2015. január 25., vasárnap

“Hegesztőhiány”

Trianonnal sokat vesztett az ország, de míg azt a veszteséget külső hatalmaknak köszönhetjük, ezt a Trianonnal fölérő újabb veszteséget az országot gyarmatosító Orbán-maffiának.
Jó ideje vita folyik arról, hogy mennyi az annyi: háromszázezer vagy félmillió vagy egymillió honfitársunk hagyta-e már el nyugat felé az országot? Háromszázezren vagy félmillióan vagy egy millióan keresnek másutt megélhetést vagy normális életet? Miután a dolog kezd egyre kínosabbá válni, Orbán újabban azzal állt elő, hogy szó sincs kivándorlásról, csak szabad munkavállalásról, „hiszen mi magunk akartuk, hogy egy közös gazdasági tér jöjjön létre”.
A jelenségben azonban nem a számok a legijesztőbbek, hanem a tendencia. A TÁRKI kutatása szerint a 18 és 29 év közöttiek fele tervezi, hogy elhagyja az országot. Tudom, hogy nem fognak mind kimenni, csak játszanak a gondolattal. De ennek jelentőségét szemmel láthatóan kevesen fogják föl. Mert nem az a kérdés, hogy mennyire pontosak a migrációs adatok, hanem az, hogy micsoda ország az, amelyben egy generáció fele ilyen gondolatokkal játszadozik. A válasz egyszerű: halálra ítélt ország.
És nem azért halálra ítélt, mert több százezren már el is mentek, hanem azért, mert nem akárkik mentek el. Először is, csupa olyan emberről van szó, akitől kora alapján a népesség egészséges reprodukcióját várhattuk volna. Vagy már megszületett kisgyerekeikkel mentek el, vagy gyermektelenül, de az ő gyerekeik már nem itt fognak megszületni. Több százezer gyerek nem Magyarországon fog megszületni.
Másodszor, csupa olyan emberről van szó, akiben több a vállalkozó szellem és a kezdeményező készség, mint az átlagban; akiben több az önbizalom, mint az átlagban; aki valamilyen képességével kitűnik az átlagból; aki iskolázottabb, mint az átlag; aki jobban tud idegen nyelveket, mint az átlag. Vagyis olyan emberekről van szó, akik egy ország fejlődésének motorjai.
Harmadszor, olyan emberekről van szó, akikben megvan az igény a színvonalra tudásban és munkában egyaránt. Ők azok, akik nem elégednek meg az elsorvasztott magyar felsőoktatásban szerezhető tudással. Ők azok a hegesztők (százból hatan), akik megfeleltek volna a Magyarországra települt, világszínvonalon termelő üzem felvételi vizsgáján. Csak már kimentek külföldre. A többi kilencvennégy a gyatra teljesítményével legfeljebb itthon talál rosszul fizetett munkát valami gagyit gyártó üzemben. „Itt egy világszínvonalú üzem tele a legmodernebb gépekkel-berendezésekkel, de nincs hozzá magyar hegesztő szakmunkás…. Kár volt egy egymilliárd forintos beruházást végrehajtanunk.” – panaszkodik a cégvezető.
Negyedszer, olyan emberekről van szó, akik nem keresztapák kegyeit lesik, akik nem helyezkedéssel és talpnyalással, hanem saját teljesítményük alapján szeretnének ötről a hatra jutni. Akik rájöttek, hogy erre csak olyan országban van esélyük, ahol jogbiztonság van, ahol nem hoznak visszamenőleges törvényeket, ahol tisztelik a magántulajdont, ahol jól menő vállalkozásukra a hatalom – adóhivatali közreműködéssel – nem tesz „visszautasíthatatlan” ajánlatot, ahol a csalókat állítják bíróság elé, és nem a törvénytelenségek leleplezőit. Vagyis olyan emberekről van szó, akik ha maradnának, biztosan nem a maffiaállamra szavaznának. Tudta ezt Orbán Viktor is, nem véletlen, hogy minden eszközzel megakadályozta részvételüket az országgyűlési választásokon.
Trianonnal sokat vesztett az ország, de míg azt a veszteséget külső hatalmaknak köszönhetjük, ezt a Trianonnal fölérő újabb veszteséget az országot gyarmatosító Orbán-maffiának. És ha már a hatalmát fenyegető jobbakat elüldözte, akkor bebiztosítja zsákmányát: bevezet egy olyan népbutító oktatási rendszert, aminek eredményeképpen a holnap és holnapután bizonyítványt kapó hegesztők sem fognak megfelelni a világszínvonal vizsgáján.
(Andor Mihály)

Újoroszország harctéri hírei

Nem áll jól a kijevi junta latorerőinek szénája Újoroszország frontjain. Ez a hétvége a népköztársasági erők jóvoltából nem úgy alakult Donbasszban, mint ahogyan azt már (akár mi is) megszokhattuk. A “hétvégi üzemmód” most elmaradt.
Északon (Лисичанск)Liszicsanszkban pánikolnak a latrok. Feltűntek ugyanis mára virradóan a népköztársaságiak tankjai. Rengeteg martalóc felkötötte volna a nyúlcipőt, ám a hátukban ott vannak a jobbszektoros büntetőkülönítmények. Igy aztán huszonnyolcan inkább “előre menekültek”! Ők már biztonságban érezhetik magukat.
A donyecki reptérhez tartozó radartornyot is megkaparintotta végképp a milicia.

(Донецк)Donyecket és (Макеевка)Makejevkát mára virradóan keleti irányból-azaz a gyjebalcsevoi katlan felől-három alkalommal is latortüzér-támadás érte. Donyeckben négy, Makejevkában hat civil halt bele az esztelenségbe.
Gorlovkát és Jenakijevot mára virradóan ismét “Uragan”-rakétavetőkkel lőtte Valcman latortüzérsége. Gorlovkában hat, Jenakijevoban kettő áldozatot követelt a bűncselekmény.
(Редкодуб)Redkodubba és (Гурты)Gurtyüba bevonultak a népfelkelők.
Az éjszaka folyamán a népfelkelők hevesen ostromolták a gyjebalcsevoi kazán pribékjeit (Красный Пахар)Krasznyij Paharban, (Мироновск)Mirovszkban, (Мироновкa)Mironovkában és (Новолуганске)Novoluhanszkéban. Rengeteg hozzátartozó készülhet fel rossz hírek érkezésére Donbasszból, az “ott szolgáló” fiú, férj, vagy apa felől. (Az értesítések ügyét a rendkívül rossz tapasztalatok miatt a két Népköztársaság hatóságai vállalták magukra.)
Avgyejevkában még mindig nem sikerült felszámolni a bérgyilkosfalkát. Egész éjjel zajlottak a háztól-házig csaták, de “útban van a lakosság”!
Mariupolnál tegnap késő délután “elaludt” a milicia. Átcscsusszant a látókörükön egy latorkonvoj. Ez viszont nem kerülte el a körbezárt városban rettegő martalócok figyelmét. Az utolsó szálig elpusztították a “felségjelzés” elhagyásával magát álcázni akaró kijevi hordát. A Dnyepropetrovszkból indított konvoj teljesen odaveszett. Technikástol-martalócostól.
Ezt a balhét leszámítva Mariupol környékén a “szokásos élet” zajlik. Lövöldözgetés ide – oda!
A DNR elnöke Alekszandr Zaharcsenko hivatalos közleményben cáfolta Kijev miliciát ért vádjait a tegnapi mariupoli “esemény” miatt.

Érdekes, hogy tán még az utolsó becsapódás meg sem történt-Kijev máris ajvékolt!


https://balrad.wordpress.com/2015/01/25/ujoroszorszag-harcteri-hirei-3/

karta
Könnyen megeshet, hogy igen sikeres hétvégét mondhatnak a magukénak a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság fegyveres erői. Offenzívájuk eredményesnek mondható.
(Попасная)Popasznajába magyar idő szerint délután kettő órakor bevonultak a népköztársaságiak erői.
(Стаханов)Sztahanovbók tömegesen menekülnek a helyiek. Ma négy alkalommal, legalább húsz “Uragan”-rakéta csapódott be a város területére, még egyelőre fel nem mérhető számú civilt meggyilkolva.
(Счастья)Szcsasztyje és (Станицa Луганскa)Sztanyica Luhanszka ellen fenekedett éppen a latortüzérség, amikor megelőzte őket a milicisták rpecíz tűzcsapása. Száznál tobb lator harapott fűbe.
(Петровка)Pertovka irányából a valcmanisták Donyeck “Petrovszkij” kerületét lőtték ma több alkalommal is. Hat civil belehalt.
Avgyejevka nagyon kemény dió! Ma is szünet nélkül folyt a harc a civilek közé-mögé búvó jobbszektoros fenevadakkal. Sok elpusztult, de még mindig van belőlük bőven. A település valamivel több mint felét már visszaszerezte tőlük a szerb önkéntesbrigád, és helyi segítőik.
(Макеевкa)Makejevka “nem volt ilyen szerencsés”. Kora délután össztüzet zódított a településre a mély gyászban szenvelgő Valcman latortüzérsége.
Gorlovkát ismét intenzíven lőtte ma a kijevi junta latortüzérsége. Tucatnyi “Uragan” rakéta “érkeztéről kaptunk hírt. Ismét hallottjai vannak a támadásnak. Gorlovkában semmilyen közmű nem működik.
Gyjebalcsevot kezdik szorongatni a népfelkelők. A város keleti-déli peremvidékén már kézifegyverekkel lövik a felek egymást.
grá
(Никишино)Nyikisinonál komoly összecsapás zajlott le ma délelőtt. A végveszélybe került latrok megpróbáltak egy eddig nem tapasztalt erejű kitöréssel. Az akcióban hét milicista elesett, de a martalócok négy tankot és két BMP-t “bebuktak”! Azokban meg ugye ültek martalócok.
(Алчевск)Alcsevszknél ádáz csata dúl még délután is az út kézrekerítéséért. Ha ezt a célját eléri a milicia, a katlan utánpótlása megszűnik.
kart
Mariupol északkeleti részénél a népköztársasági erők áttörték a valcmanisták vonalait (Талаковке)Talakovkánál és (Ломакино)Lomakinonál. Már csak (Сартана)Szartana van a milicisták és Mariupol között.
Délen az E-58-as és a T-19-es útért támadnak a népfelkelők (Виноградное)Vinogradnoje és az (Орджоникидзе)Orzsonikidze szakaszon.
115 latoregyed vesztét okozta a tegnapi “pániktűz”-amit a rettegő mariupoli martalócok lőttek ki tegnap a saját konvojukra.
Harkovban is “megpezsdült” az élet. Kora délelőtt a város “Balasovka” kerületében három latorteherautót lőttek ki “ismeretlenek”. A teherautók robbanószereket szállítottak. Pazar látvány kerekedett a dologból. A tetteseknek nyoma veszett.
hulladék2
hulladék1
Odesszai felvétel tegnap. Temető a város határában. A táblán a felirat: “Sebészeti hulladék”! Miféle sebészet működhet Odesszában? Elég jó nagy kapacitású lehet, hiszen 1438 egyhetesnél nem régebbi sírhant van összeszámolva!

https://balrad.wordpress.com/2015/01/25/donbassz-ma-14/

Az NSA újra piszkálja az egykori áruló orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti halálát

Halálparancs a Kremlből? - Oroszország első embere ellen folyik közvetve a lejáratásai nyugati médiaharc...


Az amerikai titkosszolgálatoknak egyértelmű bizonyítékaik vannak arra, hogy az orosz állam részese volt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti londoni meggyilkolásának, és a bizonyítékokat át is adták a brit hatóságoknak - írta szombaton a The Daily Telegraph. A tekintélyes brit konzervatív napilap értesülései szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) annak idején figyelte az ügyben "kulcsszerepet játszó egyének" kommunikációját Londonban és Moszkvában egyaránt. Egy bennfentes forrás a lapnak részletek nélkül elmondta: a brit hatóságoknak átadott amerikai titkosszolgálati adatokat nem lehetne ugyan bizonyítékként beterjeszteni bírósági eljárás esetén, de a brit hatóságokat az anyag meggyőzte arról, hogy "állami kivégzés történt".

A The Daily Telegraph hozzájutott egy olyan hangfelvételhez is, amelyen Litvinyenko beszél egyebek mellett "a világ egyik legveszélyesebb bűnözője", Szemjon Mogiljevics és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolatairól.

A nem egészen háromperces felvételen, amely egy évvel Litvinyenko halála előtt készült Londonban, az egykori orosz ügynök kijelenti, hogy Putyin és Mogiljevics "1993 vagy 1994 óta jó kapcsolatban volt egymással".

Litvinyenko arról is beszél, hogy az Egyesült Államok által körözött Mogiljevics - aki évekig élt Magyarországon, magyar házastársa volt és a magyar állampolgárságot is felvette - az al-Kaidával is kapcsolatban állt, és fegyvereket adott el a terrorhálózatnak.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) másfél évtizede Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában.

A dezertőr exügynök 2006. november 1-jén, halála előtt három héttel teázott két orosszal az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns szállodában; később a személyzet több tagjának szervezetében is kimutatták sugárzó izotóp nyomait.

A Scotland Yard számára eddig sem volt kétséges, hogy a gyilkosság elkövetője orosz: a londoni rendőrség szerint egyértelműen bizonyosságot nyert, hogy Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj a tettes.
Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt Andrej Lugovoj ellen és kérte kiadatását.

Sem az orosz állam, sem a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.
Hírfigyelő Szolgálat

Magyar fejlesztésű zongora

A brit sajtó is nagy elismeréssel szól a héten bemutatott Bogányi-féle csodazongoráról. A futurisztikus külső mellett főképp a hangszer egyedi, színtiszta hangzását méltatják A tekintélyes angol Reuters hírügynökség és a Daily Mail újság is foglalkozik a magyar csodazongorával, amelyet egész pontosan szerdán mutattak be a Zeneakadémián a szakmának. Sajnos zsidó nagytőkések máris heves érdeklődést mutatnak a gyártási jogok megkaparintásáért. A Reuters részletesen ismertette a projektet és meginterjúvolta Bogányi Gergelyt, emellett több szakértőnek is szót adott, akik egy emberként dicsérik a hangszer kvalitásait. A magyar származású zsidó, Karoly Reisingert, a Klavierhaus nevű New York-i zongorajavító vezetőjét egyenesen „megbabonázta” a hangzás lírai minősége.
A hangszert megszólaltató Gerald Clayton dzsesszzongorista szintén elragadtatással nyilatkozott a Reutersnek a koncert után. Ő úgy érezte, keze alatt egy tökéletesen újfajta hangszer szólalt meg; „hangzása olyan tiszta, mintha csak egy buborékban volna az ember”.
Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész tíz éve látott hozzá a hangszer fejlesztéséhez. A Bogányi-zongorából a kísérleti példányon kívül eddig két darabot gyártott a Zengafons Kft., amely szeretné az új magyar hangszerrel a nemzetközi piacot is meghódítani. A hangszer Kínában és az Egyesült Államokban szabadalmi oltalom alatt áll. A zongora sok apró részletében különbözik a mai modern zongoráktól, a legfontosabb talán az, hogy a hangszerek „lelke”, az úgynevezett rezonáns lap nem fából készült. A hangszer egyedi és egyelőre igen borsos ára körülbelül 200 ezer euró (csaknem 64 millió forint) lesz.


Hírfigyelő Szolgálat

Ukrajna: Békét vagy háborút?

Brüsszelben kétnapos tanácskozást kezdtek a NATO-országok vezérkari főnökei, és megbeszélésük egyik kiemelt témája az ukrajnai helyzet. Stoltenberg a tagországok katonai vezetőivel folytatott eszmecsere mellett tanácskozott a brüsszeli látogatáson tartózkodó Erna Solberg norvég kormányfővel is, aki történetesen az ő hivatali utódja, hiszen Stoltenberg korábban Norvégia miniszterelnöke volt. A Solberggel való találkozója utáni sajtótájékoztatóján az atlanti szövetség első számú polgári tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy a NATO hónapokon keresztül figyelte az orosz csapatokat Ukrajnában, és azt tapasztalta, hogy az utóbbi időben gyarapodott az oroszok által kezelt katonai eszközök száma. Stoltenberg nem kommentálta az orosz katonák pontos számára vonatkozó kérdést, annak ellenére sem, hogy a riporterek felvetették: Petro Porosenko ukrán elnök a davosi világgazdasági találkozón azt mondta, Moszkva mintegy 9 ezer katonát küldött Ukrajna területére az oroszbarát szeparatisták támogatására. Oroszország ugyanakkor következetesen tagadja azokat az állításokat, hogy csapatokat állomásoztatna a szomszédos országban. „Nem megyünk bele a számok taglalásába” - reagált Stoltenberg. Azt viszont hangsúlyozta, hogy az ukrajnai orosz katonai jelenlét növelése „nem járul hozzá a békés, tárgyalásos rendezéshez”.

Mindeközben Amerikai-ukrán hadgyakorlatot tartanak tavasszal - jelentette be újságírók előtt még január 21-én, szerdán Kijevben Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok európai haderőinek parancsnoka. A tervekről sok részletet nem hozott nyilvánosságra, csak annyit mondott el, hogy az amerikai és ukrán katonák a tüzérségi támadások elleni védelmet, sebesült társaik biztonságba helyezését és kommunikációs eszközök telepítését gyakorolják majd. Hodges kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Oroszország látja el fegyverekkel a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadár erőket. Úgy vélte, hogy aki ezt tagadja, az egyszerűen „nem akarja elhinni” ezt. Kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna katonailag és politikailag is győztesen fog kikerülni ebből a konfliktusból. Szükségesnek nevezte ugyanakkor, hogy ennek érdekében Kijev diplomáciai erőfeszítéseket is tegyen. Továbbra is heves harcok folynak az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló donyecki repülőtéren és környékén. Az oroszbarátok néhány napon belül már másodjára robbantottak a tüzérségi támadásoktól már most is romos új terminálban. A lezuhant betonelemek között ukrán katonai források szerint vannak sebesült katonák, nagy valószínűséggel halottak is. A védelmi minisztérium azt közölte, hogy a támadók jóval nagyobb veszteségeket szenvednek, mint a reptér védői. Pontos adatokat azonban a tárca egyelőre nem hozott nyilvánosságra, mert valószínüleg nem is áll rendelkezésre. Azt viszont a tárca sajtótitkára megerősítette, hogy néhány nyugat-ukrán katonát előző nap valóban foglyul ejtettek a keletiek. Szintén heves harcok folynak Luhanszktól északra, annak az autóútnak a térségében, amelyen - Kijev szerint - orosz hivatásos katonák előző nap elfoglalták a 31-es ukrán katonai útellenőrző pontot. A TSZN ukrán hírtelevízió munkatársa délután arról számolt be a Facebook közösségi oldalon, hogy egy több mint hatvan katonai járműből álló orosz hadoszlop - benne mintegy harminc T-80-as harckocsival - tart a 29-es útellenőrző pont felé. A hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint a 29-es posztot egyelőre tartják a nyugat-ukrán erők, sikerült előtte megállítaniuk az állítólagos oroszok előrenyomulását.
Gölöncsér Miklós

Izrael jogi bilincsekben - Mindenki derül, mert lassan minden kiderül

Izrael emberi méltósága már hosszú-hosszú ideje vérzik. Sorra kerülnek elő a bosszú népének alávaló cselekedetei. Persze ellenérvük mindig van védelem gyanánt, meg tudjuk azt is, hogy háborúban az etika csak papíron létezik és mindkét adott fél körében lehetnek kilengések, de a módszeresség háborúról háborúra már nehezen magyarázható ki. Márpedig a zsidó katonai doktrinák kifejezetten a sarokbaszorított patkány elméletét oktatja és alkalmazza katonáik képzésében. Tehát a bosszút - csak a az igába hajtás számít az eszköz nem - kódolják eleve cselekedeteikbe. És az igazságtól meg azért rettegnek annyira, mert az a cselekedetek alapján hozza majd meg végső döntését rajtuk.
A PHR (Orvosok az Emberi Jogokért) új jelentése orvosok és palesztin sebesültek nyolc külföldi orvosszakértő három gázai látogatásán történt kikérdezésén alapul. A dokumentumban rögzített több incidens a július 21-től 25-ig izraeli támadásnak kitett Kúzában történt. Az egyik palesztin elbeszélése szerint hatvanöt éves édesapját saját házának ajtajában lőtték le közvetlen közelről az izraeli katonák. A vádak szerint később a katonák bekötött szemű palesztinokat állítottak két ablakba és a vállukon keresztül lőttek több ízben, mintegy egy órán át. Bár a jelentésben nem szerepel az eset dokumentálása, a körülmények alapján arra következtetnek, hogy ezt az ügyet már vizsgálja az izraeli katonai rendőrség. Egy másik alkalommal az izraeli katonák nem engedték meg több száz fehér kendőket tartó kúzainak, hogy elhagyják városukat, és a távozók közül harmincegy embert megsebesítettek. A sebesülteket egy közeli rendelőbe vitték, amelyre a hadsereg két rakétát lőtt, noha a palesztinok szerint egyértelmű volt, hogy orvosi létesítményről van szó. A jelentés számos esetet említ, amikor egészségügyi személyzet vagy létesítmény került tűz alá. A nyári izraeli, Erős Szikla fedőnevű hadművelet idején huszonhárom orvosi dolgozó vesztette életét - közülük tizenhatan munka közben -, nyolcvanhárman pedig megsebesültek, főként mentők sofőrjei. A megkérdezett hatvannyolc palesztin sebesült közül mindössze öten számoltak be arról, hogy az izraeli hadsereg előzetesen figyelmeztette őket, és sokan akkor sem tudtak hová menekülni, ha erre felszólították őket. A külföldi orvosok nagy hatóerejű bombák válogatás nélküli bevetésével vádolják az izraeli hadsereget. Az izraeli hadsereg a jelentésre válaszul adott közleményében azt írta, hogy nekik nem mutatták be megjelentetése előtt az elkészített jegyzéket, pedig ha megtették volna, „akkor az azt eredményezte volna, hogy kihagynak belőle sok téves és elfogult információt.” „A jelentés alapja egyoldalú, korlátozott és pontatlan, Izrael ellen a kezdetektől elfogult forrásokból származó információ” - vélekedik a hadsereg nyilatkozata. „A jelentés lendületes következtetései és problematikus módszertana súlyosan árnyékot vet tartalmára és hitelességére”- állítják a tel-avivi főhadiszálláson.
Zsidó érvek;

A háború idején a Hamász (a Gázai övezetet uraló palesztin szervezet) cinikusan és jogellenesen a hadsereg műveletei ellenében emberi pajzsként használta a palesztin civileket. Szándékosan helyeztek fegyverraktárakat, fegyveres terroristákat, alagút bejáratokat, hadműveleti központokat és más katonai létesítményeket civilek épületeibe és kórházakba, rendelőkbe, kitelepített civilek menhelyeire és mentőautókba, s ezzel a terrorista szervezetek a lakosságot veszélynek tették ki” - állítja az izraeli hadsereg.

Az izraeli álláspont szerint a katonák megpróbálták megóvni a civileket, amennyire ez az adott körülmények között lehetséges volt. A katonai nyilatkozat arra is emlékeztetett, hogy egy a nemzetközi jogi elvárásokkal összehangolt rendkívüli vezérkari bizottság vizsgálja ki a háborús visszaéléseket.


Bakta Lóránt összeállítása

A tüzérségi sokk

Közel egy évszázada vizsgálják, hogy vajon mi okozza a veteránoknál az ún. tüzérségi sokk (shell shock) jelenségét. A legújabb kutatás szerint a pszichikai sérülés - amely legtöbbször nem jár együtt fizikai sérüléssel - méhsejtszerű elrendeződést mutató, károsodott agyi idegrostok miatt lép fel.
A háborúknak mindig is voltak pszichikai sérültjei, azonban tudományos módszerekkel először az első világháború mentális betegeit analizálták. A „shell shock”, más néven tüzérségi (lövedék) sokk megnevezést az első világégés éveiben használták először a harc során keletkezett stressz okozta tünetekre, úgymint fáradtság, lassú reakcióidő, határozatlanság, tikkelés, szörnyű rémálmok, beszédzavar, rángatózás, szorongás, emésztési zavarok, idegi elváltozások. Sok orvos még a háború éveiben is úgy vélte, hogy a beálló sokkhatás valamely fizikai sérülés következménye lehetett. A meggyötört katonák esetében ún. poszttraumatikus stressz szindróma (posttraumatic stress disorder, PTSD) lépett fel.

A hivatalosan csak 1980-ban elismert betegséggel a korábbi emlékek – egy jó barát elvesztése, roncsolódott testek látványa, haláltól való félelem – nem kívánt, hirtelen megjelenése járt. A korabeli orvostudomány sokáig értetlenül állt azon jelenség előtt, hogy a katonákon sokáig nem jelentkeztek a tünetek; azonban miután – ha ideiglenesen is – visszatértek a civil, polgári életbe, a háború emlékképei előbukkantak, a szindróma fellépett. Sok baka nem is volt képes olyan szinten felgyógyulni belőle, hogy visszatérhessen a lövészárkokba. Ennek következtében az ismeretlen betegség 1917-es elismeréséig gyakran sütötték rájuk a gyáva, illetve a dezertőr billogokat. Az első világháború végére csak a brit hadseregben közel 80 ezer olyan pszichikai esetet jegyeztek fel, amelyet a tüzérségi sokk megnevezéssel illettek. A kifejezést ma már ritkán használjuk, a jelenség azonban nagyon is létezik.




A legújabb kutatásban résztvevő szakértők úgy vélik, az egy vagy több robbanást túlélő veteránok agyában rejtett sérülések jönnek létre, amelyek később jelentős szerepet játszanak a pszichológiai vagy szociális problémák kialakulásában. A baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói olyan, már elhalálozott amerikai veteránokat boncoltak fel, akik Afganisztánban vagy Irakban harcoltak, s túléltek legalább egy pokolgépes, illetve egyéb robbanószerkezettel elkövetett merényletet. Egyfajta agysérülést fedeztek fel mindannyiuknál, amely során a károsodott idegrostok méhsejtszerű elrendeződést mutattak, valamint megduzzadtak a kritikus agyterületeken, amelyek a döntéshozatalért, a memóriáért, valamint az érvelésért felelnek. A vizsgált öt veterán agyát 24 olyan ember agyával hasonlították össze, akik autóbalesetben, droghasználat következtében vagy szívinfarktus során vesztették életüket. Megállapították, hogy az idegrostok elrendeződése más mintázatot mutat az utóbbi csoportnál.

„Ez volt az első alkalom, hogy a modern patológia eszközeivel vizsgáltuk meg a százéves problémát, egy robbanás késleltetett hatását az agyra” – mondta Vassilis Koliatsos amerikai neurológus. A vizsgálat során a kutatók egy molekuláris jelölőanyaggal követték nyomon az amiloid prekurzor fehérjét (APP), amely normális körülmények között hosszú idegsejtnyúlványokon (axonokon) keresztül áramlik egyik idegsejtből a másikba. Ha az axon sérül, az APP és egyéb fehérjék feltorlódnak az egyes idegsejteken, ami duzzanatot idéz elő. A duzzanatok mérete és alakja a sérülés típusától függően eltérő lehet, például a közlekedési balesetek áldozatainál nagyobb és körte alakú, a metadontúladagolásban elhunytak esetében pedig kisebb méretű duzzanat jön létre.

A megvizsgált öt veterán közül négynél a duzzanat közepes méretű és körte alakú volt, ami azonban ennél különlegesebb, hogy méhsejtalakzatba rendeződtek a vérerek mellé, amely mintázatot a kutatók eddig még egy agysérültnél sem figyeltek meg. Az elváltozások valószínűleg azoknak a robbanás során elszakadt idegrostoknak a maradványai lehetnek, melyek idővel lassan elhaltak. Egy másik elmélet szerint az erős lökéshullám az axonokat csak meggyengítette, és később szakadtak el például egy ütés okozta agyrázkódás vagy drogtúladagolás hatására.
Hírfigyelő Szolgálat

A Holnap városa - okosüveg jelenti a fordulatot a városi energiafelhasználásban

Van egy világprojekt, ami alternatívát nyújt a jövőben tudósok szerint és a mai pazarló városszemléleten kíván változtatni. Ez a Morgenstadt-projekt. A Föld hétmilliárd fős lakosságának több mint fele él városokban, és 2050-ig ez a szám megközelíti a tíz milliárdot. A nagyvárosok klimatikus összeomlásának elkerülése érdekében az egyetlen alternatívát az energiahatékony épületek jelentik. Az üveghomlokzatok, amelyek környezetbarát villamosenergiát állítanak elő, biztosítják az épület hőszigetelését és fényvédelmét, automatikusan alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz, hozzájárulnak az éghajlat védelméhez. Természetesen a teljes projekt minden területre kiterjed, az alább vázoltak csak az egy-egy város töbmillió négyzetméternyi üvegfelület ésszerű és gazdaságos kihasználására példa.
Kérdezhetnénk, hogy a jövő akkor modernség kihasználásával mégis - A vissza a természethez! - emblematikussággal is bír?
Wilhelmsburg a Hamburgba látogató turisták számára kevésbé kedvelt célpont volt korábban a "kevés és unalmas látnivaló" miatt. Most azonban változik a helyzet: ez a városrész ad otthont a "legzöldebb háznak" a Hanza-városban. Az úgynevezett bio-reaktor homlokzattal rendelkező, ötemeletes BIQ (ház bio intelligencia hányadossal) a fenntartható építészet egyik úttörője.
Az épület homlokzata és üvegpaneljei között algák nőnek, biomasszát és hőt termelve a fény és a szén-dioxid együttes felhasználásával. Ez a biomassza közvetlenül biztosítja az épületben található 15 lakás fűtését hőcserélőkön keresztül. Az előállított biogázt tüzelőanyag-cella alakítja át villamos energiává és hővé. Egy ellenőrzési rendszer szabályozza a energiaelosztást és egyben az algák növekedését is oly módon, hogy a fotoszintézishez szükséges CO2-ot a tüzelőanyag-cellából egzakt mennyiségben adagolja számukra. Az organizmusok egy évben 4500 kilowattóra villamos energiát állítanak elő, amely két háztartás számára elegendő. A demonstrációs projektben a fennmaradó villamosenergia-igényt a közösségi elektromos hálózatból biztosítják. Ezzel szemben a homlokzat többlet hőt termel a naposabb napokon. Ezt visszatáplálják a helyi fűtési hálózatba vagy tárolják geotermikus szondákban tárolják. Télen, amikor a bio reaktor kevesebb hőenergiát termel, a BIQ ezekből a tároló eszközökből biztosítja a szükséges energiamennyiséget.
Az alga ház úttörő szerepet játszhat a jövőbeni építési projekteknél. A városok abszolút CO2 kibocsátók: globális szinten a felhasznált primer energia 75%-t fogyasztják el, és az üvegházhatású gázkibocsátás 80%-át okozzák,ami növekvő tendenciát mutat, és párosul a világ lakosságának növekedésével. Klaus Sedlbauer a Fraunhofer Institute for Building Physics (Frauenhofer Építésfizikai Intézet - IBP) vezetője szerint, minél előbb meg kell találni e tendencia megfékezésének módját. "Az elsődleges energiaforrások körülbelül 40 százalékát használjuk fel épületeink fűtésére és hűtésére, melyben hatalmas megtakarítási potenciál rejlik. Célunk, hogy Közép-Európában is a figyelem középpontjába kerüljön ez a probléma." Ezen kívül szükségszerű az épületek fosszilis tüzelőanyag felhasználásának kiváltása megújuló energiaforrásokkal, beleértve a zöld energia tárolását is - tette hozzá Sedlbauer.
gt14 FA Solar4 picture Bild 1 iconic skin Fassade facade-web A várostervezőknek és építészeknek most kell sürgősen cselekedniük: olyan okos házakra van szükség, amelyek megtermelik az épület számára szükséges villamos energiát és magát a hőenergiát is. És ezzel egyidejűleg kényelmes és biztonságos lakókörnyezetet kínálnak. Az IBP a „Jövő városa" projekt alapjainak megteremtésén dolgozik a Fraunehofer további 11 intézetével karöltve. A kutatók hat városra koncentrálva - Szingapúr, Koppenhága, New York, Berlin, Freiburg és Tokió – alkotnak meg koncepciókat azzal a céllal, hogy a nagyvárosok sikeres energia fordulatát elérhessék, figyelembe véve azok eltérő jellemzőit és feltételeit.
Egy dolog már most világos a tudósok számára: mindenhol egy olyan intelligens elektromos áram- és fűtési hálózat az elemi előfeltétel, amely számos különböző energiaszállítót kapcsol össze mind az energiafogyasztás mind az energiatermelés oldaláról.
Az intelligens hálózatok (Smart Grids) két kulcsfontosságú eleme az épületek intelligens technológiái és az épületautomatizálás. Például a szolár technológia beintegrálása az épületbe egyszerűbb lenne, mint az algáké. Napelem modulok megjelenhetnek a tetőkön, villamosenergia-termelő ablakok formájában vagy az épületburokba integrálva. A kiegészítő energiatároló egységek biztosítják, hogy amilyen mértékben csak lehet a helyben megtermelt napenergia hasznosuljon az épületeknél. A napenergia tárolásával kiküszöbölhető a napenergia ingadozása miatt jelentkező energiahiány szükség szerinti pótlása. A szolár – termál eszközök emellett energiát biztosítanak a melegvíz előállításához, a tetőn elhelyezett napkollektorok a napsugárzást hővé alakítják át. A hőcserélő alkalmazható vízmelegítésre egy egységben, melyet aztán a konyhában, a fürdőben fel lehet használni és így megtakarítható a fűtési energia. A napkollektorok is kombinálhatók az úgynevezett szorpciós légkondicionáló berendezésekkel, amelyek a hőt lehűtik, lehetővé téve a felesleges hő felhasználását nyáron is.
gt14 FA Solar4 picture Bild 3 Ausblick view-webHa emellett a meglévő épületeket energetikailag fejlesztik, a CO2-kibocsátás tovább csökken. A berlini Műszaki Egyetem (Technische Universität Berlin) kutatói a „Berlin Intelligens Energiaellátása 2037-re" ("Intelligente Energieversorgung für Berlin 2037") című tanulmányukban például megállapították, hogy a főváros teljes energiaigénye 45-50%-kal csökkenthető kizárólag olyan energiatakarékossági intézkedésekkel, mint például az új fűtési rendszerek és ablakok alkalmazása.
Az a tény, hogy a Holnap városa (Morgenstadt) koncepció valósággá válik, és hogy a nagy teljesítményű modulok, kollektorok és energiatakarékos ablakok univerzális módon, az összes alkalmazásban teret nyernek, nagymértékben befolyásolja az üvegipar, mint kulcságazat fejlesztéseit is. A modern üveg homlokzatok védenek a nyári hőség ellen, és kiküszöbölik a légkondicionáló rendszerek óriási energiaigényét.
Ablaktáblák, amelyek az úgynevezett elektro-króm nano-részecskékkel vannak felszerelve, az elektromos feszültség vagy más kiváltó tényező, mint például a nap sugarai vagy fűtés hatására megváltoztatják fényáteresztő képességüket, így nyújtva védelmet a napsütés ellen. Másrészt az ablak homlokzatok olyan jól szigeteltek, hogy nem engedik a hő kiszökését a téli hónapokban, ugyanakkor a téli nap energiája bejut a szoba belsejébe. Ezen kívül, az üveg védi a napelemek és napkollektorok érzékeny abszorber bevonatát az extrém külső időjárási viszonyokkal szemben, és a speciális bevonatoknak és textúráknak köszönhetően hozzájárul a fény hatékonyabb elektromos árammá és hővé alakításához.
Új síküveg, amely csak néhány milliméter vastag, a fotovoltaikus ágazat számára további lendületet adhat: lehetővé teszi a különösen stabil kettős üvegezésű modulok és üveg szendvicsek előállítását, amelyekbe fotovoltaikus filmek ágyazhatók.
Az október 20-24. között megrendezésre kerülő Düsseldorf-i glasstec 2014 kiállítás ráirányítja a figyelmet az üvegre, mint az éghajlatvédelem növekvő jelentőséggel bíró anyagára.
Az "Intelligens épületburok" kulcs témájának keretében egy átfogó bepillantást adnak azokra a szempontokra, amelyek döntően meghatározzák a jövő-orientált, energetikailag hatékony és fenntartható épületburkokat. Nagyméretű homlokzat makettek és 1:1 modellek segítségével a Stuttgarti Egyetem által szervezett „glass technology live" speciális show keretében bemutatják a legújabb fejlesztéseket. Többek között illusztrálják, hogy milyen modern hőszigetelő, napvédő és kapcsolható üvegezési megoldások integrálhatók az épületekbe.
Az egyik példa erre a moduláris szerkezetű "iconic skin" üveghomlokzat, mely a német Seele cég fejlesztése. A homlokzati elem teljesen homogénnek tűnik, látható kifüggesztések vagy oszlopok, oldalsó támasztékok vagy más biztosító elemek nélkül. Az egység belső és külső üvegből épül fel. Az üvegtáblák között van egy önszabályozó nyomás-kompenzációs rendszer, amely biztosítja a passzív szellőzést a külső környezettel való kapcsolata révén.
A Seele cég szerint az üveg szendvicspanel kiváló hő- és hangszigetelő, valamint lehetővé teszi az árnyékoló elemek integrációját is.
gt14 FA Solar4 picture Bild 2 iconic skin Scheibe pane-web
A 3,20-tól maximum 15 méterig terjedő elemnagyságok több emeleten keresztül egy függőleges, optikai egységet alkotnak. Az egységek egyedileg tervezhetők, így az ügyfelek szabadon választhatják ki például a számukra ideális formát, méretet, külső és belső üvegezést, a színsémát.
A Josef Gartner cég, mely, az olasz Permasteelisa Csoport leányvállalata, kifejlesztett egy másfajta funkcionálisan önálló homlokzatot. A CCF homlokzat (Close Cavity Façade) különlegessége, hogy a belső és a külső homlokzat héj közötti tér teljesen zárt. A zárt kamrába száraz és tisztított levegőt juttatnak enyhe túlnyomással, annak érdekében, hogy megakadályozzák a kondenzáció és szennyeződés bárminemű kialakulását az ablaküvegen – ezzel érve el, hogy ne kelljen rendszeresen tisztítani, mely egy költséges, bonyolult folyamat.
A szakértők véleménye szerint, az épületburok megoldások a fotovoltaikus rendszerek még nagyobb mértékű integrációját fogják lehetővé tenni a jövőben.
Az amerikai Nanomarkets piackutató cég elemzőinek becslése szerint akár 2019-ig az épületbe integrált fotovoltaikus (BIPV) üvegek piaca több mint háromszorosára - 823 millióról 2,7 milliárd dollárra - növekedhet. Aktuális jelentésükben a BIPV üveget kulcsfontosságú technológiaként értékelik zéró energia házak építése kapcsán, amely mind az USA-ban mind Európában szabvánnyá fog válni a jövőben. A fotovoltaikus ipar már készül a technológiai kihívásokra.
gt14 FA Solar4 picture Bild 4 Flexible Solarzelle flexible solar cell-webCégek, mint például a Heliatek vagy Belectric OPV olyan teljesen átlátszó szolár filmeket tudnak létrehozni, amely láthatatlan erőművekként működhetnek. A szerves napelem gyártók mellett a vékonyrétegű modul gyártók is egyre növekvő számban fejlesztenek fotovoltaikus filmeket. Például a kaliforniai Miasolé, mely a Chinese Hanergy Group leányvállalata, olyan fényérzékeny réz filmeket használ, amelyek mára 14% feletti hatásfokot érnek el – majdnem olyan szintet, mint a hagyományos szilikon modulokkal.
gt14 FA Solar4 picture Bild 5 Rolle roll-webA szolár filmek felé eltolódó trend alapján új termelési módszerek is egyre a figyelem középpontjába kerülnek. A szilikon sejteket szilícium blokkokból vágják ki, mely egy költséges folyamat, miközben a vékonyrétegű modulok speciális sütőkben "sülnek". Rugalmas sejteket ezzel szemben folyamatosan és gyorsan lehet előállítani roll-to-roll hengerről hengerre történő gőzölögtetéssel vagy hengernyomással.
Annak érdekében, hogy sikeresen tovább lehessen lépni a BIPV felé, szükségszerű az üveg és a fotovoltaikus ipar szorosabb együttműködése. Hogy mely napelemek lesznek alkalmasak, ki integrálja a szolár filmeket az építészeti üvegekbe, mi lehet mindennek a költsége? "Még mindig sok a nyitott kérdés" Timo Feuerbach szerint, aki a német VDMA (the German Engineering Federation) Glass Technology Forumának szóvivője. A glasstec "Solar meets Glass" kongresszus október 20-21-én lehetőséget biztosít a szektor szereplői számára, hogy előkészítsék az utat az együttműködések számára, és ezzel is egy lépessel közelebb kerüljünk a Holnapvárosához.

http://jovonk.info/2015/01/25/holnap-varosa-okosuveg-jelenti-fordulatot-varosi-energiafelhasznalasban

Kérdőjel

A tegnap Mariupolban (eltérő jelentések szerint 15-40 helyi civil halálát követelő) “tüzérségi támadás” komoly vihart és vitát váltott-vált ki. A népköztársasági erők cáfolják hogy ők intéztek támadást a város keleti része ellen, megnevezve elkövetőként a kijevi junta Mariupol északi peremkerületében tanyázó latortüzérséget, amely légvonalban mintegy 13 kilométerre van települve a csapást szenvedett területtől.
A kijevi udvar ugyanakkor azzal vádolja a várost körülvevő népköztársasági erőket, hogy azok “Grad”-sorozatvetővel lőtték a szóban forgó településrészt. Az alábbi video tanúsága, és a BM-21-es sorozatvető leírt jellemzői alapján a Bal-Rad NEM “GRAD”-CSAPÁST VALÓSZÍNŰSÍT!

A BM-21 (Grad”)-más néven “Sztálin-orgona” nevű fegyver egy nem pontos, ám rendkívül pusztitó fegyver. Egy vetőgép a csőköteg tartalmát (122mm.-es kaliberű, 40db. reaktív lövedék) húsz másodperc alatt lövi ki, időjárás függvényében max. 20-22km. távolságra. A rakétákat a tüzelőállás fedezékéből “tekerős” kézi generátor biztosította elektromos impulzus indítja. Egy körbetekerés négy rakétát indít. Ennél kevesebb rakéta indítására NINCS LEHETŐSÉG! (Csak abban az esetben, ha a csőkötegbe négynél kevesebb rakéta van betöltve!) Ezt a fegyvert többnyire terület lefogására célszerű használni hatalmas “terítő” képessége okán, ám pontossága még közvetlen célzás esetén (min. lőtávolság kb. egy km.) is kérdéses.
soro
A fegyver függőleges irányú alkalmazhatósága 0-és 45 fok között lehetséges.
Egyetlen lövedéke sík terepen kb. 100 méteres sugarú körben “terít”. A repeszromboló lövedék 3500db. repeszt reptet széjjel. A robbanás epicentrumában a hőmérséklet 2000 fok.
vető1
Élőerő, épített objektumok, technikai eszközök tömeges megsemmisítésére egyaránt alkalmas. “Magyar hadrendbeli” alkalmazása (6 db. “vetőgép/üteg) esetén, tűzlegyezőt alkalmazva egy üteg egy “magyar léptékű” húszezres lélekszámú várost-települést húsz másodperc alatt a földdel képes egyenlővé tenni.
vető2 vető3 vető4 vető5 vető6 vető7 vető8 vető9 vető10 vető11 vető12 vető13 vető14 vető15 vető16

Mariupolt érhette “Grad” – támadás?
https://balrad.wordpress.com/2015/01/25/kerdojel/