2014. július 16., szerda

Meddig lehet bírni a nyomort, a kilátástalanságot, a válságot, a háborút Kárpátalján?

MTI
„Nincsenek utak, nincsenek közművek, nincs közvilágítás, de az adóterheinket emelik” – ezt is mondta többek között Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök egy hétvégi egyházi tanácskozáson. A magyar közösség egyik vezetőjének öt legmegrázóbb ténye a kelet-ukrajnai háború helyi lecsapódásairól.
A református egyház még az államtól átvállalt oktatási és szociális feladatok ellátásáért sem kap semmiféle támogatást. Kijev a bajban azonban számít a segítségre: golyóálló mellények, repeszálló szemüvegek és sisakok, valamint katonai csizmák beszerzését kérte a magyar reformátusoktól.
Az ingatlanadó ez év második felétől már nem csupán az ingatlanok lakóterületére, hanem az egész telekre kiterjed. Az egyháztól a szovjet időkben elvett, lelakott, majd magyarországi és nyugati segítséggel kínkeservesen felújított ingatlanokért hamarosan tetemes summát kell fizetni.
Mindenkit sújt az óriási infláció, az ukrán nemzeti valuta az elmúlt hónapokban elvesztette értékének harmincöt-negyven (!) százalékát.
Az üzemanyag literenkénti ára már az egy eurót is elérte. Az orosz gázcsapok elzárása is komoly fejfájást okoz, mert a tél közeledtével gázkazánok helyett vegyes tüzelésű kazánokat kellene beállítani, de a csere nagyon drága.
A katonaköteles férfiak javarészt Magyarországra menekülnek a behívó elől. A családok, az otthon maradó asszonyok, gyerekek és idősek nyomorúságos helyzetét a református egyház a tél közeledtével ingyenkonyhák felállításával és tűzifa biztosításával tervezi enyhíteni.
(forrás: http://www.karpatinfo.net)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése