2014. július 16., szerda

Brüsszel ma történelmi hibát követ el

Újabb, Oroszország elleni szankciókat hirdet majd az Európai Unió a mai brüsszeli csúcstalálkozón, - a javaslatnak már a kihirdetés előtt kiszivárgott a tervezete, melynek másolatát eljutatták az orosz állami médiához. Az újabb gazdasági támadás részeként a Krím-félszigeten és Oroszországban (az EU szerint Krím nem Oroszország része) betiltanák a befektetéseket, valamint több téren korlátoznák a kereskedelmet.
Az újabb szankciók kiterjesztenék a célszemélyek és vállalkozások listáját, melyek ellen az Európai Unió általános kereskedelmi embargót hirdet. Újabb személyek listáját állították össze, akiknek az Európai Unióban található befektetéseit (ha van ilyen) befagyasztanák, valamint betiltanának mindenfajta befektetői tevékenységet Oroszország területén európai állampolgárok részére. Az Európai Unió összeállította orosz vállalkozások egy listáját, melyeket azzal gyanúsít, hogy "aláássák Ukrajna területi egységét és függetlenségét".
Hídfő.net | EU csúcstalálkozóUkrajna. Melyik is volt az? - Csak egy újabb EU-zászló lenne a brüsszeli betonban
Az Európai Unió emellett betiltja az orosz részvételt az Európai Fejlesztési Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank működésében. A London központú fejlesztési bank eddig rendszeresen biztosított hiteleket Oroszország számára nemzetközi befektetésekre, tavaly mintegy 3,2 milliárd eurónyi kölcsönt adott ki a két bank együttvéve. Oroszország részben ezekből a forrásokból finanszírozta az európai gázvezetékrendszer kiépítését, valamint a kelet-európai országokkal érvényben lévő mezőgazdasági együttműködéseket, ezért a brüsszeli radikális atlantisták úgy gondolták, hatásos lesz befagyasztani ezeket a forrásokat.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank éves szinten mintegy 9 milliárd euró hitelt helyez ki Európa-szerte, ennek töredékét Oroszország számára. Moszkvának 4,05% tulajdoni hányada van a fejlesztési bankban, nem teljesen tiszta, hogy az Európai Unió ezt a tulajdoni részt egyszerűen államosítani akarja, vagy vételi ajánlatot ad-e. Mondanunk sem kell, mindennek a következményei katasztrofálisak lesznek. Ennél nagyobb hibát talán nem is tudott volna elkövetni az Európai Unió. Nem Moszkvát fogja ugyanis érzékenyen érinteni ez a lépés, - ha az orosz részesedést kivonják az európai befektetések tekintélyes részéért felelős fejlesztési bankból, azzal céltáblává teszik az Európai Unió egyik mozgatórugóját Moszkva számára.
Borítékolni lehet, milyen következményekkel jár egy növekedés alapú, kapitalista gazdasági modell számára a növekedés elmaradása. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig Európa-szerte intézett befektetéseivel a növekedés egyik motorja volt. Az még hagyján, hogy a befektetések értéke minimum az orosz tulajdonrész arányával csökkenni fog, de a fennmaradó fejlesztési alap kockázat nélkül támadható orosz részről, mert részvétel híján bármilyen, a fejlesztési alap elleni gazdasági műveletnek minimális hatása lesz az orosz gazdaságra. Konyhanyelven úgy fogalmazhatnánk, hogy az Európai Unió épp most készül tökön rúgni magát. "Közeleg a tél." Fájni fog.


http://www.hidfo.net/2014/07/16/brusszel-ma-tortenelmi-hibat-kovet-el

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése