Izrael emberi méltósága már hosszú-hosszú ideje vérzik. Sorra kerülnek elő a bosszú népének alávaló cselekedetei. Persze ellenérvük mindig van védelem gyanánt, meg tudjuk azt is, hogy háborúban az etika csak papíron létezik és mindkét adott fél körében lehetnek kilengések, de a módszeresség háborúról háborúra már nehezen magyarázható ki. Márpedig a zsidó katonai doktrinák kifejezetten a sarokbaszorított patkány elméletét oktatja és alkalmazza katonáik képzésében. Tehát a bosszút - csak a az igába hajtás számít az eszköz nem - kódolják eleve cselekedeteikbe. És az igazságtól meg azért rettegnek annyira, mert az a cselekedetek alapján hozza majd meg végső döntését rajtuk.
A PHR (Orvosok az Emberi Jogokért) új jelentése orvosok és palesztin sebesültek nyolc külföldi orvosszakértő három gázai látogatásán történt kikérdezésén alapul. A dokumentumban rögzített több incidens a július 21-től 25-ig izraeli támadásnak kitett Kúzában történt. Az egyik palesztin elbeszélése szerint hatvanöt éves édesapját saját házának ajtajában lőtték le közvetlen közelről az izraeli katonák. A vádak szerint később a katonák bekötött szemű palesztinokat állítottak két ablakba és a vállukon keresztül lőttek több ízben, mintegy egy órán át. Bár a jelentésben nem szerepel az eset dokumentálása, a körülmények alapján arra következtetnek, hogy ezt az ügyet már vizsgálja az izraeli katonai rendőrség. Egy másik alkalommal az izraeli katonák nem engedték meg több száz fehér kendőket tartó kúzainak, hogy elhagyják városukat, és a távozók közül harmincegy embert megsebesítettek. A sebesülteket egy közeli rendelőbe vitték, amelyre a hadsereg két rakétát lőtt, noha a palesztinok szerint egyértelmű volt, hogy orvosi létesítményről van szó. A jelentés számos esetet említ, amikor egészségügyi személyzet vagy létesítmény került tűz alá. A nyári izraeli, Erős Szikla fedőnevű hadművelet idején huszonhárom orvosi dolgozó vesztette életét - közülük tizenhatan munka közben -, nyolcvanhárman pedig megsebesültek, főként mentők sofőrjei. A megkérdezett hatvannyolc palesztin sebesült közül mindössze öten számoltak be arról, hogy az izraeli hadsereg előzetesen figyelmeztette őket, és sokan akkor sem tudtak hová menekülni, ha erre felszólították őket. A külföldi orvosok nagy hatóerejű bombák válogatás nélküli bevetésével vádolják az izraeli hadsereget. Az izraeli hadsereg a jelentésre válaszul adott közleményében azt írta, hogy nekik nem mutatták be megjelentetése előtt az elkészített jegyzéket, pedig ha megtették volna, „akkor az azt eredményezte volna, hogy kihagynak belőle sok téves és elfogult információt.” „A jelentés alapja egyoldalú, korlátozott és pontatlan, Izrael ellen a kezdetektől elfogult forrásokból származó információ” - vélekedik a hadsereg nyilatkozata. „A jelentés lendületes következtetései és problematikus módszertana súlyosan árnyékot vet tartalmára és hitelességére”- állítják a tel-avivi főhadiszálláson.
Zsidó érvek;

A háború idején a Hamász (a Gázai övezetet uraló palesztin szervezet) cinikusan és jogellenesen a hadsereg műveletei ellenében emberi pajzsként használta a palesztin civileket. Szándékosan helyeztek fegyverraktárakat, fegyveres terroristákat, alagút bejáratokat, hadműveleti központokat és más katonai létesítményeket civilek épületeibe és kórházakba, rendelőkbe, kitelepített civilek menhelyeire és mentőautókba, s ezzel a terrorista szervezetek a lakosságot veszélynek tették ki” - állítja az izraeli hadsereg.

Az izraeli álláspont szerint a katonák megpróbálták megóvni a civileket, amennyire ez az adott körülmények között lehetséges volt. A katonai nyilatkozat arra is emlékeztetett, hogy egy a nemzetközi jogi elvárásokkal összehangolt rendkívüli vezérkari bizottság vizsgálja ki a háborús visszaéléseket.


Bakta Lóránt összeállítása