Több ezer diák vett részt Londonban egy tömegdemonstráción, melynek során követelték a tandíjak eltörlését és a gazdagok megadóztatását.
A Munkáspárt által támogatott tüntetésre mintegy tízezer főt vártak a szervezők a parlament épülete elé, de a tényleges résztvevők száma ennél lényegesen alacsonyabb volt.
A tömegdemonstrációt megelőzően a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn egy videoüzenetet tett közzé, melyben azzal vádolta a politikai fősodor tagjait, hogy elárulták a fiatalokat, mert 2010 óta folyamatosan csökkentik az oktatásra fordított költségvetési forrásokat.
“A politikai establishment tagjai elárulták a fiatalokat. 2010 óta a toryk példátlan módon további megvonásokat eszközöltek az oktatás terén. […] most azt gondolják, elegendő kompenzáció, ha ennek töredékét visszaadják. Micsoda inzultus. Mindenkinek ingyenes kellene legyen az oktatás, bölcsőtől a sírig” – mondta Corbyn a tüntetés toborzó-üzenetében.
Az utóbbi év folyamán a szegényebb egyetemi hallgatók már nem támogatásokat, hanem hitelt kaptak, és sokan azzal kellett szembesüljenek, hogy tanulmányaik végeztével 50000 font (mintegy 17,5 millió forint) adóssággal kezdik pályafutásukat.
A tüntetés résztvevői követelték, hogy az oktatás a tömegek számára is hozzáférhető legyen, ne csak “az uralkodó elit tagjai számára”.


A felvonuláson emellett követelték a diákoknak adott megélhetési juttatások növelését, és a tandíjak teljes eltörlését.
Az oktatási hivatal szóvivője a tüntetést követően közölte:
“a mi oktatási rendszerünk félreállítja az akadályokat azok elől, akik tanulni akarnak.”
A szóvivő emellett megvédte a diákhitel konstrukcióját is, ami elmondása szerint mindenki számára elérhető, családi háttértől és származástól függetlenül.
A tüntetés során erőszakos cselekmények nem történtek, mindössze a felvonulás kezdetekor voltak kisebb incidensek, amikor valaki fáklyát dobott egy Margaret Thatcher arcképét tartó ellentüntetőre. A Metropolitan Police közleménye szerint nem történtek letartóztatások.



http://www.hidfo.ru/2017/11/tobb-ezren-tuntettek-londonban-a-szabad-oktatasert/