2014. július 16., szerda

Brüsszel ma történelmi hibát követ el

Újabb, Oroszország elleni szankciókat hirdet majd az Európai Unió a mai brüsszeli csúcstalálkozón, - a javaslatnak már a kihirdetés előtt kiszivárgott a tervezete, melynek másolatát eljutatták az orosz állami médiához. Az újabb gazdasági támadás részeként a Krím-félszigeten és Oroszországban (az EU szerint Krím nem Oroszország része) betiltanák a befektetéseket, valamint több téren korlátoznák a kereskedelmet.
Az újabb szankciók kiterjesztenék a célszemélyek és vállalkozások listáját, melyek ellen az Európai Unió általános kereskedelmi embargót hirdet. Újabb személyek listáját állították össze, akiknek az Európai Unióban található befektetéseit (ha van ilyen) befagyasztanák, valamint betiltanának mindenfajta befektetői tevékenységet Oroszország területén európai állampolgárok részére. Az Európai Unió összeállította orosz vállalkozások egy listáját, melyeket azzal gyanúsít, hogy "aláássák Ukrajna területi egységét és függetlenségét".
Hídfő.net | EU csúcstalálkozóUkrajna. Melyik is volt az? - Csak egy újabb EU-zászló lenne a brüsszeli betonban
Az Európai Unió emellett betiltja az orosz részvételt az Európai Fejlesztési Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank működésében. A London központú fejlesztési bank eddig rendszeresen biztosított hiteleket Oroszország számára nemzetközi befektetésekre, tavaly mintegy 3,2 milliárd eurónyi kölcsönt adott ki a két bank együttvéve. Oroszország részben ezekből a forrásokból finanszírozta az európai gázvezetékrendszer kiépítését, valamint a kelet-európai országokkal érvényben lévő mezőgazdasági együttműködéseket, ezért a brüsszeli radikális atlantisták úgy gondolták, hatásos lesz befagyasztani ezeket a forrásokat.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves szinten mintegy 9 milliárd euró hitelt helyez ki Európa-szerte, ennek töredékét Oroszország számára. Moszkvának 4,05% tulajdoni hányada van a fejlesztési bankban, nem teljesen tiszta, hogy az Európai Unió ezt a tulajdoni részt egyszerűen államosítani akarja, vagy vételi ajánlatot ad-e. Mondanunk sem kell, mindennek a következményei katasztrofálisak lesznek. Ennél nagyobb hibát talán nem is tudott volna elkövetni az Európai Unió. Nem Moszkvát fogja ugyanis érzékenyen érinteni ez a lépés, - ha az orosz részesedést kivonják az európai befektetések tekintélyes részéért felelős fejlesztési bankból, azzal céltáblává teszik az Európai Unió egyik mozgatórugóját Moszkva számára.
Borítékolni lehet, milyen következményekkel jár egy növekedés alapú, kapitalista gazdasági modell számára a növekedés elmaradása. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig Európa-szerte intézett befektetéseivel a növekedés egyik motorja volt. Az még hagyján, hogy a befektetések értéke minimum az orosz tulajdonrész arányával csökkenni fog, de a fennmaradó fejlesztési alap kockázat nélkül támadható orosz részről, mert részvétel híján bármilyen, a fejlesztési alap elleni gazdasági műveletnek minimális hatása lesz az orosz gazdaságra. Konyhanyelven úgy fogalmazhatnánk, hogy az Európai Unió épp most készül tökön rúgni magát. "Közeleg a tél." Fájni fog.


http://www.hidfo.net/2014/07/16/brusszel-ma-tortenelmi-hibat-kovet-el

Medvegyev: "Állami autó mostantól csak orosz gyártású lehet."

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta a rendeletet, miszerint az orosz állam képviselői és alkalmazottai hivatalos útra belföldön csak orosz gyártású autókat használhatnak. Ezzel kimondatlanul is a német autóexportra mértek csapást, mivel az orosz állami flottában rengeteg Mercedes és Audi típusú gépkocsi található. A hivatalos indoklás szerint azonban biztonságtechnikai, adatvédelmi és főként munkahelyteremtési indokok motiválták a döntést. Korábban is voltak próbálkozások az orosz személyautó-ipar felélesztésére, ám ezek nem okoztak mindeddig komolyabb nemzetközi viszhangot.
Hídfő.net | Medvegyev: "Állami autó mostantól csak orosz gyártású lehet."
A németek már eddig is veszteségeket könyvelhetnek el, mert 2014 első három hónapjában az oroszokhoz 1.1 milliárd euróval kevesebb járművet és gépet sikerült csak exportálniuk, így az első féléves német eredmény ebben a szektorban csak 7.6 milliárd euró. Az érdekesség, hogy a német export ukrajnába is csökkent, összesen 26%-al, ami 967 millió eurót jelent csak az év első negyedében.

http://www.hidfo.net/2014/07/16/medvegyev-allami-auto-mostantol-csak-orosz-gyartasu-lehet

Aleppo: még 3 nap!

Az Assad-kormányzat Aleppo körülzárási tervéből még három nap maradt vissza az eredeti, tíz napra számolt akcióból. Ez alatt az idő alatt se tétlenkedtek a Szíriai Arab Hadsereg (SAA) katonái.
Hídfő.net | SAA tank Homsz városában.SAA tank Homsz városában.
Aleppo, Al-Zahraa negyed: Az ISIS 50 fős veszteséget szenvedett, amikor úgy döntöttek, hogy egy árvaház elfoglalásával gyakorolnak nyomást az árvaház melett álló légi hírszerzés épületét védő szír katonákra. A behatolást egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval próbálták meg, de azt még az árvaház kapuja előtt kilőtte egy SAA mesterlövész, így az jóval a bejárat előtt robbant, az utána következő nagy meglepetésben pedig az SAA rajtaütött a várakozó terroristákon. Az ISIS halottak nagy része csecsen és dagesztáni volt.
Aleppo, Al-Zahraa negyed
Aleppo elvesztésével az ISIS sikeresen elveszti majd szíriai területeinek nagy részét, mert sivatagi harcot vívni állóháborúban szinte lehetetlen. Nagy valószínűséggel elkezdenek visszavonulni Észak-Szíriába és Irak irányába, ahol a "kalifátus" maradéka található. Majdnem biztos, hogy Észak-Szíriában segítséget kapnak a törököktől a kivonásban, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ISIS jelenleg is nagy - ám egyre fogyó - területet ellenőriz Szíria északi részén.
Az Egyesült Államok azon próbálkozása, hogy az olajárakon keresztül gyakoroljon nyomást az oroszokra, másodjára nem fog sikerülni. Hiába alapítanak bábállamokat Irak területén, hiába "felejtenek" ott nekik több száz millió dollárt egy bankban, az Államok lassú pénzügyi leépülésén ez se segít. Mindenáron egy háború kiprovokálása a cél, ha nem az oroszokkal, akkor a közel-keleti régió még tradicionalista arab államaival, hiszen akkor az USA 17 trillió dollár államadóssága hirtelen eltűnhetne, valamint a háború gazdasági hozadékai talpraállíthatnák az USA gazdaságát, ami mindig is egy hadigazdaság volt. Hadigazdaság pedig háború nélkül nem sokat ér.

http://www.hidfo.net/2014/07/16/aleppo-meg-3-nap

Az RTL a nemzetközi médiában kelt hisztériát Magyarország ellen

Az RTL Group vezetője most épp a Financial Times-nak nyilatkozott; "a kormány célja a reklámadóval az, hogy olcsón fel tudja vásárolni az RTL Klubot". Dirk Gerkens a brit gazdasági lapnak adott interjújában azt mondta, az RTL Klub az "utolsó jelentős független média" Magyarországon, és a kormány a csatorna miatt vezette be a reklámadót. A vezérigazgató szerint a kormány célja, hogy a sajtó szorongatásával arra kényszerítse az RTL Group-ot, hogy olcsón eladja a vállalatot az államnak, - majd sietve hozzátette, az anyacégnek nem célja az RTL Klub eladása.
Mint kiderült, az RTL ügyvédei már dolgoznak a kormánnyal szembeni jogi válaszlépéseken, vagyis valamiféle nemzetközi jogi eljárás fog indulni Magyarország ellen. Láthatóan az Európai Bizottság és a nemzetközi baloldali média közös erővel próbálja elriasztani a befektetőket - különösen a keleti befektetőket - Magyarországról, hogy a kormány mozgásterét így csökkentsék, és az állami költségvetés egyensúlyának felborításával elérjék, hogy Magyarország újabb IMF hitelt legyen kénytelen felvenni.
Az Európai Bizottság már bejelentette, hogy túlzottdeficit-eljárást fog indítani hazánk ellen. Sorban halmozódnak az ilyen-olyan eljárások lehetőségei, mindnek az a lényege, hogy a kormány anyagi mozgástere lecsökkenjen. Miközben az Orbán-kormány mindenáron az Azarov-kormány sorsára akarja juttatni az országot, a nyugat már elkezdte rövidebbre fogni a pórázt, ami egyelőre még mindig Orbán nyakában lóg.
http://www.hidfo.net/2014/07/16/az-rtl-nemzetkozi-mediaban-kelt-hiszteriat-magyarorszag-ellen

Leltárhiány Zsitomirban-meg egész Ukrajnában! No meg a fejekben!

Zsitomirban van az ukrán hadseregnek egy nagyon komoly “MZ”-raktárja. Aki volt katona, az tudja, hogy ez a Műszakilag Zárolt technikai eszközök raktárát jelenti.
Az itt tárol-zömmel nehéz technikát-csak háborús időkben veszik elő.
Hát Zsitomirban van egy ilyen “MZ”-raktár. Mindenféle járművekkel, mint egy jó boltban. Nyalókakirály hadvezetése úgy döntött, hogy körülnéz a raktárban-mert könnyen lehet, hogy pótolni kell a fronti veszteségeket.
Nyalókakirály vezető főügyészének helyettese Anatolij Matiosz tegnap tette közzé a vizitről szóló jelentést. (Már az is sokatmondó, hogy a leltárbizottság munkája nyomán egy ügyész ismerteti a tényeket.)
Summázva a dolgokat: Az “MZ”-készletet is fel kéne tölteni. Mert az, hogy egy tankból hiányzik a motor, vagy egy BTR-ből a váltó (esetleg minden kivülről nem látható holmi) vagy hogy hiányzik egy csomó tank lövegtornya, irányzó berendezések, rádiók-meg ilyen “apróságok”-azt még csak-csak viszonylag gyorsan lehet pótolni!
De komplett tankokat, meg hasonló eszközöket nem találni meg a telepen-pedig a leltárjegyzékben szerepelnek!-na az már kissé bajos. Mármint pótolni. Kiváltképp ilyen inséges időkben.
Ugyanis elég nagy a hiány! Mindenféle ketyeréből. Hova lett? Mikor tűnt el? Ki révén?
No ezt nem tudja per pillanat senki illetékes.
Helyettes főügyész úr most ezeket keresi! Egész komoly stábbal. Bár… Sejtve az “ottani” viszonyokat…!
Persze még abból is kerekedhetik egy aprócska ügy, hogy az ukrán hadsereg-béke lévén-pénzt csinált bizonyos technikai eszközök bérbeadásából. Igy-többek között-tucatnyi helikoptert is bérbe adtak, különböző polgári társaságoknak. Hasznositásra.
Ám az utóbbi időkben megcsappant a hadsereg forgószárnyas állománya, és kellene valamivel pótolni. Több mint egy hónapja már, hogy a bérlőket megkérték: a helyzetre való tekintettel, jó lenne ha visszaszolgáltatnák a gazdának a helikoptereket. Vis Mayor van!
Jött az újabb meglepi!
GAZDÁKNAK küldték a kérvényező levelet. Jobbik esetben a tulaj jelentkezett a papirokkal, hogy ő bizony ezt a helikoptert megvásárolt, kifizette! Úgyhogy ez már jogszerűen az övé!
Rosszabbik esetben a hadsereg bizottsága kereste meg a “bérlőt”-de ugyanilyen eredménnyel. Ott is előkerültek a tulajdoni lapok. Olvashatatlan eladói aláirásokkal, befizetést igazoló bizonylatokkal.
Úgyhogy…!
valc
Úgyhogy nem csoda, ha Valcman Nyalókakirály erősen ivásra adta a fejét. Kijevi verebek csiripelik, hogy az elnöki adminisztráció már vagy tiz napja nem látta józan állapotában az udvar urát. Többen botránkoznak is titokban Nyalókakirály magaviseletén, és megjegyzik: Ukrajna irott történelme során ilyesmire még példa nem volt!
Elnézve azt, ami ma Ukrajnában történik?-tökéletesen igazuk van!
Ukrajna irott történelmének páratlan és egyedülálló eseményei zajlanak.
(Bár ha jól belegondolunk, Jelcin mester is igy ütötte el a gondokat! De az néha legalább a nők fenekét fogdosta, meg vezéyelgetett duhaj jókedvében. Igazt, kis hiján ráment Oroszország!)
Ukrajna viszont biztosan rámegy!

http://balrad.wordpress.com/2014/07/16/leltarhiany-zsitomirban-meg-egesz-ukrajnaban-no-meg-a-fejekben/

A fiataljaink nagyon el vannak tévedve

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban kezdené, nettó 150 ezer forint alatt jó részük a kisujját sem mozdítaná, sokuk 300 ezer forint nettót akar kezdő fizetésnek. Szinte mindegyikük szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Úgy fest, a fiatalok egy másik mozit néznek.
Nagyon úgy néz ki, hogy a középiskolások még csak érintőlegesen sem érzékelik az őket körülvevő valóságot, számukra már az első munkahelyen is messze a legfontosabb elvárás a magas fizetés: a megkérdezettek közel fele nettó 200 ezer forintot tartana elfogadható kezdőbérnek, de sokan csak a 300 ezres kezdőfizetéssel lennének elégedettek – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. által működtetett Családi Kasszasikerek Program reprezentatív kutatásából.
A középiskolások leginkább egy nagyvállalatnál képzelik el a jövőjüket, de saját vállalkozásban a válaszadók 41 százaléka is gondolkodik. Érdekes karrierpályát is felvázolnak a fiatalok, amennyiben kétharmaduk élből valamilyen vezető pozícióba ülne be. Ezen kívül kiemelten lényeges még számukra, hogy a kiválasztott cég biztos háttérrel rendelkezzen (39 százalék), jó legyen a társaság (azaz fontosnak tűnik a stabil bulilehetőség is), a munka során használni lehessen a korábban megszerzett ismereteket és legyen előrejutási lehetőség.
Ahol nagyon látszik, mennyire elrugaszkodottak a valóságtól, az a keresetigény. Már az első munkahely kiválasztása során is mindent visz a kialkudott fizetés. A magas kezdőbér a válaszadók csaknem negyede szerint nettóban 200-300 ezer között legyen, a fiatalok további negyede még ennél is többre vágyik: négyből egy megkérdezett legalább 300 ezer forintot szeretne nyomban hazavinni. (Egy évvel korábban még átlagosan nettó 170 ezer forinttal is beérték volna.) A valósággal való kontrasztot mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy Magyarországon jelenleg 152 ezer forint a nettó átlagkereset az összes munkavállalót, tehát a 20-30 éves karriert felmutatókat és az állami dolgozókat is figyelembe véve. Ezen belül persze nagy az eltérés a fizikai munkások 105 ezer forintos nettó átlagbére és a szellemi foglalkozásúak 215 ezer forintos nettója között.
A másod- és harmadéves középiskolások és gimnazisták negyede már beérné valamivel nettó 200 ezer alatti kezdővel is, de nettó 150 ezres fizetés alatt inkább meg sem mozdulna. Harmaduk azonban 100 ezer és 150 ezer forint közötti fizetéssel is megelégedne.
Arról nem találtunk megbízható adatot, hogy mennyi a versenyszektorban, magáncégeknél elhelyezkedő pályakezdők átlagos bére. Ugyanakkor az átlagbérekből kiindulva tehetünk egy közelítő becslést. Brutális a különbség a fizikai és a szellemi munkások között, a nem egyetemet végzett pályakezdők sokkal alacsonyabb fizetéssel indulnak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanis a versenyszférában dolgozó fizikai munkások átlagos havi keresete nettó 110 ezer forint, míg a szellemi munkát végzőké ennek több mint kétszerese, csaknem 245 ezer forint. Egy kezdő fizetés nyilvánvalóan jócskán elmarad az átlagbértől. (Arról, hogy mennyit lehet keresni diploma nélkül, részletesebb adatokat az Eduline oldalán talál.)
A külföldit majmolják
A fiatalok munkavállalási szándéka a vállalatméret csökkenésével is fokozatosan csökken: a külföldi tulajdonú cégek általában vonzóbbak, mint a magyar tulajdonúak (jól láthatóan tökéletesen tájékozatlanok tehát az itteni multik egyikénél-másikánál uralkodó állapotok felől). Az mondjuk érthető, hogy legkevésbé a köz- és a nonprofit szféra mozgatja meg a középiskolások munkamorálját.

Kulturált fogalmatlanság jó sok pénzért

A kutatás eredményei azt is világossá teszik, hogy a fiatalokat kizárólag a diplomás lét érdekli, a 16-17 éves tanulók kiemelkedően magas aránya szeretne továbbtanulni (92 százalékuk) a középiskola befejezése után. A továbbtanulni szándékozók körében a legnépszerűbb a gazdasági és pénzügyi képzés, de vonzó még az orvosi, műszaki, és informatikai szakirány is. A legkevésbé népszerű az agrár, a társadalomtudományi, a rendészeti, illetve a pedagógusi pálya.
Az elképzelések azonban nagyon nincsenek pariban a KSH munkanélküliségi és jövedelmi adataival, a pályakezdők 19,4 százaléka, vagyis ötből egy ugyanis állás nélkül kezdi bolyongását a munka világában – az átlagos magyarországi munkanélküliségi ráta 8 százalékos. Az utóbbi 10 évben a pályakezdőnek megfelelő 15–24 éves korosztálynak ráadásul szinte töretlenül, folyamatosan növekedett a munkanélküliségi rátája, és 2013-ban 30 százalékra kúszott fel, azóta bár csökken, de továbbra is igaz, hogy sokkal rosszabb helyzetben vannak a pályakezdők, mint a munkatapasztalattal rendelkezők, hiába is ösztönzi a kormány az iskolapadból kikerülők foglalkoztatását járulékkedvezménnyel.
Az adatok visszaigazolják, hogy a képzettség nagyon sokat számít. A munkanélküliségi arány ugyanis csökken, ahogy haladtunk felfelé a képzettségi sorban.

Csalódniuk kell

Amennyiben mégis alkalmazzák valahol a diplomás fiatalt, keserűen kell szembesülnie az elvárt és a végül elfogadni kényszerült fizetés közötti szakadékkal. A diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb, 2013-as adatai szerint a pályakezdő diplomások jövedelme átlagosan 158 ezer forint forint, amin belül a legalacsonyabb, 125 ezer forint, a legmagasabb pedig 192 ezer forint. A képzési területek szerinti megoszlásban a műszaki diploma éri a legtöbbet, átlagosan 285 ezer forintot, ezt követi az informatikus és a gazdaságtudományi 260 és 247 ezer forintokkal.
Azok a fiatalok, akik nem vállalatvezetők akarnak lenni, vállalkoznának, illetve vállalkozást vezetnének. Ők jellemzően azok, akik pénzügyi tudatossága szignifikánsan magasabb a korosztályuk átlagánál – így persze adódik a kérdés, hogy mit tudnak a pénzügyekről azok, akik nem vállalkoznának, hanem már karrierjük elején vállalatvezetői széket terveznek maguknak. A fejüket vállalkozásra adók közül legtöbben a versenyszférát részesítik előnyben.
Pénzhiány és túl sok robot – ez tartja vissza a fiatalokat a vállalkozástól
A fiatalok úgy vélik, hogy a vállalkozási lét legfőbb ellenérve a vállalkozás beindításához szükséges pénz hiánya, a válaszadók kétharmada jelölte meg ezt a három legfontosabb ok egyikeként. Egyharmad azok aránya, akik szerint gazdasági kapcsolatok, egynegyed pedig azoknak, akik szerint politikai mutyi nélkül nem tud boldogulni egy vállalkozás. A válaszadók több mint negyede szerint a vállalkozói léttel járó kevés szabadidő is gátolja a fiatalokat abban, hogy vállalkozóként akarjanak dolgozni. Ezeknél lényegesen kisebb akadálynak látják a hazai és nemzetközi gazdasági helyzetet, a vállalkozók adóterheinek nagyságát és a magyar jogszabályok változását.

A legjobb lenne az EU pénzén jól élni

Mindezek alapján vakmerőség lenne megnyugtató képet festeni a jövő magyar vállalkozói rétegéről – amelynek tagjai a mai fiatalok mondhatni pénzügyi elitjéből kerülnének ki –, hiszen a fiatalok pénzügyi ismereti finoman szólva is igen szerények.
„A fiatalok gazdasági és pénzügyi ismeretei témakörében végzett korábbi kutatásunk eredményeit figyelembe véve kicsit meglepő, hogy a legtöbben a pénzügyi pályát preferálják. Abból ugyanis az derült ki, hogy az elméleti pénzügyi ismeretek meglehetősen alacsony szintet mutatnak. A megkérdezett középiskolások legalább kétharmada nem volt tisztában olyan alapfogalmakkal, mint például a törlesztőrészlet, a THM, a kötvény vagy az infláció. A felkészültség és érdeklődési kör helyett az előnyben részesített képzések és szakok említése inkább az ott megtanulható szakmák anyagi és társadalmi megbecsültségével függhet össze” – mondta Tóth Andrea, a Provident Pénzügyi Zrt. senior vállalati kapcsolatok vezetője.
A vállalkozónak készülő fiatalok sem okoznak meglepetést: vállalatvezetőnek készülő kortársaikhoz hasonlóan gyakorlatilag egy szempont motiválja őket, jelesül, hogy jó sok pénzt keressenek mindjárt az elején, leendő első munkahelyük legnagyobb előnyének az alkalmazottakhoz képest kereshető magasabb jövedelmet és a rugalmas munkaidőt tartják. Az eredmények szerint pozitívumnak gondolják továbbá, hogy a vállalkozók könnyebben megvalósíthatják életcéljukat, mint az alkalmazottak. Érdekes, hogy jelentős mértékű azoknak az aránya (30 százalék), akik magas összegű uniós támogatások és adókedvezmények igénybevételét remélik ettől a munkavállalási formától, azaz abban bíznak, hogy az európai polgárok finanszírozzák a megcélzott magas életszínvonaluk elérését és fenntartását.
HVG
Fotó: AFP / Fred Dufour

Igor Sztrelkov: felszabadítjuk a nyugat által elcsatolt területeket

Az EBESZ közgyűlésén heves politikai vita bontakozott ki arról, hogy egyes országok darabokat akarnak a széteső Ukrajnából, és melyik ország milyen részt hogyan csatolhatna el. Christopher Leitl, az osztrák szövetségi gazdasági kamara elnöke szerint Galícia vissza kellene térjen Ausztriához, mert korábban az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Leitl szerint, ha Ukrajnáról darabok szakadnak le és az ukrán államiság megszűnik, Galícia automatikusan Ausztriához kell kerüljön.
Igor Sztrelkov, a szlavjanszki népi milíciák vezetője hivatalos nyilatkozatot adott ki emiatt, amiben biztosította a térség lakosságát: nem fogják hagyni, hogy Kijev pedofilok, sátánisták és mindenféle söpredék részére átadjon akár egyetlen tartományt is.
Hídfő.net | Igor Sztrelkov
Sztrelkov elmondása szerint se az osztrákok, se a lengyelek nem tarthatnak igényt Galíciára vagy más tartományokra. Mivel Ukrajna a Szovjetunióból kiszakadt mesterséges képződmény, melynek Oroszország az utódállama, egyedül Oroszországnak áll jogában rendelkezni Ukrajna területi egysége felől.
Sztrelkov elmondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ha Kijev háttéralkukat köt egyes régiók leszakításáról, a népi milíciák felszabadító hadműveletet indítanak a nyugat által elcsatolt országrészek visszavételére. Sztrelkov hangsúlyozta, a NATO terjeszkedése az ateizmus és sátánizmus térhódítását jelenti egy keresztény országban, ezért minden eszközzel harcolni fognak a nyugati országrészek lecsatolása ellen.


http://www.hidfo.net/2014/07/16/igor-sztrelkov-felszabaditjuk-nyugat-altal-elcsatolt-teruleteket




Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" övezetében, főként Donyeck, Luhanszk, Liszicsanszk, Antracit, Szeverodonyeck és Krasznodon településeken, ahol az oroszbarát miliciák ellenállásra rendezkednek be az általuk védett hivatali épületekben. A tárca közölte, hogy az elmúlt nap alatt 14 támadás érte az ukrán fegyveres erők egységeinek állásait a térségben. Az orosz határnál lévő Donyeck megyei Marinyivka környékén ma tűzharc bontakozott ki a szembenálló erők között. Ezért nem kizárt, hogy Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal - mondta Valerij Csalij, az elnöki hivatal helyettes vezetője mai kijevi sajtótájékoztatóján, mintegy szankcionálva a helyzetet, az orosz hátszelet sejtve. Mivel elmondásuk szerint csak az oroszok rendelkeznek olyan hatótávolságú és erejú tüzérségi eszközökkel, amelyekkel a szóbanforgó támadásokat kivitelezték a keleti tömörülésben.



Bíró Dalma összeállítása

Macskajaj Kijevben

Marinyivka-térségében a Donyecki-régióban ma hajnalban az önvédelmi erők a felmorzsolás szándékával inditottak támadást a betolakodó latorhorda ellen.
Sztyepanyivka és Taranyi faluk irányából mértek az éjszaka vége táján Katyusákkal és aknavetőkkel tűzcsapást a megrettent latorhordára, de adtak az önvédelmisek a banditáknak a frissen érkezett önjáró lövegekből is.
Dmitro Timcsuk kijevi Valcman-talpnyaló, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője, fő szagértője és megmondóembere “három lator megsérüléséről” értekezik ténymegállapitása során, és megpenditi, hogy a “terroristák a civilek lakóházait lövik, amellyel óriási károkat és megpróbáltatásokat okoznak a helyi lakosságnak, amely lakosság fájó szivvel és könnyek között int búcsút a rendezetten új állásokba vonuló nemzeti gárdistáktól, ahonnan is már kezdik visszavetni az orosz támadókat.”
Arra Timcsuk nem tér ki, hogy a Nyalókakirály miért látta a fronthirek hallatán roppant fontosnak telefonon felhivni Washingtonban székelő mentorát-az amerikai alelnököt, Joe Bident?! Éjszaka!

Most nagyjából ez jellemzi a latorhorda erejét Újoroszországban
Jó hireket nem közölhetett vele, mert Joe bácsi igyekezett megnyugtatni Nyalókakirályt: az USA és az általa összegrundolt latorszövetség – a NATO – határozottan kiáll Ukrajna – azaz Valcman mellett! Joe bácsi is izgalomba jöhetett Valcman hireitől, hiszen csemetéjének komoly érdekeltségei vannak gázügyileg nem is messze attól a vidéktől, ahol most az önvédelmisek apritják Nyalókakirály latorbandáit.

A Dél-donbasszi csapda!
Nyalókakirály okvetlen hűségéről is biztositotta Joe bácsit, aki mindezek tetejébe kézzelfogható segitséget is adott a megszorult kijevi helytartónak. Ma reggeltől az amerikai műholdak adataihoz is hozzáférhet a kijevi “hadvezetés”! Amely már maga is mintha kissé elhamarkodott kijelentésnek tartaná az új hadügyér szent igéretét, miszerint a győzelmi parádét hamarosan megtarthatják az Ukrajnához visszatért Szevasztopolban!
Ami ugye a Krimben van!
A kijevi latorhatalom ugyanakkor valószinűleg végzetes lépésre szánta el magát végső kétségbeesésében. A totális donbasszi katonai összeomlást elkerülendő olyan fegyver bevetését késziti elő, amelyet a világtörténelem szárazföldi katonai műveletei során senki nem mert megtenni! “URAGAN” (Hurrikán) tipusú rakéta sorozatvetőket vonultat Újoroszország irányába.
uraganLátkép Sepetovkában. Sepetovka-Donyeck kb. 1100km. Kétnapi járóföld! De visszaút már nincs!
Ennek a fegyvernek a bevetésével a földdel tudnák egyenlővé tenni Donbasszt!
A következményei viszont nem hogy katasztrófa, de annál sokkal több. Tizezerszámú nagyságrendű civil halott, és Hiroshimát meghaladó kár!
Ennek a fegyvernek a harctér közelébe való vezénylése is háborús és emberiség elleni bűncselekmény!
Ha ezt az “URAGAN”-t megtöltik-nyakunkon a harmadik világháború!
Valcman és tettestársai sorsa eldőlt!

http://balrad.wordpress.com/2014/07/16/macskajaj-kijevben/

Globális azonosító rendszert a világnak

Mi lenne, ha minden újszülött automatikusan kapna egy digitális azonosítót? Létezik egy európai ország, ahol már használatban van egy ilyen kártya, amit az egészségügyi ellátáshoz, a banki ügyintézéshez, vásárláshoz és még a szavazáshoz is használhatnak az állampolgárok. A rendszer olyan sikert aratott, hogy hamarosan bárki, állampolgárságtól függetlenül is igényelheti.
A globalista elit szócsöveként ismert The Economist azt szorgalmazza, hogy az egész világon vezessék be az Észtországban működő „nemzeti azonosító rendszert”. A cikkből megtudhatjuk, a módszer igazi „kiber álom” és számos problémára megoldást nyújthat:
Létezik egy hely a földön, ahol a kiber álom valósággá vált már. Észtországban minden lakos állampolgári joga a biztonságos, hitelesített személyazonosság. A kórház már az újszülött hazaérkezése előtt kiadja számára digitális születési anyakönyvi kivonatát, ami egyúttal egészségbiztosítását is automatikusan elindítja. A kicsi balti állam valamennyi 15 év feletti lakosa rendelkezik már digitális személyazonosítóval, amit az egészségügyben, az elektronikus bankoláshoz és vásárláshoz, vagy akár szerződések aláírásához, email üzenetek titkosításához, vonaljegy vásárláshoz és sok egyéb máshoz, például szavazáshoz használhatnak.
Észtországban már digitális azonosítóval lehet szavazni.
Észtországban már digitális azonosítóval lehet szavazni.
Az Economist szerint az észt kormány több millió, nem észtországi lakos számára is tervezi kiadni az azonosítót:
Észtország szeretné áthidalni a globális piacon létező óriási rést. Az idei év második felétől kezdve elkezdi nem észt lakosok számára is kiadni az azonosítókat és ezáltal egy globális, állami szabványon nyugvó digitális személyazonosító rendszer alapjait fekteti le. A kérelmezők egy csekély, 30-50 eurós díj ellenében, biometrikus azonosítóik rögzítése és a kötelező dokumentumok benyújtása után, megkaphatják az azonosító kártyát vagy annak mobiltelefonon rögzített virtuális megfelelőjét, amit a SIM kártya egyik külön, biztonságos modulján tárolnak.
Néhány jó ötlet sajnos mégsem terjed el igazán, mert túl kevesen fogadják el. 1,3 millió lakosával Észtország pedig csupán egy csepp a tengerben, még akkor is, ha ehhez hozzáadjuk azt a 10 millió további embert, akik bár nem lakosai az országnak, mégis kaphatnának ilyen azonosítót. Komoly változást hozhat ebben a helyzetben egy hamarosan hatályba kerülő új uniós szabály, ami előírja majd minden tagállam számára egymás digitális azonosítóinak elfogadását. Ez azt jelenti, hogy az észt azonosítóval rendelkezők bárhol legyenek is, az új azonosítóval igazolhatják majd személyazonosságukat az állami azonosítót elfogadó szolgáltatók felé, titkosíthatják üzeneteiket vagy intézhetik hivatalos ügyeiket az Európai Unión belül.
Az Economist tehát abban reménykedik, hogy Észtország mintaként szolgálhat az egész világ számára.
A kérdés természetesen, hogy valóban szeretnénk-e, hogy az állam még több hatalmat kapjon életünk felett?
Amennyiben idővel a digitális azonosító szükségessé válik a vásárláshoz, a banki ügyintézéshez vagy az egészségügyhöz, a kormány egyúttal hatalmat kapna az ilyen „előjogok” azonnali és egyszerű megvonására is.
Már ma is számos példát láthatunk arra, hogy miként él vissza az állam az különböző adatbázisokban felhalmozott személyes adatokkal. Nemrégiben például azért indult per az amerikai igazságügyi minisztérium ellen, mert hétköznapi állampolgárokat helyeztek a „terror adatbázisba” teljesen hétköznapi tevékenységekért, mint például online számítógép vásárlásért, vagy a vasútállomás nyilvános WC-je előtti várakozásért.
Tényleg ezen az úton akarunk haladni?
Arról nem is beszélve, hogy az azonosító kártyákat el lehet veszíteni, ellophatók és könnyen hamisíthatók, tehát a logikus lépés a folyamatban bizonyára annak népszerűsítése lesz, hogy kényelmünk és biztonságunk érdekében az azonosítót inkább hordjuk a bőrünk alatt.
Az idősebbeknek ez az elképzelés teljesen abszurdnak tűnik, a fiatalok azonban örülnek az ilyen újításoknak és még noszogatni sem kell őket. Önként teszik meg.
Ma már a tetováló stúdiókban és alagsori műhelyekben is kiborggá alakíttathatják magukat az emberek apró beültethető mágnesek és mikrochipek segítségével.
Biohekkereknek, kiborgnak vagy grinder-nek (daráló) nevezik magukat és minden egyes új beültetéssel az ember és gép fúziójának határait feszegetik.
Üdvözöljük a biohekkerek világában.
A testmódosítás világának peremén található ez a közösség és sokféle gondolkodásmódú, de igen lelkes követőket vonz. Van, akit csupán az új technológiákkal való kísérletezgetés érdekel, míg másokat a mágnesek és chipek konkrét funkciói csábítanak. (NBC)
Hogy tetszik?
Sajnos egyre inkább elmondhatjuk, hogy ez a vonal nem csupán a társadalom peremén élőket vonzza. Az LG például a gyerekeket szeretné követni:
Az elmúlt néhány év során számos technológiai cég állt elő hordható eszközökkel, amelyek célja útvonalunk vagy szívverésünk nyomon követése, vagy akár email üzeneteink továbbítása a csuklónkra.
Lehetséges, hogy gyerekeink elektromos nyomon követése a következő front?
Az LG szerda reggel mutatta be új KizON nevű csuklópántját, ami segít a szülőknek nyomon követni gyerekeiket. A KizON GPS, Wi-Fi és mobilinternet jelek segítségével azonosítja a felhasználó helyzetét valósidőben, majd az információt továbbküldi egy Android alkalmazásba.
Ne feledkezzünk el a Bill Gates által szponzorált fogamzásgátló chipről sem, ami 16 éven keresztül képes megakadályozni a terhességet és távirányítással szabályozható.
Akár készen állunk, akár nem, ezek a technológiák itt vannak. Egyelőre önkéntes alapon, de közeledik a nap, amikor se venni, se eladni, se munkát vállalni, se orvoshoz menni nem lehet majd nélkülük.
34815_6_1

Forrás: The American Dream

Időkjelei: Ezek a technológiák szép fokozatosan egyetlen globális mátrixszá állnak össze, míg végül minden funkció (legyen az pontgyűjtés, fizetés vagy személyazonosítás) és információ egyetlen adathordozóra kerül. A kártyák és egyéb azonosítók számát minden fejlett országban csökkenteni és egységesíteni akarják. Magyarországon például Nemzeti Egységes Kártyarendszer néven fut a kezdeményezés. Mivel az átállás fokozatos és minden esetben a kényelmet, a biztonságot és persze a gazdaságosságot állítja előtérbe, hamarosan azon vesszük észre magunkat, hogy a végtermékkel már csak egyetlen gond lehet: elveszíthetjük vagy ellophatják, tehát biztonságos tároló helyet kell találni számára…

Megteremtették, majd megsemmisítik a polkorrektséget?

Valaki - feltehetőleg a Demokratikus Koalíció egy csalódott szimpatizánsa - összefestette a DK budapesti információs irodáját. "Már két hete cigányozunk. Szavazzon ránk."
Hídfő.net | DK információs központ
Az ügy mindeddig nem kavart olyan vizet, hogy foglalkozni kelljen vele. A Demokratikus Koalíció Miskolcon azt a Pásztor Albertet indítja polgármesterjelöltként, aki néhány éve rendőrfőkapitányként kijelentette, hogy "a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük". Azt követően a volt SZDSZ-es Eörsi Mátyás egy interjúban bejelentette, hogy statisztikailag létezik romabűnözés, - ami a teljes korábbi retorikájukkal ellent mond. Mivel magyarázható mindez?
Ugyanezen közösség vezette be a rendszerváltást követően a "politikailag korrekt" nyelvezetet, a cigánybűnözés szót pedig kivezették a használatból. Tudniillik, a cigánybűnözés szó a rendszerváltást megelőzően általánosan használt fogalom volt a kriminológiában. Mindössze egy SZDSZ-kormány kellett hozzá, hogy a nyugati szociológiában használt szakkifejezések (és nézőpont) felváltsák a korábbi megnevezéseket. A cigánybűnözésből megélhetési bűnözés lett, gyakorlatilag készen át lett véve egy újabb nyugati eszmerendszer szóhasználata. A Jobbik mindössze annyit tett, hogy visszavette használatba a kommunista időszakban használt megnevezést.
Mit tett a Demokratikus Koalíció? Egyszerű lenne mondani, hogy "győzött a jobboldal, lehet beszélni a cigánybűnözésről, mert már a baloldal is elismeri". Pedig egyáltalán nem erről van szó. A Demokratikus Koalíció politikusainak teljesen mindegy, milyen kifejezést használnak és milyen ideológiát képviselnek a belpolitikában. Azt mondják, amire belpolitikai igény van, hogy eladjanak valamit, amire viszont egyáltalán nincs igény. A Demokratikus Koalíció azért cigányozik, mert a Fidesz a két rivális párt kiütésével és a nyugatellenes retorikával oly mértékben stabilizálta saját szavazóbázisát, hogy a DK a Fidesztől szavazatokat elszívni nem tud. Célkeresztbe került a Jobbik, mint potenciális szavazóbázis.
A felmérések nagy része azt mutatja, hogy a Jobbik szavazóbázisa úgynevezett "protestszavazó", azért szavaz a pártra, mert nincsen jobb, de valami ellen el akar menni leadni a voksát. A Demokratikus Koalíció számára így a célközönség egy része átmenetileg a Jobbik szavazóit jelenti. A sors iróniája (vagy valami más), hogy éppen azokra a választókra van szüksége a DK-nak, akiket a Jobbik az utóbbi hónapokban leépít az újonnan felvett polkorrekt megjelenésével. Akiket a Jobbik leírt, kidobott, annak most a DK cigányozik, hogy a lepergő szavazatokat megszerezzék. A DK-nak elsősorban gyors szavazóbázisnövelésre van szüksége, hogy saját létezését megindokolhassa. Erre van igénye a könnyen elérhető szavazóbázisnak, ezt teszik. Azért, hogy eladjanak valamit, amire viszont nincsen igény; az Európai Egyesült Államokat.
Vegyük észre, hogy a Demokratikus Koalíció semmi egyebet nem csinál, egyszerűen külföldi ügynökként a magyar államiság aláásását folytatja, az Amerikai Egyesült Államok európai megfelelőjének létrehozásán dolgozik megrendelésre. Ez az egyetlen stabil pontjuk, ezt képviselik. Hogy ezt keresztülvigyék, mindenre hajlandók lesznek, hogy a magyar államiság felszámolásának gondolatát meggyökereztessék a magyar belpolitikában. Most cigányoznak, mert arra van igény. Ha az elemzőintézeteik bejelentik, hogy a Jobbik a polkorrektség és Morvai Krisztina, Jakab Péter miatt már nem tudja megszólítani a 33%-nyi antiszemitát, akkor bizony a DK zsidózni fog. Vagy alsógatyában táncolni a Duna-parton, ha arra van igény. Mindezt azért, hogy legyen egy párt, lehetőleg minél nagyobb szavazóbázissal, aminek politikusai eközben az Európai Egyesült Államokat nyíltan képviselik.
Nagyon veszélyes játék ez. Ha a Jobbik képes lenne hosszú távon gondolkozni és valóban a magyar nemzet érdekét nézné, a DK lépéseire válaszként visszatáncolna a polkorrektségből és stabilizálná korábbi szavazóbázisát. Még a cigányozás-zsidózás betiltása előtti szavazóbázist. Mivel hosszú távon láthatóan nem gondolkoznak, így a DK sikerrel szívhatja fel a Jobbik által kukába dobott szavazatokat, és a következő országgyűlési választásokra jelen lesz egy huszonszázalékos párt, ami protestszavazók megfogásával a magyar államiság felszámolását hirdeti. Valaki sakkozik, valaki egyetemi bulira megy. A Jobbik gondolkodói feltehetőleg az utóbbit csinálták. Emiatt Vona Gábor polkorrektségének hosszú távon olyan következményei lehetnek, aminek a belátására láthatóan képtelenek.
Molnár István

Dél-Amerika felmérte az USA gyengeségét

Egyre erősebbek Dél-Amerikában az USA ellenes hangok; most, hogy Putyin elnök több dél-amerikai országot meglátogatott, közvetlenül is érezhette, mennyire szeretnék ezek az országok a maguk útját járni, immáron az USA utasítgatásai nélkül. Legutóbb Argentínában járt, ahol az ottani elnöknő utalásokat tett arra, hogy a Falkland-szigetek kérdése még nincs elfelejtve.
Putyin elnök az Egyesült Államokkal kapcsolatban élt azzal a hasonlattal, hogy: "amíg az európai szövetségeseihez rakétavédelmet telepít Észak-Koreára hivatkozva, mit szólnának hozzá, ha mi sokkal hatékonyabb rendszert telepítenénk dél-amerikai országokba, esetleg a szomáliai kalózokra hivatkozva. Megtehetnénk."
Nicaraguában nemsokára orosz és kínai cégek megkezdik az új csatorna építését, jók a kapcsolatok Brazíliával, Venezuelával, Kubával, és még számtalan állammal. Dél-Amerika egyre erőteljesebben közeledik Oroszországhoz, mert látva az USA gyengülését keresi a komoly szövetségeseket ehhez az ellenálláshoz. Most, hogy Putyin elnök és Cristina Kirchner szóban megállapodtak az argentin hadsereg fejlesztéseiről, ezen belül a flotta fejlesztéséről, nemsokára nem csak álom lesz a Falkland-szigetek visszaszerzése Angliától.

http://www.hidfo.net/2014/07/16/del-amerika-felmerte-az-usa-gyengeseget

Nyugdijrendszerünk: “sikerágazat” az összeomlás küszöbén!

A kormány egyik állandó érve, hogy a nyugdíjasokat megvédték a válság negatív hatásaitól. Pedig a legnagyobb átalakítások és megszorítás az elmúlt években éppen ezen a területen zajlottak le, és sokan kerültek az „út szélére” a Policy Agenda szerint.
A 2008-as válságot követően a magyar kormányok jelentős megszorításokba kezdtek a nyugdíjrendszerben. A Policy Agenda összeszedte ezeket, és kiszámolta, mennyit veszítettek a nyugdíjasok, illetve kik voltak a változások nyertesei. Az első lépés a Bajnai-kormány idején megszüntetett 13. havi nyugdíj volt, amelyet azután az Orbán-kormány alatt a nyugdíjrendszerből kiszorítás politikája követett. Csaknem 300 ezer fővel lett kevesebb az ellátott, és ez lehetővé tette, hogy azok, akik benne maradtak a rendszerben néha az inflációnál is nagyobb emelést kapjanak.
A gazdaságkutató intézet szerint az elmúlt években sokan kerültek „az út szélére”. A kormány eközben azt hangoztatta, hogy kiállt a nyugdíjasok mellett, és megvédte a nyugdíjakat. A védelem a Policy Agenda szerint megszorításokra épült, és a kabinet csak csak azok eredményeit mutatja fel, akik a reform „túlélői”.
Több öreg, kevesebb nyugdíjas
A válság évében a nyugdíj előtt állók, vagy a nyugdíjkorhatárt betöltöttek száma (60 év felettiek) 2,19 millió fő volt. A Népességtudományi Kutatóintézet előrejelzése szerint idén már 2,4 millió ember lesz Magyarországon, akik betöltötték a 60. életévüket. Ez 9,5 százalékos emelkedést jelent. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nyugdíjrendszerben is többen lennének. A válságot megelőzően (2008 áprilisában) még 3,05 millióan kaptak nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást. Ez a létszám 2014 áprilisára 2,78 millió főre apadt, amely 9 százalékos csökkenés.

                                   Rokkantnyugdijas fölülvizsgálat. Keze-lába megvan!-dolgozhat.
A jelenségnek több oka is van. Egyrészt a rokkantnyugdíj rendszerének teljes átalakítása, és a korábbi rokkantnyugdíjasok egy részétől a korábbi ellátás elvétele, míg a másik ok az, hogy a korhatár előtti nyugdíjasoktól, a szolgálati nyugdíjasok egy részétől szintén elvették a korábbi ellátást. Ugyanakkor több mint 100 ezer fővel növelte a nyugdíjban részesülők létszámát a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nőkre bevezetett kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőség.
Mi lett a pénzzel?
Érdekes tendenciát mutat az is, hogy az állam mennyit költ a nyugdíjellátásra. 2008-ban még 2891 milliárd forintot osztottak így szét, idén a tervek szerint ez 2954 milliárd forint lesz. Ez mindössze 2,2 százalékos növekedést jelent, amely a GDP-hez viszonyítva már csökkenésnek számít. 2008-ban még a GDP 10,9 százalékát költötte az állam a nyugdíjrendszerre, 2014-ben ez az arány 9,6 százalékra csökkent. Azaz a bruttó hazai össztermék 1,3 százalékát a válság óta kivonták a magyar kormányok a rendszerből. Ez a hat évvel ezelőtti arányhoz hasonlítva 380 milliárd forint megszorítást jelent.
A képet árnyalja, hogy 2008 óta 27,7 százalékkal emelkedett a nyugdíj összege, legalábbis annak aki, már hat évvel ezelőtt is nyugdíjas volt. A nyugdíjak egy főre vetített nominális értéke azonban ennél nagyobb emelkedést mutat. 2008 áprilisában még 74.568 forint volt az átlagosan folyósított összeg, 2014 áprilisában ez 103.527 forint.
Azaz 39 százalékkal kap többet átlagosan az, aki benne van a rendszerben, mint az aki 6 évvel ezelőtt kapott ellátást. Ez a mérték elsőre jól hangzik, de ha összevetjük a korábbi adatokkal (átlagos emelés mértéke, illetve a rendszerből kikerülők száma), akkor az látszik, hogy a statisztika azért lett jobb, mert az átalakítások miatt sokan kiestek az állami nyugdíjrendszerből a támogatotti körből azok közül, akik amúgy is kis összeget kaptak. Ezek pedig leginkább a megváltozott munkaképességűek közül kerülnek ki.
A többiek eltérően reagáltak
Az Európai Unió statisztikai szervezetének (Eurostat) adatai azt mutatják, hogy versenytársaink eltérően reagáltak a válság miatt kialakult helyzetre a nyugdíjrendszer szempontjából. A visegrádi országokkal, Szlovéniával, Horvátországgal, Bulgáriával, Romániával és a Balti-államokkal összehasonlítva Magyarországot az látszik, 2011-ig Litvánia után náluk volt a legkisebb növekedése a nyugdíjrendszerre fordított kiadásoknak. Magyarországon 4 százalék volt az emelkedés mértéke, míg a sorban előttünk állóknál átlagosan 20,5 százalék.

A következő években nyilvánosságra kerülő adatok még rosszabbak lesznek számukra, mivel ahogy korábban is bemutattuk 2014-ben várhatóan csökken 2011-hez viszonyítva a kiadások összege, miközben versenytársaink ezen a fronton is elhúznak mellettünk.
(HVG)

Meddig lehet bírni a nyomort, a kilátástalanságot, a válságot, a háborút Kárpátalján?

MTI
„Nincsenek utak, nincsenek közművek, nincs közvilágítás, de az adóterheinket emelik” – ezt is mondta többek között Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök egy hétvégi egyházi tanácskozáson. A magyar közösség egyik vezetőjének öt legmegrázóbb ténye a kelet-ukrajnai háború helyi lecsapódásairól.
A református egyház még az államtól átvállalt oktatási és szociális feladatok ellátásáért sem kap semmiféle támogatást. Kijev a bajban azonban számít a segítségre: golyóálló mellények, repeszálló szemüvegek és sisakok, valamint katonai csizmák beszerzését kérte a magyar reformátusoktól.
Az ingatlanadó ez év második felétől már nem csupán az ingatlanok lakóterületére, hanem az egész telekre kiterjed. Az egyháztól a szovjet időkben elvett, lelakott, majd magyarországi és nyugati segítséggel kínkeservesen felújított ingatlanokért hamarosan tetemes summát kell fizetni.
Mindenkit sújt az óriási infláció, az ukrán nemzeti valuta az elmúlt hónapokban elvesztette értékének harmincöt-negyven (!) százalékát.
Az üzemanyag literenkénti ára már az egy eurót is elérte. Az orosz gázcsapok elzárása is komoly fejfájást okoz, mert a tél közeledtével gázkazánok helyett vegyes tüzelésű kazánokat kellene beállítani, de a csere nagyon drága.
A katonaköteles férfiak javarészt Magyarországra menekülnek a behívó elől. A családok, az otthon maradó asszonyok, gyerekek és idősek nyomorúságos helyzetét a református egyház a tél közeledtével ingyenkonyhák felállításával és tűzifa biztosításával tervezi enyhíteni.
(forrás: http://www.karpatinfo.net)

Összeomlott a “B”-terv! Rendezetlenül menekül Nyalókakirály latorhordája

Valcman latorhordája kétségbeesetten vonul vissza Észak-Donbasszban.
A két hete inditott “felszabaditó” hadjárat eddig teljes kudarcot és iszonyatos veszteségeket eredményezett a kijevi latorhatalom zsoldoshordájának.
Бойцы ополчения Донбасса
“Elért eredményeiket” több helyen feladva mintegy 30-40 km-re kénytelenek visszavonulni, miközben ismét súlyos veszteségeket szenvednek.
Izvarino, Krasznodon, Szcsasztyje, Alekszandrovka-már csak emlékeikben él, mint ahogyan a luhanszki repülőtér elfoglalásának vágya is. Tegnap már pánikszerűen távoztak, miután Alekszandrovkánál “GRAD” tüzérségüket-mint leghatékonyabb fegyverüket-a miliciák felmorzsolták.
Észak-Donbassz határtérségének uralási törekvései mind füstbe ment tervek lettek.
Dél-Donbassz elfoglalása is már csak álmaikban szerepel. A Szaur-Mogilja uralta sik terep halálos csapdává vált a latorhordának. A tegnap reggeli Sznyezsnoje ellen intézett terrorbombázáson felbőszült milicisták önmagukat nem kimélve vetették rá magukat az orgyilkos hordára. A milicia embervesztesége saját közléseik szerint közel ötven fő volt. A latrok számolatlanul hullottak, és a maradék állomány halálfélelemben lapul ahol tud. A közlekedési útvonalak elvágva számukra, utánpótlás semmi, csak a helyi lakosság dühe és bosszúszomja.
Az elfoglalni oly hőn áhitott déli határtérség a zsoldosok számára halálos csapdává vált. Hátukat a Szaur-Mogiljára települt önvédelmi tüzérség és a milicisták állandósult rohamai veri, előttük viszont már csak az orosz határ-amerre meg nem nagyon szeretnének menni. Pedig onnan még nem lövik őket.
Donyecknél próbálkoznának egy kis sikerélményt begyűjteni, ám támogató tüzérségüket visszavetették a miliciák “GRAD”-ütegei. Ráadásul egyre nagyobb páncéloserők érkeznek Donbassz fővárosához, tovább erősitve a DNR magabiztos fölényét.
Hacsak a kijevi Nyalókakirály nem kér tűzszünetet, a következő két napban latorhordáját teljesen leirhatja! (Persze ha kérne-nagy butaságot követne el a donbasszi önvédelem azzal, hogy teljesiti ennek a megbizott hóhérnak a kérését!)
Igor Sztrelkov kb. egy órával ezelőtti helyzetjelentése szerint összeomlott a “B”-terv, és mind a reguláris kijevi csapatok, mind a “nemzeti” gárda zsodosai rendezetlen, hatalmas kavalkádban próbálkoznak a meneküléssel.

http://balrad.wordpress.com/2014/07/16/osszeomlott-a-b-terv-rendezetlenul-menekul-nyalokakiraly-latorhordaja/

Gyorshírek Ukrajnából - visszavonul az ukrán hadsereg

A Luganszk bekerítésére elindított offenzíva sikertelensége miatt kivonják az ott bevetett ukrán haderőt. A térkép alapján látható az offenzíva célja, miszerint be akarják keríteni a várost. A város előtt azonban sorozatban érte az egyre nagyobb veszteség a hadsereget. Egyetlen nap alatt elvesztettek 9 tankot, 7 rakétás egységet, három repülőt. Saját bevallásuk szerint elesett 290 ukrán katona, megsebesült 970. A valós adat ennek sokszorosa, olyannyira, hogy már a kis városi kórházak is a harcok sebesültjeivel vannak tele. Az elesettek neveit sehol nem közlik, nehogy feltűnjön valakinek, hány nevet hallgatnak el.
A piros nyíl lett volna a terv Luganszk körbezárására, és a reptér mentesítésére. Az offenzíva elbukott.
 hidfő.net/Bulat
A T64 teljesen átdolgozott és felmodernizált változata, az ukárnok jelenleg legmodernebb harckocsija a Bulat. A Luganszk elleni csatában vetették be először nagyobb tömegben, amelyből számos a harctéren maradt. Az offenzíva sikeréhez ez is kevés volt. 
Tehetetlen dühében, vagy népirtási szándékkal az ukrán hadsereg grad rakétás egységekkel lőtte Luganszk lakónegyedét. A kijevi vezetés olyan módon védekezik, miszerint a védők lőtték azt a várost, amit védenek. Ez már-már hasonlatos ahhoz az érveléshez, hogy azért találták el a városházát a milicisták hőkövető rakétái, mert túl meleget csináltak a légkondicionálók - miközben ott is ők bombáztak, akkor éppen kazettás bombával. Az atlantisták kijevi bábjai láthatóan minél nagyobb pusztítást akarnak véghezvinni az oroszok között. Bosszú ez Grúziáért, Szíriáért, Csecsenföldért, és még kitudja hány félresikerült és megakadályozott CIA és Moszad próbálkozásért. Az orosz vezetés azonban el fogja érni, hogy kollektív bűnös lesz az egész ukrán vezetés. Egy év esetleg kettő, és ott fog ülni az egész tömeggyilkos banda a vádlottak padján.
A térképen látható déli kiszögelés ukrán oldalról éppen összeomlás alatt áll. Északon Luganszk városa melletti bethatolást éppen most (Júli 16) vonják vissza a Donyeck folyóig. 
Az ukrán offenzíva két pillérre támaszkodott. Északon a határvárosok (Szlavjanszk, Kramatorszk) és a fő északi város, Luganszk elleni támadásra, délen pedig Donyeck és a határvonal visszafoglalása. A déli beszögelésben nagyjából 6000 ukrán katona ragadt bent. Egyesek szerint 8000, a hadsereg titkolja az adatokat. A déli hadsereg azonban mára nagyon nehéz helyzetbe került. Donyeck térségében állítólag - hivatalosan nem megerősített hírek szerint - nagyon nagy a fegyvert letett ukránok száma. Becslések szerint akár 3000 fő felett is lehet. Valószínű, hogy az északi offenzívát azért kellett leállítani, hogy tehermentesítésre átcsoportosítsák a sereg egy részét délre. Az is kérdés, hogy mit csinálnak a donyecki milíciák ilyen nagy számú hadifogollyal.
Az ukrán elhárítás időközben újabb felvételeket tett a neten nyilvánossá, amelyen Oroszországból átvonuló tankok és önjáró lövegek láthatóak. Ennek ellenére, mivel a filmen maga a határátlépés nem látható, és ilyen technikát zsákmányolhattak a milíciák, ennek semmilyen bizonyító ereje nincs. Kijev továbbra sem tudja Moszkvát belerángatni a háborúba. Moszkva azonban bejelentette, hogy az Oroszország területére történt halálos áldozatot követelő átlövésről készült műhold felvételeket kivizsgálja, és nemzetközi bíróságon törvény elé állíttatja a felelősöket.
További súlyos veszteségekről jött hír. Izvarine határátkelőnél kibontakozott csatában az ukrán deszant egységek teljesen megsemmisültek. Parancsnokuk kétségbeesett üzenetet küldött, miszerint már csak nyolcan maradtak, és nem tartanak ki reggelig. Erősítésre és utánpótlásra lenne szükségük. Tőlük néhány kilométerre a 72. dandár szinte teljesen felmorzsolódott, a 24 gépesített dandár a menekülését küzd. Jelentésük szerint olyan erős tüzérségi tűz alatt állnak, hogy mozdulni sem tudnak, csak egyre fogynak. Technikájuk 90 százaléka elveszett, ami 70 darab harcjárművet jelent. Az egész déli frontszakasz összeomlani látszik. Az egységek maradékai megpróbálnak kitörni.
Ezen kívül egy teljesen különálló határ menti településen, Újoroszországtól mintegy 60 kilométerre északra Zolotarivkán is harcok törtek ki oroszok és ukrán katonák között.

http://www.hidfo.net/2014/07/16/gyorshirek-ukrajnabol-visszavonul-az-ukran-hadsereg

Tömegsírba temetik a péceli idősotthon halottjait

„Az Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” – mindössze ennyi jelzi egy félig a földbe süllyedt márványtáblán a péceli református temetőben, hogy éppen 20-25 ember sírján állunk. A magukra hagyott, demens, sokszor pszichiátriai betegségekkel küzdő öregeket köztemetéssel temették el, külön fejfával kis sírokba, de egy temetkezési vállalkozó szerint túl sok helyet foglaltak, ezért felszámolta a parcellájukat, és egy sírba rakott mindenkit. A rokonok és az ápolónők csak a fejüket kapkodják.
Irma néni lassan, öregesen szedelőzködött össze, megfésülte a haját, felkötötte a kendőjét. Nem gyakran járt már ki a péceli Idősek Otthonából, főként csak akkor – mint most is –, ha egy régi ismerősét szerette volna meglátogatni a református temetőben. Seres bácsi éppen egy évvel azelőtt halt meg. Ő is az idősotthonban lakott, nem nagyon volt hozzátartozója, ezért Irma néni különösen fontosnak tartotta, hogy néha gyújtson neki egy gyertyát.
Legszívesebben sétált volna a temetőig, de azok az idők már elmúltak, inkább buszra ült. A temetőben azért szép nyugodtan felkaptatott az emelkedőn, egészen a régi ravatalozóig, aminek a tövében, a kerítésig volt az idősotthon parcellája. Amikor legutóbb itt járt, még egymás mellett sorakoztak a kis dombok a jobbra-balra dőlő egyen fa fejfákkal, amit soha senki nem cserélt ki márvány sírtáblákra. Most viszont csak a fű volt a sírok helyén. Irma néni elsétált oda, ahol – emlékei szerint – egykor Seres bácsi sírja állt, de annak a helyén, szinte teljesen a földbe süllyesztve csak egy márványtáblát talált. Annyi volt ráírva, hogy „Az Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai”. Se egy név, se egy évszám sehol.
Irma néni nem nagyon értette, mi történhetett a sírral. Teljesen megzavarodva és kissé ijedten buszozott vissza az otthonba: a sírok nem szoktak csak úgy eltűnni, vagy legalábbis nem ilyen gyorsan, néhány évig azért még emlékeztetni szoktak arra, aki alattuk fekszik. Az otthonban elpanaszolta a főnővérnek, hogy eltűnt a Seres bácsi sírja. Azt a választ kapta, hogy dehogy tűnt el, csak nem vette észre. Aztán jó sokáig nem engedték el többet a temetőbe, azt mondták neki, nincs elég jól a kimenőhöz.

Túl sok helyet foglaltak

Pedig Irma nénin nem az időskori elbutulás lett úrrá, Seres bácsi sírja tényleg nincs már a helyén. Helyette, Seres bácsi maradványait, az idősotthonban 1998 és 2011 között elhunyt és köztemetéssel eltemetett többi öreg ember maradványaival együtt átrakták egy tömegsírba, amelyen egyikük neve sem szerepel. Az ember szinte át is lépi a földből alig kiemelkedő márványtáblát, ami a nyughelyüket jelzi. A rajta lévő egyetlen felirat még hibás is: ezt a bizonyos idősotthont soha nem hívták Ady Endre Szociális Otthonnak, a neve egyszerűen Idősek Otthona, bár tény, hogy az Ady Endre utcában van.
Az otthont közelről ismerő forrásunk szerint legalább 20-25 ember sírját számolták fel így, de az áthelyezést végző temetkezési vállalat szerint eddig 14 ember urnája került csak a sírba. Akiket 2011 óta köztemetéssel temettek az idősotthonban, mindannyian rögtön a közös sírba kerültek, bármiféle jelölés nélkül. A jelenlegi szabályozás szerint egyébként egy urnasírba vagy urnakriptába legfeljebb négy urna helyezhető el.
A változásról, a korábbi sírok felszámolásáról az otthon vezetői – akik tudtak arról, hogy mi történt – nem értesítették sem az otthonban dolgozó nővéreket, sem az elhunytak esetleges hozzátartozóit. A nővérek csak azt vették észre, hogy most már nem értesítik őket a temetésekről, amelyekre korábban azért rendszeresen kijártak, és az is feltűnt nekik, hogy a fel-felbukkanó rokonok keresik a felszántott sírokat.
Seres bácsi sírjának a nyomában járva először a temetőt fenntartó péceli református egyházközséggel beszéltem, mint a bácsi egy távoli rokona. A hölgy, aki felvette a telefont,  elmagyarázta, hogy hol van az idősotthon parcellája.
– Egy márványtábla jelzi, hogy onnan kezdődnek a sírok.
– De akkor nem a márványtábla alá, együtt vannak eltemetve a halottak?
– Az kizárt dolog, az csak egy emléktábla. De érdeklődjön a pontos helyről az Idősek Otthonában!
Így is tettünk. Meglepő módon az otthonban, elsőre nem tudták, hogy hol lehet a sír, noha az áthelyezésről a vezetésnek biztosan volt tudomása. Azt mondták, kérdezzük meg a köztemetéseket végző, az idősotthon vezetésével egyébként évek óta jó viszonyt ápoló péceli temetkezési vállalatot. Velük ez a beszélgetés zajlott le:
– Egy távoli rokonom, Seres Géza sírját kerestem a péceli temetőben, de nem találtam. Ő a halála előtt az Idősek Otthonában élt, azt mondták, Önök tudni fogják, hová temették.
– Mikor halt meg?
– 2-3 évvel ezelőtt.
– Ja, akkor keresse az „Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” feliratot, ott lesz. 14 évre visszamenően mindenkit oda raktunk át.
– Egy közös sírba?
– Igen, túl sok helyet foglaltak, ezért összeszedtük őket egy helyre.
Néhány perc múlva az otthonból is visszahívtak. Ők csak annyit mondtak, keressem azt a bizonyos feliratot.

Nincs ebben semmi törvénybe ütköző?

A péceli intézmény lakóinak többsége súlyosan demens – vagy az öregségtől, vagy az alkoholizmustól –, esetleg skizofréniás vagy paranoid tünetekkel küzdő, teljesen kiszolgáltatott öregember. Sokuk korábban hajléktalan volt, vagy kunyhókban élt Budapest peremén. A nem hajléktalanok közül is csak kevés olyan lakójuk van, akiket rendszeresen látogat valamelyik hozzátartozójuk. Ezért aztán, amikor meghalnak, a többségüket köztemetéssel temetik el, tehát a költségeket az önkormányzat állja, és ő is rendelkezik a sírhelyek sorsáról.
Egy urnás sírt alapesetben 10 évente kell újra megváltani, azaz a temettető legalább 10 évig rendelkezik a sírhellyel. Ha a sír kezelője úgy dönt, hogy még a használati idő lejárta előtt áthelyezné a maradványokat máshova, akkor ezt a temető üzemeltetőjével egyeztetve megteheti. Fejfát, egyéni sírjelet pedig senki nem köteles egy sírra tenni a törvények szerint, ilyen szempontból tehát teljesen szabályosan helyezték át a korábban elhunytak urnáit és temetik el az újakat.
Vannak azért a történetnek jogilag és persze etikailag sokkal kifogásolhatóbb részei is. Nem valószínű például, hogy a temetkezési vállalat egyeztetett volna a tömegsír kialakításáról a temető tulajdonosával, a református egyházzal, hiszen ők többszöri érdeklődésünkre is teljes értetlenségüket fejezték ki az üggyel kapcsolatban. Sem a jelenlegi, sem a 2013-ig éveken át Pécelen szolgáló lelkész nem tudott arról, hogy a felszámolták az idősotthon parcelláját.
A maradványok áthelyezéséről, illetve a különös köztemetésekről a sírok tulajdonosa, az önkormányzat sem tudott. „Ha valóban így van, ahogy mondja, az felháborítónak tartom. Minden embernek kijár a rendes végtisztesség” – mondta az Indexnek Szöllősi Ferenc polgármester. Szöllősi elmondta, hogy az önkormányzat csak finanszírozza a köztemetéseket, azaz megbízást ad a temetések elvégzésére és kifizeti a költségeket, de azt nem követik nyomon, hogy pontosan mi történik egy ilyen temetésen. „Egy köztemetésre információim szerint 110-140 ezer forint közötti összeget költünk” – tette hozzá.
Egy köztemetésnek törvényileg meghatározott elemei vannak, és ezeket a megszabott ár mind fedezi. Benne van az árban például a holttest hűtése, szállítása, a sír kiásása és behantolása is.  Mivel a péceli tömegsírnak csak a tetejét, a márványtáblát kell elmozdítani egy új urna behelyezéséhez, és nem kell új sírt kiásni, a temetkezési vállalkozó a sírásást is megspórolja, ahogy a fejfát is. Egy sír kiásásáért egyébként a szolgáltatók 18–41 ezer forint körüli összeget is elkérhetnek akár. 
A holttesteket, illetve urnákat ráadásul nem lehet csak úgy exhumálni, ehhez a helyi ÁNTSZ engedélye kell. A polgármester nem tud arról, hogy bárki kapott volna ilyen engedélyt sírnyitásra az elmúlt években. Az ügyről az ÁNTSZ-t is megkérdeztük, ők későbbre ígértek választ.

Ez így most klassz

„A temetés hamar meglesz, nem akarom sokáig feleslegesen hűteni, meg azt sem akarom, hogy sokáig a polcon álljon” – mondta a köztemetéseket végző temetkezési vállalat vezetője, amikor egy másik álnéven bejelentkezve egy nemrég az otthonban elhunyt idős, hajléktalan néni temetésének az időpontjáról érdeklődtem nála. „Lesz majd egy másik temetés valamikor a jövő héten, és akkor ahhoz fogjuk ezt is hozzácsapni, előtte vagy utána lesz, hogy ne kelljen kétszer kimenni. Oda fogjuk tenni az Ady Endre Szociális Otthon feliratú kő alá.”
„Nagy volt ott az idősotthon parcellájában a gaz, ki-be dőltek a fejfák, elmosódtak a feliratok, csúnya volt az egész. Nem járt ki senki gondozni a sírokat. Ezért gondoltam, hogy jó lenne őket összeszedni egybe. A név meg az évszám elhagyása az egy nagy kérdés volt, de hát ki faragná azt mindig rá egy márványtáblára? Így viszont van márvány, most klasszul néz, ki lehet oda járni. És megmondom őszintén, rögtön el is adtunk három sírhelyet a régiek helyén” – válaszolta, amikor kissé értetlenkedtem a közös sír koncepcióján.
Ez a bizonyos temetkezési vállalat egyébként régóta együttműködik az Ady Endre utcai idősotthonnal, bevett gyakorlat, hogy az idős emberektől előre beszednek pénzt a temettetésükre. Forrásaink egy olyan temetési szerződést is mutattak, amelyben egy idős nénivel aláírattatták, hogy nem kéri majd a saját kórboncolását. Ez ugyanis jóval megnövelné a hűtés költségeit. 

De hová tűnt Bende bácsi pénze?

Nem mindenkinek sikerült azonban a temetésére fordítania a félretett pénzét az otthonban. A súlyosan leépült, demens Bende bácsi például 121 ezer forinttal érkezett az otthonba 2012-ben, ennyit spórolt össze a nyugdíjából. Az összeget sosem vezették fel arra a kis kartonjára, amely minden lakónak van, és amelyen a lakók anyagi helyzetét dokumentálják. A pénz viszont egyszer csak elfogyott, és Bende bácsit néhány hónapja köztemetéssel a közös sírba tették.
Az otthonban azonban nemrég több pénzügyi ellenőrzést is tartottak, ekkor előkerült egyrészt a bizonylat Bende bácsi félretett pénzéről, másrészt az is kiderült, hogy a járni sem nagyon tudó, beteg öregúr elvileg 60 ezer forint értékben vásárolt különböző ruhaneműket – például öt törülközőt, négy köntöst és öt tréningalsót –, és hatvanezerért édességekből is beraktározott. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint a számlákon szereplő ruhák és élelmiszerek soha nem jelentek meg az otthon raktárkészletében vagy Bende bácsi szobájában. 
(A cikkben szereplő neveket kegyeleti okokból megváltoztattuk. A cikk bevezetője egy megtörtént esetet dolgoz fel, így derült ki az otthonban több ápolónővér számára, hogy valami baj van a sírokkal.)


Csonka Anna