Negyvenhárom évi uniós tagság után tényleg kilépnek a britek az Európai Unióból. A kormányfőt ráadásul vezető politikusok sürgetik, hogy ez akár új kereskedelmi megállapodás nélkül is meg kell történjen – derült ki a The Guardian beszámolójából.
Konzervatív politikusok szorgalmazzák, hogy Theresa May brit kormányfő akár új kereskedelmi megállapodás megkötése nélkül is léptesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, ha a másik 27 tagállam nem hajlandó tárgyalást folytatni egy kilépés után érvénybe lépő kereskedelmi megállapodásról. Owen Paterson volt környezetvédelmi miniszter szerint megállapodás nélkül is kilépnek az EU-ból, és a Világkereskedelmi Szervezet feltételei mellett történik majd a kilépés utáni kereskedelem.
A volt környezetvédelmi miniszter a keményvonalas Brexit-pártiak közé tartozik, és nemrég egy levelet írt a kormányfőnek, melyben arra kérte, hogy akár megállapodás nélkül is bonyolítsa le a kilépést, ha Brüsszel nem hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni az új üzleti/kereskedelmi feltételekről.
Paterson a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, mostanra egyértelművé vált, hogy a tárgyalások holtpontra jutottak, és végül a megállapodás híján a WTO szabályozása mellett fognak kikötni. Ennek ellenére véghez viszik a kilépési folyamatot, de a brit vezetők még csak ezután fognak elkezdeni keménységet mutatni – a megállapodás nélküli kereskedelem az Európai Uniónak is komoly veszteségeket okozhat, ezzel erősebb tárgyalási pozícióba hozva a briteket.

Paterson szerint az EU vezetőit elsősorban a pénz érdekli, ezért a kilépés előtt megpróbálnak minél több pénzt kifizettetni az Egyesült Királysággal.
Négy volt miniszter – Paterson, Nigel Lawson, John Redwood és Peter Lilley – hétfőn közösen felszólította a kormányfőt, hogy hagyjon fel a tárgyalásokkal, ha az EU nem akarja megvitatni a kilépés utáni kereskedelem feltételeit.

http://www.hidfo.ru/2017/10/tenyleg-kidobjak-az-unios-tagsagot-a-britek/