2016. július 25., hétfő

Kárpátalja visszacsatolásával foglalkozik az orosz sajtó

Ukrajna tüntetés hidfo.ru
Pénteken a lengyel parlament népirtássá nyilvánította az Ukrán Felkelő Hadsereg által 1943-ban elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volinyi mészárlást. Egy orosz sajtóorgánum szerint Ukrajnában attól tartanak, hogy ez az EU országai részéről egy erőteljes jelzés arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben visszakövetelik a XX. században Ukrajnához csatolt területeket.
A lenta.ru azt írja, ezek a területi követelések egyre reálisabbnak tűnnek, hiszen Ukrajna aláírta a társulási egyezményt az Európai Unióval, és az európai törvények lehetővé tesznek egy ilyen procedúrát. Az ukrán gazdaság háború utáni összeomlása, és a keleti Donbassz régió elveszítése meghozhatja a szomszédos országok étvágyát, hogy visszaköveteljenek olyan területeket, melyeket sajátjuknak vallanak – írták.
A lap kifejti, hogy bár a lengyel vezetők határozottan tagadják ilyen törekvéseiket, tavaly a lengyel kormány létrehozott egy szervezetet, ami a nyugat-ukrajnai lengyel területek 1939-1940-es tulajdonviszonyait vizsgálja, és felveszi a kapcsolatot a lengyel örökösökkel. Több mint százezer lengyel családot vezettek vissza eddig, akik tulajdonát korábban államosították, majd menekülni kényszerültek a területről, és most állami segítséggel követelik vissza elődjeik földjeit.
Lvov – lengyel város?
Varsó soha nem mulasztja el a lehetőséget, és rendszeresen emlékezteti a kijevi kormányt, hogy Lvov egyszer lengyel város volt. A Lvov területén élő lakosság felének lengyel felmenői vannak – írták. 2008-ban Lengyelország meghozott egy törvényt, amivel a jelenleg Ukrajnához, Belorussziához, és a Baltikumhoz tartozó lengyel területek lakosainak megadta a lengyel vízum igénylésének lehetőségét, és a munkavállalási jogot. Egy évvel ezelőtt pedig a Sejm egy módosítást javasolt, ami lehetővé teszi, hogy az ezen területeken élők megkapják a lengyel állampolgárságot, ha már legkevesebb egy éve Lengyelországba költöztek. Az ukránok emiatt attól félnek, hogy ez a fajta “európai integráció” a lengyel állampolgárság tömeges osztogatásához vezet majd, ami az autonómia nyílt követelését vonhatja maga után – majd elkerülhetetlenül lengyel katonai beavatkozást, ami az Ukrajnában élő lengyel állampolgárokat hivatott védeni.
Kárpátalja hazatér
A lap külön kiemeli, hogy Magyarország is érintett lehet a határok újrarajzolásában: “jelenleg mintegy 150000-200000 magyar él Ukrajna Kárpátalja régiójában, és többségük magyar útlevéllel rendelkezik. A régióban számos kormányépületen az ukrán és a magyar zászló egyaránt fel van vonva” – írták. “2014-ben az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlésének magyar képviselője Kijevben kijelentette, hogy Kárpátalja egykor Magyarország része volt, Ukrajna pedig egy mesterséges állam.” A lap emellett azt írja “Orbán Viktor nem sokkal ezen felszólalást követően egyértelművé tette, hogy a kárpátaljai magyarok nem csak kettős állampolgárságot, de teljes autonómiát kell kapjanak.”
“Mintegy 94 ezer, magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljai lakossal valós lehetősége van annak, hogy a régió – vagy annak egy része – vissza akar térni magyar fennhatóság alá.” – írták.
Románia sem maradhat ki
A lap szerint Romániának területi követelései vannak Besszarábiára és Észak-Bukovinára vonatkozóan, melyek 1918 és 1940 közt voltak román fennhatóság alatt, de jelenleg ukrán megyékhez tartoznak. “Románia is aktívan osztogatja az állampolgárságot ezekben a régiókban” – írták.
Szakértők szerint a Krím-félszigeten tartott referendum Ukrajna minden nemzetisége körében nagy mértékben felerősítette a szeparatizmust. Mikola Malomuzs, az ukrán külföldi hírszerzés volt vezetője 2015-ben arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna szomszédai minden lehetőséget meg fognak ragadni ősi területeik visszaszerzésére, s ez mindössze amiatt nem történt meg eddig, mert ehhez nem voltak megfelelőek a nemzetközi körülmények. Malomuzs akkor azt mondta: “öt országnak vannak stratégiai-politikai érdekeltségei Ukrajnában, és területi igényei Ukrajnával szemben. Ha a dolgok kicsúsznak ellenőrzés alól, ezek közül néhány ország megszállást indíthat, saját állampolgárai védelmére hivatkozva.” A titkosszolgálati vezető kijelentését követően a szomszédos országok már több százezer állampolgárságot osztottak ki a saját határaik mentén, Ukrajnában élő kisebbségeknek.


http://www.hidfo.ru/2016/07/karpatalja-visszacsatolasaval-foglalkozik-az-orosz-sajto/

Véleményvezér lett a sértődött oligarcha

Magyar-Nemzet-hidfo
Simicska Lajos, a Bilderberg csoport magyarországi szponzora sérelmezi, hogy a 2014-es gyűlés óta nem ő kapja az állami megrendeléseket, és az uniós forrásokat. “Magyarország következmény nélküli országgá vált” – pontosan ezért nem szabad Simicska elszámoltatásáról sem megfeledkezni, hiszen ő maga is hosszú éveken át lopta a magyar adófizetők pénzét.
Ellenzéki véleményvezérré formálódott Simicska Lajos, a Fidesz holdudvaráról kirúgott oligarcha, aki kiterjedt médiabirodalmával inkább kormányellenes erőket támogat, mióta nem tudja ellopni az uniós forrásokat, és a magyar adófizetők pénzét. A kormányváltástól Simicska azt remélné, hogy tovább folytathatja a lopást, miközben a korrupció elleni harc leple alatt leszámolhat minden riválisával.
2014 május 29-én Bajnai Gordon neve volt az egyetlen magyar név a Bilderberg csoport Koppenhágában kezdődő találkozója meghívottjainak listáján. Koppenhágából hazaérkezését követően Bajnait a sajtó arról kérdezte, hogy milyen célból vett részt az összeesküvés-elméletek által övezett csoport találkozóján. A politikus akkor saját közösségi-média profilján számolt be egy újságíróval zajlott beszélgetésről, amelyben azt kérdezték tőle, “kapott-e bármilyen politikai, gazdasági kérdésekkel kapcsolatos iránymutatást, felkérést, esetleg feladatot?” A politikus a kérdésre azt felelte;
“Igen, hogy próbáljam Simicska Lajost megnyerni a Bilderberg szponzorai közé. A tavalyi osztalékból bőven telik rá.”
A Bilderberg csoport 2014. májusi találkozóját követően a háttérben konfliktus bontakozott ki Simicska Lajos és a párt közt. Ettől a ponttól nem automatikusan Simicska Lajos nyerte a pályázatokat, emiatt a rejtőzködő oligarcha vállalatbirodalma elkezdett veszteségessé válni. 2015. február elejére ez odáig fajult, hogy Simicska médiaháborút hirdetett Orbán Viktor ellen, akit egy személyben tett felelőssé azért, hogy a koppenhágai találkozó után már nem lophatja tovább a magyar adófizetők pénzét.
Simicska Lajos újsága, a Magyar Nemzet azóta kormányellenes lappá vált. Mai számában azt írja, Magyarország egy következmények nélküli ország. A publicisztika az Orbán-kormányt teszi felelőssé azért, amiért Magyarországon a bérek az EU-csatlakozást követő tíz évben nem érték el az uniós átlagot. Ugyanakkor, azok a pénzek, amiket Magyarország gyarapodására lehetett volna fordítani – hogy a bérek felzárkózzanak az uniós átlaghoz -, részben épphogy Simicska Lajos zsebében landoltak. A Magyar Nemzet áttételesen abból a gazdasági alapból működik, amit a magyar munkavállalók kellett volna megkapjanak az uniós csatlakozás után, de ehelyett Simicska kapta. Az oligarchának egészen addig nem volt problémája ezzel a következmények nélküli országgal, ameddig hozzáfért az állami pénzcsaphoz.
Magyarország tényleg egy következmények nélküli országgá vált, ha egy oligarcha megteheti, hogy tíz éven át lopja a magyar adófizetők pénzét, majd támogatni kezdi a kormány leváltását, miután az megtagadja tőle a lopás lehetőségét. Simicska Lajos azt reméli, hogy ellenzéki pártok támogatásával leválthatja az Orbán-kormányt, és utána minden mehet tovább a régiben: az ő vállalkozásai továbbra is állami megrendelésekhez, uniós pénzekhez jutnának, miközben egy általa befolyásolt korrupcióellenes hivatal eljárásokat folytatna olyan személyekkel szemben, akik az ő számára konkurenciát jelentenek a pénzcsap mellett.
Az Alfahír 2016. február 5-én azt írta; “2002-2010 között a milliárdos talpon tartotta a jobboldalt, 2010 után ömlött a megannyi önkormányzati és állami megrendelés a Simicska-féle cégbirodalomba.” Simicska Lajos tevékenységéhez tehát egyértelműen hozzátartozik a pártok finanszírozása. 2014. májusa után azonban ezt a tevékenységét egészen más dimenzióban kell értelmezni, hiszen Simicska Lajos a Bilderberg csoport szponzoraként működik Magyarországon – ezt maga Bajnai Gordon mondta. Akit Simicska támogat, azt a Bilderberg csoport támogatja.


http://www.hidfo.ru/2016/07/velemenyvezer-lett-a-sertodott-oligarcha/

Hivatalos: amerikai NATO-vezető irányította a törökországi puccsot

John F. Campbell hidfo.ru
Az az amerikai tábornok vezette a törökországi puccsot, aki korábban egy kórházat bombázott le Afganisztánban.
A Yeni Safak török napilap egy amerikai tábornok nevét és arcát hozta címlapon; az Erdogan szócsövének számító lap azt állítja, hogy John F. Campbell vezette a Törökországban zajló puccskísérletet.
Campbell neve korábban arról vált ismertté, hogy Afganisztánban az amerikai légierő az ő vezetése alatt bombázott le egy kórházat, annak ellenére, hogy tisztában voltak azzal, hogy civil célpont ellen hajtanak végre légicsapást. A tábornok ezúttal Törökországban szolgálta a NATO érdekeit, és a török lap szerint közvetlen ő irányította a július 15-én kezdődő puccskísérletet.
campbell hidfo.ru
A lap azzal vádolja Campbellt, hogy Erdogan megbuktatását követően az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmát akarta hatalomra juttatni.
A Yeni Safak lap ismert arról, hogy Erdogan keményvonalas támogatójaként, fél-hivatalos szócsöveként funkcionál. Korábban többek között a Gezi-parkban zajló tüntetéseken résztvevők megfélemlítését is folytatta, és azzal fenyegette a tüntetésekről tudósító újságírókat, hogy hazaárulásért keményen megfizetnek majd.
Órákkal az írás megjelenését követően az Izmir NATO-bázisban tűz ütött ki, amit azóta sem tudtak eloltani, annak ellenére, hogy helikopterekkel és a légierő vízbombákkal próbálja fékezni a tűz terjedését, mert az állítólag nemsokára elérheti az ott tárolt amerikai lőszerkészleteket. A helyi sajtóban amerikai-ellenes szabotázsakcióról beszélnek.

http://www.hidfo.ru/2016/07/hivatalos-amerikai-nato-vezeto-iranyitotta-a-torokorszagi-puccsot/