megkerülésével lehetne áthidalni az amerikai szankciók által okozott problémákat.
Az Atlanti Tanács francia tagja szerint az EU vezetői fontolóra veszik, milyen válaszintézkedéseket lehet hozni az Amerikai Egyesült Államok ellen, amiért felmondja az iráni atomprogram kapcsán kötött egyezményt.
“Számos lehetőség létezik, és ezek két kategóriába sorolhatóak. Az első kategória egyszerűen azzal kapcsolatos: hogyan védjük meg a saját érdekeinket? Hogyan biztosítjuk, hogy az európai vállalatok tovább működhessenek Iránban? Hogyan védjük meg őket a(z amerikai) szankcióktól?”mondta Delphine O, az Atlanti Tanács francia tagja, hozzátéve, hogy a második kategóriába olyan intézkedések sorolhatóak, mellyel az EU az Egyesült Államokkal szemben tesz bizonyos válaszlépéseket, amiért a szankciók az európai cégeket sújtják.
A politikus elmondása szerint az EU elsősorban az első kategóriára kell szorítkozzon, és az USA elleni szankciók lehetőségével akkor kell érdemben foglalkozni, ha az amerikai érdekérvényesítés kézzel fogható veszteségeket okoz az európai vállalatoknak. A Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta; Irán azon elgondolása, hogy az Európai Unióval folytatott üzleteket dollár helyett euróban kell folytatni, megfelelő válasz lehet az új kihívásokra.
“Fontolóra veszünk minden olyan mechanizmust, ami lehetővé teszi számunkra, hogy dollár helyett euróban kereskedjünk, annak érdekében, hogy az amerikai szankciók ne legyenek ránk hatással” – mondta.
Hétfőn Irán berlini nagykövete, Ali Majedi azt mondta, az iráni fél létrehoz egy bankot annak érdekében, hogy az EU-val folytatott tranzakciók dollár helyett euróban történjenek. Ez a bank Németországban fog működni, és lehetővé teszi, hogy az Európai Unió a dollár kiiktatásával tovább kereskedhessen az USA által szankcionált országokkal, például Iránnal és Oroszországgal.

http://www.hidfo.ru/2018/05/az-eu-kiiktatna-a-dollart-az-irannal-folytatott-kereskedelembol/nyíltan szembemegy az amerikai szankciókkal

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön egyértelműen kijelentette; az EU meg fogja tiltani az európai cégek számára, hogy betartsák az Egyesült Államok Irán ellen hozott szankcióit.
A Deutsche Welle beszámolója szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy javasolja egy olyan uniós szabályozás bevezetését, ami megtiltja, hogy az európai cégek betartsák az Amerikai Egyesült Államok által Iránra kivetett szankciókat.
Juncker az EU külügyminisztereinek csütörtöki találkozóján azt mondta, “Európai Bizottságként felelősségünk az európai vállalatok megvédése. Cselekednünk kell, és emiatt életbe léptetjük az 1996-os ‘blocking statute’ törvényt.”
Elmondása szerint a törvény már péntek reggel érvénybe lép, emellett döntés született arról, hogy az Európai Befektetési Bank megpróbálja előmozdítani az európai cégek iráni befektetéseit, és az Európai Bizottság az amerikai szankciók ellenére is célzottan támogatni fogja az Iránnal folytatott együttműködést.
Az 1996-os ‘blocking statute’ törvényt eredetileg a Kuba elleni kereskedelmi embargó, és az iránnal, Líbiával szembeni szankciókkal kapcsolatban dolgozták ki, de soha nem lépett életbe, mert az EU a konfliktusok politikai rendezését támogatta a gazdasági nyomásgyakorlással szemben. A törvény célja, hogy az EU területén kívül megvédje az európai cégeket a harmadik ország által hozott gazdasági szankciók hatásaitól.

http://www.hidfo.ru/2018/05/az-europai-unio-nyiltan-szembemegy-az-amerikai-szankciokkal/